Nødssituasjon på Ocean Viking
Redd for eskalering

Han sier det fortsatt er et team som jobber på bakdekket, der migrantene befinner seg, men ikke så mange som ønskelig. I tillegg er de redd for at situasjonen skal eskalere.

— Derfor sendte vi hastemelding til italienske myndigheter klokka 15.30 i dag, sier Jacobsen.

Foreløpig har ikke skipet fått annen instruks enn å forholde seg i ro.

Mange selvmordsforsøk

I løpet av de siste dagene skal flere migranter på skipet ha forsøkt å hoppe på sjøen. Organisasjonen SOS Méditerranée , som drifter Ocean Viking, skriver at nødssituasjonen først og fremst skyldes den medisinske situasjonen om bord, ettersom skipet verken får assistanse eller gå i land.

— To menn hoppet i havet fra Ocean Viking torsdag og måtte hentes opp av vårt redningsteam. Ytterligere tre forsøkte å hoppe i havet, men ble holdt tilbake av våre frivillige og andre migranter. Tidlig fredag morgen forsøkte en mann å henge seg, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Skipet skal tidligere ha bedt om medisinsk evakuering av de 44 flyktningene, som ifølge mannskapet truer med selvskading og vold. To menn har ifølge SOS Méditerranée påbegynt sultestreik i desperasjon over situasjonen.

Været er nå i ferd med å bli verre, og skipet skal gå i ly sør for Lampedusa på Sicilia. Ocean Viking dro ut på tokt fra Marseille 22. juni, etter å ha vært i havn der i tre måneder på grunn av koronapandemien. Mellom 25. og 30. juni reddet skipet 180 personer i havsnød som prøvde å flykte over Middelhavet.

NTB