Canada først til si at de dropper OL om ikke lekene utsettes
Abe vurderer utsettelse

Japans statsminister Shinzo Abe nevnte mandag for første gang muligheten for å utsette de olympiske sommerlekene som etter planen skal gjennomføres fra 24. juli til 8. august.

Fram til nå har både Den internasjonale olympiske komité (IOC) og myndighetene i Japan tviholdt på at lekenes skal gjennomføres som planlagt, og i forrige uke kom den olympiske ilden til Japan. Tusenvis av mennesker har trosset frykten for koronaviruset for å se fakkelen.

— Hvis det viser seg vanskelig, av hensyn til utøverne, kan det kan bli uunngåelig, sa Abe i en tale til det japanske parlamentet mandag, der han tok opp temaet.

IOC-sjef Thomas Bach sa i helga at det blir tatt en OL-avgjørelse innen fire uker og at det kan bli aktuelt å utsette lekene, men poengterte at avlysning ikke var et tema.

Ikke gjennomførbart

Samtidig med Canadas varsel melder det australske nyhetsbyrået AAP at den olympiske komiteen i Australia (AOC) har gitt sine OL-utøvere beskjed om å forberede seg på OL i Tokyo i 2021.

AOC sier at slik situasjonen er nå, er det ikke praktisk mulig for et australsk lag å stille til årets planlagte OL-start 24. juli.

— Vi har utøvere med base på andre siden av havet, i trening på ulike steder i rundt i Australia som lag og som har egne treningsprogram. Med reise- og andre restriksjoner blir dette en uhåndterlig situasjon, sier AOC-president Matt Carroll i en kunngjøring mandag.

NTB-AP