Dykkere fant 300 år gammelt skipsvrak utenfor Søgne
Funnet i påsken

Det var i påsken at dykkere fra Søgne dykkerklubb fant vraket. Funnet er holdt hemmelig fram til nå på grunn av faren for vrakplyndring. Vraket er nemlig helt urørt, noe som gjør det unikt.

— Vi har vel holdt på litt til og fra med letingen siden 1979, sier dykkerklubbens formann Karl Klungland til NTB. Han beskriver synet av vraket som fantastisk.

Dykkerklubben får ros av Riksantikvaren, som peker på at de har gjort alt etter boka.

— De rapporterte funnet med en gang, og rørte ikke vrakrestene. I tillegg dokumenterte de funnstedet med video og bilder. Vraket er så vidt vi kan se, urørt. Samlet sett har det derfor stor vitenskapelig verdi, sier marinearkeolog Ivar Nesse-Aarrestad hos Riksantikvaren.

Norsk Maritimt Museum vil hente opp noen få gjenstander som er spesielt faglig interessante og som kan komplementere utstillingene hos museet.

Mistenkelig forlis

Galeasen Juffrau Elisabeth sank utenfor Søgne 21. mars 1760 og var på vei fra Amsterdam til Drøbak. Der skulle det frakte tømmer tilbake til Nederland. Mannskapet besto av skipperen og tre besetningsmedlemmer, som alle overlevde forliset.

Forliset har vært betraktet som mistenkelig ettersom skipet gikk på skjær for fulle seil hele tre ganger før det forliste. I sjøforklaringen ble da også skipper Pitter Eelkesh og hans mannskap sterkt kritisert for å ikke ha tatt ned seilene, prøvd å feste ankeret eller å ha sørget for å ha fortøyninger klare.

NTB