Seks av ti personer på jorda har fått begrenset bevegelsesfrihet
Pålagt karantene

Fredag holdt 4,5 milliarder mennesker i 110 land seg stort sett hjemme, 2,93 milliarder etter direkte pålegg fra myndighetene og de øvrige på oppfordring, viser AFPs oversikt.

I Europa satt de fleste innbyggerne i land som Storbritannia, Frankrike, Italia, Spania og store deler av Russland i pålagt hjemmekarantene, og det samme var tilfellet i India, Nepal, Sri Lanka, Usbekistan, Indonesias hovedstad Jakarta og i store deler av Filippinene.

Også Irak, Israel, Jordan, Libanon og Saudi-Arabia begrenser innbyggernes anledning til å bevege seg utendørs, og det samme er tilfellet i afrikanske land som Sør-Afrika, Zimbabwe, Rwanda og Marokko, samt i nigerianske storbyer.

Nedstengt

Store deler av USA er også nedstengt, og det samme er tilfellet i Argentina, Bolivia, Colombia, Peru og Venezuela der butikker, fabrikker og andre arbeidsplasser har stengt.

Minst 15 andre land oppfordrer innstendig sine innbyggere til å holde seg hjemme, blant dem Mexico, Canada, Tyskland, Iran, Japan, Sveits, Uganda og store deler av Brasil.

25 andre land har innfør nattlig portforbud, og flere land har også isolert storbyer og nekter folk fra å slippe inn eller ut fra dem.

NTB-AFP