Stortinget sier nei til å hente syk fireåring og moren fra Syria til Norge
— Et uskyldig offer

— Jeg er skremt over at andre partier ikke står fast på rettsstatens prinsipper. Fordi det er politisk ubehagelig, velger regjeringen i stedet å flytte denne diskusjonen inn i et lukket rom, sier Une Bastholm, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne. Hun legger til at barnet er et uskyldig offer for et politisk spill innad i regjeringen.

Gutten har vært internert i flyktningleiren sammen med moren og lillesøsteren siden mars, da familien kom ut av IS-enklaven Baghouz.

Fireåringen skal ha cystisk fibrose, som krever avansert behandling. Helsepersonell ved feltsykehuset i flyktningleiren har konkludert med at de ikke kan gi fireåringen behandlingen han trenger.

— Sikkerhetsrisiko

Regjeringspartiene KrF og Venstre har lenge ønsket å få på plass en løsning for gutten og hans familie.

Parlamentarisk leder i KrF, Hans Fredrik Grøvan, sier at partiet i lengre tid har arbeidet med å hente hjem IS-barn med norsk statsborgerskap sammen med sine mødre. Han mener det haster å finne en løsning, men at et stortingsvedtak vil være uvanlig og utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Advokaten til fireåringens 29 år gamle mor, Nils Christian Nordhus, sier til VG at han ikke utelukker at et offentlig vedtak kan gjøre sikkerhetssituasjonen vanskelig. Samtidig etterlyser han handling.

— Vår oppfordring til KrF og Venstre er at de gjør alvor av det de sier, og bruker sin politiske kapital i regjering til å hente hjem mor og barn, sier Nordhus.

Moren frykter for fireåringens liv

Den siste tiden er to kvinner drept og flere såret etter sammenstøt i flyktningleiren hvor den norske fireåringen oppholder seg, ifølge et kurdisk nyhetsbyrå.

Moren har takket nei til helsetilbud for sønnen, og sa til VG mandag at hun frykter for livet hans.

Moren er under etterforskning av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), mistenkt for deltakelse i en terrororganisasjon. Hun nekter for å ha gjort noe galt. I et brev til kvinnens advokat har Utenriksdepartementet gjort det klart at de bare kan bistå med retur for barna, ikke moren.

NTB