Tyrkia om flyktningsituasjonen: — Dette er bare begynnelsen
— Rett til å forsvare oss

Greske grensevakter har de siste dagene tatt i bruk både tåregass, vannkanoner og sjokkgranater for hindre folk i å ta seg over grensa.

— Hellas gjør det alle selvstendige stater har rett til å gjøre, nemlig å beskytte grensen mot at mennesker passerer ulovlig, sa Hellas‘ statsminister Kyriakos Mitsotakis fredag, ifølge TT.

Tyrkia har utplassert rundt 1.000 politifolk langs grensa. De skal hindre at gresk politi driver flyktninger og migranter tilbake.

— Mitsotakis har ikke kapasitet til å holde grensen stengt, sier den tyrkiske innenriksministeren.

Migrantavtale brister

Tyrkia har tatt imot 3,6 millioner syriske krigsflyktninger og åpnet nylig grensa mot Hellas for dem som ønsker å søke asyl i europeiske land.

Tyrkia inngikk i 2016 en avtale med EU, som lovet nærmere 30 milliarder kroner i støtte dersom landet begrenset tilstrømmingen av flyktninger og migranter til Europa.

Den avtalen er nå død, slo Hellas‘ statsminister Kyriakos Mitsotakis fast fredag.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan snakket samme dag med Tysklands statsminister Angela Merkel. Da sa han at migrasjonsavtalen ikke lenger fungerer, og at den må revideres.

Anklages for politisk spill

Tyrkia har blitt anklaget for å bruke flyktningene i et spill for å få mer europeisk støtte til sin militæroperasjon i Idlib.

EU har samtidig blitt anklaget for ikke å ha tatt nok ansvar for flyktningkrisen og for å ha brutt både humanitære prinsipper og menneskerettigheter for å beskytte egne grenser.

Mandag reiser Erdogan til Brussel for å diskutere den kaotiske flyktningsituasjonen.

NTB-AP-DPA