Gruveskjelv i Kiruna det kraftigste i Sverige på tolv år
— Sterkeste i Skandinavia

— Så langt vi har oversikt over, er dette det sterkeste skjelvet som er målt noen gang i Skandinavia hvor årsaken ligger i menneskelig aktivitet, sier administrerende direktør Anne Strømmen Lycke i forskningsinstituttet Norsar.

— Fordi skjelvet skjedde i gruvene, og dermed var høyt oppe i jordflaten, føltes det sterkt i nærområdet og om lag 40 kilometer i omkrets, opplyser Norsar.

Lund opplyser at skjelvet har sammenheng med gruvedriften. Slike skjelv forverres jo dypere i fjellet man har gruveaktiviteter, forklarer han. Seismisk aktivitet kan oppstå når man bryter malm under bakken.

Hus gynget

Flere personer i Kiruna merket rystelsene, blant dem Per Nilsson, som bor i byen.

— Plutselig begynte hele huset å gynge. Jeg tok tak i dørkarmen fordi jeg ikke klarte å holde balansen, sier Nilsson.

— Hele huset ristet fram og tilbake og gynget, i kanskje 15 sekunder. Jeg trodde en stund at det skulle rase sammen, fordi det var en enorm kraft i bevegelsen, sier han.

Kiruna ble grunnlagt i 1900, få år etter at LKAB startet utvinning av jernmalm i området. Deler av selve byen ligger over gruvene. Fare for at grunnen kan rase ut har ført til at noen boligområder har blitt stengt av, og det er planer om å flytte deler av byen.

NTB-TT