Lørdag 31. august 2019

Anja Dalgaard-Nielsen skal lede politiets evaluering av moskéangrepet i Bærum
Anja Dalgaard-Nielsen skal lede evalueringen av politiets og PSTs håndtering av angrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum.

Dalgaard-Nielsen er forsker i emnene terrorisme, terrorbekjempelse, ledelse og strategi, og er leder for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet.

Målet med evalueringen er å vurdere alle sider ved oppdraget, både hva som gikk bra og hva som kunne vært gjort bedre. Evalueringen omfatter både tipshåndtering, trusselvurdering og operativ innsats.

— Det er viktig at andre enn oss selv gjennomgår dette oppdraget, for å høste erfaring som kan benyttes i det videre arbeid mot terror og alvorlige hendelser, sier PST-sjef Hans-Sverre Sjøvold i en pressemelding.

Utvalget som Dalgaard-Nielsen skal lede, skal levere sin rapport seks måneder etter oppstart. Oppstart vil skje avhengig av nødvendige sikkerhetsklareringer.

NTB

Lørdag 31. august 2019

Flere tipser PST om mistenkelige personer
Etter terrorangrepet i moskeen i Bærum, har antall tips fra publikum til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) økt markant.

— PST får inn tusenvis av tips hvert år, og vi ser at antall tips øker i tråd med mediebildet. Vi har fått en markant økning i tips til PST etter terrorangrepet i Bærum, sier seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl i PST til NRK.

Lørdag 10. august gikk 21 år gamle Philip Manshaus til angrep på Al-Noor Islamic Centre i Bærum. I forbindelse med politiets undersøkelses i mannens bolig etter skytingen i moskeen, ble hans stesøster Johanne funnet drept. Han er nå siktet for terror og drap.

For rundt ett år siden fikk PST inn et konkret tips om Manshaus. PST samarbeidet med politiet, men det ble ikke funnet grunnlagt for å følge opp tipset nærmere.

— Vi legger en prioritering på alle tips PST får fra publikum. Noen tips er veldig konkrete, gjerne om at noen skal begå voldshandlinger. Andre tips er i større grad tips som går på at noen kan ha ekstreme holdninger og så videre. Men alle tips blir vurdert og fulgt opp i PST.

NTB

Lørdag 31. august 2019

Falske kirkesider på Facebook oppfordrer til å stemme Frp
Det er opprettet falske sider på Facebook for minst åtte kirker i Oslo, med oppfordring om å stemme Fremskrittspartiet.

Kirkene som er rammet, er Trefoldighetskirken samt Paulus, Kampen, Uranienborg, Vålerenga, Grønland, Gamle Aker og Jakob kirke.

«Det går veldig godt for Norge med Frp i regjering. Ønsker du fortsatt stabilt styre inn i fremtiden så må du stemme Frp 9 Sept», heter det i et innlegg som ble lagt ut fredag morgen på samtlige av de falske sidene.

— Det er både provoserende og opprørende at kirken misbrukes på denne måten, sier sogneprest Arne Jor i Paulus og Sofienberg menighet til NTB.

— Kirken har ingen partipolitiske preferanser, slår han fast.

Sognepresten vurderer nå å anmelde saken til politiet.

— Dette har skjedd før med andre menigheter. Igjen en rekke kirker blitt misbrukt, sier Jor, som peker på at det ofte kan ta lang tid før Facebook får fjernet slike falske sider.

Bak sidene står tilsynelatende en mann med et polskklingende navn.

Da NTB tok kontakt med ham fredag, la han umiddelbart på røret.

NTB

Lørdag 31. august 2019

Vy vil ikke ha busser i beredskap
Det er ikke et alternativ å ha busser stående i beredskap i tilfelle det blir uventet stopp i togtrafikken, sier Vys togdirektør Arne Fosen.

Torsdag førte uvær og feil til omfattende problemer for togtrafikken på Østlandet. Men selv uten ekstremvær er det ikke sjelden det er toginnstillinger, og hundrevis av passasjerer blir stående fast på stasjonene.

— Vi har avtaler med 50 busselskap landet rundt, som stiller med kapasiteten de klarer å stille på kortest mulig tid. Men veldig mange steder tar det tid før bussen er på plass. Og det er frustrerende både for oss og de som skal reise, sier Fosen til NTB.

Men Vy, som også har et eget busselskap, vil ikke ha busser stående klare til å gjøre jobben.

— Vi hadde en prøve i fjor der vi hadde 20 busser stående tilgjengelig i august. De ble ganske fort ikke brukt. Da er det både misbruk av ressurser og lite nyttig, sier Fosen

Han påpeker at det trengs 16 busser for å erstatte ett dobbelt togsett som ikke går.

— Skulle man da erstatte flere tog, blir det veldig mange busser, tilføyer han.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) sier han tok opp spørsmålet om alternativ transport på tog-toppmøtet i departementet fredag, der Fosen deltok.

Ministeren sier han forventer at dette skal bli bedre i hvert fall når det er planlagt stopp i togtilbudet.

— Vi får forklaringen at veldig mange velger å vente på neste tog selv om det er busstilbud. Jeg har sagt at til sjuende og sist må det være et alternativ passasjerene kan velge, sier Dale.

NTB

Lørdag 31. august 2019

Tromsø-kvinne (65) dømt for hatefull ytring etter Facebook-kommentar
En kvinne fra Tromsø er i Nord-Troms tingrett dømt for hatefulle ytringer etter å ha skrevet at en moské burde bombes.

Kvinnen erkjente straffskyld da hun møtte i tingretten og ble dømt i samsvar med aktors påstand til betinget fengsel i 21 dager og 10.000 kroner i bot. I tillegg må hun ut med sakskostnader på 3.000 kroner, melder Nordlys.

Kommentaren hun ble dømt for ble skrevet i kommentarfeltet på skrev på den åpne Facebook-profilen til Hege Storhaug i Human Rights Service.

Under et innlegg om en moské i Stavanger, skrev kvinnen:

«Plasser ei bombe der og få bygningen sprengt først som sist. Boikott Tyrkia».

Politiet ble oppmerksom på saken gjennom et tips til nettpatruljen i Kripos.

NTB

Fredag 30. august 2019

Tidligere biskop har hatt ulovlig arbeidskraft i 14 år
Pensjonert biskop Gunnar Stålsett har i 14 år gitt jobb til en ureturnerbar asylsøker. — Dette er en form for sivil ulydighet som jeg tar ansvar for, sier han.

Den avgåtte Oslo-biskopen står fram i Vårt Land og erkjenner at han i 14 år har gitt jobb til en ureturnerbar asylsøker uten oppholdstillatelse. Stålsett velger å fortelle offentlig om sitt lovbrudd, som etter utlendingsloven kan straffes med bøter og fengsel i inntil to år.

— Dette er en form for sivil ­ulydighet som jeg tar ansvar for. Den retter seg mot det jeg oppfatter som en umoralsk ordning, sier Stålsett til avisa.

NTB

Fredag 30. august 2019

Ap taper stort på ny Oslo-måling
Arbeiderpartiet er den store taperen på den siste Oslo-målingen fra TV 2. Partiet får støtte fra bare 19,6 prosent av velgerne.

Det er en tilbakegang på hele 12,4 prosentpoeng fra forrige valg i hovedstaden. 19,6 prosent er nesten på nivået ved valget 1901 da Ap fikk 17,6 prosent av stemmene. Bakgrunnstallene i TV 2-målingen viser at Arbeiderpartiet kun er største parti i ytre øst, altså bydelene i Groruddalen og Søndre Nordstrand.

Under halvparten av velgerne som stemte Ap ved stortingsvalget i 2017, sier de vil stemme på partiet i dag.

MDG er nær ved å doble oppslutningen fra forrige valg med 16 prosent, en fremgang på 7,9 prosentpoeng.

Også SV går fram med 3,6 prosentpoeng fra forrige valg til 9 prosent mens Rødt øker med 4,1 prosentpoeng til 9,1 prosent. Fremgangen for De Grønne, SV og Rødt sikrer partiene på venstresiden et knapt flertall med 31 av 59 seter i bystyret.

Høyre går også kraftig tilbake fra forrige kommunevalg. Partiet får 23,3, og er ned hele 8,5 prosentpoeng.

Fremskrittspartiet får 6,1 prosent, fram 0,1 fra kommunevalget i 2015. Folkeaksjonen nei til mer bompenger får 7,8 prosent på Oslo-målingen. FNBs oppslutning klart høyere i ytre øst, Bjerke, Grorud, Stovner, Alna og Søndre Nordstrand, enn i resten av byen.

Målingen er laget av Kantar for TV 2 i tidsrommet 23. til 28. august med telefonintervjuer av 1.195 personer i Oslo. Dette den største Oslo-målingen så langt i valgkampen.

NTB

Fredag 30. august 2019

Hagen-forsvinningen: Brev truet med å legge ut drapsvideo på internett
Familien til Anne-Elisabeth Hagen (69) ble truet med at en video av drapet på henne ville bli lastet opp på internett dersom Tom Hagen ikke betalte løsepenger.

I brevet som lå igjen etter at Hagen forsvant, ble det ifølge VGs opplysninger gjort klart at opptaket sannsynligvis ville nå ham, slik at han ville få se konas siste stund med egne øyne. Trusselen kunne kobles til noe man for eksempel har sett i videoer publisert av terrororganisasjonen IS, skriver VG.

Pengekravet var på ni millioner euro. Drapstrusselen, som er formulert på norsk, var medvirkende årsak til at politiet holdt helt tett om forsvinningssaken i ti uker, mens de etterforsket saken på spreng i det skjulte.

Politiet har gjentatte ganger sagt at de ikke har fått noen bevis på at kvinnen verken lever eller er død. Politiets hovedhypotese er at Anne-Elisabeth Hagen, som forsvant 31. oktober i fjor, er drept.

Etterforskningsleder Tommy Brøske sier at han ikke ønsker å kommentere VGs opplysninger.

Det maskinskrevne brevet på flere A4-sider, inneholder også detaljerte instruksjoner for hvordan ektemannen Tom Hagen skulle kommunisere med den angivelige motparten.

NTB

Fredag 30. august 2019

Nye beltekontroller i bussene etter nedslående statistikk
Statens vegvesen gjennomfører nye kontroller av passasjerenes beltebruk i buss over hele landet. Bakgrunnen er at færre sier de bruker belte.

Kun 69 prosent oppgir nå at de bruker belte i buss, mot 73 prosent i samme periode i fjor.

Samtidig er beltebruken enda lavere blant passasjerene i alderen 16 til 29 år. Kun halvparten av de yngste velger å ta belte i bruk, viser en undersøkelse som Statens vegvesen har utført.

— Tradisjonelt har vi vært vant til at bussen er en slags «frisone» for beltebruk, men nå finnes det belter i stadig flere busser. Det er på høy tid å ta de gode beltevanene vi har i bilen, med inn i bussen, sier avdelingsdirektør Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

I vår ble over 13.000 busspassasjerer sjekket for beltebruk. Fra mandag 2. september drar Statens vegvesen igjen ut på veiene for å kontrollere passasjerer over hele landet.

Gebyret for å ikke bruke belte er på 1.500 kroner.

NTB

Fredag 30. august 2019

Antall forhåndsstemmer mer enn doblet
I løpet av de to første ukene med forhåndsstemming har 234.599 velgere allerede avlagt sin stemme. Til samme tid for fire år siden var tallet 93.210.

Det viser tall fra Valgdirektoratet oppdatert per 24. august.

Det utgjør 5,6 prosent av de stemmeberettigede. Til sammenligning hadde bare 93.210 velgere avgitt sin stemme på samme tidspunkt ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2015.

I 2017 hadde 291.699 velgere avgitt sin stemme ved stortingsvalget på samme tidspunkt.

Prosentvis har flest så langt forhåndsstemt i Nesseby i Finnmark. Der har 99 velgere så langt gått til urnene, noe som utgjør snaut 13 prosent av de stemmeberettigede i kommunen.

Det er mulig å forhåndsstemme til kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019 fra og med 12. august til og med 6. september, tre dager før valget.

NTB

Torsdag 29. august 2019

Flyttingen av 22. juli-senteret utsettes
Flyttingen av 22. juli-senteret må utsettes på grunn av forsinkelser ved det nye lokalet. Senteret skulle etter planen flytte til midlertidige lokaler i høst.

Senteret skal flytte midlertidig fordi regjeringskvartalet skal rehabiliteres.

I løpet av de første tre månedene i 2020 skal det åpnes en ny utstilling i de midlertidige lokalene i Teatergata 10.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) sier det er uheldig at flyttingen må utsettes.

Han påpeker at det skal gjennomføres en rekke arrangementer i de gamle lokalene i høst.

Støttegruppen 22. juli har forståelse for utsettelsen.

— Det er positivt at det allikevel blir arrangementer i 22. juli-senteret i høst mens vi venter. Vi har tett dialog med departementet om saken, og ser fram til åpningen på nyåret, sier leder Lisbeth Røyneland.

NTB

Torsdag 29. august 2019

Ny bok: Norge taper 10 milliarder kroner på skattesmutthull
Nye tiltak for å bekjempe selskapers skatteplanlegging kan sikre Norge 10 milliarder kroner til fellesskapet, ifølge en ny bok.

Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen og LO-rådgiver Marita Walberg mener politikerne ikke riktig vet hvordan man skal gripe an at selskaper sluser penger til skatteparadis, og at temaet preges av en matthet og apati.

Årlig flytter selskap kunstig overskudd ut av Norge og til lavskattland for 40 milliarder kroner, skriver de i boka «Rødt lys — Det store skatteranet og hvordan vi kan stoppe det». Marthinsen og Wangberg mener at nye tiltak vil kunne stenge muligheten og sikre Norge 10 milliarder kroner i skatteinntekter, ifølge VG og Klassekampen, som begge omtaler boken.

16 tiltak, inndelt i tre grupper, kan bidra til å bekjempe problemet, foreslår forfatterne.

En gruppe tiltak skal gjøre det vanskelig å flytte overskudd kunstig ut av landet. Blant annet foreslås å innføre kildeskatt på renter og royalty.

En annen gruppe tiltak tar i bruk det offentliges markedsmakt. For eksempel som å svarteliste for statlige investeringer.

Den tredje gruppen inneholder grep for å gi bedre kontroll, som ved å styrke Skatteetaten.

NTB

Torsdag 29. august 2019

Grensehandelen har økt med 1,5 milliarder
Nordmenn grensehandlet for 16,6 milliarder kroner på dagsturer til utlandet fra juli i fjor til juni i år.

Det er en økning på 9,6 prosent fra samme periode året før, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Nordmenn dro også på flere grensehandelsturer. i perioden fra tredje kvartal i fjor til og med andre kvartal i år — fra juli til juni — ble det gjennomført 9,2 millioner dagsturer. Det er en økning på omtrent 14 prosent fra samme periode foregående år.

Samtidig brukte vi mindre penger per handletur. Det gjennomsnittlige handlebeløpet gikk ned fra 1.866 kroner til 1.796 kroner.

NTB

Torsdag 29. august 2019

Kraftig lyn og torden skaper togkaos på Østlandet
Over 18.000 lyn ble registrert over Østlandet natt til torsdag. Uværet har skapt betydelig trøbbel for togtrafikken.

I morgentimene torsdag var det tett mellom lynglimtene. Opp mot 4.000 tusen lyn i timen ble registrert ifølge Meteorologisk institutts oversikt over registrerte lyn.

— Det er fortsatt mye torden og regn igjen, og det ser ikke ut som det svekker seg mye på veien nordøstover, meldte meteorologene på Twitter tidlig torsdag morgen.

Uværet rammer særlig togpassasjerer på Østlandet.

Gardermobanen er stengt mellom Lillestrøm og Oslo lufthavn på grunn av signal- og strømproblemer etter lynnedslag.

Flytoget har innstilt samtlige tog på morgenen og henviser på sine nettsider de reisende til taxi for tog.

I tillegg er Østfoldbanen stengt mellom Kolbotn og Oslo S fordi tordenværet har ført til signalfeil.

Bane Nor melder at det også er stengt på Sørlandsbanen mellom Kongsberg og Drangedal på grunn av strømproblemer.

Det er også forsinkelser på Rørosbanen og Dovrebanen.

Også godstrafikken rammes fordi Alna skiftestasjon er delvis stengt etter lynnedslag.

Politiet i Oslo meldte om et lynnedslag på Bryn i Oslo som trolig traff en trafo inne på området til Bane Nor.

— Dette påvirker ikke strømnettet eller annen infrastruktur, og Bane Nor følger opp dette selv. Nødetatene avslutter videre søk og arbeid på stedet, melder politiet.

NTB

Torsdag 29. august 2019

AUF-debattant koblet moskéangrep i Bærum til Høyre og Frp
Under en skoledebatt i Oslo innledet AUF med å trekke en kobling mellom moskéangrepet i Bærum og regjeringspartiene Høyre og Frp. Unge Høyre reagerer.

AUF-debattant Fawzi Warzame er kandidat for Arbeiderpartiet til bystyret i Oslo under valget, skriver Dagbladet. Da han deltok under skoledebatt på Stovner videregående skole denne uka, åpnet han blant annet med å si:

«For to uker siden ble våre brødre og søstre forsøkt drept på en moské i Bærum. Det kan virke som et tilfeldig angrep. Det var det ikke. Dette er det som skjer, etter seks år med Høyre og Frp som hver dag snakker om snikislamisering av Norge.»

Unge Høyres representant under debatten, Hassan Nawaz, er første nestleder i Oslo Unge Høyre og også kandidat til bystyret. Han reagerte kraftig på uttalelsen.

— Jeg reagerer på at han mener vi snakker om snikislamisering hver dag, og at han kobler dette til terrorangrepet. Det sårer meg veldig. Der og da ble jeg stum. I en sånn debatt må vi stå sammen og holde oss for gode til komme med slike karakteristikker. Jeg er selv muslim, og dette er ikke bra for debattklimaet, sier Nawaz til Dagbladet.

Warzame beklager dersom uttalelsen såret noen, men står ved det han sa. Han sier han tok opp temaet fordi dette er noe skoleelever er opptatt av og noe mange kjenner på i det daglige. Han forklarer at han ikke legger ansvaret for moskéangrepet på andre enn gjerningsmannen.

— Jeg mener seriøst at dette er noe samfunnsdebatten trenger. Berøringsangsten må vekk. Det er feigt å ikke ville ta i et så vanskelig, viktig og aktuelt tema, sier han.

NTB

Torsdag 29. august 2019

Nettsted dømt til å betale 44.000 kroner for bildetyveri
Nettstedet Ekte Nyheter er dømt til å betale 7.000 kroner i erstatning til fotografen Fredrik Neumann etter å ha publisert et av bildene hans uten tillatelse.

Et av Neumanns bilder ble brukt som illustrasjon i en artikkel på nettstedet. Da fotografen oppdaget dette, sendte han en regning, men denne ble ikke betalt.

Bildet var vannmerket med logoen til Neumanns fotobyrå Felix Features. På nettsiden hadde bildet bildeteksten: «Foto: Illustrasjonsfoto. Skjermdump fra internett. Politiet forhindrer Blitz i å angripe Oslo rådhus».

Redaktøren for nettstedet, Onar Åm, har ifølge fagbladet Journalisten argumentert for at det er sedvane på internett at nedskalerte fotografier merket med vannmerke fritt kan benyttes av «fattige» nettpublikasjoner, uten forutgående samtykke og uten plikt til å betale vederlag. Dette ble avvist av Stavanger tingrett.

I tillegg til å bli dømt for å betale for bildet, ble redaktøren for nettstedet dømt til å dekke fotografens sakskostnader — til sammen 44.000 kroner, skriver Journalisten — som ikke har fått svar på sine henvendelser til Åm for kommentar til dommen.

NTB

Torsdag 29. august 2019

Hagen-saken: Politiet mener skoavtrykk peker mot en gjerningsmann
Flere skoavtrykk som er funnet inne i boligen til Elisabeth Hagen, tilhører trolig en gjerningsmann, mener politiet.

På en pressekonferanse i Lillestrøm onsdag, viste politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt fram en sko av samme merke, bilder av avtrykket og bilder av to sko fra samme produsent og med samme såle.

— Dette avtrykket er det eneste der vi så langt ikke har klart å identifisere en eier eller bruker. Avtrykket er funnet på et sted som tilsier at det tilhører en gjerningsperson, sa Brøske og la senere til at flere av disse avtrykkene er funnet inne i familiens hus i Sloraveien i Lørenskog.

Avtrykket er avsatt på et sted som politiet betegner som svært interessant.

— Dette er svært relevant for handlingen vi etterforsker. Avtrykket er fra det sentrale åstedet. Det er flere avtrykk fra samme skosåle. Det virker som om skoen er lite brukt, sa Brøske.

Han understreket at selv om politiet snakker om én gjerningsperson, utelukker de ikke at flere personer er involvert.

Hagen forsvant fra hjemmet sitt 31. oktober i fjor, men politiet gikk først ut med informasjon om saken 9. januar i år. Siden da har etterforskningen pågått for fullt.

NTB

Torsdag 29. august 2019

Hovedmennene i den store dopingsaken i Bergen er dømt til åtte og et halvt år og fem års fengsel
I alt sju menn er i Bergen tingrett dømt for produksjon og salg av dopingmidler. Straffene er fra åtte og et halvt år til ett år og ni måneders fengsel.

