Solberg om IS-siktet kvinne: Måtte skjære gjennom
Hun sier at heller ikke de øvrige regjeringspartiene med lett hjerte henter hjem en kvinne som PST nå vil etterforske for tilknytning til ekstremistgruppen IS.

— Så håper vi at etterforskning og straff også vil vise at vi følger opp. Det denne regjeringen, eller regjeringen med Høyre og Frp, har gjort, er å sikre oss at vi har et lovverk som gjør at vi, i motsetning til en del andre land, faktisk kan håndtere disse sakene også rettslig, sier Solberg.

— Ble vanskeligere

Solberg understreker at regjeringen allerede da den hentet hjem fem barn fra krigsområdene i Syria i fjor, klargjorde at man ikke ville gi ytterligere kommentarer om andre eventuelle lignende aksjoner.

— Grunnen til det er sikkerheten til det personellet vi har inne i et vanskelig område, pluss sikkerheten til barnet og kvinnen, sier Solberg.

Hun viser til at situasjonen i flyktningleirene i Syria ble vanskeligere på grunn av Tyrkias invasjon og represalier mot utlendinger som skulle hentes ut. For den norske kvinnen og hennes alvorlig syke fem år gamle gutt ble situasjonen etter hvert prekær.

— Vi klarte ikke å få mor med på noe som helst hjelp til dette barnet, selv om vi fikk etablert systemer for det. Det gjorde at det ble svært vanskelig å ikke gjøre noe med dette.

— Vi har ønsket at barn skal komme, men ikke mødre. Men i denne saken har vi sagt at det er på grunn av barnet, sier Solberg.

NTB