Chauvin i retten etter den dødelige politivolden mot George Floyd
18 klager

Politiet i Minneapolis har ved 18 tilfeller mottatt klager på Chauvin, flere av dem på grunn av nedsettende språkbruk, ifølge CNN , som ikke har greid å finne dokumentasjon på det konkrete innholdet i klagene.

Kun to av klagene endte med disiplinærstraff, og i begge tilfellene fikk han en skriftlig advarsel.

Chauvin sitter nå i isolasjon i høysikkerhetsfengselet Oak Park Height i delstaten Minnesota. Mandagens rettsmøte, som innledes like etter lunsj lokal tid, er ikke starten på selve rettssaken, men en innledende høring.

Domstolen skal ta stilling til om bevisene er tilstrekkelige for å tiltale Chauvin for forsettlig drap, slik påtalemyndigheten ønsker. Da Chauvin ble pågrepet, ble han først siktet for uaktsomt drap, men dette ble etterhvert skjerpet til forsettlig drap. Floyds familie vil at han skal tiltales for overlagt drap.

Hvis Chauvin blir kjent skyldig for forsettlig drap, kan det gi opptil 40 års fengsel.

— Ingen glassklar sak

Drapet på Floyd ble filmet, og videoen er nå spredt på sosiale medier over hele verden. Men eksperter understreker at det likevel ikke er sikkert at rettssaken ender med fellende dom.

— Det er ingen gitt sak. Aktoratet har masse punkter de må binde sammen, og hvis det stilles spørsmål ved bare ett av dem, kan det være nok til rimelig tvil, sier advokaten Mike Brandt til nyhetsbyrået AP.

Han mener at de ulike konklusjonene i obduksjonsrapportene åpner for at forsvaret kan argumentere for at Floyds helse spilte en rolle i hans død. Det er også mulig at det vil bli bestilt en ny obduksjonsrapport.

TV-stasjonen Kare11 melder at det tidligere kun vært ett tilfelle i delstaten der en politimann er blitt dømt for å ha drept en person mens han har vært i tjeneste. Det skjedde i 2017 da en kvinne ringte til politiet og endte opp med å bli drept.

Alle fire pågrepet

De tre andre som deltok i pågripelsen av Floyd, er også pågrepet. De er siktet for medvirkning til drap, og risikerer i likhet med Chauvin opptil 40 års fengsel hvis de blir kjent skyldige.

I likhet med Chauvin har de fått sparken. En av dem, Tou Thao, fikk seks klager mot seg mens han jobbet for politiet. De to andre har ikke fått noen, ifølge politiets database.

Byrådet i Minneapolis varslet søndag kveld at politietaten i byen skal oppløses og gjenetableres etter at drapet på Floyd har ført til kraftige protester mot politivold og rasisme både i USA og resten av verden.

— Vi forpliktet oss til å oppløse politiet slik vi kjenner det i byen Minneapolis, og i fellesskap med samfunnet gjenoppbygge en ny modell for offentlig sikkerhet som faktisk skaper trygghet i samfunnet vårt, sier byrådsleder Lisa Bender til CNN etter at et flertall stemte ja til reformen.

CNN melder at Floyd og Chauvin tidligere jobbet på samme nattklubb — Floyd som ekstra sikkerhetsvakt en gang i uken, Chauvin som sivil politibetjent. En tidligere medarbeider sier at det ikke er usannsynlig at de to har støtt på hverandre.

NTB-TT-AP