Wuhan isoleres fra omverdenen
Krisemøte

Over 500 mennesker har hittil fått påvist smitte i Kina, og det er også oppdaget tilfeller i Japan, Thailand, Sør-Korea, Australia og USA.

Verdens helseorganisasjon (WHO) holdt onsdag kveld krisemøte for å ta stilling til om virus-utbruddet skal betegnes som en internasjonal krise, noe som sjelden skjer og som er forbeholdt svært omfattende og alvorlige epidemier.

De 16 medlemmene av krisekomiteen konstaterte at situasjonen er «kompleks og under utvikling», men konkluderte ikke. Torsdag samles de på nytt, ble det opplyst på en pressekonferanse i Genève.

Kan komme til Norge

Folkehelseinstituttet i Norge følger situasjonen nøye og utelukker ikke at viruset også finner veien hit.

— Videre spredning av viruset vil ikke være uventet, og vi må være forberedt på at det også kan komme smittede personer til Norge, opplyste seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen mandag.

Folkehelseinstituttet fraråder imidlertid ikke reiser til Wuhan.

— Verken EU eller WHO fraråder reise til Wuhan eller Kina. Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) vurderer risikoen for reisende til Wuhan som moderat. Risiko reduseres ved å unngå kontakt med syke mennesker, besøk på kjøtt- og fiskemarkeder, samt kontakt med levende og døde dyr, lød instituttets reiseråd onsdag.

NTB-AP