President Donald Trump frikjent av Senatet i riksrettssaken
Frikjent med god margin

Senatet stemte først over det første tiltalepunktet om maktmisbruk, der avstemmingen endte 52 for å frikjenne og 48 mot frikjenning. På det andre tiltalepunktet, om hvorvidt Trump har hindret Kongressens arbeid, endte avstemningen med at 53 senatorer mente han ikke var skyldig i dette, mens 47 senatorer stemte skyldig.

Den republikanske senatoren og tidligere presidentkandidaten Mitt Romney stemte for å felle Trump på det første tiltalepunktet om maktmisbruk, men ikke på det andre punktet om hindring av Kongressens arbeid. Han var den eneste republikaneren som ikke stemte i tråd med eget parti.

Romneys avgjørelse får blandet mottakelse i eget parti. Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, sier han er «overrasket og skuffet» over Mitt Romney.

Trump har også delt en video på Twitter om Romney der han «forsøkte å infiltrere Trump-administrasjonen».

Republikaneren Adam Schiff sier han har stor respekt for det «moralske motet han viste».

— Han viste at man kan stå opp mot presidenten, sier Schiff.

— Enorme konsekvenser

I et intervju med Fox News sier Romney selv at han måtte følge sin samvittighet da han bestemte seg for å stemme for at Trump skulle dømmes for maktmisbruk. Samtidig sier han at han ikke tar en slik beslutning lett, men at han mener det var det riktige å gjøre.

— Jeg forstår at det kan få enorme konsekvenser, sier Romney, og sier at dette har vært en av de vanskeligste avgjørelsene i hans liv.

To tredels flertall blant de 100 senatorene var nødvendig for å dømme presidenten. Republikanerne har flertall i Senatet.

Forrådt

Trump var anklaget for å ha presset Ukraina til å etterforske hans politiske rival, Joe Biden, ved å holde tilbake militære midler.

Tidligere presidentkandidat og demokrat Hillary Clinton, som Trump slo i valget i 2016, er ikke fornøyd etter frikjennelsen. Hun mener republikanerne har forrådt alle amerikanere.

— Vi er på vei inn i farlig landskap for demokratiet vårt, skriver Clinton på Twitter.

I desember vedtok et flertall i Representantenes hus å stille Trump for riksrett, men nå er han altså frikjent i Senatet.

NTB-AFP-AP