92 Ap-politikere ber Trøndelag Ap vrake Giske
Han frykter saken kan føre til tap av medlemmer, svekket rekruttering og sviktende oppslutning om Ap på meningsmålinger og i valget.

— Det er en følelse av at det var ikke slik metoo skulle ende. Metoo skulle være et veiskille. Det ble det ikke.

Moflag: Står bak varslerne

Stortingspolitikerne Tuva Moflag, Nina Sandberg, Svein Roald Hansen og Siri Staalesen har alle signert oppropet.

— Vi må si fra. Vi står bak varslerne. Vi må si fra om at dette får konsekvenser for partiet andre steder i landet, sier Moflag fra Akershus til NTB.

Hun understreker at valget av fylkesleder er Trøndelags valg, men at også andre må kunne fortelle om hvilke følger valget kan få rundt om i landet.

— Det er også et verdimessig standpunkt. Jeg vil at metoo skal være et veiskille og vise at jeg står bak varslerne. De som står fram og forteller om en vanskelig kultur, skal vite at de ikke står alene.

Nesodden-ordfører Truls Wickholm, Oslo-byråd Rina Mariann Hansen og lederen av Aps homonettverk Jon Reidar Øyan har alle undertegnet oppropet.

Giske vil ikke kommentere

En enstemmig valgkomité i Trøndelag Ap har innstilt Giske som ny leder av fylkespartiet på helgens årsmøte.

— Det er nå sånn at det er Trøndelag Ap som velger sine ledere. Så ser jeg at de er uenige i at de ikke skal blande seg inn. Det skal de få lov til å mene, sier leder Lars P. Løkken i Steinkjer Ap til NTB.

— Partidemokratiet i Trøndelag Ap har innstilt Trond Giske som leder. Så får vi ta det derfra på årsmøtet.

Giske gjør dermed trolig comeback i Ap-ledelsen. Han gikk av som nestleder i partiet i januar 2018 etter varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Giske opplyser i en SMS til NTB at han ikke har noen kommentar til saken. Det har heller ikke fylkesleder i Trøndelag Ap, Per Olav Skurdal Hopsø.

«Når det gjelder oppropet og valgkomiteens innstilling, så har ikke jeg som avtroppende leder noen mening om den. Dette skal partidemokratiet avgjøre på lørdag», skriver han

Aps partisekretær Kjersti Stenseng sa onsdag til TV 2 at partiledelsen ikke bør mene noe om valget i Trøndelag. Heller ikke partileder Jonas Gahr Støre har villet kommentere innstillingen.

NTB