Italia stenger storbyer og setter millioner i karantene
Også Venezia

Vedtaket om karantene omfatter også byene Venezia i Veneto og Parma og Rimini i Emilia-Romagna. Det betyr at Venezia blir stengt for turister, noe som vil ramme byen hardt økonomisk.

Italia, og spesielt Lombardia, er hardt rammet av koronaepidemien. Hittil er det registrert nesten 6.000 smittede, mens 233 mennesker har dødd av viruset. Det er en økning på 1.200 smittede og 36 døde fra fredag til lørdag.

Selv om Nord-Italia er hardest rammet, har viruset nå spredt seg til alle landets 22 regioner. De første dødsfallene er nå registrert i Sør-Italia.

Drastiske tiltak

Blant drastiske tiltak som foreslås, er stengning av alle museer, treningsstudioer, svømmehaller, bingohaller, kinoer, nattklubber og dansesteder. Også skisportsteder blir lukket.

Restauranter og barer skal få holde åpent, forutsatt at de sørger for at gjestene holder en avstand på en meter fra hverandre. Klarer de ikke det, blir de stengt.

Allerede er alle skoler og universiteter i hele Italia stengt inntil videre.

Folketomme gater

Den raskt eskalerende epidemien har ført til halvtomme jernbanestasjoner over hele Italia, og nesten folketomme gater også i Roma. Mange av Romas utekafeer var lørdag kveld enten stengt eller nesten uten gjester.

Myndighetene er først og fremst bekymret for om helsesektoren klarer trykket, og om det er nok sykehussenger i Nord-Italia. Flere sykehus tar nå bare inn pasienter som er syke av koronaviruset.

All ferie i helsesektoren er inndratt, og myndighetene ber pensjonerte leger og sykepleiere melde seg til tjeneste.

Rammer økonomien

Allerede før viruset kom til Italia, hadde landet en av regionens svakeste økonomier, med negativ vekst i siste kvartal i fjor. Nå ventes det at landet raskt ender i resesjon på grunn av epidemien.

Et hardt slag blir at turister uteblir og ikke kommer for å kjøpe de mest kjente italienske produktene, fra mote til mat og design. Mange utenlandske flyselskaper har allerede innstilt sine flygninger til Milano og Venezia.

Turistmyndighetene regner med at det blir 32 millioner færre turister i år enn i fjor, og at tapet kan komme opp i 7,4 milliarder euro bare i annet kvartal.

NTB-AFP-DPA