Tusenvis av brannrammede australiere venter på hjelpen
Livsfarlig luft

Skogbrannene i Australia har de siste ukene lagte hele 55.000 kvadratkilometer i aske, et område på størrelse med Kroatia.

Røyken fra brannene har også krysset Tasmanhavet og nådd New Zealand, og ingenting tyder på at brannfaren minker med det første.

I Canberra var luftkvaliteten første nyttårsdag 21 ganger farligere enn anbefalt grense som følge av skogbrannene, og den australske hovedstaden toppet dermed lista over byer i verden med mest helseskadelig luft.

Tre måneder

— Vi har tre måneder med varmt vær foran oss. Vi står overfor en farlig brannsituasjon i hele Victoria, sier lederen for kriseberedskapen i delstaten, Andrew Crisp.

Fremdeles er det flere enn hundre branner i New South Wales, men i motsetning til nyttårsaften hadde ingen kategorien katastrofal onsdag.

Ifølge myndighetene roet forholdene seg noe og ga de utslitte brannmannskapene en etterlengtet pustepause.

Krever gransking

Sommerens skogbranner omtales som tidenes verste i Australia og har utløst ny debatt om klimapolitikken til landets konservative regjering og statsminister Scott Morrison.

Australia er verdens største produsent og eksportør av kull, som står for en betydelig andel av verdens utslipp av skadelige klimagasser, og Morrison har avvist alle krav om å kutte produksjonen.

Lederen av det australske miljøpartiet krever nå at det nedsettes en nasjonal kommisjon som skal granske skogbrannene.

— Hvis ikke Morrison gjør dette, vil vi straks nasjonalforsamlingen samles, kreve at det settes ned en granskingskommisjon, sier Richard Di Natale.

NTB-AP-DPA