«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola
Flere av konsulentselskapene er navngitt, men de har ennå ikke kommentert opplysningene.

Gravejournalistene skal ha funnet et nettverk av over 400 såkalte skallselskaper i 41 land som kan knyttes til dos Santos og ektemannen. 94 av dem ligger på Malta, Mauritius og i Hongkong, som har lovverk som sikrer finansverdenen mot offentlig innsyn.

— Vår undersøkelse viser et ødelagt internasjonalt reguleringssystem som tillater profesjonelle konsulentselskaper å tjene de mektige mens det knapt stilles et eneste spørsmål, skriver ICIJ.

Anklager medier for rasisme

Dos Santos avviser anklagene i rundt 30 Twitter-melding skrevet på både engelsk og portugisisk. Her anklager hun blant annet journalistene for løgn.

«Min formue er bygd på min karakter, min intelligens, utdanning, arbeidskapasitet og utholdenhet», skriver hun blant annet.

Hun anklager også den portugisiske TV-kanalen og avisen SIC-Expresso, som er med i ICIJ, for rasisme og fordommer som hun mener minner om kolonitiden da «en afrikaner aldri kunne regnes som jevnbyrdig med en europeer».

Også dos Santos‘ advokat avviser anklagene i et intervju med avisen The Guardian. Han mener det er snakk om et samordnet angrep som Angolas nåværende ledere står bak.

Fjernet som oljedirektør

Isabel dos Santos var tidligere leder for Angolas statskontrollerte oljeselskap Sonangol. Men farens etterfølger, Angolas president Joćo Lourenco, tvang henne ut av selskapet etter at han ble valgt i 2017.

Magasinet Forbes anslo i fjor at hun var god for en formue på 2,2 milliarder dollar, som tilsvarer nesten 20 milliarder kroner.

Onsdag i forrige uke sa dos Santos at hun selv vurderer å stille som presidentkandidat ved valget i 2022.

ICIJ har tidligere stått bak avsløringen av skatteskandalen kjent som Panama Papers, som viste hvordan rike mennesker fra en rekke land, også Norge, har brukt skatteparadiser til å unnslippe skatt.

NTB-AFP