Historisk flytting av gammelt fyrtårn i Danmark
Fryktet ras

Det var starten som var mest kritisk. Frykten var at sandkanten foran fyret, klinten, kom til å rase ut når fyret ble løftet. Men dette gikk problemfritt, og både Pedersen og de andre flyttefolkene kunne puste lettet ut.

— Det er jo en verdensbegivenhet å flytte et slikt fyr. Jeg er pensjonist og har tid, så det skulle jeg se, sier Leo Kamstrup-Olesen, som kjørte 573 kilometer fra Nord-Sjælland til Nordvest-Jylland for å se flyttingen på nært hold.

I ti uker har fyrtårnet vært sperret av mens det er blitt gravd fram fra sanden, som gjennom årene er blitt blåst opp fra kysten.

Kritisk om få år

Da det ble bygget i årene 1899 og 1900, lå det 200 meter fra kysten, men etter hvert har havet spist opp området foran fyret bit for bit. Hvis det ikke hadde blitt flyttet, ville det etter alt å dømme ha falt i havet innen fem til åtte år.

Fyret ble tatt ut av bruk i 1968 etter mange års kamp mot sanden. Med årene har det blitt en stor turistattraksjon, som hvert år lokker titusener av besøkende.

Med den nye plasseringen er det ventet at fyret vil være sikret i 30—40 år. Og flyttingen ga også en overraskende avsløring. Fram til nå har man ment at fyret veide 940 tonn da det ble bygd. Nå er tilsynelatende blitt slankere og veier «kun» 700 tonn.

NTB-Ritzau-TT