Trio deler nobelprisen i medisin for forskning på celler
Glede

— Intens pågående innsats ved akademiske laboratorier og i farmasiselskaper fokuserer nå på utvikling av legemidler som kan påvirke ulike sykdomstilstander ved enten å aktivere eller blokkere maskineriet som oppfatter oksygentilgangen, skriver juryen.

Prisen på til sammen 9 millioner svenske kroner deles ut i Stockholm 10. desember.

— Denne trioen er glad for å dele prisen, sier nobelkomiteens sekretær Thomas Perlmann etter å ha snakket med prisvinnerne.

Han sier Kaelin var den vanskeligste å få tak i. Perlmann måtte gå via Kaelins søster, som oppga to telefonnummer. Det første så ut til å være feil nummer. Andre nummer var vellykket. Kaelin svarte, og sa at han var «svært glad, nesten målløs» over å ha vunnet nobelprisen, uttalte Perlmann.

Amerikansk-britisk trio

Kaelin og Semenza kommer fra USA. Ratcliffe er fra Storbritannia.

Kaelin er født i 1957. Han er utdannet fra Duke University, Johns Hopkins University og Dana-Farber Cancer Institute. Han er spesialist i indremedisin og onkologi. Siden 1998 har han vært tilknyttet Howard Hughes Medical Institute.

Ratcliffe er født i 1954. Han har bakgrunn fra universitetene i Cambridge og Oxford, og er spesialist i nefrologi. I dag leder han avdelingen for kliniske forsøk ved Francis Crick Institute i London. Han leder også Target Discovery Institute i Oxford.

Semenza er født i 1956. Han har sin utdannelse fra Harvard, University of Pennsylvania, Duke University og Johns Hopkins University. Han er spesialist i pediatri. Siden 2003 har han ledet Vascular Research Program ved Johns Hopkins Institute for Cell Engineering.

NTB-TT-DPA