Tikhanovskaja: Hviterusserne vil aldri akseptere Lukasjenko
Protester

Etter at valgkommisjonen utpekte Lukasjenko til valgets vinner, har det vært enorme protester og streiker en rekke steder i Hviterussland. Tikhanovskaja ba streikende fabrikkarbeidere samarbeide med koordineringsrådet hun har opprettet for å lede de prodemokratiske demonstrasjonene.

— Koordineringsrådet er opprettet med mål om å forhandle om en fredelig maktovergang. Vi vil ikke lenger leve med frykt og løgner, sier hun.

På spørsmål om mulig russisk støtte til Lukasjenko ba opposisjonslederen «alle verdens land om å respektere det hviterussiske folkets suverenitet».

EU-krav

Torsdag startet Hviterussland etterforskning av koordineringsrådet, som de hevder er et grunnlovsstridig forsøk på å kaste Lukasjenko, som har styrt landet i 26 år. EU krever at etterforskningen stanses. Unionen har også sagt at den ikke aksepterer det offisielle resultatet, som ga Lukasjenko over 80 prosent av stemmene.

— Valget som ble holdt 9. august, var verken fritt eller rettferdig. Det oppfylte ikke internasjonale standarder, sa EU-president Charles Michel etter et hasteinnkalte videotoppmøte tidligere i uken.

NTB-AFP