Prins Harry: — Det var ikke noe annet alternativ
Mange år med utfordringer

Videre fortalte han at beslutningen ekteparet har tatt ikke har vært lett, men at det var et resultat etter mange samtaler og mange år med utfordringer.

— Jeg vet at jeg ikke alltid har gjort ting rett, men når det gjelder dette, var det ikke noe annet alternativ, sa prins Harry, ifølge Sky News.

— Vårt håp var å kunne fortsette å tjene dronningen, samveldet og mine militære tilknytninger, men uten offentlig finansiering. Dessverre var ikke det mulig, forklarte prinsen for de oppmøtte.

Negativ oppmerksomhet

8. januar kunngjorde Meghan og Harry at de ønsker seg mer uavhengighet uten kongelige plikter, og at de vil veksle på å bo mellom Storbritannia og Canada. Årsaken er den voldsomme og til tider svært negative oppmerksomheten fra britisk presse.

Meghan befinner seg nå i Canada sammen med parets åtte måneder gamle sønn Archie.

Dronning Elizabeth ble ikke orientert om utspillet, men paret skal tidligere ha forsøkt å ha fått i stand et møte med henne om saken. Etter det ble kjent at paret ønsket å tre tilbake, holdt dronningen forrige mandag et krisemøte om saken på Sandringham slott.

Skal ikke omtales «kongelig høyhet»

I en kunngjøring fra Buckingham Palace lørdag skriver dronningen at de har funnet en konstruktiv vei videre.

I avtalen kommer det fram at prins Harry og hertuginne Meghan ikke lenger skal bruke tittelen «kongelig høyhet» da de ikke lenger er arbeidende medlemmer av kongefamilien. De skal heller ikke motta offentlige midler for å utføre kongelige oppdrag, og vil ikke formelt representere dronningen.

Avtalen som er inngått innebærer blant annet at Harry ikke lenger skal utføre offisielle oppdrag for det britiske forsvaret. Det som i meldingen fra Buckingham Palace omtales som den nye modellen, trer i kraft fra våren.

NTB