Politiet har etterforsket saken siden 2015. Rettssaken startet 21. januar i år. Tirsdag 14. mai la aktor, statsadvokat Trond Høvik, ned påstand om fengsel i ni og et halvt års fengsel for den ene og åtte års fengsel for den andre av de to hovedmennene.

En mann ble dømt til ett år og ni måneders fengsel, en mann fikk to år, to menn ble dømt til to og et halvt års fengsel og en mann til tre og et halvt år.

To av de tiltalte kommer fra Sunnfjord, to fra Bergen og tre fra Buskerud. Den eldste av dem var 36 år gammel da saken kom opp i retten og den yngste 27 år.

I fjor høst ble tre andre menn dømt i samme sak. I alt oppretter politiet straffesak mot over hundre menn i flere politidistrikter. 36 menn skal ha hatt en større eller mindre rolle i dopingnettverket.

Etterforskningen av saken, som gikk under navnet Operasjon Hush, viste at de hadde produsert og solgt dopingmidler verdt over 30 millioner kroner.

NTB

Torsdag 29. august 2019

— Urealistisk høyt krav til norskkunnskaper for å få statsborgerskap
Mange vil aldri klare det nye norskkravet for statsborgerskap, mener de som driver språkopplæring for flyktninger og innvandrere, melder NRK.

Det er fire nivåer på den nasjonale norskprøven for innvandrere: A1, A2, B1 og B2. I Norge har kravet for å få statsborgerskap til nå vært A2. I forslaget til ny integreringslov skjerper regjeringen kravet til muntlig B1, som er det nest høyeste nivået:

«Personen kan forstå hovedpunktene i klar tekst og tale om kjente emner som en ofte møter i forbindelse med arbeid, skole og fritid. Kan klare seg i de fleste situasjoner som kan oppstå og kan skrive enkle tekster om kjente emner og kort forklare og begrunne meninger og planer.»

Avdelingsleder ved Introduksjonssenteret i Drammen, Liv Gjønnes sier til NRK at deres erfaring gjennom mange år, er at en veldig stor andel aldri vil klare B1, selv om de er både er motivert og arbeider hardt,

— Det er et overraskende høyt nivå, og et nivå veldig mange vil ha problemer med å oppnå, sier Gjønnes.

— For personer med god utdannelse, og folk som er vant til å tilegne seg ny kunnskap, er dette overkommelig, selv om det er krevende. Men mange har kanskje liten eller ingen skolegang fra før, og noen er til og med analfabeter, sier hun.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) står fast på kravet om muntlig B1 for norsk statsborgerskap.

— Norsk er nøkkelen til integrering og arbeid i Norge, og da må vi stille krav. I mange jobber stilles det krav til B1, og da er det ikke urimelig å stille dette kravet, sier han.

NTB

Torsdag 29. august 2019

PFU med knusende dom over VGs dansevideo-sak
PFU feller VG på fem punkter for dekningen av dansevideoen med Trond Giske. I tillegg er avisen felt på to punkter for sin egen evaluering av dekningen.

VG er felt for brudd på de fem punktene 3.2, 3.3, 3.7, 3.9 og 4.13 i Vær varsom-plakaten. De er også felt for evalueringsrapporten om dekningen på punktene 3.3 og 3.9.

Dette er den mest omfattende fellelsen noensinne i Pressens Faglige Utvalg.

Klageren i saken er Sofie, som ble sitert i den opprinnelige VG-saken om dansevideoen 21. februar i år. Hun ønsker ikke å bruke etternavnet sitt.

Sofie fulgte selv diskusjonene i PFU som førte fram til fellelsen onsdag formiddag.

— Jeg har full tillit til det som er blitt sagt, og veldig fornøyd med resultatet. Jeg synes det var veldig fint, sa Sofie etter PFU-møtet.

NTB

Torsdag 29. august 2019

— Håndhilsesaken gir feil inntrykk av muslimer
Bildet av Zeliha Acar som nekter å håndhilse på kronprinsen, skaper et feil inntrykk av muslimer flest, ifølge to muslimske samfunnsdebattanter.

— Saken gir inntrykk av at det å nekte å håndhilse er noe alle muslimer gjør. De som har møtt muslimer, vet at de fleste er avslappet til dette med håndhilsing, sier Basim Ghozlan, forstander i Det islamske forbundet i Norge til Vårt Land.

I forrige uke skapte Zeliha Acar, ungdomskoordinator i Islamsk Råd Norge, overskrifter da hun ikke håndhilste på kronprins Haakon under hans besøk til den terrorrammede moskeen Al-Noor Islamic Centre. Moskeen har siden kommet med en offisiell beklagelse til kronprinsen.

Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter kaller saken en ikke-debatt.

— På mange måter mener jeg dette er en ikke-debatt som blir løftet opp av noen som har interesse av at den reelle debatten om islamofobi og diskriminering ikke kommer opp, sier Sultan.

Tirsdag morgen publiserte Sylvi Listhaug (Frp) et bilde av seg selv mens hun håndhilser på partikollega Jon Helgheim. På bildet skriver Listhaug: «En påminnelse: I Norge håndhilser vi på hverandre. Det handler om respekt. Lik og del hvis du er enig». Ett døgn senere var statusen delt nesten 2.000 ganger og likt over 11.000 ganger.

— At dette bildet blir et valgkampstunt bare uker etter terrorangrepet sier sitt om fokuset fra Frp og kanskje litt om behovet for å spille ut «innvandringskortet». Det hele er bare trist, sier Sultan.

NTB

Onsdag 28. august 2019

VG: Politiet vil komme med informasjon om interessante spor i Lørenskog-saken
Etterforskningsledelsen vil komme med ny informasjonen i saken om forsvunne Anne-Elisabeth Hagen, skriver VG. Pressekonferansen starter klokken 12 onsdag.

Bistandsadvokat Svein Holden sier til VG at familien ble varslet tidligere denne uken om hva politiet vil gi av informasjon under pressekonferansen.

Ifølge VG vil det som omtales som interessant informasjon fra åstedet, slippes på pressekonferansen.

Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant fra sitt hjem 31. oktober i fjor. Politiet gikk ut og bekreftet det 9. januar i år.

Kommunikasjonsrådgiver Øystein Stavdal Paulsen i Øst politidistrikt vil ikke kommentere opplysningene overfor avisen før pressekonferansen.

NTB

Onsdag 28. august 2019

Rapport: Nordmenn drikker minst i Norden
En ny rapport viser at nordmenn er dem som drikker alle minst i Norden. I gjennomsnitt drikker hver nordmann over 15 år 6,8 liter ren alkohol årlig.

De norske tallene er per 2016 og inkluderer taxfree- og grensehandel. Til sammenligning drikker dansker over 14 år i gjennomsnitt 9,1 liter ren alkohol, ifølge 2017-tall.

Rapporten ble lagt fram under en samling for alle verdens alkoholmonopoler, som holdes i Oslo tirsdag og onsdag denne uka. Samlingen omfatter 17 delstater i USA og halve Canada, samt de nordiske landene Norge, Sverige, Finland, Island og Færøyene.

— At alkoholforbruket i Norge er relativt lavt kan tyde på at vinmonopolordningen fungerer etter hensikten. Vårt samfunnsoppdrag er å sikre ansvarlig salg av alkohol. Derfor er dette gledelige tall for oss, sier Elisabeth Hunter, konstituert administrerende direktør i Vinmonopolet.

NTB

Onsdag 28. august 2019

Regjeringen foreslår samboergaranti på sykehjem
Regjeringen foreslår å forskriftsfeste samboergaranti på sykehjem og sender nå forslaget ut på høring med frist i november.

— For mange varer kjærligheten livet ut. Sykdom skal ikke skille ektepar som har bodd sammen hele livet. Derfor foreslår regjeringen at kommunene skal legge til rette for at personer som ønsker det, får bo sammen, sier eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp).

Samboergaranti vil være viktig for de eldre det gjelder, men det vil også være positivt for helse- og omsorgstjenesten, fremholder ministeren.

— Det kan være dramatisk å flytte fra hjem til sykehjem. På ett døgn forandres hele tilværelsen. Samboergaranti skal bidra til å gjøre denne overgangen enklere og skape større trygghet for eldre og de pårørende. Dette er å ta eldres situasjon på alvor, sier Listhaug.

I forslaget heter det at kommunene skal tilrettelegge tjenestetilbudet slik at man tar hensyn til par som ønsker å bo sammen. Høringsfristen er satt til 26 november.

NTB

Onsdag 28. august 2019

Kritisk for kvinne etter ulykken i Svolvær
Tilstanden er forverret og kritisk for kvinnen som var i bilen som havnet i sjøen i Svolvær lørdag. To andre personer mistet livet i ulykken.

Kvinnen i 30-årene er innlagt ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Tilstanden hennes har blitt omtalt som alvorlig, men stabil. Tirsdag opplyser politistasjonssjef Ketil Steira ved Svolvær politistasjon til Lofotposten at tilstanden har forverret seg.

En 19 år gammel kvinne og en mann i 30-årene mistet livet da bilen kjørte ut i sjøen. De involverte i ulykken er fra to familier i det somaliske miljøet i Svolvær. Mor og datter er fra samme familie, mens mannen er fra en annen familie.

Politiet mener ulykken skjedde under øvelseskjøring.

Autovernet på kaia var ødelagt. Statens vegvesen har bekreftet at de hadde fått beskjed om det ødelagte autovernet flere ganger og at de skulle ha utbedret det på forsommeren i år.

NTB

Onsdag 28. august 2019

Måling: Ap på laveste nivå i Bergen siden 1925
Arbeiderpartiet får en oppslutning på 21,2 prosent i TV 2s måling for Bergen. Partiet er fortsatt størst, men har ikke gjort det dårligere siden valget i 1925.

Målingen er gjennomført for TV 2 av Kantar TNS. Ap faller hele 16,6 prosent fra kommunevalget i 2015.

— Vi er fornøyde med å være største parti på denne målingen, men vil selvsagt jobbe for å løfte oppslutningen vår enda mer fram til valget, sier Roger Valhammer, Aps førstekandidat og nåværende byrådsleder.

Høyre er nest størst, og oppslutningen på 20,4 prosent er en nedgang på 1,7 prosentpoeng fra valget i 2015. Tredje størst er nykommeren Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, som får 15 prosents oppslutning på målingen.

For de øvrige partiene er oppslutningen som følger (med endring fra kommunevalget for fire år siden i parentes): Frp 5,9 (-2,8), Kristelig Folkeparti 3,9 (-2,1), Senterpartiet 4,6 (+2,6), Sosialistisk Venstreparti 9,4 (+2,4). Venstre 3,0 (-2,5), Rødt 6,2 (+3,9), Miljøpartiet De Grønne 8,0 (+2,0), Partiet De Kristne 1,5 (+1,1) og andre 0,9.

Ifølge TV 2 har ingen av de tenkte konstellasjonene flertall hvis dette blir valgresultatet. Dagens byråd, bestående av Ap, KrF og Venstre, ligger an til å miste 14 mandater. Ved valget i 2015 fikk de tre partiene 34 av 67 bystyrerepresentanter.

Målingen er basert telefonintervjuer med 896 personer i Bergen i tiden mellom 19. og 26. august og er med det den største målingen for Bergen så langt i valgkampen. Feilmarginen ligger mellom 1,4 og 2,8 prosentpoeng.

NTB

Onsdag 28. august 2019

Transport står for 30 prosent av norske klimagassutslipp
Nesten en tredel av norske klimagassutslipp kommer fra transport. Veitrafikk står for halvparten av utslippene fra denne sektoren, ifølge SSB.

Sammenlignet med 2017 har de totale klimagassutslippene i Norge økt med 0,4 prosent i 2018, ifølge foreløpige utslippstall fra Statistisk sentralbyrå.

Innen 2030 skal Norge redusere klimagassutslippene innen transport med 35 til 40 prosent sammenlignet med 2005, ifølge regjeringens klimamelding fra 2017.

Ifølge SSB har ikke utslippene i Norge vært så lave innen transport siden 1990. Utslippene fra transport har økt med 27 prosent fra 1990 til 2018. Foreløpige utslippstall for 2018 viser at transportutslippet er omtrent på samme nivå som i 2005.

Utviklingen i bruk av biodrivstoff i bensin og diesel har merkbar virkning på klimagassutslippet, ifølge SSB.

I 2018 var det en nedgang i salg av biodrivstoff. Denne nedgangen er hovedårsaken til at utslippet fra veitrafikk økte med 3 prosent sammenlignet med 2017.

Foreløpige salgstall for petroleum for første halvår i 2019 viser 5 prosent nedgang i salg av bensin og autodiesel sammenlignet med samme periode året før. Biodrivstoff utgjorde 17 prosent av drivstofforbruket. Dette kan indikere at utslipp fra veitrafikk vil reduseres igjen dette året.

NTB

Onsdag 28. august 2019

Forsvarssjefen: Russiske kjernevåpen langs grensen til Norge
Den russiske nordflåten har oppgradert sitt missilsystem ved den norsk-russiske grensa, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til Forsvarets forum.

Før nedrustningsavtalen var våpnene i Sovjetunionen rettet mot USA, med en rekkevidde på 10.000 kilometer eller mer.

— Det som skjer i disse dager, er at Russland har brutt denne avtalen om å ikke ha mellomdistanse kjernevåpen. De utplasserer, både langsmed de baltiske land, men også langs grensene våre, nye typer kjernevåpen, som det er mellomdistanse på, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til forumets podkast Krig & Sånn.

Ifølge NATO er missilet et brudd på avtalen som forbyr alle landbaserte mellomdistanseraketter med en rekkevidde på mellom 500 og 5.500 kilometer.

Forsvarssjefen frykter ikke at rakettene vil bli avfyrt mot Norge i nærmeste fremtid, men sier likevel at de nye våpnene har Norge og andre europeiske byer som mål. I motsetning til tidligere, da våpnene hadde en lengre rekkevidde.

På spørsmål om det er Norge som provoserer Russland, svarer forsvarssjefen følgende:

— Hva er mest provoserende? At det er et hangarskip i Norskehavet, tusen kilometer fra Russland, eller at det står atomraketter 16 kilometer fra grensen som peker på oss?

NTB

Onsdag 28. august 2019

Jentene gjør det fortsatt bedre enn guttene på skolen
Norske elever hadde et karaktersnitt på 41,9 i 2019. Jentene hadde i snitt 4,6 mer enn guttene. Denne forskjellen har vært noenlunde stabil siden 2015.

Gjennomsnittlige grunnskolepoeng for jenter er 44,3, mens det for gutter er 39,7 i 2019, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Gjennomsnittlig grunnskolepoeng har økt for både jenter og gutter de siste ti årene, men kjønnsforskjellene har holdt seg på samme nivå.

Mens guttene har hatt en økning på 2,1 poeng siden 2009, har tilsvarende økning for jentene vært 2,8 poeng. Siden 2015 har jentene i snitt hatt 4,5 poeng mer. Dette har økt fra rundt 4 poeng de foregående fem årene.

Høyest er snittet blant elevene i Oslo med 43,3 grunnskolepoeng i år. Deretter følger Akershus (42,6) og Oppland (42).

I motsatt ende av skalaen er fylkene Finnmark (40,4), Telemark (40,5) og Østfold (41,2).

NTB

Tirsdag 27. august 2019

Moskéledelse beklager håndhilseforvirring for kronprinsen
Ledelsen i Al-Noor-moskeen beklager at kronprins Haakon havnet i en situasjon der kvinner ikke ville håndhilse da han besøkte moskeen i forrige uke.

Kronprinsen besøkte torsdag i forrige uke Al-Noor Islamic Centers moské i Bærum for å vise sin støtte til moskeen etter angrepet utført av Philip Manshaus 10. august.

Ungdomskoordinator Zeliha Acar i Islamsk Råd valgte å holde hånden til hjertet istedenfor å håndhilse på kronprinsen.

— Jeg hadde hånden på hjertet lenge før han kom, slik at han forhåpentligvis kunne ta hintet for å unngå en klein situasjon, sier Acar til Vårt Land.

Hun forteller at hun så mediene som var til stede, og at hennes intensjon ikke var å sette kronprinsen i forlegenhet.

— Det at han strakte fram hånden varte kun i to sekunder. Det var ikke noe problem. Man ser det på andre bilder at begge er fornøyde, sier Acar, som omtaler møtet med kronprinsen som veldig positivt og hyggelig.

Til NRK sier informasjonsansvarlig Waheed Ahmed i Al-Noor Islamic Centre at han ikke var klar over at kvinnene ikke ønsket å håndhilse.

— Vi ønsket ikke at kronprinsen skulle havne i den situasjonen, men vi visste ikke at de tre kvinnene ikke ville håndhilse. Vi beklager derfor til kronprinsen at dette skjedde, sier Ahmed.

Hadde vi visst på forhånd at kvinnene ikke ville håndhilse, hadde vi informert kronprinsen om det, men det var helt ukjent for oss at de ikke ville det, sier han videre til NRK.

NTB

Tirsdag 27. august 2019

Politiet nærmer seg en beslutning i fregattsaken
Etterforskningen av havariet til fregatten Helge Ingstad er snart ferdig. Politiarbeidet har særlig vært rettet mot tre personer.

De tre som har status som mistenkt, er losen på tankskipet Sola som fregatten kolliderte med, vaktsjefen på KNM Helge Ingstad og en person ved trafikksentralen på Fedje, skriver Teknisk Ukeblad.

Påtaleansvarlig, politiadvokat Ole Bjørn Mevatne i Vest politidistrikt, sier det er usikkert hvorvidt de vil vente med å ta en påtalemessig beslutning til Havarikommisjonen er ferdig med sin endelige rapport.

— Det er ikke gitt at vi vil vente helt til november når kommisjonen skal levere sin rapport. Siden det er mange aktører involvert i saken, er det foreløpig vanskelig å si nøyaktig når vi er klare til å ta en beslutning, sier Mevatne.

NTB

Mandag 26. august 2019

Mann tiltalt for brudd på utlendingsloven — ansatte asylsøkere
Sola-mannen Arne Viste har fått oppfylt sitt ønske om å bli tiltalt for å ansette asylsøkere uten lovlig opphold i Norge.

— Jeg er villig til å gå i fengsel for denne saken her. Om vi så skulle levd i et diktatur, og jeg hadde risikert dødsstraff! sier Arne Viste til Vårt Land.

Han er daglig leder i et bemanningsbyrå og en nettbutikk, og hver dag begår han lovbrudd med vilje ved å ansette asylsøkere uten lovlig opphold. Gjennom fire år har han utbetalt over 8,5 millioner kroner i lønn til rundt 70 forskjellige arbeidstakere. Ifølge utlendingsloven er det ulovlig å ansette asylsøkere.

— Denne saken handler først og fremst om menneskene. De er ureturnerbare og lever på et eksistensminimum, sier Viste.

Sola-mannen har i lang tid forsøkt å bli tiltalt, uten å lykkes. Han har til og med forsøkt å anmelde seg selv for å få prøvd saken.

— Det norske samfunnet har valgt å behandle disse folkene umenneskelig, og jeg nekter å tillate at disse menneskene går til grunne, sier han.

For hans engasjement og utholdenhet ble han tildelt Zola-prisen for 2019. Prisen deles ut til personer som viser sivilt mot.

— Jeg vil ha en praksisendring i Norge slik at alle de ureturnerbare asylsøkerne får innfridd sine grunnleggende rettigheter til arbeid og til å forsørge seg selv, sier Viste.

Rettssaken mot ham starter i Oslo tingrett 30. september og varer til 3. oktober.

NTB

Mandag 26. august 2019

Flere trær plantes i Norge
I fjor leverte planteskoler i Norge 40,2 millioner trær, noe som betyr at skogplantingen har vokst med 30 prosent de siste fem årene.

Interessen for å plante skog i Norge vokser sterkt, skriver Nationen. I 2013 ble det plantet om lag 28,5 millioner trær i Norge, mens det tilsvarende tallet for 2018 endte på 40,2 millioner.

— Målet med skogplanteforedlingen er i første rekke å øke skogproduksjonen og verdiskapningen i skognæringen, men økt vekst gir også økt binding av CO2. Det er et ønske både fra politikere og fra skognæringen at det skal plantes enda mer skog i Norge i årene framover, sier daglig leder Frode Hjort i Skogfrøverket på Hamar.

Det er suverent mest grantrær som blir levert fra planteskolene. Av de 40,2 millionene trær som ble levert i fjor, var 39,1 millioner gran, 600.000 var furu og 400.000 var andre treslag.

— Skog er en fantastisk ressurs for CO2-binding, som råstoff for verdiskapning og for det biologiske mangfoldet, sier frøplantasjeforvalter Marte Friberg Myre i Skogfrøverket.

NTB

Mandag 26. august 2019

Historisk dårlig måling for Ap og Høyre
Arbeiderpartiet ligger an til å få det dårligste resultatet i et kommunevalg noensinne, mens Høyre ligger an til sitt dårligste lokalvalg siden 1955.

Det viser en måling Kantar TNS har laget for TV 2.

Til tross for en tilspisset konflikt mellom regjeringspartiene i bompengesaken den siste uken, har ikke Arbeiderpartiet vunnet noen nye velgere. Partiet går tilbake 1,3 prosentpoeng til 23,2 prosent sammenlignet med TV 2s måling fra onsdag 21. august.

