Sjelden mikromåne fredag den 13.—13 år til neste gang
Det er også hevdet at Adam og Evas eplespising, flommen som gjorde det nødvendig for Noah å ta arken i bruk og Babels tårn, alt er hendelser som fant sted fredag den 13.

Folks angst for tallet 13 er så utbredt at seterad nummer 13 ikke eksisterer hos mange transportselskaper, ei heller rom nummer 13 hos flere verter.

Vanskelig å se

Månen er nå nær punktet lengst fra kloden vår, apogeum, og når det er fullmåne samtidig kalles det en mikromåne, som er det motsatte av kjempefullmånen, som kalles supermåne.

Mennesker har i generasjoner stirret på fullmåner og forbundet dem med alt fra forekomst av hekser og vampyrer til provokasjon av alt fra barnefødsler til epilepsianfall og ikke minst generell galskap - eller månesyke.

Egentlig kanskje like greit da, at fullmånen er lengst unna på fredag 13. september denne gangen, hvis man engster seg for negativ påvirkning.

På den annen side skal det godt gjøres å se forskjell fra en vanlig fullmåne. Ifølge NASA er en mikromåne omtrent 12 til 14 prosent mindre enn en supermåne, så det er definitivt ikke lett å se at den er mindre når man ikke har mulighet til å se dem ved siden av hverandre.

NTB