Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring
Jorda buler ut

Men nye satellittbilder viser nå at forkastningen, som har navnet Garlock, har begynt å bevege på seg, noe som har ført til at jorda buler ut. Det kan observeres fra verdensrommet.

— Dette er overraskende for vi har aldri sett at det skjer noe med Garlock-forkastningen. Nå, helt plutselig, har den endret atferd, sier studiens hovedforfatter, geofysikeren Zachary Ross.

— Vi vet ikke hva det innebærer, legger han til.

Utviklingen viser hvordan skjelvene i sommer, som var de kraftigste på flere tiår, har destabilisert det avsidesliggende ørkenområdet, som ligger mellom fjellkjeden Sierra Nevada og Death Valley.

Umulig å spå

Funnene punkterer også en myte som går ut på at jordskjelv som dem i sommer kan være positive og gjøre fremtidige skjelv mindre sannsynlige. Som oftest er de neste skjelvene mindre, men av og til er de større.

Det er umulig å spå om destabiliseringen snart vil føre til et kraftig jordskjelv. Så sent som i september meldte det geologiske overvåkingssenteret USGS at det mest trolig ikke vil utløse et større skjelv.

Samtidig har risikoen for et jordskjelv med en styrke på 7,5 eller kraftigere økt i forkastninger i nærliggende områder, som Garlock, Owens Valley, Blackwater og Panamint Valley, ifølge USGS.

Et større skjelv i Garlock nord for Los Angeles og sørøst for San Francisco kan potensielt skape kraftige rystelser i San Fernando Valley og en rekke andre bebodde områder i regionen.

Det vil også kunne destabilisere den 480 kilometer lange forkastningen San Andreas, noe som kan forårsake det verste jordskjelvet sør i California siden 1857.

NTB-DPA