Målingen er gjort før statsminister Erna Solbergs (H) bompengeultimatum til de andre partilederne fredag kveld.

Høyre er målingens taper blant regjeringspartiene. Partiet har en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng siden målingen fra onsdag og ligger hele 5,8 prosentpoeng bak valgresultatet for fire år siden.

Sammenlignet med valget i 2015 går det oppover for både SV, Rødt og MDG. Samlet øker de tre partiene oppslutningen like mye som det Ap går tilbake.

Sp får 15,6 prosent i målingen, som vil være partiets beste resultat noensinne dersom det blir en realitet.

Resultatene i målingen (endring fra valget i 2015 i parentes):

Ap 23,2 (-9,8), Frp 8,5 (-1), Høyre 17,4 (-5,8), KrF 4,5 (-0,9), Sp 15,6 (+7,5), SV 7,8 (+3,7), Venstre 4 (-1,5), Rødt 4,1 (+2,1), MDG 8,1 (+3,9), FNB/BOM 3,4 (+3,4), Andre 3,4 (-1,2).

I målingen er 1.448 personer intervjuet mellom mandag 19. og fredag 23. august. 77,7 prosent av de spurte har svart. Feilmarginen er på mellom 1,1 og 2,0 prosentpoeng.

NTB

Mandag 26. august 2019

Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter
Regjeringen foreslår flere tiltak som skal gjøre hverdagen litt lettere for de små og mellomstore bedriftene her i landet.

Tiltakene handler blant annet om å innføre lettere og raskere, nettbasert rapportering, samt forenklinger av lover og regler. De skal sammen med forenklinger regjeringen allerede har innført, bidra til kostnadsbesparelser på anslagsvis 10 milliarder kroner årlig i perioden fra 2017 til 2021, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet.

— 95 prosent av alle bedrifter i Norge har mindre enn 50 ansatte. Disse bedriftene har andre utfordringer enn de store, multinasjonale selskapene. Derfor handler strategien om å gjøre det enklere å starte, drive, omstille og fornye bedrifter, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Departementet har basert seg på innspill fra over 300 små og mellomstore bedrifter om hva som skal til for å gjøre livet deres enklere. Regjeringen ønsker å bidra til at bedriftene får "bedre tilgang til kunder, å stimulere til økt innovasjonsevne og god nok tilgang på kompetanse og kapital», ifølge en melding.

NTB

Søndag 25. august 2019

Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen
Politiet undersøker en Facebook-gruppe i forbindelse med forsvinningssaken i Lørenskog, melder Nettavisen. Familien mener ikke det er en sammenheng.

Ifølge avisa la en kvinne Hagen til i den aktuelle Facebook-gruppen rundt åtte måneder før forsvinningen. Nettavisen skriver at politiet sjekker hvorfor hun ble meldt inn i gruppen og om innmeldingen kan ha en direkte sammenheng med forsvinningssaken.

— Det er gjort undersøkelser rundt dette. Generelt kan jeg si at vi mottar en rekke tips i saken, og de blir sendt videre til relevante arbeidsgrupper, sier politiinspektør Tommy Brøske.

Familien til den savnede mener ikke det er sammenheng mellom forsvinningen og Facebook-gruppen.

— Vi er kjent med hvilken Facebook-gruppe det er snakk om. Hennes deltakelse der er helt udramatisk og kan ikke settes i forbindelse med bortføringen, sier familiens bistandsadvokat Svein Holden til Nettavisen.

Politiet og familien er uenige om hva som kan ha skjedd med Hagen. Familien anser fortsatt saken for å være en bortføringssak, mens politiet mener det er mest sannsynlig at hun er drept.

De angivelige kidnapperne kontaktet familien 8. juli — med klare forsikringer om at kvinnen er i live og utdypende opplysninger om helsetilstanden hennes, men det er ikke kommet livsbevis.

9. januar i år gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen (69) var forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhammar i Lørenskog ti uker tidligere.

NTB

Lørdag 24. august 2019

Politiet mener Manshaus‘ radikalisering startet for to år siden
Politiet mener Philip Manshaus‘ radikaliseringsprosess kan spores to år tilbake i tid.

Det bekrefter politiet overfor Aftenposten.

— Vi har en formening om hvorfor radikaliseringsprosessen startet omtrent da, men vi ønsker ikke å gå i detaljer rundt dette, sier politiadvokat og påtaleansvarlig Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt til avisen.

Politiets teori bygges på avhør av den terrorsiktede, i tillegg til avhør av hans familie og venner, gamle klassekamerater og ledere på skoler han har gått på.

Farens bistandsadvokat Vibeke Hein Bære sier at familien merket at Manshaus‘ endret seg, men at det er vanskelig å si når radikaliseringsprosessen startet.

— Det har vært en glidende overgang, men det har skjedd i senere tid, sier hun til avisa.

21 år gamle Philip Manshaus angrep lørdag 10. august moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum. Han avfyrte skudd, men ingen ble alvorlig skadd i skytingen. Han er siktet for terror, i tillegg til drap på sin 17 år gamle stesøster.

NTB

Lørdag 24. august 2019

Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time
Statsminister Erna Solberg (H) banket til slutt et ultimatum om bompenger på bordet. Vel to timer senere var skissen godkjent og regjeringskrise unngått.

Men prosessen har kostet. Samarbeidsklimaet i regjeringen ser ikke ut til å være på topp — særlig ikke mellom Venstre og Frp.

— Det å ha en sånn diskusjon utenfor alle budsjettprosesser. Det å ha den i mediene, og det å ødelegge valgkampen vår, fordi vi skal konkludere på dette tre dager før vi går i budsjettkonferanse, det synes jeg ikke noe om. Det er ikke sånn vi skal styre i regjering, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Spenning

Fredag kveld la statsministeren fram det som skulle bli avslutningskapittelet på den smertefulle og langdryge bompengediskusjonen: en skisse til løsning som Venstre, Frp og KrF enten måtte godta, eller si takk for seg i regjeringen.

— Dette kan få konsekvenser for regjeringsprosjektet, sa en tydelig statsminister.

Hun gjorde det klart at hun ikke var sikker på om partiene ville akseptere løsningen, men allerede mens hun la den fram for offentligheten rundt klokka 21, gikk både Frp-leder Siv Jensen og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ut og ga sin tilslutning.

NTB

Lørdag 24. august 2019

IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter
Den norske kvinnen (29) i Al Hol-leiren i Syria vil ikke be norske myndigheter om å ta barna til Norge, selv om sønnen hennes er alvorlig syk.

Kvinnen har ifølge NRK rådført seg med sin advokat og har kommet fram til at hun ikke vil sende barna alene til Norge, til tross for sønnens sykdom.

— Etter en konkret vurdering så har hun vurdert det slik at det vil utsette barna for traumer og belastning de simpelthen ikke vil tåle, sier kvinnens advokat, Nils Christian Nordhus til NRK.

Advokaten sier at han ikke utelukker at kvinnen vil vurdere saken annerledes i fremtiden, på grunn av den alvorlige situasjonen hennes fireårige sønn er i.

NTB

Lørdag 24. august 2019

Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger
Politiet bekrefter at de etterforsker Hege Haukeland Liadal, som sitter på Stortinget for Ap, etter mistanke om at hun har levert fiktive reiseregninger.

Den 46 år gamle stortingsrepresentanten fra Haugesund og nestlederen i Rogaland Ap, ble politianmeldt da Aftenposten 9. april i år avslørte at hun hadde levert fiktive reiseregninger til Stortinget. Liadal har status som mistenkt i saken, melder Aftenposten.

Liadal ble politianmeldt av Stortingets administrasjon kort tid etter avsløringen. Vel fire måneder senere bekrefter politiet at økonomiseksjonen i Oslo politidistrikt er i gang med etterforskningen.

— Vi er en i fase der vi innhenter og gjennomgår relevant dokumentasjon, og representanten har status som mistenkt, sier politiinspektør Ole Rasmus Knudsen ved påtaleavsnittet for økonomi- og spesiallovgivning.

Aftenposten dokumenterte i sin reportasje at Liadal hadde levert reiseregninger for over 60.000 kroner der hun enten hadde vært et annet sted enn det hun hadde oppgitt, eller hjemme, på hytta eller på private reiser.

Politiet opplyser at de ikke har avhørt Liadal. Ap-politikeren vil ikke kommentere saken overfor Aftenposten. Det vil heller ikke Stortinget gjøre.

NTB

Lørdag 24. august 2019

Narvesen og 7-Eleven tilbakekaller lightere
Narvesen og 7-Eleven stanser salget av lightere fra produsenten Sia Vengo etter at en kunde varslet om at en slik lighter hadde eksplodert.

— Det var en relativt udramatisk hendelse, men vi velger likevel å trekke lighterne fra markedet for å være på den sikre siden, sier kommunikasjonsdirektør Marit Sælid Johannessen i Reitan Convenience Norway til NTB. Hendelsen forårsaket ingen skade på personer eller materiell.

Kunder som har kjøpt lighteren bes om å levere den tilbake hos Narvesen eller 7-Eleven eller kaste den i beholdere for brannfarlig avfall.

De aktuelle lighterne er hvite og har påtrykt kjedenes respektive logoer.

NTB

Lørdag 24. august 2019

Coop tilbakekaller kjøtt- og karbonadedeig etter salmonella-mistanke
Coop kaller tilbake kjøtt- og karbonadedeig av merket Coop som er produsert av Fatland Ølen etter salmonella-mistanke.

En rutinekontroll har avdekket mistanke om salmonella i en av matvarekjedens kjøttdeiger.

— Prøven er ikke enda bekreftet positiv, men vi velger å trekke alle produktene produsert samme dag av «føre var»-prinsippet til endelig svar foreligger, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Han opplyser at det ikke medfører helsefare å spise produktene så lenge de er varmebehandlet.

Kjeden oppfordrer kunder som har kjøpt de aktuelle produktene til å levere de tilbake til butikken.

Produktene det gjelder er produsert 19. august 2019, og omfatter:

Coop Karbonadedeig 400 g, holdbarhet 06.09.2019

Coop Kjøttdeig 400 g, holdbarhet 06.09.2019

Coop Svin Kjøttdeig 400 g, holdbarhet 02.09.2019

Coop Svin Karbonadedeig 400 g, holdbarhet 02.09.2019

Coop Kjøttdeig storfe og svin 17 %, holdbarhet 02.09.2019

Coop Lam kjøttdeig, holdbarhet 02.09.2019

NTB

Fredag 23. august 2019

Viagra blir reseptfritt fra nyttår
Fra neste år kan man kjøpe potensmiddelet Viagra på apoteket uten resept.

Legemiddelverket har godkjent at pakker på inntil åtte tabletter Viagra kan selges reseptfritt, melder NRK.

Bakgrunnen er at Stortinget har åpnet for å fjerne reseptplikten på enkelte medisiner. Den nye ordningen blir kalt reseptfri medisin med veiledning.

Det innebærer at man ikke trenger å gå til legen for å få en resept, men på apoteket må man få en obligatorisk veiledning og fylle ut en sjekkliste om egen helse.

Viagra blir det første produktet i denne ordningen.

Høyres stortingsrepresentant Sveinung Stensland er også farmasøyt. Han var saksordfører da saken ble behandlet i Stortinget. Stensland er opptatt av å gjøre det enklere for folk og hindre at folk kjøper falske produkter fra utenlandske nettsteder.

— Vi har store problemer med ulovlig import og kjøp på nett. I tillegg er det et produkt og terapiområde som fortsatt er tabu for mange, sier Stensland til NRK.

NTB

Fredag 23. august 2019

Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer
Oslo-politiet vil ikke si hva som ble gjort da Politidirektoratet skal ha gitt dem ordre om å kontakte trossamfunn for å vurdere sikkerhetstiltak mot terror.

Seksjonsleder i Politidirektoratet, Jørn Schjelderup, sa onsdag til Klassekampen at POD ba politidistriktene i Norge ta grep da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevet vurderingen av muligheten for et terrorangrep fra høyreekstreme fra «lite sannsynlig» til «mulig» i mai.

I juni og juli, før Al-Noor-moskeen ble angrepet, skal politiet ha fått ordre om å kontakte trossamfunn, som sto øverst på lista over mulige mål, for å vurdere sikkerhetstiltak. Al-Noor-moskeen skulle i så fall ha blitt kontaktet av Oslo-politiet, noe som ifølge styret der ikke skjedde.

NTB

Fredag 23. august 2019

VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten
VG erkjenner at de har brutt god presseskikk på fem punkter i saken om Giske-videoen. Men de avviser å ha utlevert upublisert materiale

Onsdag i neste uke er det møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU), og på sakslisten står blant annet Sofies klagesak mot VG for deres dekning av dansevideoen på Bar Vulkan i februar, melder Medier24.

Sofie mener avisen har brutt sju punkter i Vær varsom-plakaten. VG gir henne rett i at de har brutt god presseskikk på fem av punktene. Det kommer fram i VGs tilsvar til PFU.

VG er blant annet enig i at de har brutt punkt 3.2 som lyder: «Vær kritisk i valg av kilder og kontroller at opplysninger som gis er korrekte». I tillegg erkjenner avisen at de har brutt punkt 3.7 som omhandler plikt til å «gjengi meningsinnholdet i det som brukes av intervjuobjektets uttalelser».

VG avviser at de har utlevert upublisert materiale og Sofies klage på at de ikke har gjort klart hva som er faktiske opplysninger og hva som er kommentarer. Ellers er avisen enig i store deler av Sofies klage.

I mars offentliggjorde VG sin granskingsrapport om saken.

«I rapporten konkluderer vi med at VG sviktet i dekningen av dansevideoen og i håndteringen av Sofie som kilde. Det konkluderes også med at VG skulle ha rettet og beklaget artikkelen på et tidligere tidspunkt. En raskere håndtering ville ha vært riktig overfor både Sofie og Trond Giske», heter det i VGs tilsvar.

NTB

Fredag 23. august 2019

Siv Jensen står på sitt — vil ikke forhandle mer om bompenger
Siv Jensen har gitt klar beskjed til regjeringspartnerne om at de alle må bli ferdige med bompengesaken. Hun holder fast ved at Frp ikke vil forhandle mer.

Onsdag kveld møttes partilederne i Høyre, KrF og Venstre for nye bompengesamtaler i statsministerboligen, mens Frp-lederen glimret med sitt fravær.

— Jeg vet ikke hva de gjorde, sier Siv Jensen i et intervju med Dagbladet.

De siste dagene har hun vært tydelig på at Frp anser saken som ferdig forhandlet, etter at landsstyret i partiet søndag sluttet seg til en skisse for hvordan striden kunne løses. Skissen ble umiddelbart avvist av Venstre.

— Vi hadde holdt på i to måneder, vi hadde kommet til et punkt der vi gikk i ring. Vi kom ikke videre. Da må man forankre da. Så er det en ærlig sak at Venstre ikke liker dette, men en forankring måtte skje. Vi har forankret, vi er fornøyd — vi jubler ikke, men sier at dette er greit. Da er vi ferdige, og vi må gå videre, sier Jensen til avisen.

Hun avviser at det skal finnes noe nytt kompromiss i regjeringen.

— Vi har ikke noen grunn til å forhandle noe mer, vi kjenner hverandres posisjoner! Uansett hvor mange møter til jeg sitter i, så har jeg bare én plan: Det er å sørge for at vi får ned bompengebelastningen, sier Jensen.

NTB

Fredag 23. august 2019

Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre
Høyre er nede på 19,9 prosent, mens Arbeiderpartiet får en oppslutning på 23,1 prosent på VGs siste kommunevalgmåling. Samtidig styrker Frp seg.

— Det er første gang på lenge at vi ser Høyre under 20 prosent, sier Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse.

Statsminister Erna Solberg (H) benekter ikke at bompengekrisen tærer på Høyres oppslutning.

— Når det er mye bråk, synes Høyres velgere at det ikke skal være bråk. Sånn er det alltid på meningsmålingene. Når det er mye diskusjon om ulike spørsmål i regjeringen, vil de gjerne ha en ordning og løsning på tingene, sier Solberg til VG.

Frp-leder Siv Jensen skriver i en epost til VG at hun mener målingen som gir partiet 9,8 prosent, er en oppmuntring:

— En hyggelig oppmuntring når vi kjemper for lavere bompenger for folk flest, skriver Frp-lederen til VG. Oppslutningen er 0,3 prosentpoeng høyere enn ved kommunevalget for fire år siden og 1,4 prosentpoeng høyere enn i forrige uke.

Rødt får en oppslutning på hele 4,7 prosent, noe som er bortimot en dobling siden forrige kommunevalg.

Resultatene i målingen er som følger (endring fra valget 2015 i parentes):

Ap 23,1 prosent (-9.9 prosentpoeng), Høyre 19,9 (-3,3), Frp 9,8 (+0,3), Sp 13,1 (+4,6), KrF 5,1 (-0,3), Venstre 3,5 (-2), SV 6,7 (+2,6), MDG 7,7 (+3,5), Rødt 4,7 (+2,7) og FNB 2,8 prosent.

Feilmarginen på målingen er inntil 3 prosentpoeng og størst for de største partiene. Målingen er tatt opp mellom 16. og 21. august, og 1.000 personer er spurt.

NTB

Fredag 23. august 2019

Regjeringen vil lage en egen handlingsplan mot muslimhat
En egen nasjonal handlingsplan skal bidra til å forebygge og hindre diskriminering og hat mot muslimer.

Regjeringen har diskutert om tiltakene skal være en del av en bredere handlingsplan om rasisme og diskriminering, som skal legges fram i høst. Men kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) har ivret for å få en egen plan mot muslimhat. Spørsmålet kom høyt på dagsordenen etter moskéangrepet i Bærum nylig.

— Det trengs mer kraftfulle tiltak mot muslimfiendtlighet. Vi må sørge for at folk føler seg trygge på gata og trygge i moskeen. Derfor er jeg glad for å legge fram en handlingsplan mot diskriminering og hets av muslimer, sier Grande.

Regjeringen vil involvere frivillige, lag og foreninger i arbeidet med planen, opplyser Kulturdepartementet i en pressemelding.

For tre år siden la regjeringen også fram en egen handlingsplan mot antisemittisme.

NTB

Torsdag 22. august 2019

Forbud mot halvautomatiske våpen lar vente på seg
Halvannet år etter at Stortinget vedtok å forby halvautomatiske våpen som er utviklet for politiet eller det militære, har loven ennå ikke trådt i kraft.

Justisdepartementet jobber fortsatt med en forskrift som utfyller loven og klargjør hvordan den skal forstås, ifølge VG.

Petter Eide, justispolitisk talsperson i SV, synes det er provoserende at utarbeidingen av forskriften tar så lang tid.

— Disse våpnene skal vekk fra uønskede hender så fort som mulig og Stortinget mener loven må tre i kraft raskt, sier han.

Lovendringen, som ble vedtatt 15. mars 2018, innebærer et forbud mot halvautomatiske rifler som opprinnelig er konstruert for helautomatisk funksjon, eller for militæret eller politiet.

Dette er den samme type våpen som Anders Behring Breivik brukte under terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011.

Lene Vågslid (Ap), leder for justiskomiteen på Stortinget, stiller seg bak kritikken til Eide. Hun sier det fremstår som om det er lite kontroll over fremdrift i saker som er vedtatt av Stortinget. Hun sendte 19. august et skriftlig spørsmål til justisministeren om fremgangen i arbeidet.

Ifølge Justis- og beredskapsdepartementet var det godt kjent at det gjensto et stort og detaljert arbeid med forskriftene da loven ble vedtatt av Stortinget.

— Dette arbeidet pågår for fullt i Justis- og beredskapsdepartementet, og vi satser på at forskriftene sendes på høring ved kommende årsskifte, sier statssekretær Thor Kleppen Sættem.

NTB

Torsdag 22. august 2019

Iransk ministerbesøk vekker harme
Eksiliranere og aktivister krever at Norge må konfrontere Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Eksiliranere har varslet at de vil stå utenfor og demonstrere når utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tar imot sin iranske motpart ved regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien torsdag.

— Utenriksministeren må være klar over at hun snakker med en kollega fra et meget brutalt regime som arbeider aktivt for å undergrave menneskerettighetene, sier Tale Hungnes i Amnesty International Norge til NTB.

Hun ber Eriksen Søreide gjøre det klart for Zarif at Norge støtter menneskerettighetsbevegelsen i Iran og viser spesielt til hvordan flere kvinner det siste året er dømt til lange fengselsstraffer i Iran for å ha protestert mot obligatorisk hijab.

Mahmood Amiry-Moghaddam, leder for organisasjonen Iran Human Rights, sier undertrykkingen i Iran er verre enn på mange år. Han mener konflikten om atomavtalen med Iran og det høye spenningsnivået i regionen gjør at menneskerettighetsbrudd kommer i skyggen.

— Den politiske prisen for brudd på menneskerettighetene er lavere enn før fordi verdenssamfunnet vier hele sin oppmerksomhet til atomavtalen og spenningen mellom Iran og USA, sier norskiraneren.

— Menneskerettigheter kommer langt ned på listen, konstaterer han.

Eriksen Søreide har bekreftet at hun vil ta opp menneskerettigheter med Zarif.

NTB

Torsdag 22. august 2019

AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt
Etter en skoledebatt i Trøndelag der klima og kjøttkonsum var blant temaene, serverte AUF gratis burgere. Partiet mener nordmenn må redusere kjøttforbruket.

