Ny rapport konkluderer med Russland-innblanding i USA-valget
Senatet advarer også om at innblanding kan skje igjen under årets presidentvalg.

Tre år etterforskning

Den sterkt omdiskuterte rapporten fra Senatets etterretningskomité er en del av panelets mer enn tre år lange granskning av innblandingen.

I januar 2017 konkluderte etterretningsorganisasjonene med at russere hadde engasjert seg i cyber-spionasje og distribuert meldinger gjennom russisk-kontrollerte propagandaplattformer. Det skal ha blitt gjort for å undergrave den offentlige tilliten til en demokratisk prosess, for å skade Clinton og å hjelpe Trump, som til slutt ble president.

Donald Trump har gjentatte ganger stilt spørsmål ved vurderingene, som også ble godkjent av tidligere spesialrådgiver Robert Mueller i hans rapport i april fjor.

Muellers gransking slo fast at russisk etterretning og den russiske trollfabrikken Internet Research Agency forsøkte å hjelpe Trump og skade Clinton i 2016-valget.

Etterforskerne fant imidlertid ikke bevis for at Trumps medarbeidere samarbeidet med russerne, samtidig som de ikke utelukket at så var tilfelle.

Må være årvåken

I en uttalelse sier lederen Richard Burr i Senatets etterretningskomité at de «ikke fant noen grunn til å bestride» konklusjonen som allerede foreligger.

— Nå som presidentvalget 2020 nærmer seg er det viktigere enn noen gang at vi er på vakt overfor trusselen om innblanding fra fiendtlige utenlandske aktører, sier Burr.

Komiteenes femte og endelige rapport skal undersøke funn av kontraspionasje, inkludert om Trumps kampanje konspirerte med Russland. Det er usikkert når den kommer på bordet.

FBI-granskingen av mulige bånd mellom Donald Trumps valgkamp og Russland begynte med tips fra en australsk diplomat. Han opplyste om at en av Trumps rådgivere, George Papadopoulos, hadde sagt at Russland satt på materiale som kunne skade Demokratenes kandidat Hillary Clinton.

NTB-AP