Cold Response-øvelsen fortsetter, men endres etter virussmitte
Leir stengt

Onsdag ble det påvist koronasmitte hos en person ved kavalerieskadronen i Skjold leir. Leiren ble stengt torsdag kveld, og rundt 1.300 personer holdes i karantene i leiren.

Disse skulle etter planene inngå i de over 15.000 deltakerne i øvelsen. Selve feltøvelsen, der soldatene rykker ut, starter 12. mars, mens hele øvelsen startet 2. mars og varer fram til 18. mars.

Torsdag ba også ordfører Toralf Heimdal (Sp) i Bardu kommune om at øvelsen blir avlyst.

— Vi har registrert utspillet fra ordføreren. Vi er både i nær dialog og nært samarbeid med helsemyndighetene gjennom vårt fagmiljø i Forsvaret og treffer kontinuerlig tiltak ut fra de utfordringene vi har knyttet til viruset. Per nå planlegger vi fortsatt å gjennomføre øvelsen, men vi må redesigne deler av den grunnet situasjonen på Skjold, sier Moen.

USA ute

USA, Storbritannia, Nederland, Belgia, Tyskland, Frankrike, Danmark, Finland, Sverige og Norge deltar med styrker under øvelsen.

I januar skrev Fremover at USA trekker over 3.000 soldater fra Cold Response. Forklaringen er den sikkerhetspolitiske situasjonen. Inntil da var det meldt opp mot 19.000 soldater til vinterøvelsen.

— Amerikanerne er mer påvirket enn andre av den sikkerhetspolitiske situasjonen som har oppstått. Det gjør at vi nå opererer med 15.500 soldater som skal delta under årets Cold Response, sa Moen til avisa.

NTB