Australsk brannsjef: — En forferdelig dag
Fortsatt mange branner

Lavere temperaturer og regn enkelte steder søndag i både New South Wales og Victoria har hjulpet brannmannskaper noe sammenlignet med lørdag. Imidlertid var det søndag fortsatt rundt 150 branner i New South Wales, to av dem på et såkalt krisenivå.

I Victoria er det søndag 50 branner, seks av dem på et såkalt krisenivå. Seks personer var søndag fortsatt savnet i delstaten.

Også inne i Sydney brant det søndag, og brannen var tidlig søndag ettermiddag lokal tid ikke under kontroll.

Dronningen berørt

Nyhetene om forholdene i Australia har også nådd Buckingham Palace, som lørdag sendte ut en uttalelse på vegne av dronning Elizabeth.

— Prins Philip og jeg sender våre tanker og bønner til alle australiere i denne vanskelige tiden, sier dronning Elizabeth, som er Australias statsoverhode.

— Min takk går til redningsarbeidere og til de som har satt sine egne liv i fare, for å hjelpe samfunn i nød, fortsetter hun.

Soldater mobiliseres

Australias pressede statsminister Scott Morrison varslet lørdag at 3.000 reservesoldater mobiliseres til kamp mot brannene.

I tillegg til at 3.000 reservister mobiliseres, varslet Morrison at føderale myndigheter skal leie inn fire store brannfly, og at flere militære helikoptre skal settes inn i slukkingsarbeidet.

Morrison varslet også at nok et marinefartøy skal bidra med å evakuere folk fra brannrammede områder.

NTB-DPA-AFP