Sveriges Riksbank tar klimagrep — vil kvitte seg med «brune» obligasjoner
Får betydning for avkastning

Obligasjoner fra disse landene har utgjort 8 prosent av Sveriges valutareserver, og at dette vil få betydning for avkastningen, er det lite tvil om, ifølge DNB Markets.

I talen gjorde Flodén det klart at høy avkastning ikke vil påvirke beslutningen.

— Australia og Canada er land som ikke er kjent for sitt gode klimaarbeid. Deres utslipp per capita er blant de høyeste i verden, sa han i talen, ifølge den australske avisa Financial Review.

En obligasjon er en form for lån som vanligvis blir utstedt av en stat. Den som kjøper en obligasjon, låner i praksis ut penger til staten eller eventuelt selskapet. Pengene skal etter en viss tid tilbakebetales med renter.

Norge ikke nevnt

Trass i utslippene fra oljeindustrien er Norge blant landene med lavest utslipp på statistikken, og Flodén skal heller ikke ha nevnt Norge i sin tale.

— Basert på denne grafen alene virker det tvilsomt at Riksbanken vil se på mulighetene for å selge seg ned på norske statsobligasjoner med det første, skriver DNB Markets i nyhetsbrevet.

Som en parallell til den svenske Riksbankens nye grep har partiene Ap, SV, MGD og Rødt tatt til orde for å bruke midlene i oljefondet mer aktivt for klima. Blant annet mener de at oljefondet i større grad bør investere i fornybar energi.

— Oljefondet med sine tusenvis av milliarder bør bli en maskin for forandring, sa SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til E24 i forrige uke.

NTB