Tegnell: Ingen grunn til å holde grensene stengt for svensker
Også i Norge blir det vurdert hvor lurt det er å slippe inn svensker. Fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet viser til at det er en større smittespredning i Sverige, og at dette er med når regjeringen vurderer grenseåpning.

— Gammel strategi

I et intervju med avisa The Telegraph kritiserer Forland Sveriges strategi, som han mener er hentet fra en tid da man trodde at en ny pandemi skulle spre seg som en influensa.

— Jeg tror Sverige kanskje har kjørt seg fast i denne typen scenarioer litt for lenge. De tenkte for mye i tråd med hva som har skjedd tidligere, sier Forland.

Svenske eksperter har tidligere uttrykt håp om at strategien ville gi flokkimmunitet i løpet av sommeren, men etter hvert som kunnskapen om koronaviruset har økt, synes dette urealistisk.

En undersøkelse fra svenske folkehelsemyndigheter viser at kun 7,3 prosent av innbyggerne i Stockholm hadde utviklet antistoffer mot covid-19 i begynnelsen april. Forland konstaterer at dette er svært langt fra flokkimmunitet, og at problemet med å vente på immunitet er at mange mennesker dør.

Åpen grense

I motsetning til Norge, Danmark og Finland har Sverige ikke stengt grensen mot Europa. Under hele koronautbruddet har det vært fritt fram å reise til Sverige fra andre europeiske land. Men samtidig har svensker blitt frarådet å reise til utlandet, et råd som foreløpig gjelder fram til 15. juli.

Linde mener det ikke er noen grunn til å særbehandle svensker. Hun viser blant annet til at snittalderen på dem som har dødd i Sverige, er 81 år, og at 75 prosent av dødsfallene har vært på sykehjem og i hjemmetjenesten.

— I befolkningen for øvrig er det liten smitte, dessuten er det veldig regionalt, sier hun.

Totalt 3.871 personer er døde etter å ha fått påvist koronasmitte i Sverige, hvorav 40 er registrert fra onsdag til torsdag. Tallene viser også at i alt 32.172 personer har fått påvist koronasmitte, en økning på 649 siden onsdag.

En ny studie fra Universitetet i Oxford viser at Sverige i deler av mai har vært det landet i verden med høyest koronadødelighet i forhold til folketallet. Tallene tolkes imidlertid svært forskjellig av ulike eksperter.

NTB-TT