Carlsen var i trøbbel, men berget remis og tidenes lengste rekke uten tap
I trøbbel

Carlsen spilte med svart mot Jorden van Foreest. Den norske verdensmesteren kom kjapt på defensiven. Etter 28 trekk viste sjakkcomputerne at det var 41 prosents sjanse for at hvit ville vinne. Sjansen for Carlsen-seier ble beregnet til bare 3 prosent.

I typisk Carlsen-stil gikk det ikke lang tid før det så langt bedre ut for 29-åringen fra Lommedalen. Bare to trekk senere var Foreests vinnersjanser redusert til 17 prosent, og snart jevnet det seg helt ut.

— Jeg undervurderte G4-trekket hans og gjorde noen dårlige valg. Plutselig skjønte jeg at jeg sto til tap. Han ville hatt en stor mulighet om han hadde gitt tårn for løper og fått et par sterke bønder. Da ville jeg stått veldig, veldig dårlig, men heldigvis gjorde han noe annet som gjorde at jeg utlignet med en gang, sa Carlsen til TV 2.

— Det var heldig for meg.

Klar for fotball

I sluttspillet var Carlsen nærmest å vippe partiet i sin favør, men det endte med remis etter 45 trekk.

— Han tilbød meg remis tidligere, noe jeg avslo. En stund tenkte jeg at det kunne bli seier, men jeg kunne ikke se noen mulighet til å gjøre det særlig bedre enn det ble i dette partiet, sa Carlsen, som etter fire runder er på 7.-plass i turneringen med 2,0 poeng, ett poeng bak ledende Wesley So. Van Foreest er en av fem spillere med 2,5 poeng.

Onsdag er det hviledag, og den planlegger Carlsen å bruke til å spille fotball. Det passer bra, for torsdagens partier skal avvikles på fotballstadion i Eindhoven.

— Jeg skal spille fotball på lavt nivå, og det blir spennende. En hviledag er alltid greit, selv om det alltid er mer behagelig når man gjør det bra, sa Carlsen til TV 2. Han er ikke fornøyd med spillet sitt så langt i turneringen, men det er ni partier igjen, og han har ikke på noen måte gitt opp håpet om seier.

— Det er ikke noe som ligner på krise ennå.

NTB