Trump kaller voldelige demonstrasjoner for «terrorisme» og truer med hæren
Bruker lov fra 1807

Trump tar i bruk en 213 år gammel lov, som gir ham rett til å mobilisere amerikanske soldater for å slå ned på de landsdekkende demonstrasjonene, skriver CNN.

Den militære politistyrken kan komme fra Fort Bragg i North Carolina eller Fort Belvoir i Virginia og kan ankomme Washington på få timer.

Presidenten viste til at «tusenvis av tungt bevæpnede soldater, militært personell og politibetjenter» blir sendt til hovedstaden for å stoppe «opprør, vandalisme, plyndring, overgrep og den hensynsløse ødeleggelsen av eiendom».

— De som truer uskyldige mennesker og eiendom vil bli pågrepet, tiltalt og idømt lovens strengeste straffer. Jeg vil at dem som organiserer denne terroren skal se at de kommer til å bli idømt strenge straffer og måtte sone lange dommer i fengsel, sa presidenten.

Kritikk på Twitter

Talen mandag kommer etter dager med demonstrasjoner mot politivold og rasisme som har eskalert til voldelige opptøyer og sammenstøt med politiet.

Samtidig som presidenten talte fra Det hvite hus, ryddet politiet gatene utenfor for demonstranter ved bruk av tåregass.

— Vi kan ikke tillate at fredelige demonstrasjoner drukner i voldelige opptøyer, sa Trump.

Han har blitt kritisert for å ikke offentlig å kommentere krisen de siste dagene. Trump har brukt Twitter til å kalle demonstranter for anarkister og angripe guvernører som etter hans syn ikke har slått hardt nok ned på demonstrasjonene.

Besøkte kirke

Minutter før Trump talte, ryddet politiet og nasjonalgarden unna hundrevis av fredelige demonstranter fra Lafayette Park, som ligger på andre siden av gaten fra Det hvite hus.

Demonstrantene ble spredt for at Trump etter talen kunne gå gjennom parken til St. Johnís Episcopal Church, kjent som «presidentenes kirke». Kirken ble brannskadd i en av demonstrasjonene de siste dagene. Men en bibel i hånden, lot presidenten seg fotografere foran kirken.

Opptrinnet gikk ikke upåaktet hen, og New Yors borgermester Andrew Cuomo påpekte at Trumpe «brukte militær makt for å presse bort fredfulle demonstranter slik at han kunne få en fotomulighet ved kirken».

— Det er i bunn og grunn bare reality-TV for denne presidenten, tvitret Cuomo.

Også Joe Biden, som trolig blir Demokratenes kandidat i høstens presidentvalg, langet ut mot Trump for å bruke det amerikanske militæret mot det amerikanske folket.

NTB-AP-AFP