Japanske sykehus avviser syke — mangler kapasitet
Ny bekymring

Japan har til nå hatt relativt få smittetilfeller og dødsfall sammenlignet med Europa og USA, og det virket som landet hadde kontroll på smittesporingen, men nylige hopp i antall smittetilfeller har skapt bekymring, særlig fordi det ikke lenger er mulig å finne ut hvor smitten stammer fra.

Utbruddet viser en svakhet ved det ellers tilsynelatende velfungerende, lavkost-helsevesenet i Japan: Det er mangel på sykehussenger, helsepersonell, medisinsk utstyr og verneutstyr.

Dermed blir enhver innleggelse av en person med koronavirus en belastning på helsevesenet og bidrar til det som allerede omtales som en «kollaps i akuttmedisinen», i en felles uttalelse fra de akuttmedisinske legeforeningene i landet. De sier at dette er forløperen til en kollaps i det generelle helsevesenet.

Passert 10.000

Japan meldte lørdag inn 556 nye tilfeller av koronaviruset, og antallet har dermed nådd 10.000, melder AP. I Worldometers tall, som ikke er medregnet lørdagens økning, er det registrert 190 dødsfall knyttet til covid-19.

Nesten en tredel av alle smittetilfellene innenlands kommer fra Tokyo. Statsminister Shinzo Abe utvidet denne uken unntakstilstanden i Tokyo og seks andre tettbefolkede prefekturer til å gjelde hele Japan.

NTB-AP