Militærøvelsen Cold Response er avlyst på grunn av koronaviruset
Støtte sivilsamfunnet

Nærmere 14.000 soldater er samlet i Nord-Norge, der feltøvelsen skulle startet torsdag. Finland, med 400 soldater, har allerede trukket seg fra øvelsen.

Jakobsen understreker at Forsvaret må ta ansvar i den uoversiktlige situasjonen som har oppstått, og at deres personell ikke skal bidra til smittespredning i samfunnet. Ved å avbryte øvelsen kan Forsvaret også være i stand til å bevare stridsevnen, og det vil frigi ressurser slik at Forsvaret kan støtte sivilsamfunnet i tiden framover.

En del av Forsvarets medisinske personell har også stillinger i Helse-Norge, og de behøves der, heter det i pressemeldingen.

Styrt avvikling

Cold Response er den største militærøvelsen i Norge i år, og soldater fra ni land skulle delta. Den skulle etter planen ha pågått til 18. mars.

Forsvaret jobber nå med å informere samtlige deltakere og avdelinger.

Jakobsen påpeker at det også blir viktig å gjennomføre en styrt avvikling, slik at man ikke utsetter samfunnet og Forsvaret for unødvendig risiko.

— Dette betyr ikke at all operativ aktivitet i Forsvaret stanser. Våre daglige operasjoner fortsetter, men det gjøres noen tiltak ut fra utviklingen av koronasmitten i Norge, slik at vi opprettholder beredskapen, opplyser Forsvaret.

NTB