Konfrontert med at lukta av nygrillet kjøtt muligens kan ha skurret med budskapet i AUFs program, sier tidligere AUF-leder i Trøndelag og Aps bystyrerepresentant Julie Indstad Hole til Adresseavisen at burgerutdelingen handlet om at AUF gjorde et poeng av at de ønsker gratis skolemat til alle. Dessuten er ikke partiet kategorisk imot kjøtt, må vite.

— Å ta seg en burger er helt ok. Det går an å redusere kjøttforbruket uten å bli veganer. Når vi skal innføre gratis skolemat innebærer det også kjøtt, sier Hole.

— Vi er også for at folk skal ta mer buss, men vi vil ikke forby bilen av den grunn. Det går an å ha to tanker i hodet samtidig, sier hun.

NTB

Torsdag 22. august 2019

WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko
Folk må ikke være bekymret over små plastpartikler i drikkevannet, ifølge en rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det meste av den såkalte mikroplasten som blir svelget, forlater kroppen igjen etter at den har gått gjennom fordøyelsessystemet, sier WHO torsdag om en rapport som oppsummerer de små, men økende antall eksisterende vitenskapelige studiene om mikroplast.

— Vi er ikke redde på noen som helst måte, sier WHOs vannekspert Bruce Gordon på en pressekonferanse i forkant av publiseringen av rapporten.

For å vurdere hvor stor risikoen er for at kjemiske tilsetningsstoffer frigis fra svelget plast, har FN-organisasjonen tatt utgangspunkt i et verstefalls-scenario hva angår partiklenes størrelse og konsentrasjon inni menneskekroppen.

WHO fant at det var en «betydelig sikkerhetsmargin» mellom det faktiske kjemikalieopptaket i kroppen og nivåene som ville bli ansett som skadelige, forteller Gordon.

På grunn av de lave risikoene, sier WHO at land ikke bør bekymre seg for mikroplast i drikkevannet. De bør heller gjøre mer for å investere i vannbehandlingssystemer generelt for å fjerne skadelige mikroorganismer som gjør at 500.000 dør av diaré i året.

Rundt 2 milliarder mennesker i verden drikker vann som er forurenset av avføring.

WHO understreker at forbrukere og myndigheter må redusere bruken av plast generelt for å beskytte miljøet.

NTB-DPA

Torsdag 22. august 2019

Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel
Politidirektoratet sier politi­distriktene ble informert om økt trusselvurdering fra høyreekstreme mot moskeer, og ba dem «opprette dialog» med trossamfunnene.

I mai justerte PST opp trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme, og ifølge Klassekampen ble Justisdepartementet, Politidirektoratet (POD) og politiet varslet da, men PST kontaktet ikke moskeer direkte, selv om «samlingssteder for muslimer» sto først blant mulige terrormål.

Nå forklarer seksjonsleder i direktoratet, Jørn Schjelderup, til Klassekampen at POD ba politiet ta grep.

— POD fulgte opp denne vurderingen overfor politidistrikt, særorgan og underliggende enheter og ba om at ulike tiltak ble planlagt og iverksatt, skriver han.

Hadde møter

Ifølge Schjelderup har det gjennom sommeren blitt fulgt opp ved ukentlige videokonferanser og møter hvor temaet har blitt diskutert og erfaringer har blitt delt.

— Distriktene ble blant annet bedt om å opprette dialog med ulike aktører og trossamfunn, og vurdere behovet for å iverksette lokale tiltak, skriver han videre.

NTB

Torsdag 22. august 2019

Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs
Color Hybrid snudde onsdag kveld da de oppdaget en mann i havsnød veive fra en gummijolle. Han hadde vært vakt for kameraten som dykket, men blåste til havs.

Det er Redningsselskapet som melder om det de omtaler som en fantastisk redningsaksjon utenfor Hvaler i Østfold onsdag kveld. Ferja stanset seilasen fra Strømstad til Sandefjord umiddelbart da mannen i jolla ble oppdaget.

— Dette er et eksempel på flott samhandling mellom Color Line og Redningsselskapet, der alle involverte gjorde alt riktig når uhellet først var ute, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen til NTB.

Skulle passe på

NTB

Onsdag 21. august 2019

Grande: — Vi må prøve å finne noen løsninger
Venstre-leder Trine Skei Grande avviser Frps forhandlingsnekt i bompengesaken og sier partiene sammen må «prøve å finne noen løsninger».

— Hun er hjertelig velkommen tilbake, sier Grande i en uttalelse adressert til Frp-leder Siv Jensen, som onsdag ettermiddag tok med seg sin lille nevø på tur i marka.

Grande fikk onsdag partiets støtte i en rekke nye utspill og inviterer på nytt til forhandlinger — til tross for Jensens klare og gjentatte avvisning. Venstre-lederen var onsdag ettermiddag i Halden i forbindelse med lagpresentasjonen før starten av sykkelrittet Ladies Tour of Norway.

— Vi kan ikke gå inn i dette med absolutter med hverandre. Vi må gå inn og prøve å finne noen løsninger. Det håper jeg Frp gjør også, sier hun til NTB.

— Hvis de står på sitt, hva skjer da?

— Jeg snakker ikke om noe hvis, jeg snakker om at vi sitter i regjering sammen. Da må vi finne enighet også om viktige økonomiske disposisjoner, sier Grande.

Har ikke snakket med Jensen

NTB

Onsdag 21. august 2019

Regjeringen vurderer krav til sertifikat for førere av hurtigbåter
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener kurs og prøver kan være fornuftig for folk som skal kjøre raske båter.

— Regjeringen vurderer å innføre et eget teoretisk og praktisk kurs for førere av fritidsbåter med større fart enn 50 knop. Som den tragiske ulykken i Skjomen 10. augst dessverre er et eksempel på, gir høy fart større fare for alvorlige personskader, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til Teknisk Ukeblad.

Hastigheten før ulykken er ikke kjent, men den skal ha vært over 50 knop.

I dag kan hvem som helst med teoretisk prøve og båtførerbevis kjøpe og føre båter inntil 15 meter (49 fot) med flere hundre hestekrefter og toppfart over 100 knop. Ulykken i Nordland skjedde med en 29 fots RIB (8,8 meter) med 725 hestekrefter og toppfart 82 knop (161 km/h). Ulykkesbåten var en Goldfish 29. Konstruktøren og grunnlegger av båtprodusenten, Pål Sollie, er tydelig:

— Det må innføres krav til fører, både teoretisk og praktisk. Det må være opp til myndighetene å kreve sertifisering, sier Sollie.

Næringsministeren har lagt merke til at hastighet trekkes fram av Statens havarikommisjon for transport (SHT).

— I tidligere undersøkelser av sjøulykker har Statens havarikommisjon for transport pekt på at det kreves spesielle ferdigheter for å føre båt i høy hastighet. Regjeringen har omtalt dette og andre forhold som gjelder sikkerhet på fritidsbåter i stortingsmeldingen «Samhandling for betre sjøtryggleik» som ble lagt fram før sommeren, sier Røe Isaksen.

NTB

Onsdag 21. august 2019

Elendige tall for Frp i ny måling
Frp gjør det elendig i en ny Sentio-måling og får den laveste oppslutningen som noen gang er målt for partiet i byråets målinger. Arbeiderpartiet går mest fram.

Frp får en oppslutning på 8,9 prosent, viser Sentios stortingsmåling i august for Nettavisen og Amedia.

— Frp har hatt en fallende tendens helt siden mars 2018, da de fikk 15,8 prosent. Bompengesaken er jo helt ødeleggende for partiet, sier administrerende direktør Arve Østgaard i Sentio til Nettavisen.

Høyre går mest tilbake i målingen med en oppslutning på 20,9 prosent, ned 1,8 prosentpoeng fra juni.

— Målingen viser at mange ikke har bestemt seg, sier nestleder Bent Høie.

Arbeiderpartiet går mest fram, opp 2,2 prosentpoeng til 27,3 prosent. Partiet ville ha fått inn fire nye politikere på Stortinget og endt med totalt 49 representanter dersom denne målingen ble valgresultatet.

Senterpartiet fortsetter med gode målinger, med et resultat på 14,4 prosent. De ville gått fra 19 til 26 stortingsrepresentanter.

De fire regjeringspartiene ville fått kun 59 mandater på Stortinget. Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet ville fått 91 representanter og klart flertall.

Andre partier, deriblant Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB), går også fram i augustmålingen, fra 4,1 til 4,5 prosent.

Øvrige partier (endring fra juni i parentes): Venstre 3,7 (+1,2), KrF 3,5 (+0,8), SV 6,5 (-0,3), Rødt 4,8 (+0,3), Sp 14,4 (-0,8) og MDG 5,4 (-0,4).

NTB

Onsdag 21. august 2019

Digitale abonnenter trekker opp for Polaris Media
Polaris Media melder om en kraftig økning i tallet på digitale abonnenter i andre kvartal. Konsernet hadde et resultat før skatt på 61,8 millioner kroner.

Resultatet for kvartalet er noe lavere enn i samme periode i fjor, da det lå på 68,3 millioner kroner.

Antall digitale abonnenter økte med 42 prosent til 83.065 i andre kvartal, og samlet lå tallet på abonnenter på 213.516 abonnenter, en vekst på 7 prosent.

— Det er spesielt gledelig at abonnementskampanjen i sommer har gitt veldig positiv effekt på antall abonnenter. Veksten er betydelig større enn fjorårets sommerkampanje, og mye tyder på at både leserne og mediehusene har fått en økt digital modenhet. Det er lagt en god plan for å konvertere flest mulig av kampanjeabonnentene til fullt betalende abonnenter, sier konsernsjef Per Axel Koch i en kommentar til tallene.

I andre kvartal i år ble Polaris hovedaksjonær i Stampen Media, det ledende mediehuset på Sveriges vestkyst. For perioden mai-juni har mediehuset hatt en resultatbedring fra minus 20 millioner kroner til minus 7 millioner kroner, noe som forklares med kostnadsbesparelser knyttet til omorganisering og effektivisering av distribusjon.

NTB

Onsdag 21. august 2019

Bane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager
Etter seks uker med buss for tog skulle alt bli bedre, men en oversikt fra Aftenposten viser 2.069 innstilte tog for Bane Nor og Vy og massive forsinkelser.

I uke 32 og 33 pluss mandag denne uka har Aftenposten registrert totalt 989 planlagte innstillinger av tog, 1.080 innstillinger som var ikke planlagt, samt massive forsinkelser for Bane Nor og Vy.

Tallene gjelder for hele landet, men togstans har rammet spesielt Drammenbanen og Østfoldbanen, de strekningene der Bane Nor har gjort arbeider i sommer mens det er gått buss for tog.

Da to Vy-tog havarerte henholdsvis vest og sørøst for Oslo onsdag 14. august, ble 127 tog innstilt.

Verken sjef for persontog i Vy, Arne Fosen, eller Bane Nor-sjef Gorm Frimannslund har latt seg intervjue. Kommunikasjonssjef Gina Scholz i Vy beklager på vegne av selskapet.

— Det har vært flere problemer med infrastrukturen, det har det vært også i sommer, sier Scholz. Hun bekrefter at de selv har hatt tekniske problemer med togsett, og sier også at det er viktig at Bane Nor finner de bakenforliggende årsakene til feilene.

— Vi beklager sterkt overfor passasjerene og lover å levere bedre. Vi jobber intenst med å løse signalutfordringene på Østfoldbanen akkurat nå, sier pressesjef Thor Erik Skarpen i Bane Nor.

NTB

Onsdag 21. august 2019

PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra
I mai justerte PST opp trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme, uten å varsle moskeer om at «samlingssteder for muslimer» sto først blant mulige terrormål.

Den offentlige trusselvurderingen ble endret fra februar til mai av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etter det høyreekstreme angrepet mot to moskeer i New Zealand. Endringen besto i at muligheten for et angrep fra høyreekstreme «mot symbolmål, slik som samlingssteder for muslimer og innvandrere (…)» ble økt fra «lite sannsynlig» til «mulig».

Ifølge Klassekampen ble Justisdepartementet, Politidirektoratet og politiet varslet i mai.

— Vi har ikke fått noen varsling, eller noe informasjon fra verken politi eller PST om økt fare for høyreekstrem terror, sier Irfan Mushtaq i styret i Al Noor-moskeen, som var målet til den nå terrorsiktede Philip Manshaus.

Moskeen ble angrepet 10. august. De fant ut om det økte farenivået fra PST da informasjonen ble offentlig 12. august.

Heller ikke Paraplyorganisasjonen Muslimsk Dialognettverk (MDN) eller noen av de andre muslimakse organisasjonene eller moskeene avisa har kontaktet fikk vite noe.

— Det er ikke naturlig at PST har den direkte kontakten med moskeene, sier kommunikasjonsrådgiver i PST, Martin Bernsen.

Oslo politidistrikt hadde tirsdag ikke mulighet til å kommentere saken, men sier de vil kommer tilbake til Klassekampen.

NTB

Onsdag 21. august 2019

Norge best i Norden på å få flyktningkvinner i arbeid
Norge har lyktes langt bedre enn Danmark og Sverige med å inkludere flyktningkvinner og flyktninger med lav utdanning i arbeidslivet, viser en ny rapport.

I rapporten «Nordic integration and settlement policies for refugees» , som Nordisk ministerråd står bak, har forskere fra alle de nordiske landene tatt for seg utviklingen for flyktninger og deres familiemedlemmer som har deltatt i landenes ulike introduksjonsprogrammer. Tallene omfatter 250.000 personer i perioden 2008 til 2016.

Best på sysselsetting

— Det viktigste funnet fra et norsk perspektiv er at Norge lykkes godt med å få flyktningkvinner og flyktninger med lav utdanning ut i jobb, sammenlignet med Sverige og Danmark, sier forsker og medforfatter Kristian Rose Tronstad ved Oslo Met til FriFagbevegelse.

Ifølge rapporten er Danmark flinkest til å få flyktninger raskt ut i arbeid, men over tid har Norge en bedre sysselsettingsrate enn både Sverige og særlig Danmark. Gapet mellom kvinner og menn som deltar i arbeidslivet, er også langt lavere her enn i de andre nordiske landene.

Men selv om Norge er best i klassen, betyr ikke det at resultatene er veldig gode, understreker Tronstad.

— Rom for forbedring

— Vi kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes. Det er fortsatt et stort forbedringspotensial. Integreringen går ikke så det suser, sier han.

I fjor deltok over 27.000 flyktninger og asylsøkere i introduksjonsprogrammene, ifølge tall fra SSB og Imdi. Av de 8.300 som var ferdige i fjor, gikk 55 prosent videre ut i arbeid eller utdanning. Mellom 60 og 70 prosent er i arbeid eller utdanning ett til fem år etter at de var ferdige med introduksjonsprogrammet.

NTB

Onsdag 21. august 2019

Støre bekrefter: Er klar til å ta over
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er åpen for å steppe inn som ny statsminister hvis bompengekonflikten river den borgerlige regjeringen i stykker.

Arbeiderpartiet er alltid klar for å ta ansvar hvis det trengs, bekrefter Støre overfor NTB.

— Det ligger fast, sier han.

Støre mener bompengekrangelen mellom de fire borgerlige regjeringspartiene er et trist skue. Om det kan ende i regjeringskrise, tør han ikke spå.

— Det er et uttrykk for en regjering som ikke klarer å lande interne prosesser, der partiene spiller mot hverandre, og der offentligheten må forholde seg til en sak basert på selektive lekkasjer. Det er et dårlig utgangspunkt for en demokratisk debatt om viktige saker i kommunevalget, sier Støre.

Han mener statsminister Erna Solberg (H) har vist at hun mangler lederegenskapene som skal til for å lande saken. Samtidig kritiserer han regjeringen for å la internt rot overskygge kommunevalget.

— Det står tusenvis av kandidater til valg, og det blir fortrengt av et internt spill mellom fire partier som ikke klarer å trekke sammen, sier Støre.

— Regjeringen må ta ansvar for at alle forsidene og all medieoppmerksomheten handler om deres interne rot. Det er trist for alle de lokale kandidatene som har forberedt seg på dette valget, sier han.

NTB

Onsdag 21. august 2019

Bomselskapenes kostnader stiger
Regjeringens bompengereform skulle gi store besparelser i administrasjon og rentekostnader, men nye tall viser at kostnadene stiger.

Reformen kuttet antall bomselskap i Norge fra rundt 60 til 5 regionale selskaper for å gi mer penger til vei. Men de siste tallene fra Statens vegvesen viser at kostnadene har steget fra 2017 til i fjor, melder NRK.

Samlet driftskostnad steg med 13 millioner kroner, ifølge rapporten «Foreløpige tall for bompengeinnkreving 2018». Også bomselskapenes gjennomsnittlig lånerente har steget, fra 2,85 til 2,95 prosent fra 2017 til i fjor.

Tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) legger skylden for manglende besparelser på bomselskapenes eiere, fylkeskommunene. Også hans statsrådetterfølger, Jon Georg Dale (Frp), erkjenner at reformen ikke har gitt de store besparelsene.

— Det er nok flere grunner til det. Vi har gjennomført en reform som har hatt noen kostnader ved seg. Vi må få ut gevinstene i sterkere grad enn vi hittil har gjort. Og eierne til de fem bomselskapene, som er fylkeskommunene, må nå også stresse selskapene så de kutter i administrasjonskostnader, sier Dale.

Administrerende direktør Marius Maske i bompengeselskapet Vegamot i Midt-Norge sier at de er en liten organisasjon med en liten ledelse, og at det derfor ikke er så mye å spare.

I Bergen sier sjefen for bomselskapet Ferde, som dekker Vestlandet og hele kysten ned til Agder, at driftskostnadene nå er «omtrent de samme» som før reformen.

NTB

Tirsdag 20. august 2019

Mann i 20-årene slo seg ut av arresten
En mann i politiets arrest i Skien fikk kuttskader da han natt til tirsdag klarte å slå seg ut med hendene gjennom glassbyggerstein og vindu og rømte.

Sørøst politidistrikt melder om den uvanlige rømningen som skjedde klokka 2.34, der en mann i 20-årene klarte å slå ut glassbyggerstein i celleveggen og stikke av. Glassbyggerstein er spesielt populære på baderom, men brukes også som romdelere, for å slippe gjennom lys. I cellene slipper materialet gjennom lys fra vinduene inn til cella.

— Han satt i vår arrest for utagerende oppførsel tidligere på kvelden. På grunn av oppførselen hans hadde vi litt ekstra oppsyn med cella, med videoovervåking, sier operasjonsleder Tore Grindem til NTB.

NTB

Tirsdag 20. august 2019

Fem personer evakuert etter jordras i Beisfjord i Narvik
Fem personer er evakuert fra Beisfjord-området i Narvik etter at det er gått jordras langs fjorden mandag kveld. Det er også meldt om ras i Ballangen.

Politiet i Nordland meld te om ras i Beisfjord klokka 23.12 mandag kveld etter flere innringninger. Basert på at det var flere innringere som varslet og deres opplysninger, antar politiet det er snakk om flere jordras. Beisfjordveien går langs fjorden, inn fra E6.

Operasjonsleder Ivar Bo Nilsson sier til NTB sier at stort sett alt som kan løsne når et ras går, er med i massene, både trær og store steiner skal ha falt i veien.

— Veien er stengt, og vi oppfordrer folk i området om å trekke seg ut, opplyser politiet.

Like etter klokka 2 natt til tirsdag meldte politiet at fem personer var evakuert fra området så langt.

Nytt ras

Ikke lenger etter fikk politiet melding fra Storvatnet i Ballangen, knapt fem mil sørvest for Beisfjord, om at det skal ha gått et jord- eller steinras i området.

— Melder forteller til oss at hun har hørt sus av rennende vann og steiner som har rast forbi huset. Det er uklart hvor omfattende dette er, men det er et område med lite bebyggelse. Utfordringen for oss er at vi har alle våre ressurser på det andre stedet, sier operasjonsleder Nilsson til VG.

Ifølge Yr vil det regne hele natten i Beisfjorden og øke på i morgentimene, fra klokka 4 natt til tirsdag. Beisfjordveien i Narvik blir tidligst åpnet tirsdag formiddag.

Evakuerte seg selv

— Tre personer evakuerte seg selv til Beisfjord. To personer, en hund og en kanin er evakuert med båt. Disse fraktes til Narvik. Vi har tre båter som prøver å lokalisere hvor ras har gått. Mørke og svært store nedbørsmengder vanskeliggjør dette, opplyser politiet.

Entreprenør kom til stedet like etter klokka 23.35, og minst ett jordras er gått ved Indre Katleberget.

Politiet bruker båt for å ikke utsette egne mannskaper for fare ved å ferdes langs veien, der det ennå er rasfare i det kraftige regnværet.

NTB

Tirsdag 20. august 2019

Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører
I en ny undersøkelse syns 50 prosent at private velferdstilbud innen helse, utdanning og barnevern kun skal drives av ideelle aktører, ikke kommersielle.

Den ferske undersøkelsen er gjort av Ipsos på vegne av organisasjonen For Velferdsstaten, og de 1.003 spurte representerer i et nasjonalt, representativt utvalg. Ifølge Klassekampen ble de stilt spørsmålet «Hva synes du om følgende forslag: Private tilbud innen sykehus, eldreomsorg, skole, barnehage, skole, barnehage og barnevern skal kun drives av ideelle aktører, ikke kommersielle?».

