Mann og kvinne pågrepet etter funnet av 39 døde i lastebil i England
Obduseres

Kina har ikke bekreftet at ofrene er kinesiske, men opplyser at de samarbeider med britiske myndigheter om å identifisere dem.

Fredag ettermiddag meldte en vietnamesisk menneskerettsorganisasjon at et av ofrene kan være en vietnamesisk kvinne.

Identifiseringsarbeidet er tidkrevende, og britisk politi legger vekt på å behandle levningene med verdighet. Torsdag kveld, nesten to døgn etter det grufulle funnet, ble de første levningene brakt til sykehus for obduksjon.

GPS-spor

Ofrene ble funnet i kjølekonteineren på et industriområde i Sør-England natt til onsdag. Konteineren kom fra Zeebrugge i Belgia til havna Purfleet i England samme natt. Selve trekkvognen kom imidlertid til England via den walisiske havna Holyhead, altså på motsatt kant av landet.

Politiet har gjennomgått GPS-informasjon fra konteineren. Den viser at den har vært fram og tilbake mellom Europa og Storbritannia flere ganger siden midten av oktober. Den var blant annet i Lille og Dunkerque i Frankrike og Brugge i Belgia.

Det er uklart når ofrene tok seg inn konteineren. Havneledelsen i Zeebrugge har utelukket at det kan ha skjedd på havneområdet. Belgisk politi jobber med å finne ut hvor konteineren kom fra.

Frankrike har økt grensekontrollen, og menneskesmuglere har i stedet begynt å bruke havner i Nederland og Belgia, ifølge britiske myndigheter.

Etterforskes i flere land

Saken etterforskes både i Irland og Belgia, i tillegg til i Storbritannia.

Kinas utenriksdepartement etterlyste fredag et sterkere samarbeid for å bekjempe menneskesmuglere. Flere tar også til orde for at det er behov for å åpne for mer lovlig innvandring. Torsdag kveld var det en demonstrasjon utenfor innenriksdepartementet, der deltakerne krevde en mer human innvandringspolitikk.

NTB-AFP