Erdogan: — Urimelig å gi Tyrkia skyld for migrantbølge
Tyrkia er også en part i den væpnede konflikten i Syria og innledet blant annet en offensiv mot kurdiskkontrollerte deler av landet i fjor høst. Den siste tiden har det også vært direkte kamper mellom tyrkiske styrker og syriske regjeringsstyrker, som støttes av Russland.

Forrige uke ble Tyrkia og Russland enige om en våpenhvile som foreløpig ser ut til å holde.

Bekymret Stoltenberg

Stoltenberg forsikret Erdogan om at Tyrkia er en viktig alliert og at Nato vil fortsette å støtte landet.

— Det inkluderer missilforsvarssystemer. Nato er også til stede med luft- og sjøstyrker, noe som viser vår støtte til Tyrkias sikkerhet, sa Stoltenberg.

Han erkjente at en tung byrde er lagt på Tyrkia, som blant annet huser rundt 3,7 millioner syriske flyktninger. Samtidig sa han at Tyrkia må bidra til å finne en langsiktig løsning.

— Jeg er bekymret for det jeg ser på grensen mot Hellas. Flyktningsituasjonen er en felles utfordring, som krever en felles løsning. Derfor ønsker jeg dialogen mellom Tyrkia og EU velkommen.

— Åpen og ærlig dialog

Etter møtet med Stoltenberg hastet Erdogan videre til et møte med EU-president Charles Michel og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. I det møtet blir situasjonen på EUs yttergrense hovedtema.

Den siste tiden har titusener forsøkt å ta seg fra Tyrkia til EU etter at Erdogan erklærte at grensen var åpnet fra Tyrkias side. EU står fast på at deres grense fortsatt er stengt.

— Vi har forskjellig syn på en del ting. Derfor er det viktig med en åpen og ærlig dialog for å se om det er mulig å finne løsninger, sa Michel til mediene rett før møtet med Erdogan.

— For oss er det viktig å implementere migrasjonsavtalen mellom Tyrkia og EU. Det er også viktig å drøfte temaer som sikkerhet og hvordan vi kan gjøre situasjonen i regionen — og særlig Syria — mer stabil, sa Michel ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

NTB