Her stilte 50 prosent seg positive til forslaget, fordelt på at 23 prosent synes forslaget er veldig bra og 27 prosent syns det er ganske bra.

Bare halvparten så mange, 25 prosent, er negative, fordelt på 14 prosent som syns det er et ganske dårlig forslag, og 11 prosent som syns forslaget er veldig dårlig.

Frp-velgerne er mest splittet: 35 prosent er positive, 33 prosent negative. Bare velgerne til to partier, Høyre og Venstre, er mer negative enn positive til å sette foten ned for kommersiell drift. Blant Venstres velgere er det hele 51 prosent som er negative til et forslag om å begrense kommersielle velferdsaktører, og bare 25 prosent som er positive.

NTB

Tirsdag 20. august 2019

Politiet med flere førerkortbeslag i kontrolluker enn i fjor
I tre uker i sommer sto det ekstra mange patruljer langs norske europaveier. Beslagene av førerkort steg 27 prosent i forhold til de samme ukene i fjor.

Utrykningspolitiet (UP) trappet opp bemanningen i uke 24, 28 og 32, ifølge Bergens Tidende.

Resultatet ble at 6.838 sjåfører ble tatt etter å ha kjørt for fort. Av disse mistet 446 førerkortet.

I løpet av de samme ukene i fjor ble det til sammenligning stanset 6.224 råkjørere, og til sammen ble 351 førerkort inndratt.

— Europaveiene er vel de tettest trafikkbelastede vi har. Og jo flere vi kontrollerer, jo flere tar vi, sier UP-sjef Runar Karlsen til BT.

Karlsen mener altfor mange kjører ulovlig fort og tar en høy risiko. Han mener politiets tilstedeværelse langs veiene er et viktig tiltak.

— Vi kan snakke om en forebyggende avskrekkingseffekt. Veldig mange vil innrette seg hvis politiet er synlig langs veien, og det er hovedformålet vårt, sier han.

NTB

Tirsdag 20. august 2019

Fare for jordskred på Vestlandet — gult farevarsel sendt ut
Store mengder nedbør på Vestlandet har ført til at NVE har sendt ut gult farevarsel om jord- og flomskredfare.

Mandag er Hordaland preget av store mengder nedbør, og Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for kraftige regnbyger.

I Indre strøk kan det komme mellom 60 og 80 millimeter i løpet av døgnet. Lokalt vil det kunne komme opp til 30 millimeter nedbør på én time. Meteorologene ber folk holde seg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut gult farevarsel om jord- og flomskredfare, og faren er ikke ventet å minke før tirsdag kveld.

Store vannmengder førte mandag morgen til at flere veier ble stengt i mange timer i Fusa utenfor Bergen, skriver Bergens Tidende. Veiene som var stengt, var fylkesvei 123 mellom Åse og Tveita og fylkesvei 549 mellom Sævareid og Kilen.

— Vi har ikke oversikt over hvor store skader uværet har gjort. Det er imidlertid registrert stein og jordmasser som må ryddes vekk, sa trafikkoperatør Ove Amundsen ved Vegtrafikksentralen til avisen.

NTB

Tirsdag 20. august 2019

Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt i påvente av utlevering
Mannen som er dømt i samme terrorsak som mulla Krekar i Italia, må likevel sitte i varetekt mens utleveringskravet er behandlet, ifølge Borgarting lagmannsrett.

Den 46 år gamle mannen er varetektsfengslet i åtte uker, konkluderer Borgarting lagmannsrett i en kjennelse mandag. Han er i Italia dømt til sju og et halvt års fengsel for å ha inngått terrorforbund med andre, og er også her i landet siktet etter terrorforbundparagrafen i straffeloven.

Lagmannsretten har dermed kommet til motsatt konklusjon av det Oslo tingrett gjorde for en snau uke siden.

Italia har begjært mannen utlevert i påvente av ankebehandlingen. Borgarting lagmannsrett poengterer i sin sak at «han risikerer en lang ubetinget fengselsstraff i Italia, og italienske myndigheter viser at de tar skritt for å få ham utlevert for gjennomføring av ankebehandlingen og eventuell fullbyrdelse av straffen».

Selv om mannen har en sterk tilknytning til Norge, har familie og barn her og forsikrer at han vil samarbeide med politiet, har lagmannsretten kommet til at det er overhengende fare for at han vil forsøke å stikke av for å unndra seg rettsforfølgelse og straff.

NTB

Tirsdag 20. august 2019

Ny skolestreik for klimaet 30. august
Miljø må være den viktigste saken i kommune- og fylkestingsvalget, krever arrangørene av en ny skolestreik 30. august.

Det er planlagt streik i Oslo, Bergen, Trondheim og 11 andre byer over hele landet, og det er ventet at flere steder vil slutte seg til.

Det blir demonstrasjon foran Stortinget klokka 12, hvor Gatas Parlament skal spille og det holdes appeller. Samme dag er det planlagt streiker i over 100 andre land, men ifølge pressemeldingen vil den største internasjonale mønstringen foregå mellom 20. til 27. september.

Klimastreikerne krever blant annet at det ikke gis flere utvinningstillatelser til oljeindustrien, og at mer enn halvparten av norske klimautslipp skal kuttes innen 2030. De krever også at Norge gir minst 65 milliarder kroner støtte til klimatiltak i land i sør.

NTB

Mandag 19. august 2019

Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge
Politidirektoratet opplyser at det blir en ekstern evaluering av politiet og PSTs håndtering av angrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum forrige helg.

— Beslutningen om at vi skal sette ned et eksternt ledet utvalg til å evaluere oss, er tatt i samråd mellom Oslo politidistrikt, PST og Politidirektoratet (POD), sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding.

Det er foreløpig ikke avgjort hvem som skal gjennomføre evalueringen, og mandatet for den er heller ikke ferdigstilt ennå.

— Vi tar angrepet på stort alvor. Vi har rutiner for intern evaluering, men vi er enige om at det også er viktig med et kritisk blikk utenfra, slik at vi kan lære mest mulig og løse oppdraget vårt bedre, sier Bjørnland.

Philip Manshaus har uttrykt høyreekstreme holdninger, blant annet i form av hyllest av Vidkun Quisling, og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger, ifølge politiet. PST fikk tips om 21-åringen for et år siden.

Politidirektoratet viser til at det ved større hendelser er etablert praksis at det i etterkant blir gjort evalueringer.

PST skal allerede ha vært i gang med å planlegge en evaluering da politiets initiativ kom.

— Å slå disse evalueringene sammen er en god løsning, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold i pressemeldingen.

vaktsjef@ntb.no

ANDRE VERSJONER AV DENNE SAKEN

17:29 | Politiets hånd

NTB

Mandag 19. august 2019

Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet
Politidirektoratet opplyser at det blir en ekstern evaluering av politiet og PSTs håndtering av angrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum forrige helg.

— Beslutningen om at vi skal sette ned et eksternt ledet utvalg til å evaluere oss, er tatt i samråd mellom Oslo politidistrikt, PST og Politidirektoratet (POD), sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding.

Det er foreløpig ikke avgjort hvem som skal gjennomføre evalueringen, og mandatet for den er heller ikke ferdigstilt ennå.

— Vi tar angrepet på stort alvor. Vi har rutiner for intern evaluering, men vi er enige om at det også er viktig med et kritisk blikk utenfra, slik at vi kan lære mest mulig og løse oppdraget vårt bedre, sier Bjørnland.

Philip Manshaus har uttrykt høyreekstreme holdninger, blant annet i form av hyllest av Vidkun Quisling, og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger, ifølge politiet. PST fikk tips om 21-åringen for et år siden.

Politidirektoratet viser til at det ved større hendelser er etablert praksis at det i etterkant blir gjort evalueringer.

PST skal allerede ha vært i gang med å planlegge en evaluering da politiets initiativ kom.

— Å slå disse evalueringene sammen er en god løsning, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold i pressemeldingen.

vaktsjef@ntb.no

ANDRE VERSJONER AV DENNE SAKEN

17:29 | Politiets hånd

NTB

Mandag 19. august 2019

Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres
Politidirektoratet opplyser at det blir en ekstern evaluering av politiet og PSTs håndtering av angrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum forrige helg.

— Beslutningen om at vi skal sette ned et eksternt ledet utvalg til å evaluere oss, er tatt i samråd mellom Oslo politidistrikt, PST og Politidirektoratet (POD), sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding.

Det er foreløpig ikke avgjort hvem som skal gjennomføre evalueringen, og mandatet for den er heller ikke ferdigstilt ennå.

— Vi tar angrepet på stort alvor. Vi har rutiner for intern evaluering, men vi er enige om at det også er viktig med et kritisk blikk utenfra, slik at vi kan lære mest mulig og løse oppdraget vårt bedre, sier Bjørnland.

Philip Manshaus har uttrykt høyreekstreme holdninger, blant annet i form av hyllest av Vidkun Quisling, og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger, ifølge politiet. PST fikk tips om 21-åringen for et år siden.

Politidirektoratet viser til at det ved større hendelser er etablert praksis at det i etterkant blir gjort evalueringer.

PST skal allerede ha vært i gang med å planlegge en evaluering da politiets initiativ kom.

— Å slå disse evalueringene sammen er en god løsning, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold i pressemeldingen.

vaktsjef@ntb.no

ANDRE VERSJONER AV DENNE SAKEN

17:29 | Politiets hånd

NTB

Mandag 19. august 2019

Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter
I sommer fikk en fjellbjørk ved Glittertind i Jotunheimen tittelen Norges høyestvoksende tre. Treet vokser 1.404 meter over havet, ifølge NRK.

Treet markerer Norges nye tregrense. Ifølge seniorrådgiver Oskar Puschmann ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) er treet et farevarsel for det biologiske mangfoldet.

— Mange fugler og dyr har tilpasset seg forholdene som var her. Når det gror igjen, finner de ikke tilbake til leveområdene sine, sier han til kanalen.

Den høyestvoksende fjellbjørka og flere trær som vokser høyt over havet i fremtiden, kan også forsterke klimaendringene, ifølge forsker Anders Bryn ved Universitetet i Oslo.

— Når det kommer skog i fjellet reflekteres mindre sollys som gjør at temperaturen stiger, forklarer sier han.

Tregrensen blir i stor grad bestemt av klimatiske vekstforhold og temperatur. Grensen stiger i de høyeste fjellområdene og synker mot havet. Tregrensa i Norge er høyest i Jotunheimen.

De ulike tresortene har forskjellige varmekrav. I Skandinavia er det fjellbjørk, rogn, furu og gran som er de mest hardføre.

NTB

Søndag 18. august 2019

Kulehull i veggene og blod på teppene i Al-Noor-moskeen
Kulehull, glasskår og blod på teppene i bønnerommet er fremdeles synlig etter angrepet i Al-Noor-moskeen forrige lørdag. Moskeen vil ta vare på noen av sporene.

Glasskårene etter at terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21) skjøt seg inn bakdøra i Al-Noor Islamic Centres moské i Bærum lå fremdeles rundt åtte meter inn i gangen da pressen fikk slippe inn i moskeen én uke etter angrepet.

Politiet var ferdig med sine undersøkelser i lokalet tirsdag ettermiddag, men det er fremdeles uklart når moskeen igjen vil kunne brukes som vanlig.

Teppet i gangen er flerret opp flere steder. Det er blodflekker på et større område i bønnerommet, på talerstolen og ved hovedinngangen som vitner om basketaket inne i bygningen etter at 21-åringen fra Eiksmarka i Bærum tok seg inn.

Tankefull

Styremedlem og tidligere forstander Irfan Mushtaq sier at menigheten ønsker å være åpne og å vise fram moskeen etter det som skjedde.

— At det har skjedd her av alle steder, det har gjort at jeg har fått mange tanker, sier han.

Mushtaq kom raskt til moskeen under hendelsen etter å ha blitt ringt opp av et av medlemmene som befant seg der. Han har forklart at han sammen med 65 år gamle Mohamed Rafiq bandt 21-åringen fast, før politiet kom til stedet.

NTB

Søndag 18. august 2019

XXL-sjefen bekrefter prisjuks
XXL-sjef Øivind Tidemandsen bekrefter at sportskjeden har jukset med førpriser i tilbudsaviser. Forbrukertilsynet er koblet inn i saken.

Lørdag sto fire tidligere selgerledere i XXL fram i E24 og fortalte om langvarig og systematisk prisjuks.

For å kunne reklamere med førpris i tilbudsaviser, må butikken kunne vise til et visst antall salg av en vare i tiden opp mot en kampanje. Det løste sportskjeden ved at ansatte kjøpte varene selv, for så å ta retur på den rett etterpå. På den måten skal de ha sørget for at de ikke ble tatt for brudd på markedsføringsloven i forbindelse med nye tilbud, forklarte de ansatte til E24.

Ifølge Christian Sandmo Olsen, som fra 2014 til 2018 var selgerleder ved et XXL-varehus i Oslo, ble initiativet ofte tatt opp på ledermøter mellom varehussjefen og lederne for hver avdeling.

Overfor E24 bekrefter XXL at de har satt i gang interne undersøkelser, og at de skal møte Forbrukertilsynet neste uke. Tilsynet skal vurdere hvilke sanksjoner kjeden nå kan få.

Overfor Dagens Næringsliv bekrefter XXL-sjef Øivind Tidemandsen at prisjukset har funnet sted. Han sier imidlertid at det er for tidlig å si noe om hvor stor omfanget er, eller hvem som har vært involvert.

— Det er leit og frustrerende at det er blitt brukt slike triks for å nå mål. Det føyer seg inn i en slags kultur hvor man skal vinne og som har kommet ut av kontroll, sier Tidemandsen.

NTB

Søndag 18. august 2019

Politiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum
Politiet brukte 15 minutter på å nå fram til moskeen som ble angrepet i Bærum — til tross for kravet om å være på plass innen sju minutter.

Politiet mottok den første meldingen om angrepet på moskeen klokka 16.07 lørdag for en uke siden. På grunn av kommunikasjonsproblemer med innringer gikk det fem minutter før det ble gitt ordre om raskest mulig utrykning.

Ifølge Aftenposten ankom den første politibilen fra Lommedalen klokka 16.27 — et kvarter etter at oppdraget var gitt «prioritet 1», og 20 minutter etter at første melding ble mottatt.

— Første patrulje som ble sendt til stedet var på vei til et annet oppdrag i Lommedalen og ble omprioritert til dette oppdraget. På grunn av veiarbeid tok det noe lengre tid til de var på stedet, sier fungerende leder for felles enhet for operativ tjeneste i Oslo politidistrikt Gunn Anita Bjørnbakk til avisen.

NTB

Søndag 18. august 2019

Ap, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap
Fortsatt sier Stortingets tre største partier, Ap, Høyre og Frp, nei til innsyn i deres bruk av offentlige midler.

Politikerne på Stortinget bevilget i fjor 118 millioner kroner i tilskudd til egne partier. Seks av stortingspartiene har gradvis åpnet for fullt innsyn i egne regnskap, men Høyre, Ap og Frp som i fjor fikk 112 millioner totalt i tilskudd, ønsker ikke å offentliggjøre deres pengebruk. Det skriver Aftenposten.

Avisa har kontaktet de tre partiene og bedt om innsyn i reiseregninger, kurs, seminarer og kompetansehevingstiltak, gaver, velferdsutgifter, arrangementer og telekostnader. Til svar fikk de at partiene «ikke har endret praksis».

Hemmeligholdet har tidligere blitt forsvart med strategiske hensyn og behov for personvern.

— Det er eksempler på at dette er informasjon som har stor offentlig interesse, og som det er viktig at samfunnet har tilgang til. Hvordan disse pengene forvaltes utgjør en del av grunnlaget når velgerne skal vurdere hvem de skal stemme på, sier jurist Kristine Foss i Norsk Presseforbund.

Tidligere har det kommet fram fra andre partier at millionene som skal brukes på «stortingsrelevant arbeid» har blitt brukt på bursdagsfester, store alkoholregninger, golfsimulator, barnevakt og vinsmaking.

NTB

Lørdag 17. august 2019

Varsler gjennomgang av politiets prosjektstyring
Justisminister Jøran Kallmyr og politidirektør Benedicte Bjørnland vil granske politiets prosjektstyring etter at nye ID-kort og pass ble kraftig forsinket.

Torsdag skrev Aftenposten at de nye passene og ID-kortene tidligst vil være klar i 2020 — tolv år etter at daværende justisminister Knut Storberget (Ap) lanserte nye ID-kort og pass.

Nå varsler justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) og politidirektør Benedicte Bjørnland en ekstern granskning.

— Politidirektoratet skal gjennomføre mange prosjekter, derfor er jeg glad for at politidirektøren allerede er i gang med en gjennomgang. I tillegg er vi begge enige om at det nå også må settes inn eksterne ressurser. Pass og ID-prosjektet skal gjennomføres slik at nye pass og ID-kort kommer i 2020, som regjeringen tidligere har informert Stortinget om, sier Kallmyr i en pressemelding.

Politidirektøren sier at pass og ID-prosjektet er et av deres største prosjekter, og at det derfor er viktig med en gjennomgang «for å sikre vår mulighet til å gjennomføre både dette og andre prosjekter».

Det er foreløpig ikke klart hvordan granskingen skal gjennomføres, eller hvor høy sluttsummen for prosjektet blir. Ifølge Aftenposten har regningen økt med over 600 millioner kroner.

NTB

Lørdag 17. august 2019

Politiet: Manshaus erkjenner de faktiske forhold
Terror- og drapssiktede Philip Manshaus har erkjent de faktiske forhold. 21-åringen satt i et flere timer langt politiavhør fredag kveld.

— Siktede erkjenner de faktiske forhold, men han har enn så lenge ikke formelt tatt stilling til spørsmålet om straffskyld. Hans forklaring har gitt et viktig bidrag inn i den videre etterforskningen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i en pressemelding fredag kveld.

Manshaus hadde inntil torsdag benyttet seg av retten til ikke å avgi forklaring, og han hadde også motsatt seg å bli observert av rettspsykiater. Men torsdag ettermiddag snudde han og sa seg likevel villig til å bli avhørt.

Avhøret ble gjennomført fredag kveld og varte i over fire timer.

Bærumsmannen er siktet for terror og for drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17). Mandag ble han varetektsfengslet i fire uker, hvorav to uker i full isolasjon, i tillegg til medieforbud og brev- og besøksforbud.

Rundt 50 politifolk etterforsker drapet på Ihle-Hansen og angrepet på Al-Noor-moskeen, hvor Manshaus lørdag gikk inn og løsnet skudd. En sentral del av etterforskningen skjer på ulike fora og kanaler på internett.

Samtlige av Manshaus‘ familiemedlemmer er nå avhørt. Politiet har også avhørt flere i hans omgangskrets og vitner som har meldt seg i saken, ifølge Kraby.

NTB

Fredag 16. august 2019

Politiet undersøker tips fra terrorsiktedes medelev
Siste skoledag skal Philip Manshaus ha hintet til en medelev at Manshaus ville dukke opp i mediene i sommer. Politiet ønsker nå å avhøre medeleven, ifølge VG.

Manshaus gikk på Fosen Folkehøyskole fra august i fjor til mai i år. Det var under aller siste skoledag at den nå terrorsiktede 21-åringen skal ha kommet med det kryptiske hintet, skriver avisen.

— Han så på meg og sa jeg ikke skulle tro det som sto om han i mediene i sommer. Etter angrepet har jeg tenkt på om dette vitner om at han hadde planlagt angrepet. Jeg har tenkt på om han har gitt hint til andre, sier mannen, som ønsker å være anonym.

Politiet finner opplysningene svært interessante og har planer om å avhøre medeleven så fort som mulig, ifølge VG.

Flere elever har tidligere uttalt at Manshaus forandret seg og mer stadig mer ekstrem i løpet av året på folkehøyskolen.

— Han ble veldig dømmende. Han fordømte alt som ikke var etter Bibelen. Han har brukt en del tid på biblioteket og lest Bibelen, sier medeleven videre.

Motivet bak moskéangrepet lørdag 10. august, samt drapet på hans 17 år gamle stesøster, er foreløpig uklart. Manshaus har foreløpig ikke villet snakket med politiet, til tross for gjentatte forsøk på avhør.

Torsdag ble det imidlertid klart at han har forandret mening, og fredag ettermiddag ved 16-tiden vil han og hans forsvarer, Unni Fries, møte politiet til avhør på politihuset i Oslo.

NTB

Fredag 16. august 2019

Aldri har det vært færre rovviltskader på sau
Antallet påviste rovviltskader på sau hittil i sommer er lavere enn i samme periode helt siden 2000, ifølge Miljødirektoratet.

Det viser en gjennomgang av kadaverdokumentasjon og tap til rovvilt registrert i Miljødirektoratets Rovbase for perioden 1. januar til og med 1. august.

— Vi er langt unna noen skadefri sommer, men antallet påviste tap hittil i sommer er lavere enn for samme periode i alle foregående år, sier direktør Ellen Hambro.

Direktoratet begynte å registrere antall påviste rovviltskader i 2000.

NTB

Fredag 16. august 2019

Aller Media tok ut rekordstort utbytte fra Dagbladet i fjor
Dagbladets eier Aller Media tok ut rekordstort utbytte på 100 millioner kroner fra Dagbladet i fjor. Samtidig søker avisa om pressestøtte.

