Italiensk by går foran med godt eksempel på hvordan håndtere virus-krisen
Fra 35 til 5 tilfeller daglig

Byen har 16.000 innbyggere, ikke større enn at alle kjenner noen av de om lag 200 som har fått påvist viruset, eller noen av de 34 som hittil er døde.

Da nyheten kom denne uken om at det hadde gått en hel dag uten at det var registrert nye smittetilfeller, gikk italienske medier nesten av skaftet. Og det var en medvirkende årsak til at statsminister Giuseppe Conte besluttet å innføre drastiske tiltak som å stenge av så å si hele landet.

Onsdag denne uken ble det registrert fem nye smittetilfeller. I begynnelsen av utbruddet ble det påvist i snitt 35 nye tilfeller daglig, opplyser byens ordfører Francesco Passerini.

— Det er en krig, men vi har alle muligheter til å vinne. I motsetning til våre bestefedre, som fysisk gikk i kamp for vår frihet, oppfordres vi til å ta ansvar og være rolige, sier han.

Respekterer regler

I løpet av de tre ukene som har gått, har Codognos innbyggere blitt vant til å isolere seg fra omverdenen og hverandre. De aller fleste har på seg ansiktsmasker når de er ute. Ikke fordi det er påbudt, men fordi det gir oppmerksomhet om at man må unngå nærkontakt med andre, sier Passerini.

Alle ser ut til å respektere å holde en meters avstand fra hverandre når de må ut for nødvendige ærender som en tur i banken, i matbutikken eller på apoteket.

Og innbyggerne i Codogno har lært seg å tilpasse seg. Når de ikke lenger kan gå til messe i kirken, så har en lokal radiostasjon begynt å sende messen på radio, ispedd nyhetsbulletiner fra det lokale sivilforsvaret eller fra ordføreren.

Togene stopper ikke lenger på stasjonen, ingen skal reise noe sted likevel. Butikker som ikke selger helt nødvendige varer, holder stengt, de har ikke kunder likevel.

— Codogno har vært i søkelyset siden dag én, sier Rosy Ronsivalle, som har stoppet ved en kiosk for å kjøpe aviser på vei hjem fra apoteket.

— Men vi har oppført oss riktig.

Det ser ut til å ha gitt resultater.

NTB-AP