Syrias president al-Assad har holdt på makten i 20 år
Mange trodde den nye presidenten skulle være mer liberal enn faren. Kona Asma, som Assad giftet seg med samme år som han ble president, var født og oppvokst i England.

Rett etter farens død virket det en stund som om landet sto på randen av en liberalisering. Men den såkalte «Damaskusvåren» ble kortvarig.

— Det er riktig at han innførte reformer for å åpne økonomien, men målet var å berike Assad-familien og vennene deres, sier Dagher.

— Det var også en måte å kjøpe lojaliteten til sunnimuslimer i byene på, legger han til.

En humanitær katastrofe

Da den arabiske våren spredte seg til Syria i 2011, etter et drøyt tiår med korrupsjon, økende ulikheter og politisk misnøye, brøt borgerkrigen ut.

Assad sitter fortsatt ved makten nesten ti år senere, om enn noe ustødig. Men for landet har konsekvensene vært katastrofale, forteller Dagher. Hundretusenvis har mistet livet, millioner er fordrevet fra hjemmene sine, voldelige islamistiske terrorgrupper som IS vokste fram og utførte grusomme menneskerettighetsbrudd, og byer ble lagt i ruiner.

— Prisen han har betalt for å overleve, har vært skyhøy, sier Dagher, som mener Syrias regime ikke har vært svakere siden faren Hafez al-Assad kuppet makten i 1970.

— Bashar er avhengig av Russland og Iran. Men hvis en av dem trekker støtten tilbake, vil Bashar og regimet kollapse, sier Dagher.

NTB-DPA