Enighet om antidopingkoden, sterke ord om Russland på WADAs verdenskonferanse
Sterke ord

Mens det var bred støtte for koden under verdenskonferansen, gnistret det til i debatten da den kom inn på de russiske dopingskandalene og særlig mistankene om bevisst manipulasjon av databasen fra Moskva-laboratoriet før den ble gjort tilgjengelig for WADAs etterforskere.

— Vi kan ikke tillate at ett lands beviselig statsstøttede dopingsystem stjeler medaljer og ære fra rene utøvere. Tokyo-lekene blir iallfall det femte OL der statsstøttet doping stjeler oppmerksomhet fra rene utøvere, sa Travis Tygart i USAs antidopingbyrå i sitt innlegg.

Han fikk motbør fra Russlands idrettsminister Pavel Kolobkov, som i sin tale advarte mot å blande idrett og politikk og sa at man heller burde sette pris på idrettens evne til å bringe folk sammen.

Mer spennende var ordene til Jurij Ganus, som er leder for Russlands antidopingbyrå (Rusada). Han raste mot de «uansvarlige og destruktive» handlingene til russiske myndigheter som manipulerte databasen.

Applaus for Ganus

Han hevdet at Rusada holdes som gissel i konflikten, ettersom WADA truer med å utestenge antidopingbyrået igjen.

— Rusada hadde ingenting med overføringen av databasen å gjøre. Vi er et offer for ytre krefter, og jeg håper WADA velger visdom når det ilegger eventuelle sanksjoner, sa han til applaus fra salen.

Ganus har tidligere uttalt at han regner med at Russland blir utestengt fra Tokyo-OL neste år og Beijing-OL i 2022. Selv om intet av dette skal bestemmes under konferansen i Katowice, kaster saken skygger over arrangementet, og påtroppende WADA-president Witold Banka er blant dem som har brukt harde ord.

— Jeg vil sende en veldig sterk beskjed om at jeg aldri vil tolerere juks i idretten. Jeg vil ikke tolerere dopere, og jeg vil ikke tolerere manipulasjon, sa han.

NTB-DPA