Klassekampen har gått gjennom Dagbladets årsrapport som viser at Aller Media tok ut 84 millioner kroner i utbytte og 16 millioner kroner i konsernbidrag for regnskapsåret 2017/2018.

Det får medieviter Erik Wilberg ved Handelshøyskolen BI til å stusse.

— Dersom regelverket likevel tilsier at Dagbladet kan få pressestøtte, bør noen skjære gjennom og sørge for at regelverket blir endret, sier han til Klassekampen.

Dagbladet Pluss ble skilt ut som datterselskap i 2017 og gikk ifølge Klassekampen med 11 millioner i underskudd i fjor.

Tidligere i år opplyste Dagbladet at avisen har tatt flere grep for å kvalifisere til pressestøtte. De søkte i april i år om støtte til Dagbladet Pluss. Saken vil sannsynligvis bli behandlet av Medietilsynet i høst.

«En søknad om produksjonsstøtte er basert på vilkår der blant annet abonnements­tall og regnskapstall er viktige forutsetninger. Dagbladet Pluss AS har levert den revisorbekreftede dokumentasjon som kreves, og dokumentasjonen blir naturligvis gjennomgått av Medietilsynet», skriver Dagbladets administrerende direktør og ansvarlig redaktør Alexandra Beverfjord til Klassekampen.

NTB

Fredag 16. august 2019

Hvert år blir 2.000 tonn landbruksplast ikke levert til retur
Til tross for at landbruksnæringen er blant de beste i retur av plast, blir mer enn 2.000 tonn hvert år ikke levert til gjenvinning, skriver Klassekampen.

Det er i hovedsak plast fra rundballer som utgjør den ikke-returnerte plasten, ifølge Grønt Punkt.

— I 2018 ble det solgt 12.844 tonn rundballeplast. Av dette ble cirka 83 prosent returnert til mottak for gjenvinning, sier kommunikasjonsrådgiver Arve Martinsen i Grønt Punkt Norge til avisa.

Ifølge Martinsen er Norge ledende i Europa når det kommer til plastretur. Han sier til avisa at det råder noe usikkerhet rundt tallene, da plast ikke nødvendigvis må brukes det året den blir kjøpt inn, men at det over ett år stemmer at minst 2.000 tonn ikke går til materialgjenvinning.

NTB

Fredag 16. august 2019

Reklame på nettet er nå større enn TV-reklame
Reklame på internett har gått forbi tradisjonell TV-reklame, det vil si reklame som en del av lineære TV-sendinger, viser Mediebarometeret.

Oversikten fra Mediebyråforeningen viser at reklameomsetningen var 8,1 prosent lavere i juli i år sammenlignet med samme måned i fjor. Også i juni falt reklameomsetningen, og for årets sju første måneder er nedgangen på 6,9 prosent.

— Mai ble en stor oppgangsmåned som skapte optimisme, men juni og juli er blitt nedturer, sier daglig leder Merete Mandt Larsen i Mediebyråforeningen. Fra januar til og med juli ble det omsatt reklame via byråene for 5,33 milliarder kroner.

Barometeret viser også at internett er større enn tradisjonell TV når det gjelder reklame. Det har skjedd i enkeltmåneder før, men det er nytt at har skjedd over så lang tid, forklarer Mandt Larsen.

— Nå har internett en større markedsandel av omsetningen enn TV etter sju måneder av inneværende år, sier hun.

Det skyldes for øvrig ikke vekst i nettreklame, men at nedturen har vært mindre her enn for fjernsyn.

Omsetningen av nettreklame har falt med 3,2 prosent hittil i år, mens TV-reklamemarkedet har krympet med 9,4 prosent. Radio og dagspresse har falt 14,2 prosent, mens ukepressen er den største taperen, med en nedgang på 24,7 prosent.

NTB

Fredag 16. august 2019

SSB: De rikeste får mest glede av elbilfordelene
Det er den rikeste delen av befolkningen som får mest glede av elbilfordelene. Hver sjette av de rikeste husholdningene har elbil, viser en oversikt fra SSB.

Bompengefritak, gratis parkering og fritak for veibruksavgift er blant godene som følger med et elbilkjøp.

I tillegg til fritak for merverdiavgift, engangsavgift og redusert årsavgift.

En oversikt fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det så langt er den rikeste delen av befolkningen som gleden av disse økonomiske fordelene.

Kjøper flest nye fossilbiler

Det var nesten 200.000 elpersonbiler i Norge i 2018. Samme år var det 27 ganger mer vanlig med elbil i husholdningene med høyest inntekt, i forhold til dem med lavest inntekt.

NTB

Fredag 16. august 2019

Salget av svinekjøtt økte i sommer
Pølser, koteletter og annet svinekjøtt frister fortsatt til middag. Det ble solgt mer svinekjøtt i juli i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Flere dagligvarekjeder var tidligere i sommer urolige for hvordan NRKs Brennpunkt-dokumentar « Griseindustriens hemmeligheter » ville slå ut på salget. Den avdekket dårlig dyrevelferd i svinebesetninger.

Så langt ser det ikke ut at dokumentaren har hatt påvirkning på salget av svinekjøtt, skriver Nationen.

Kjøttprodusenten Fatland økte salget av svinekjøtt med omkring 5 prosent totalt i juni og juli sammenlignet med samme periode i fjor, sier konsernsjef Terje Wester i Fatland.

NTB

Torsdag 15. august 2019

Nye pass og ID-kort ytterligere forsinket
12 år etter at daværende justisminister Knut Storberget (Ap) lanserte nye ID-kort og pass, er prosjektet igjen rammet av forsinkelser.

Det skriver Aftenposten som har fått innsyn i en ny statusrapport som viser at kun 49 prosent av prosjektet er ferdig, og at de nye passene og ID-kortene tidligst vil være klar i januar 2020.

— Arbeidet med innføring og teknologiutviklingen av nye pass og ID-kort har vært mer komplisert enn antatt, og flere forutsetninger har endret seg underveis. Det har oppstått store forsinkelser, og kostnadene er blitt langt høyere enn først antatt. Det tar politiet på stort alvor, sier assisterende politidirektør Håkon Skulstad til avisa.

Det siste året har antatt prosjektkostnad økt med 70 millioner kroner til 620 millioner kroner, i tillegg til byggeinvesteringer for 120 millioner kroner.

Årsaken til at politikerne vedtok å innføre de nye passene og ID-kortene er at det i dag er altfor enkelt å operere med falsk identitet i Norge.

I Sverige og i 18 andre land innførte de nye identifikasjonspapirene for ti år siden.

Torsdag 15. august 2019

Nordmann vant 101 millioner i Vikinglotto
En norsk spiller var helt alene om de riktige tallene i Vikinglotto onsdag og får dermed en premie på hele 101 millioner kroner.

Det tresifrede millionbeløpet er imidlertid ikke norsk rekord. I august 2017 vant en mann i Norge hele 441 millioner kroner i Eurojackpot.

I juni i fjor vant en nordmann nesten 200 millioner kroner, mens en kvinne vant 341 millioner kroner i Vikinglotto i november 2017.

Ifølge Norsk Tipping er sannsynligheten for å vinne førstepremien i Vikinglotto 1 til 98 millioner.

Torsdag 15. august 2019

Politiet vil lære av terroretterforskningen
PST sjekket ut et tips om Philip Manshaus for et år siden, men la det bort. — Dette vil vi lære av, sier tidligere PST-direktør Benedicte Bjørnland.

Politiets sikkerhetstjeneste gjorde undersøkelse rundt den terrorsiktede 21-åringen for et år siden. Da var den nåværende politidirektøren sjef for PST.

— Når man vet det man vet i dag, kan man jo si at her burde man gjort mer arbeid. Så er spørsmålet om hvordan situasjonen var da opplysningene kom inn til PST, sier Bjørnland til NTB.

— Det er stor vilje til å lære av dette. Etterforskningen vil nok gi et godt svar på hva som har skjedd med denne unge mannen, som endte med både å ta livet av en stesøster, virker det som, og angripe en moské, fortsetter hun.

— Ingen politistat

På spørsmål om politiet har ressurser til å sjekke opp tips om ting som ytres på ekstreme nettfora, svarer Bjørnland:

— Dette handler ikke så mye om ressurser og virkemidler, men mer om at Norge er et liberalt demokrati. Norge er ikke en politistat. Vi skal ikke være allestedsnærværende, verken politiet eller PST, sier hun.

NTB

Onsdag 14. august 2019

Personer som «heiet» på Manshaus på nett oppga å være norske
I timene etter moskéangrepet deltok 26 personer som oppga å være norske på et høyreekstremt diskusjonsforum. Noen uttrykte skuffelse over utfallet av angrepet.

Det viser en kartlegging Aftenposten har gjort av en tråd på et av diskusjonsforumene der den terrormistenkte Philip Manshaus deltok.

Politiet sikkerhetstjeneste (PST) sier til avisa at antallet personer som uttrykker ekstremistiske uttalelser i slike forumer, er så stort at det i seg selv bidrar til å gjøre politiets arbeid vanskeligere.

— Overraskende mange

— Det er ikke slik at det er mange hundre mennesker. Men det er overraskende mange i Norge som sympatiserer og uttrykker støtte for den typen handlinger, sa seksjonssjef Arne Christian Haugstøyl til Filter Nyheter mandag.

I tråden som Aftenposten har lest, hylles først angrepet av en amerikansk bruker som håper på «et solid drapstall». Etter hvert logger flere som oppgir å være nordmenn seg på. De har fått med seg hendelsen og uttrykker skuffelse over at ingen i moskeen ble drept, samtidig som en angivelig nordmann skryter over at Breivik «har rekorden» med 77 drepte.

Undervurderer

Forsker Lars Erik Berntzen ved Senter for ekstremismeforskning C-REX mener man har undervurdert betydningen av slike diskusjonsforumer.

NTB

Onsdag 14. august 2019

Facebook fjernet selv den terrorsiktedes konto
Facebook tok selv initiativ til å stenge den terrorsiktede Philip Manshaus‘ konto, før de ble varslet av politiet.

Kontoen ble deaktivert kun timer etter angrepet i moskeen lørdag ettermiddag.

— Det er korrekt at vi fjernet vedkommendes profil. Det har vi gjort fordi den overtrådte våre fellesskapsregler, sier kommunikasjonssjef Peter Münster i Facebook Nordics til NRK.

Han ønsker ikke kommentere saken ytterligere, men sier at de er i løpende dialog med politiet.

Før angrepet la Manshaus ut innlegg på nett der han blant annet lenket til det som angivelig var hans Facebook-konto. Ifølge terrorforsker Tore Bjørgo tyder innleggene på at 21-åringen ville sende angrepet direkte på nettet, men at han ikke fikk det til.

Politiet har sikret innholdet som var på profilen, og bekrefter samtidig til NRK at det har blitt sikret informasjon fra andre kontoer som den terrorsiktede mannen hadde på internett.

NTB

Onsdag 14. august 2019

Lokal TV-kanal trosser forbud — åpner for politisk reklame
Den lokale TV-kanalen TV Vest i Rogaland vil trosse forbud og åpner for å sende politisk reklame.

— Vi tilbyr en kampanje med fast lengde og fast pris. Prisen er så lav at vi mener alle kan benytte seg av tilbudet. Det er prinsippet i denne saken som er viktig for oss, sier ansvarlig redaktør Jørund Kopren i TV Vest til NRK.

Det er ikke tillatt å sende politisk reklame på TV i Norge. Politiske partier kan reklamere på radio, nettsider og på sosiale medier.

I 2003 sendte TV Vest politisk reklame for Rogaland Pensjonistparti. Det førte til en lang rettsprosess, hvor kanalen til slutt fikk medhold i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Forbudet gjelder fremdeles fordi det er ulike oppfatninger av om dommen skal leses slik at Norge må oppheve forbudet.

TV Vest dekker i hovedsak Sør-Rogaland. Kanalen får støtte av sjefredaktør Lars Helle i Stavanger Aftenblad.

— Jeg synes det er bra at noen igjen prøver å utfordre denne latterlige regelen. Jeg gir TV Vest all mulig moralsk støtte, sier han.

Medietilsynet vil følge med på TV Vest, opplyser direktør Kristine Meek for kommunikasjon, rådgivning og analyse.

— Hvis de velger å sende slik reklame kan vi ilegge sanksjon i form av advarsel, gebyr, tvangsmulkt eller inndragning av konsesjon, sier hun.

NTB

Onsdag 14. august 2019

Arendalsuka lukket dørene for SIAN og Alliansen
Arendalsuka satte foten ned for en planlagt debatt om ytringsfrihet med SIAN og Alliansen.

Debatten skulle arrangeres av Ytringsfrihetsforbundet, som ledes av Resett-sjef Helge Lurås.

Men det ville ikke Arendalsuka ha noe av.

«Vi har vært i dialog med Ytringsfrihetsforbundet om dette arrangementet og har etter en totalvurdering valgt å avslå en debatt om ytringsfrihet med Hans Lysglimt Johansen og Lars Thorsen. Vi har begrunnet vårt avslag med at vi i år ikke tillater at Alliansen og SIAN deltar på arrangementer i Arendalsukas program», skrev Arendalsuka på Facebook tirsdag formiddag.

Lysglimt Johansen leder Alliansen, mens Thorsen er med i SIAN (Stopp islamiseringen av Norge).

Lukkede dører

Debatten skulle ha funnet sted ved Kløckers teltscene tirsdag klokka 18. Men da Helge Lurås og hans kollega Shurika Hansen ankom, ble de møtt med lukkede dører.

NTB

Tirsdag 13. august 2019

Norge trekker tilbake statsborgerskapet til terrordømt nordmann i Krekar-saken - mannen er pågrepet
UDI er instruert om å trekke tilbake statsborgerskapet til mannen som er terrordømt sammen med mulla Krekar i Italia. Mannen er pågrepet, melder Nettavisen.

— Kunnskapsdepartementet har instruert UDI om å trekke tilbake statsborgerskapet til mannen som er terrordømt sammen med mulla Krekar i Italia, opplyser kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Mannen er pågrepet av norsk politi, skriver Nettavisen.

Tidligere i sommer ble det kjent at Buskerud-mannen hadde fått innvilget statsborgerskap selv om han var under etterforskning for terror i Italia.

UDI kjente ikke til den italienske straffesaken da de behandlet søknaden om statsborgerskap, og saken ble derfor ikke oversendt kunnskapsdepartementet for vurdering og avgjørelse. Mannen opplyste heller ikke selv om dette da han søkte om statsborgerskap, understreker Kunnskapsdepartementet.

Instruksen er unntatt offentlighet etter sikkerhetsloven og offentlighetsloven, og departementet kan derfor ikke gi ytterligere kommenterer om saken.

Tidligere har Kunnskapsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet gitt UDI, PST og politiet i oppdrag å komme fram til hvordan rutiner og informasjonsflyt kan forbedres for å sikre at saker som kan berøre grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn, blir tilstrekkelig opplyst og riktig avgjort.

NTB

Tirsdag 13. august 2019

Politiet har videoopptak som Manshaus tok i moskeen
Den terrorsiktede Philip Manshaus filmet angrepet på moskeen i Bærum med et kamera som han hadde på hjelmen, og politiet har sikret seg opptaket.

Det opplyste politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Opptaket ble gjort med et GoPro-kamera, men politiet vil ikke kommentere innholdet.

— Det tok opp videofilm og har gitt oss viktige beviser, sier Kraby.

Ikke funnet direktesending

Den 21-årige skal ha planlagt en direkteoverføring av angrepet på nett.

— Vi har søkt etter livestreamen, men har ikke funnet noen holdepunkter for at det skal ha vært aktivt ute på nett, utdyper politiadvokaten.

Den siktede skal ha hatt på seg flere våpen under angrepet på moskeen Al-Noor Islamic Centre lørdag. Så langt politiet har funnet ut, er det grunn til å tro at flere av dem er lovlig registrert.

— Politiet kunne gjort mer

Oslo politidistrikt ble kontaktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om den nå draps- og terrorsiktede mannen i fjor sommer. Visepolitimester Bjørn Vandvik vedgår at politiet kunne gjort mer for å forhindre saken.

NTB

Tirsdag 13. august 2019

Lippestad: — Viktig å etterforske sammenhenger mellom ulike terrorhendelser
I kjølvannet av moskéangrepet i Bærum er det viktig å etterforske sammenhenger mellom terrorhendelser, sier advokat Geir Lippestad.

Lippestad, som var forsvarer for Anders Behring Breivik, sier til Nettavisen at angrepet i moskeen i Bærum er dypt tragisk.

Nettaktivitet tyder på at 21 år gamle Philip Manshaus var inspirert av både moskémassakren på New Zealand og angrepet i et kjøpesenter i El Paso i USA. Han skal i et innlegg lørdag angivelig ha omtalt Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch i mars, som et forbilde. Tarrant skrev i sitt såkalte manifest at han var inspirert av Breivik.

Lippestad mener det vil være viktig å etterforske sammenhenger mellom terrorhendelser.

— Det er viktig at man etterforsker sammenhenger mellom andre terrorhendelser og den generelle polariseringen i samfunnet, hvor ordskiftet har blitt tøffere og tøffere og hvor det er legalt å lage et fiendebilde av muslimer, sier Lippestad.

Han understreker at ytringsfrihet og en åpen debatt er viktig, men at forskning viser at fiendebilder kan trigge personer til handlinger tilsvarende den i moskeen i Bærum. Han poengterer også at høyreekstremismen er på frammarsj og at det er synlig i Europa, USA og Norge. Ifølge Lippestad viser sosiale medier at personer med ekstreme holdninger ikke lenger må lete etter likesinnede.

— Det er med på å ødelegge tillitssamfunnet vi lever i, sier han.

NTB

Tirsdag 13. august 2019

Medelever ved folkehøgskole var bekymret for Manshaus
Medelever reagerte på terror- og drapssiktede Philip Manshaus holdninger da han gikk på Fosen folkehøgskole i Trøndelag. Skoleledelsen varslet ikke politiet.

Ifølge TV 2 gikk 21-åringen på folkehøgskolen fra august i fjor til mai i år, og flere elever skal ha ment at han forandre seg mye i løpet av skoleåret. Noen av dem skal ha blitt sjokkert over mannens holdninger.

Til VG , som først omtalte saken, forteller en kvinne som gikk på folkehøgskolen, at Manshaus begynte å uttrykke innvandrings- og kvinnefiendtlige holdninger i diskusjoner med medelever, samt at han vurderte å melde seg inn i en nynazistisk organisasjon.

Overfor TV 2 bekrefter Dorthe Birch, daglig leder ved Informasjonskontoret for Folkehøgskolen, at det kom flere bekymringsmeldinger til skolen. Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på innholdet.

— Det kom noen tilbakemeldinger om eleven underveis, men det kommer mange tilbakemeldinger på elever i løpet av et år. Når man bor på en folkehøgskole, er det mange samtaler både elevene seg imellom, og med lærere, sier hun.

Skoleledelsen oppfattet ifølge Birch ikke at bekymringsmeldingene var av en slik karakter at skolen tok kontakt med politiet eller andre utenforstående.

NTB

Tirsdag 13. august 2019

Forskere på høyreekstremisme: Stor sannsynlighet for flere angrep
Terrorangrep fra enslige, høyreekstreme aktører er svært vanskelig å forebygge, mener forskere. Men det er grunn til å frykte flere slike angrep.

— Det er ganske sikkert at vi vil se flere slike aksjoner i framtida. Dette er den nye modusen for høyreekstreme terrorister, sier Tore Bjørgo, som leder Senter for ekstremismeforskning (C-REX) ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Hans kollega Jacob Aasland Ravndal, som har skrevet doktorgrad om høyreekstrem terrorisme og vold i Vest-Europa, er enig.

— Vi kan ikke utelukke flere slike angrep framover, sier han.

Oppildner hverandre

For selv om den høyreekstreme volden har minket etter årtusenskiftet, har tallet på angrep som blir gjennomført av enslige individer økt.

Disse er ofte med i transnasjonale, voldsforherligende nettsamfunn der muslimfiendtlige, antisemittiske og kvinnefiendtlige holdninger dominerer, og der deltakerne oppildner hverandre til angrep. Blant disse er 8chan, der helgens moskéangriper Philip Manshaus var aktiv.

NTB

Tirsdag 13. august 2019

PST bekrefter tips om terrorsiktet 21-åring
Politiets sikkerhetstjeneste bekrefter at de for et år siden fikk et tips om Philip Manshaus, som er siktet for moskéangrepet i Bærum.

— Det var et samarbeid mellom politiet og PST, uten å finne noe grunnlag for å gå videre med dette tipset for å finne ut om det var grunnlag for nærmere oppfølging, sa PST-sjef Hans Sverre Sjøvold på en pressekonferanse mandag.

— Dette var et vagt tips, og det pekte ikke i retning av forestående terrorplanlegging, sa Sjøvold.

Mens PST-sjefen holdt pressekonferanse om PSTs vurdering av terrortrusselen fra høyreekstreme miljøer, ble 21 år gamle Manshaus fremstilt for fengsling etter angrepet mot Al-Noor-moskeen. Han er også siktet for å ha drept stesøsteren sin.

