EU-ministre enige om sanksjoner mot hviterussere
— Verken fritt eller rettferdig

Hviterusslands autoritære leder har styrt landet i 26 år. Etter valget 9. august ble han tildelt seieren og over 80 prosent av stemmene. EU er blant mange som ikke stoler på det offisielle resultatet.

— Valget var verken fritt eller rettferdig. Det oppfylte ikke internasjonale standarder, og vi kan ikke akseptere det resultatet myndighetene har presentert, sa EU-president Charles Michel etter et hasteinnkalt videotoppmøte forrige uke. Da varslet EU-landenes ledere sanksjoner, men understreket at de ikke ønsket å ramme det hviterussiske folket.

Putin advarer

Etter valget har hundretusener demonstrert mot Lukasjenko, noe politiet har slått hardt ned på. Over 7.000 er pågrepet, og hundrevis er såret av gummikuler, sjokkgranater og batonger. Minst tre personer er døde i protestene.

Russlands president Vladimir Putin advarte tirsdag og sa han er klar til å sende politi til Hviterussland dersom demonstrasjonene blir voldelige, men at han ikke ser noe behov for dette foreløpig.

Linkevicius sier at «vi kan ikke utelukke en slik invasjon», og at EU må sende en tydelig advarsel til Russland.

Krever sanksjoner mot Tyrkia

En annen vrien nøtt på EU-ministrenes bord er Tyrkias leting etter gass øst i Middelhavet, der det er strid om de maritime grensene.

På ministermøtet som avsluttes fredag, er det ventet at Hellas og Kypros også vil kreve sanksjoner mot Tyrkia før de går med på tiltak mot Hviterussland. De to landene mener den tyrkiske leteboringen er ulovlig.

NTB-AP