Hviterussland fratar journalister akkrediteringen
De fire russerne har fått fem års innreiseforbud, noe som også har rammet den svenske pressefotografen Paul Hansen, som arbeider for Dagens Nyheter. Han ble pågrepet sammen med et femtitall journalister i Minsk 27. august.

Det hviterussiske presseforbundet melder om en massiv tilbaketrekking av akkrediteringer fra hviterussiske journalister som jobber for utenlandske medier. Noen blir stilt for retten.

Også russiske medier melder at deres journalister har måttet forlate Hviterussland.

Protesterer

AP protesterer i sterke ordelag mot det de kaller et skammelig angrep på pressefriheten og ber myndighetene i landet om «å gi akkrediteringen tilbake til uavhengige journalister slik at de kan fortsette å formidle fakta om hendelsene i landet til resten av verden».

Uten akkreditering fra myndighetene er det ikke lov å arbeide som journalist i Hviterussland.

Massive demonstrasjoner

Titusener av hviterussere har deltatt i protester mot landets autoritære leder Aleksandr Lukasjenko etter at han ble utropt til vinner av presidentvalget med 80 prosents oppslutning for tre uker siden.

Demonstrasjonene omtales som uten sidestykke i hviterussisk historie. Særlig alvorlig for regimet er at også industriarbeidere har sluttet seg til protestene.

Også lørdag var det nye protester. Hundrevis av kvinner demonstrerte i Minsk, trass i et stort oppbud av opprørspoliti.

Til sammen rundt 7.000 mennesker er arrestert i løpet av de siste ukene, og mange av dem har fortalt om tortur og mishandling mens de var i politiets varetekt.

NTB-TT-AP