— Krevende å fange opp

Sjøvold kunne ikke si noe konkret om hvordan tipset om 21-åringen var blitt vurdert og hvilke skritt som eventuelt ble tatt da det kom inn. Han sa også at PST får inn mange tips og fremhevet at det er en utfordring å fange opp personer som kan komme til å begå terrorhandlinger.

NTB

Tirsdag 13. august 2019

Gule sier han ikke er overrasket over moskéangrepet
Ekstremismeforsker Lars Gule er ikke overrasket over angrepet mot Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Han knytter det opp mot hatefull retorikk.

Gule, som er førsteamanuensis ved Oslo Met, sier at det i kjølvannet av Christchurch-angrepet på New Zealand, der 51 mennesker ble drept, har kommet mye propaganda og argumentasjon for lignende terrorangrep i nettforum som det terror- og drapssiktede Philip Manshaus frekventerte.

— Vi har sett flere eksempler i det siste på slike «copycats», særlig etter skytingen på New Zealand, sier Gule.

Han sier videre at islamhatet vokser i intensitet, og ikke nødvendigvis omfang, og at mye av det kan forklares med retorikk.

— Med den retorikken vi ser, helt opp på president- og regjeringsnivå, er det sånn sett ikke overraskende at noen ytterst få lar seg trigge av denne hatefulle konteksten til å begå voldshandlinger.

NTB

Mandag 12. august 2019

121 kommuner har tapt til sammen 10.000 arbeidsplasser siden 2015
Brorparten av veksten i private jobber skjer i storbyene, og Oslo er den suverene vinneren. Samtidig gikk 10.225 jobber i småkommuner tapt mellom 2015 og 2018.

Totalt ble 68.000 jobber skapt på fastlandet gjennom perioden, mens 9.000 jobber gikk tapt på sokkelen, skriver Nationen , som viser til tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Av de 68.000 jobbene ble hele 27.400 skapt i Oslo. Neste på lista er Ullensaker (2.861), Skedsmo (1.921), Trondheim (1.852) og Tromsø (1.722).

Jordbruk og banknæring er blant bransjene som fører til negativ utvikling i flest kommuner, mens det i mange enkeltkommuner er nedgang i oljebransjen som har størst påvirkning.

NTB

Mandag 12. august 2019

Tesla på salgstoppen
Tesla Motors Norge har allerede solgt flere biler i år enn i hele 2018. Model 3 er den mest solgte bilen her i landet så langt i år.

Ifølge registreringsstatistikken til Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV), som Finansavisen viser til, er Teslas Model 3 den mest solgte bilen i Norge i år, etterfulgt av Volkswagen Golf.

Tesla Motors Norway har også nær doblet driftsresultatet. Av en omsetning på 6,57 milliarder kroner, gjensto et driftsresultat på 98,6 millioner kroner. Det er 46,1 millioner kroner mer enn året før, viser resultatet som det norske importselskapet offentliggjorde søndag.

Det norske salget på 8.584 biler utgjorde 7 prosent av omsetningen til Tesla i fjor.

NTB

Mandag 12. august 2019

Krisemøte i Bærum etter moskéskyting
Mandag morgen samles ledelsen i Bærum kommune til krisemøte etter moskéskytingen og drapet på en 17 år gammel jente lørdag.

Målet med møtet er å planlegge veien videre etter drapet og den mulige terrorhandlingen lørdag.

— Nå er det viktig å ivareta skoleelevene som ennå ikke har begynt på skolen etter ferien, finne ut hvilke behov klassekameratene har og følge opp med kriseteam. Vi har også tett dialog med moskeen og det muslimske miljøet i Bærum. Det blir viktig å ivareta alle involverte i dagene og ukene som kommer, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) til VG.

NTB

Mandag 12. august 2019

Unge vil ofre biff og bil for klimaet
De unge er langt mer villige til å ofre flyturer, bilkjøring og kjøtt for å redde klimaet enn eldre. En ny undersøkelse avslører generasjonskløften.

— De under 30 er mer bekymret for klimaet og mer villige til å støtte klimapolitikk, sier Cicero-forsker Marianne Aasen til NTB.

Hun påpeker at tiden vil vise om denne aldersgruppen vil endre syn når de blir eldre.

— Likevel, med klimastreikene og engasjementet vi ser også blant de under 18, er det ikke usannsynlig at engasjementet vil følge de som er yngre nå, gjennom livet, sier hun.

Forskningsstiftelsen Cicero har for andre år på rad gjennomført en stor spørreundersøkelse om nordmenns holdninger til klimaendringer og tiltak. Om lag 4.000 personer er spurt.

Lite støtte for klimatiltak

Alt i alt må undersøkelsen, som presenteres under Arendalsuka, være en nedtur for politikere som har gjort klimatiltak til valgkampsak. For den viser at bompenger er svært lite populært, og et flertall misliker ideen om å betale mer for bensin og diesel eller rødt kjøtt.

Selv om rundt 70 prosent sier de selv har ansvar for å bidra til å redusere utslippene sine, sier 61,5 prosent nei takk til å droppe flyturer. 56 prosent vil fortsatt kjøre bensin- og dieselbil som i dag, og 54 prosent vil spise like mye rødt kjøtt. Å kaste mindre mat er det eneste tiltaket et flertall (57 prosent) sier de er villige til.

NTB

Mandag 12. august 2019

Frp-topp vil kaste ut SIAN-medlemmer og de som sprer hat
Frp må ta en gjennomgang og vurdere hva vi kan akseptere, sier lederen i Frps organisasjonsutvalget. Han vil kaste ut en lokal toppkandidat som støtter SIAN.

Utvalgsleder Alf Erik Andersen er også sentralstyremedlem i Frp. Han tar nå til orde for å gå gjennom regelverket for å kunne sette grenser for Frp-medlemmers sympatier og medlemskap.

Søndag ba Andersen fylkeslaget i Viken om å sette i gang en ekskluderingsprosess mot partiets ordførerkandidat på Nesodden, John Brungot. Det skjedde etter at Filter Nyheter meldte at listetoppen var aktiv i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) og hadde lagt ut Facebook-innlegg hvor han omtaler muslimer som «dødsfiender» og «barbarer».

— Det er først og fremst de ytringene han har delt på sosiale medier om muslimer og andre mennesker i samfunnet vårt, som er helt uakseptable. Og SIAN som organisasjon er ikke noe som vi ønsker å assosieres med overhode, sier Andersen til NTB.

NTB

Mandag 12. august 2019

Moskéangriper skal ha blitt inspirert av Christchurch-terror
Nettaktivitet tyder på at den mistenkte moskéangriperen var inspirert av både moskémassakren på New Zealand og angrepet på et kjøpesenter i El Paso i USA.

— Han har forsøkt å plassere seg inn i en tradisjon, opplyser terrorforsker Tore Bjørgo. Han er leder for C-REX, Senter for ekstremismeforskning på Universitetet i Oslo, og har sett skjermdumper av mannens nettaktivitet.

Mannen som ble pågrepet i en moské i Bærum lørdag, skal i et innlegg samme dag ha omtalt Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch i mars, som et forbilde. 19-åringen som gjennomførte et angrep på en synagoge i California i mai, og 21-åringen som drepte 20 mennesker på et kjøpesenter i Texas nylig, blir omtalt som disipler av Tarrant. Han antyder videre at han selv ville bli en tredje disippel, ifølge Bjørgo.

Blir latterliggjort

Innleggene som ble lagt ut lørdag, tyder også på at nordmannen ville sende direkte på nettet mens han begikk ugjerningen i moskeen, men at han ikke fikk det til, forteller Bjørgo.

— Han blir latterliggjort på disse nettforaene, fordi han mislykkes totalt både med å drepe og å få til denne livestreamen.

Skjermdumpene er lagt ut på et nettforum der det diskuteres mange forskjellige temaer, men som også samler det Bjørgo omtaler som ekstremt rasistiske og kvinnefiendtlige debattanter.

— Det er om å gjøre å overgå hverandre i rasisme, voldsforherligelse og kvinnefiendtlighet. Det er ganske grenseløst, forteller professoren.

NTB

Søndag 11. august 2019

Statsministeren advarer mot å innskrenke ytringsfriheten
Statsminister Erna Solberg (H) advarer mot å innskrenke ytringsfriheten og tro at det vil forhindre terror, men lover kraftfulle tiltak mot muslimhat.

— Noen mener vi skal innskrenke ytringsfriheten, det er også farlig. Det er ikke sikkert at det å innskrenke ytringsfriheten betyr at det blir mindre terror, sa Solberg.

Sammen med fire andre statsråder deltok hun id-feiringen i Tawfiiq islamsk senter i Oslo søndag ettermiddag.

Dagen før åpnet en mann ild i en moské i Bærum.

— Regjeringen mener det er viktig å vise at vi tar dette veldig på alvor. Muslimer skal være sikre i vårt land. De har støtte fra den norske regjeringen og, sånn som jeg opplever det, fra hele det norske folk i sin rett til å utøve sin tro, sa Solberg.

Med seg på moskébesøket i Oslo hadde statsministeren justisminister Jøran Kallmyr (Frp), inkluderingsminister Jan Tore Sanner (H), likestillingsminister Trine Skei Grande (V) samt barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

— Skal føle seg trygge

Solberg trekker fram viktigheten av å sikre at folk føler seg trygge på å kunne gå til bønn og oppsøke moskeer rundt omkring i landet uten å være redd for angrep eller trakassering.

NTB

Søndag 11. august 2019

Politiet etterforsker moskéskytingen i Bærum som forsøk på terrorhandling
— Vi står overfor et forsøk på en terrorhandling, opplyser politiet søndag ettermiddag. En mann i 20-årene er siktet for drapsforsøk og drap på en ung kvinne.

— Kartleggingen har vist at gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger. Han har innvandringsfiendtlige holdninger, sa fungerende enhetsleder ved Oslo politidistrikt Rune Skjold under en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Han la til at siktede også har uttrykt støtte til Vidkun Quisling.

— Vi etterforsker saken som et forsøk på en terrorhandling, sa Skjold videre.

Politiet har vært tilbakeholdne med å bekrefte at det faktisk ble avfyrt skudd i moskeen, men bekreftet på pressekonferansen at det ble avfyrt flere skudd og at de fant flere våpen på stedet. Ifølge Skjold har de ingen opplysninger som tilsier at siktede skal ha samarbeidet med andre. Han sier videre at politiet ønsker å komme i kontakt med vitner fra nærmiljøet.

— Vi ønsker opplysninger rundt tidspunkt og observasjoner, og oppfordrer vitner til å ta kontakt på vårt tipsmottak.

NTB

Søndag 11. august 2019

Solberg: Man skal kunne føle seg trygg som muslim i Norge i dag
— Det som skjedde i går, er ting som ikke skal skje i Norge. Norge skal være trygt, sier statsminister Erna Solberg (H) til pressen.

Solberg og flere andre politikere, deriblant kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H), stortingsrepresentant Abid Raja (V) og ordfører i Bærum Lisbeth Hammer Krog (H), har besøkt id-feiringen ved Thon Hotel i Sandvika søndag.

Solberg sier at alle norske gudshus skal være trygge, uansett hva man tror på. Hun synes også det er bra å se at nordmenn har stilt opp ved moskeer søndag for å vise sin støtte.

NTB

Søndag 11. august 2019

Politiet: Vi ble varslet om den drapssiktedes nettaktivitet for en tid tilbake
Mannen som er siktet for drap og drapsforsøk i Bærum, var aktiv på diverse nettforum. Politiet sier de ble varslet om mannens nettaktivitet for en stund siden.

— For en tid tilbake har vi blitt gjort oppmerksomme på hans meldinger og gjort undersøkelser rundt det. Hva som har vært i det siste, er jeg usikker på om det har kommet meldinger inn til politiet om. Angrepet som var på moskeen kjenner jeg ikke til at vi sånn sett skal ha blitt varslet om, sier seksjonssjef Rune Skjold ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

En norsk mann i 20-årene, bosatt i Bærum, er siktet for drapet på en ung kvinne han var i familie med. Kvinnen ble funnet død på en adresse i Bærum sent lørdag kveld. Mannen hadde tilhold i denne boligen, ifølge politiet.

Han er også siktet for drapsforsøk etter at han lørdag ettermiddag tok seg inn i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum med to våpen. Ingen ble alvorlig skadd.

I et innlegg på et nettforum, i den drapssiktedes navn, blir personene bak angrepene i Christchurch, El Paso og San Diego hyllet, skriver VG. I innlegget skriver han at han er utvalgt av «Saint Tarrant», med referanse til Brenton Tarrant, som er siktet for å ha drept 51 mennesker i en moske i Christchurch på New Zealand.

Innlegget blir avsluttet med «Valhall venter».

NTB

Søndag 11. august 2019

Politiet etterforsker gjerningsmannens nettaktivitet
Mannen som er siktet for drap og drapsforsøk i Bærum har lagt igjen flere innlegg på diverse nettsteder. Politiet undersøker nå mannens nettaktivitet.

I et innlegg på et forum, i den drapssiktedes navn, blir personene bak angrepene i Christchurch, El Paso og San Diego hyllet, skriver VG.

I innlegget skriver han at han er utvalgt av «Saint Tarrant», med referanse til Brenton Tarrant, som er siktet for å ha drept 51 mennesker i en moske i Christchurch på New Zealand.

Innlegget blir avsluttet med «Valhall venter».

— Dette er en omfattende etterforskning. Vi er kjent med meldinger på nett og på sosiale medier. Vi vil kartlegge dette ytterligere, sa seksjonsleder Rune Skjold i Oslo politidistrikt sent lørdag kveld.

Mannen, som er i tidlig 20-årene, er siktet for å ha drept en ung kvinne i Bærum og drapsforsøk i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag ettermiddag. Den siktede ble avhørt i natt, opplyser hans forsvarer til NTB.

NTB

Søndag 11. august 2019

— Resultat av et langvarig muslimhat som har fått lov til å bre om seg i Norge
Islamsk Råd Norge mener skyteepisoden i moskeen i Bærum lørdag er et resultat av muslimhat og mener myndighetene ikke tar utviklingen på alvor.

Islamsk Råd Norge skriver i en pressemelding natt til søndag at de på det sterkeste fordømmer skyteepisoden i moskeen Al-Noor Islamic Center i Bærum.

— Folk innad i det muslimske miljøet er selvfølgelig berørt. Det er ingen tvil om at dette setter mange i en sjokktilstand, sier styreleder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge til NTB.

Organisasjonen omtaler episoden i moskeen som et terrorangrep. Politiet sier det er ingenting som tilsier at det var et terrorangrep, men at de tar høyde for at det kan være det.

Islamsk Råd Norge sier norske muslimer lenge har vært bekymret over muslimhatet som de mener sprer seg i Norge.

Ut mot retorikken

— Terrorangrepet i Bærum er et resultat av et langvarig muslimhat som har fått lov til å bre om seg i Norge, uten at norske myndigheter har tatt denne utviklingen på alvor. Høyreekstreme og hatefulle holdninger har blitt en hverdagskost for norske muslimer, skriver Diriye i pressemeldingen.

NTB

Søndag 11. august 2019

Mange nordmenn melder seg som vakt utenfor moskeer
Islamsk Råd Norge opplyser at de har blitt kontaktet av flere nordmenn som ønsker å stille opp som vakt i forbindelse med eid-feiringen søndag.

Organisasjonen skriver på Facebook at de har mottatt flere henvendelser etter skyteepisoden i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

— Vi setter stor pris på dette og anmoder de interesserte til å ta direkte kontakt med en moské i deres nærområde, skriver de.

Leder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge opplyser til NTB at rundt 40—50 personer har tatt kontakt i ulike kanaler. Også andre religiøse personer har tatt kontakt.

Eid feires av muslimer ved avslutningen av fastemåneden ramadan. Moskeene skal ha ulike arrangementer i forbindelse med feiringen.

NTB

Søndag 11. august 2019

Mann siktet for drap etter funn av død kvinne i Bærum
Politiet fant lørdag kveld en død kvinne på en adresse i Bærum. Kvinnen har en nær familiær relasjon til mannen som er pågrepet etter skyteepisode ved en moské.

— Vi etterforsker saken som et mulig drap. Den døde kvinnen er en ung kvinne og ble funnet da politiet tok seg inn i leiligheten hvor den pågrepne mannen bor, sa seksjonssjef Rune Skjold i Oslo politidistrikt under en pressekonferanse sent lørdag kveld.

Skjold påpekte under pressekonferansen at mannen, som er i 20-årene, er siktet for drap i forbindelse med funnet av kvinnen. Han er også siktet for drapsforsøk etter episoden ved Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag ettermiddag.

Både beredskapstroppen og bombegruppa rykket ut til adressen lørdag kveld — fullt bevæpnet, ifølge VG. De tok seg inn i boligen like før klokken 22, skriver Dagbladet. Politiet har sperret av et område rundt boligen, og det er tre ambulanser på stedet, skriver NRK.

— Den pågrepne personen har hatt tilhold i denne leiligheten de senere år, sa Skjold.

NTB

Søndag 11. august 2019

Politiet har funnet død person på adresse i Bærum
Politiet rykket lørdag kveld ut til en adresse på Eiksmarka i Bærum, hvor de fant en død person. Hendelsen knyttes til skyteepisoden ved Al-Noor Islamic Centre.

— Vi setter dette i sammenheng med episoden ved moskeen tidligere i dag, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet har innkalt til pressebrifing klokken 23 på politihuset i Oslo.

Både beredskapstroppen og bombegruppa rykket ut til adressen — fullt bevæpnet, ifølge VG. De tok seg inn i boligen like før klokken 22 lørdag kveld, skriver Dagbladet.

Politiet har sperret av et område rundt boligen, og det er tre ambulanser på stedet, skriver NRK.

NTB

Søndag 11. august 2019

Politiet: Norsk mann bosatt i nærmiljøet pågrepet
En person er lettere skadd etter skyteepisoden i moskeen på Bærum, opplyser politiet. En norsk mann bosatt i nærmiljøet er pågrepet.

Politiet har hatt kontakt med mannen tidligere. De ønsker ikke å kommentere det ytterligere.

— Gjerningsperson har fått noen skader. Han blir behandlet for det, sa seksjonsleder Rune Skjold på en pressekonferanse lørdag kveld.

Han vil etter planen avhøres etter at han er blitt behandlet av helsepersonell. Politiet har foreløpig ingen opplysninger vedrørende gjerningsmannens motiv.

Skjold sa at de har opplysninger om at gjerningsmannen har vært på nettet i forkant.

— Vi undersøker hva gjerningsmannen har etterlatt seg av spor på internett. Vi sjekker om det finnes andre som sympatiserer med dette og er aktive, sa Skjold.

NTB

Søndag 11. august 2019

En person skutt i moské i Bærum — gjerningsperson pågrepet
En person ble lørdag ettermiddag skutt inne i moskeen al-Noor Islamic Centre i Bærum. Skadeomfanget er ukjent. Politiet har pågrepet en gjerningsperson.

— Et av våre medlemmer har blitt skutt av en hvit mann med hjelm og uniform, sier forstander Irfan Mushtaq til Budstikka. Mushtaq er på stedet.

Politiet har kontroll på gjerningsmannen, men har ennå ikke informasjon om hvem vedkommende er.

— Det skal være en mann som er hvit i huden. Alt tyder på at det er en mann som er etnisk norsk, sier operasjonsleder Per Ivar Iversen til NRK.

Det er ingenting som tyder på at flere har vært involvert. Politiet opplyser til NRK at det er funnet flere våpen inne i moskeen.

NTB

Lørdag 10. august 2019

Rekordmange tatt med for mye alkohol og tobakk i bagasjen på Gardermoen
Over 40 prosent flere flypassasjerer ved Oslo Lufthavn har blitt bøtelagt for ulovlig mengde alkohol og tobakk så langt i år sammenlignet med i fjor.

Aldri tidligere har så mange blitt stoppet med for mye alkohol og tobakk på vei inn til landet.

Dagbladet skriver at tall fra Tollvesenet viser at hittil i år har 1.756 flypassasjerer blitt bøtelagt for å ha tatt med seg for mye alkohol og/eller tobakksvarer fra utlandet. På samme tid i fjor var tallet 1.230, noe som er en økning på 43 prosent.

— I gjennomsnitt har passasjerene fått 1.170 kroner hver i bot, sier seksjonssjef Tor Gjermund Fredriksen i tolletatens grenseseksjon ved Oslo Lufthavn, til avisen.

Når det gjelder brudd på den tollfrie kvoten for alkohol og tobakk, forteller Fredriksen at det i juli måned ble utstedt bøter og forenklede forelegg for 2 millioner kroner. I fjor var tallet 1,5 millioner.

— Hver fjerde av dem som blir plukket ut for kontroll, har med seg enten for mye av lovlige varer eller helt innførselsforbudte varer, sier seksjonssjefen.

NTB

Lørdag 10. august 2019

Mann i bergensområdet tiltalt for bompengetriksing
En mann i 50-årene skal i en tid ha festet en metallbrikke over bilskiltene sine for å unngå bompenger. Nå er han tiltalt for bedrageri og dokumentødeleggelse.

Mannen, som er fra en av Bergens nabokommuner, er også tiltalt for brudd på vegtrafikkloven og kjøretøyforskriften, skriver Bergens Tidende.

Politiet mener mannen festet metallbrikken for å dekke over minst ett tall på bilskiltet sitt, slik at bilen verken kunne registreres eller identifiseres elektronisk, eller på bilde. De mener at årsaken var at mannen ville unngå å bli belastet ved bompasseringer og å bli registrert ved passering av fotobokser.

