Australia rammet av giganthagl og massive støvskyer
Frykter flom

Meteorologer varslet mandag at både tordenvær, kraftig vind og det ekstreme haglværet er på vei mot New South Wales, der blant annet millionbyen Sydney ligger. De advarer også om flom som følge av kraftig regnvær.

Den nye formen for ekstremvær kommer etter at den sørøstlige delen av Australia har opplevd måneder med branner, som landet aldri har sett maken til, og som ifølge forskere er verre enn tidligere på grunn av klimaendringer. Enorme områder er svidd av, flere hundre millioner dyr har dødd, 2.000 boliger har tatt fyr og 29 mennesker har mistet livet.

Mange steder i de tørkerammede områdene i sørøst brenner det fortsatt. Det er dessuten risiko for at brannene igjen vil blusse opp og komme ut av kontroll ettersom brannsesongen langt fra er over.

Rammet av lynet

I Blue Mountain vest for Sydney berget to personer så vidt livet da de ble rammet av lynnedslag. En 16 år gammel gutt og en 24 år gammel mann er innlagt på sykehus etter å ha lent seg på et metallgjerde under tordenværet.

— De er ekstremt heldige som er i live. En centimeter til den ene eller andre siden så kunne de ha blitt truffet direkte av lynet, noe som kunne ha vært fatalt, sier lederen for ambulansetjenesten i New South Wales, Greg Marshall.

NTB-AFP-DPA