Frp går ut av regjeringen — Solberg fortsetter med tre partier
Jensen sa under pressekonferansen at hun er stolt av politikken Frp har gjennomført i regjering de siste seks og et halvt årene. At det var utfordringer også i den første regjeringsperioden med Høyre, men at det var med regjeringsutvidelsen problemene for alvor begynte.

Fremskrittspartiet gikk i regjering sammen med Høyre etter valget i 2013, da med Venstre og KrF som støttepartier. I 2018 gikk Venstre inn i regjeringen, og for ett år siden fulgte KrF etter. Dermed fikk landet en borgerlig flertallsregjering.

— Gradvis ble begeistringen mer og mer borte. Over tid har politikken blitt preget av for mange grå kompromiss, sa Jensen.

Kunngjøringen kom etter et ekstraordinært landsstyremøte i Frp mandag ettermiddag.

Solberg glad for fortsatt tillit

Rett etter Siv Jensens kunngjøring, innkalte statsminister Erna Solberg (H) til en egen pressekonferanse.

Solberg fortalte at hun ble orientert om Frps beslutning under et møte med Siv Jensen mandag formiddag.

— Vi hadde sett det som et scenario. Vi ventet også på en kravliste, men jeg tror det var en erkjennelsen av at det ville vært vanskelig for oss begge, sier Solberg.

Hun sier det ikke var mulig for henne og Høyre å la være å hente hjem den syke femåringen i Syria.

— Det har ikke vært min intensjon å karakterisere andre partiers standpunkt eller moral, men det hadde ikke vært mulig for meg og Høyre å la være å handle av hensyn til ro i regjeringen, fortsatte hun, med henvisning til sinnet hun har blitt møtt med i Frp for å ha omtalt beslutningen som et moralsk valg.

Solberg sier hun er glad for Frps avklaring om at de fortsatt ønsker henne som statsminister.

— Da er det naturlig å fortsette å styre på Granavolden-plattformen, sier Solberg, og legger til at hun ikke ser noen grunn til å ikke fortsette som en trepartiregjering med Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

KrFs leder Kjell Ingolf Ropstad varsler også at KrF fortsetter i regjering. Venstre-leder Trine Skei Grande har innkalt til pressekonferanse senere i ettermiddag.

Frykter styrket ytterfløy

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier han tror Frps exit kan føre til at ytre høyre får mer makt, heller enn mindre.

— Erna Solbergs regjering har kollapset etter bare ett år. Det borgerlige kaoset er komplett, og det er dårlig nytt for landet. Mer krangel og uforutsigbar styring vil ikke løse problemene for eksempel i helsevesenet og arbeidslivet, uttaler Støre i en epost til NTB.

Han understreker at de borgerlige partiene fortsatt har flertall på Stortinget, og mener de må ta ansvar for politikken som blir ført.

— Frp kan ikke frigjøre seg fra snart sju år med høyrepolitikk som har ført til at vanlige folk får mindre å rutte med mens de rike drar fra, sier Ap-lederen.

NTB