Nordmenn har satt ny rekord i grensehandel
Enda billigere i Sverige

Kaltenborn legger til at noe som kan forverre situasjonen ytterligere, er Systembolagets ønske om å senke prisen på øl, ettersom de er lei av at svensker handler billig øl i Danmark og Tyskland.

Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel, er enig i at varselet fra Sverige er urovekkende.

— Når dette tiltaket trer i kraft, vil det øke grensehandelen ytterligere. Svenskene tar grep, mens vi sitter og ser på. La det skure og gå-holdningen til norske politikere er dårlig politikk på områder som helse, næring, miljø og finans, sier Andersen.

Han påpeker at i løpet av det siste året har grensehandelen vokst over seks ganger så mye som norsk dagligvarehandel.

— Vi fryktet høy vekst, men dette er verre enn i våre verste mareritt. Det må være en brutal vekker for norske politikere, sier Andersen.

— Når er det nok?

For norske brus- og ølprodusenter er dette ekstra dårlig nytt, mener direktør Erlend Vagnild Fuglum i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Han viser blant annet til Coca-Cola som nylig kunngjorde at de må redusere bemanningen i Norge. Selskapet pekte på økningen i sukkeravgiften som en viktig årsak.

— Politikerne får det de ba om da de over natta økte avgiftene med 42 prosent i 2018-budsjettet. Handlekorgene på shoppingsentrene rett over grensa har aldri vært fullere, og nå har jeg mistet tellingen på hvor mange grensehandelsrekorder som er satt de siste årene, sier Fuglum til NTB.

NTB