Mannen i 50-årene ble stoppet i mars av politiet, som reagerte på bilskiltet hans. Politiet fant også en tom festeanordning for autopassbrikke i mannens bil. Ifølge politiadvokat Harald Bilberg, som har tatt ut tiltalen mot mannen, ville han ikke erkjenne noe, og dermed endte saken i retten.

Den påståtte bompengetriksingen skal ha foregått både i hjemkommunen og i Bergen kommune. Det er ikke klart hvor mange bompasseringer mannen kan ha sluppet unna uten å betale en krone.

Bergens Tidende har vært i kontakt med den bedrageritiltalte mannen. Han ønsker ikke å kommentere saken. Rettssaken kommer opp i Bergen tingrett i løpet av høsten.

NTB

Fredag 9. august 2019

Måling: Bompengepartiet mister oppslutning
Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) går ned fra 6 til 2,5 prosent på VGs nasjonale meningsmåling for august, men tar målingen med knusende ro.

På forrige VG-måling var partiet Norges femte største parti og like stort som SV. På meningsmålingen gjort av Respons Analyse for avisa i august går partiets oppslutning ned med 3,5 prosentpoeng.

— Med tanke på at vi stiller liste på svært få steder, tror jeg målingene vil variere basert på hvem som blir spurt. Uansett mener vi at en oppslutning på 2,5 prosent i en nasjonal måling inspirerer oss i valgkampen, sier FNB-grunnlegger Frode Myrhol til avisa.

På målingen havner Arbeiderpartiet på 24,9 prosent (-0,1) mens Høyre så vidt lander over 20-tallet på 20,8 prosent (-1,6). Senterpartiet fortsetter fremgangen og får en oppslutning på 14,4 prosent (+1,4).

For de øvrige partiene er oppslutningen slik: Frp 9,2 (+0,6), MDG 6,7 (+1), SV 6,6 (+0,6), KrF 4,9 (+0,6), Venstre 4,2 (+1) og Rødt 3,3 (-0,8).

Målingen er basert på 1.001 telefonintervjuer og har en feilmargin på 2—3 prosentpoeng.

NTB

Fredag 9. august 2019

Barnefattigdommen fortsetter å øke
Andelen barn som vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt er mer enn tredoblet siden 2001, ifølge nye tall fra Bufdir.

Totalt levde 105.538 barn i fattigdom på landsbasis i 2017, noe som utgjør 10,7 prosent av alle barn i Norge.

Tallene som Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) la fram torsdag, stammer fra data fra 2017 og viser at det var en svak økning på 0,4 prosentpoeng i tallet på barn i familier med vedvarende lavinntekt fra 2016 til 2017. I nær alle fylker og i 60 prosent av landets kommuner var det økning i barnefattigdomstallene.

Barnefattigdom er særlig utbredt i de større byene, og rundt en tredel av alle barn i familier med vedvarende lavinntekt bor i en av landets seks største byer.

For tredje året på rad er Drammen den bykommunen med mest barnefattigdom — med en andel på 18,6 prosent. Så følger Oslo (17,8 prosent), Skien (17,2 prosent) og Fredrikstad (16,9 prosent), melder NRK.

Barnefamilier med innvandrerbakgrunn er overrepresentert i lavinntektsstatistikken, og barn med innvandrerbakgrunn utgjør 55,6 prosent av alle barna i lavinntektsgruppen.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad sier til kanalen at god integreringspolitikk er et viktig tiltak, men at det er hver enkelt kommune som sitter med hovedansvaret.

— Mitt ønske er at alle kommunepolitikere intensiverer kampen i sin kommune, både for å få ungene inkludert og for å få foreldre som kan jobbe ut i arbeid, sier Ropstad.

NTB

Torsdag 8. august 2019

Politiet har trolig funnet en bil i Jølstravatnet
Politiet har funnet det de mener er en bil i Jølstravatnet, der en mann i 50-årene har vært savnet siden raset i forrige uke.

— I dag ble det avdekket en større metallgjenstand på rundt 170 meters dyp, 660 meter ut i vannet. Det ble gjort nærmere undersøkelser rundt gjenstanden med sonar, og politiet kan med stor sikkerhet si at det er en bil som er funnet, heter det i en pressemelding fra Vest politidistrikt.

Det er fortsatt for dårlig sikt i vannet til at politiet kan ta undervannsbilder, og de får dermed ikke undersøkt om det er en person inne i bilen. Det er også uklart om bilen ligger i selve raset eller oppå massene.

Så snart sikten i vannet blir god nok, vil politiet gjennomføre flere undersøkelser og ta undervannsbilder. De jobber også med å finne ut når og hvordan gjenstanden kan heves.

Mannen i 50-årene har vært savnet siden et bredt ras gikk over fylkesvei 451 i Jølster kommune tirsdag 30. juli. Raset feide med seg deler av veien ut i vannet.

Samme dag gikk det flere jordras i Jølster og Førde i Sogn og Fjordane etter et kraftig regnvær. I Jølster gikk skredene mellom Skei og Vassenden. På hovedfartsåren i Sogn og Fjordane, E39, gikk det fire ras på en strekning på 3 kilometer.

NTB

Torsdag 8. august 2019

Nordmenn er fremdeles storforbrukere av plastposer
Bruken av plastposer sank ti prosent fra 2017 til 2018. Fremdeles bruker en gjennomsnittsnordmann rundt 140 plastbæreposer i året.

Dette tilsvarer dobbelt å mange plastposer sammenlignet med det svenskene bruker, skriver Klassekampen.

I snart ett år har Handelens Miljøfond organisert forskjellige tiltak for å redusere plastbruken til nordmenn. Det mest kjente er plastposeavgiften, der bedriftene betaler inn 50 øre for hver plastbærepose som kundene kjøper.

Etter at denne avgiften kom har store deler av handelsstanden økt prisene på plastposene. Målet til Handelens Miljøfond er å øke plastvett blant folk, forteller daglig leder for miljøfondet Rasmus Hansson.

— VI har et klart inntrykk av at plastforbruket reduseres i takt med økt kunnskap og sterkere bevisstgjøring. Vi vet at bruken av plastposer sank fra 2017 til 2018, og forutsetter at denne nedgangen vil fortsette, sier Hansson til avisen.

Årlig bruker nordmenn 750 millioner plastbæreposer, og Norge er i Europa-toppen når det gjelder plastforbruk. Fondets mål er å dele ut inntil 300 millioner kroner årlig til ulike miljøtiltak for å løse plastutfordringer.

NTB

Torsdag 8. august 2019

Droner kan bli løsningen når mobilnettet bryter sammen
Deler av Jølster var uten mobildekning i to døgn da kommunen ble rammet av jordras. Droner kan i framtiden være løsningen når nettet bryter sammen.

— Vi har ganske god beredskap i Norge for å holde nødtrafikk i gang, men når livsnerven til nettet rives over som i Jølster, da hjelper det ikke med ekstra batterikapasitet. Da må vi se om det finnes annen teknologi som raskt kan komme på plass, sier avdelingsdirektør Elise Lindeberg i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) til VG.

Varaordfører Jakob Andre Sandal (SV) i Jølster kommune uttalte til NTB i starten av august at mobilnettet er for sårbart, der batteriene på basestasjonene, som er nødløsningen dersom strømmen kuttes, har for dårlig kapasitet. Telenors fem basestasjoner i området var nede. Ingen av dem ble truffet av rasene, men en fiberkabel som gikk inn til stasjonene, ble ødelagt.

Lindeberg sier til VG at gitt forutsetningene og de store ødeleggelsene, mener de at Telenor håndterte situasjonen bra. De vil nå utrede om for eksempel ubemannede droner kan fungere som flygende basestasjoner i en krise.

— Vi skal sikre kommunikasjon slik at liv og helse kan ivaretas. Da kan det blir aktuelt å skru til ytterligere på kravene til sikkerhet, og vi må se hva slags teknologi som er tilgjengelig, sier hun.

NTB

Torsdag 8. august 2019

Farlige kjemikalier og avfall lagres flere steder ikke etter regelverket
Ti av elleve inspiserte tankanlegg i Sogn og Fjordane og Hordaland bryter forurensningsforskriften, viser tilsyn utført av Fylkesmannen og Miljødirektoratet.

— Det har vært mange utslippshendelser de siste årene. Vi ser at for mange virksomheter fortsatt ikke tar miljørisikoen alvorlig, sier seksjonssjef Einar Knutsen i Miljødirektoratet til Bergens Tidende.

Fylkesmannen og Miljødirektoratet har utført en nasjonal tilsynsaksjon, der formålet er å kontrollere tankanlegg med farlige kjemikalier og farlig avfall. Det innebærer blant annet å se på selskapenes tiltak for forebygging og vedlikehold. Anlegg som har høyest risiko, har i hovedsak vært prioritert, skriver avisa.

I Hordaland og Sogn og Fjordane ble det utført elleve kontroller. Hos ti av dem ble det funnet avvik.

Knutsen sier til avisen at utslipp fra tankanlegg kan få alvorlige konsekvenser for miljøet. Senioringeniør Hallvard Hageberg ved Fylkesmannen i Vestland sier konsekvensene av et tankutslipp avhenger av hva tankene er fylt med. For eksempel kan oljesøl skade sjøfugl.

NTB

Torsdag 8. august 2019

Studentundersøkelse: Flere menn enn kvinner har lederambisjoner
Ni av ti menn har ambisjoner om å bli ledere, mot åtte av ti kvinner, viser en undersøkelse med landets økonomistudenter.

Av dem som svarte at de i utgangspunktet ikke hadde ambisjoner om å bli leder, svarte 71 prosent av kvinnene at de aldri ville få en lederposisjon, mot 29 prosent av mennene, skriver Dagens Næringsliv.

53 prosent menn mot 26 prosent kvinner ønsker å starte egen virksomhet. Dette kobler undersøkelsen til at kvinner er mindre risikovillige enn menn.

Til sammen svarte 597 økonomistudenter på undersøkelsen som ble utført av interesse- og arbeidstakerorganisasjonen Econa. Den er sendt ut til medlemmer som studerer økonomifag på bachelor- og masternivå ved ti av landets største økonomistudiesteder, og det er en overvekt av masterstudenter som har svart.

Selv om svardeltakelsen på 20 prosent ikke er så veldig høy, understreker avdelingsleder for fag og samfunnspolitikk i Econa, Maria Østerhus Lobo, at utvalget er representativt. Organisasjonen har 22.000 medlemmer.

— Resultatene viser et stort problem. Her har utdannelsesstedene et stort ansvar, sier hun.

NTB

Torsdag 8. august 2019

MDG med høyeste oppslutning noen gang på Opinion-måling
Miljøpartiene vokser i skyggen av bompengeopprøret, mens Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet lekker velgere til små partier, ifølge ny partimåling.

I høstens første partimåling fra Opinion på oppdrag fra FriFagbevegelse , Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) fosser Miljøpartiet De Grønne (MDG) fram.

Oppslutningen på 7 prosent er den høyeste partiet har hatt på Opinions partibarometer noensinne og mer enn en dobling av resultatet ved stortingsvalget i 2017, skriver FriFagbevegelse.

— God måling for miljøet

— Det er en god måling for miljøet og en knallmåling for MDG. Dette viser at nordmenn forstår at man trenger et parti som setter miljøet og mennesker først. Der vi har makt holder vi det vi lover og folk ser at ekte miljøpolitikk virker, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad.

Sammen med Senterpartiet, som for øvrig faller 2,4 prosentpoeng til 14,6 prosent, har MDG den høyeste lojaliteten blant velgerne.

NTB

Onsdag 7. august 2019

Kronen på sitt svakeste mot euroen siden 2008
Kronekursen er på 10,09 mot euroen onsdag ettermiddag. Det er det svakeste nivået siden finanskrisen i 2008, da den var oppe i 10,13.

Euroen har steget 0,1 prosent i verdi mot kronen i løpet av onsdagen, skriver E24.

Mandag svekket kronen seg til 10,01 mot euroen.

Dollaren koster onsdag ettermiddag 8,958 kroner. Valutaen har styrket seg 0,6 prosent mot den norske i løpet av dagen. Pundet har også styrket seg 0,6 prosent mot kronen, til 10,90 kroner.

Oljeprisen falt 2,6 prosent onsdag og var på det laveste på 56,76 dollar fatet klokken 15.50.

NTB

Onsdag 7. august 2019

Lagmannsretten forkaster Krekars anke
Borgarting lagmannsrett forkaster mulla Krekars anke om varetekt i forbindelse med utleveringsbegjæringen fra Italia.

Det skriver Nettavisen.

Krekar ble i midten av juli fengslet i fire uker i Oslo tingrett, etter at han ble pågrepet av PST. Det skjedde etter at han den 15. juli ble dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Italia, uten at han selv var til stede.

Hans forsvarer, advokat Brynjar Meling, anket 30. juli Oslo tingretts beslutning om varetektsfengsling. Han mener det ikke er grunnlag for varetektsfengslingen av hans klient og anket dommen.

NTB

Onsdag 7. august 2019

Tybring-Gjedde: Forstår kritikk mot politiet i Jølster
Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) forstår at det kommer kritikk mot politiets innsats etter jordskredene i Jølster.

— Jeg forstår godt at folk er frustrert når de har vært en situasjon som den i Jølster, sier Tybring-Gjedde til NRK.

— At man har kritikk til politiet eller redningstjenester, er naturlig fordi man har vært redd. Hvorvidt den er reell eller ikke, vil evalueringen vise, sier hun.

En rekke skred gikk 30. juli og delte Jølster kommune i to. Fire store skred gikk over E39, blant annet ved Vassenden, og ett over fylkesvei 451. Rundt 150 personer måtte evakueres.

Kritikken har blant annet gått ut på at kun to politifolk ble sendt til Vassenden etter skredene. Samt at politiet gjenåpnet fylkesveien for tidlig. Kort tid etter gjenåpningen gikk raset som tok med seg en bil til en mann i 50-årene. Verken bilen eller mannen er funnet, og politiet har selv beklaget det tragiske utfallet.

Både Tybring-Gjedde og samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) besøker onsdag de rasutsatte områdene i Jølster.

Flere lokale har reagert på manglende besøk fra politikere. Da statsminister Erna Solberg (H) i forrige uke besøkte nabokommunen Førde, fikk hun kritikk for å ikke besøke Jølster. Hun svarte på kritikken med å si at hun ikke ville være i veien for det pågående arbeidet.

NTB

Onsdag 7. august 2019

Märtha Louise slutter å bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger
I et innlegg på Instagram skriver prinsesse Märtha Louise at hun ikke lenger skal bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger.

Det har vært mye diskusjon rundt prinsessens bruk av tittelen under hennes turné med kjæresten Durek Verrett i vår. I forbindelse med turneen opplyste Slottet at de ville ha dialog med prinsessens bruk av tittelen i kommersiell sammenheng.

— Diskusjonene er noe jeg har tatt seriøst, og i samarbeid med min familie har vi funnet ut at det er best at vi gjør noen endringer, skriver Märtha Louise på Instagram.

— Vi har derfor i fellesskap kommet fram til at jeg bruker tittelen prinsesse når jeg representerer Kongehuset, gjør mine offisielle oppdrag i inn- og utland og i private sammenhenger, fortsetter hun.

NTB

Onsdag 7. august 2019

Møte i Frp om bompenger
Sentrale Frp-politikere møtes onsdag for å diskutere bompengesaken. Det er fremdeles uklart hvilke bompengeseire partiet kan komme til å få.

Den 5. juni kom landsstyret i Frp med harde krav til partiets ledelse om kutt i bompenger og byvekstavtaler. Onsdag skal sentrale Frp-politikere møtes for en løypemelding om den betente bompengesaken internt i regjeringen, skriver Klassekampen.

Ifølge avisa vil ikke partiledelsen ha mye å melde tilbake om, og det er fremdeles ikke klart hvilke eventuelle bompengeseire Frp kan komme til å få.

NTB

Onsdag 7. august 2019

Over 140 båtførere tatt med for høy promille i sommer
I juni og juli ble flere enn 140 båtførere tatt med promille over den lovlige grensen på 0,8 på sjøen, ifølge NRK.

Tall NRK har fått tilsendt fra landets politidistrikter viser at 144 båtførere er blitt anmeldt for overskridelse av promillegrensen i juni og juli. Vest politidistrikt er ikke med i beregningen.

Langs kysten på Sørlandet ble dobbelt så mange båtførere tatt med promille på over 0,8 prosent i 2018 sammenlignet med 2017. Agder politidistrikt opplyser at mandag nådde antallet promilleanmeldelser for juni og juli 60, noe som er like mange som i fjor sommer.

— Vi er bekymret for det høye antallet, og det ser ut som vi kan få en økning i forhold til tidligere år, sier Sverre Birkeland i Agder politidistrikt til kanalen.

NTB

Onsdag 7. august 2019

Rekordmange svenske bokser pantes i Norge
Det ble pantet 13,8 prosent flere svenske brus- og vannbokser i norske panteautomater i første halvår i år sammenlignet med i fjor, viser tall fra Infinitum.

I løpet av årets seks første måneder ble det pantet 6,52 millioner svenske brus- og vannbokser i Norge, skriver E24. Tallet for ølbokser var på 6,44 millioner, noe som er en økning på 4,7 prosent fra samme periode i fjor.

Tallene kommer fra Infinitum, som drifter panteordningen på gjenvinnbare drikkevarebokser og plastflasker med pantemerke i Norge.

Tallene, som også NTB har fått, viser også at det for første gang ble pantet mer brus- og vannbokser enn ølbokser første halvår i år.

Leder i Bryggeri- og drikkevareforeningen Erlend Fuglum sier til E24 at det er urovekkende at differansen er stor mellom veksten i svenske brusbokser i det norske pantesystemet og den generelle grensehandelen som økte med 8,3 prosent fra andre kvartal 2018 til første kvartal 2019, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

— Antallet svenske bokser og flasker i panteautomatene bør jo ikke bli mye større før regjeringen forstår alvoret. Trenden er sterk og omfanget øker, sier Fuglum.

Han sier også at pantetallene er de sikreste tallene man har på grensehandel av drikke. Statistisk sentralbyrås tall er basert på begrensede intervjuundersøkelser og sier selv at deres grensehandelundersøkelser er usikre, skriver nettstedet.

NTB

Onsdag 7. august 2019

Norge reagerer på russisk aktivitet utenfor Nord-Norge
Russland varsler at landet i perioden 14.—17. august vil etablere fire store fareområder i internasjonalt farvann utenfor kysten av Nordland og Troms.

— Dette indikerer at russiske sjø- og luftstridskrefter planlegger å gjennomføre omfattende skarp øvingsaktivitet i disse områdene, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding tirsdag.

Ifølge norske myndigheter føyer den russiske øvingsaktiviteten seg inn i et mønster der Russland «opererer og driver militær aktivitet hyppigere og lenger vest enn tidligere».

Den russiske nordflåtens pressetjeneste opplyser at det nå opprettes to taktiske grupper med marinefartøyer i Nordsjøen, og at de «vil fortsette planlagte kamptreningsoppdrag» mens de seiler, ifølge The Barents Observer.

Fartøyene befinner seg for øyeblikket ifølge nettstedet utenfor vestkysten av Norge, og de er på vei nordover og hjemover etter en øvelse i Østersjøen.

Får kritikk

Norske myndigheter legger ikke skjul på sin forbauselse over de russiske planene.

NTB

Onsdag 7. august 2019

Dødsulykke i barnehage: Foreldre klager å henleggelse
Foreldrene til ettåringen som døde i en barnehage i Bergen, klager på Statsadvokatens avgjørelse om å henlegge saken mot en barnehageansatt.

Ettåringen falt ut av en sportsvogn og ble hengende fast i en stropp 3. januar i år og døde på sykehus tre uker senere.

Saken mot den barnehageansatte, samt mot to personer i ledelsen i barnehageselskapet Akasia, ble henlagt tidligere i sommer. Nå klager foreldrene på statsadvokatens avgjørelse knyttet til den ansatte, skriver Bergens Tidende.

— Vi har levert en begrunnet klage. Kort fortalt er ikke foreldrene fornøyd med statsadvokatens henleggelse mot den ene. Vi er godt kjent med at saken har vært en belastning for mange, også dem i barnehagen, sier bistandsadvokat Torbjørn Kolås Sognefest.

Eirik Nåmdal har bistått den ansatte i barnehagen, men opplyser til avisen at han ikke er kjent med klagen. Der heller ikke barnehagesjef Edle Damm i Akasia Barnehager, og hun ønsker ikke å kommentere saken.

Barnehagen er ilagt en foretaksstraff på 750.000 kroner av Statsadvokaten for Hordaland og Sogn og Fjordane. Straffen har sammenheng med svikt i rutiner, opplyste statsadvokat Magne Kvamme Sylta.

For den barnehageansatte ble henleggelsen begrunnet med bevisets stilling. Når det gjelder de to lederne, var begrunnelsen for henleggelsen begrunnet med at «intet straffbart forhold anses bevist».

NTB

Onsdag 7. august 2019

Politiet: — Lite sannsynlig at Anne-Elisabeth Hagen er i live
Med bakgrunn i mangelen på livsbevis regner politiet det fortsatt som lite sannsynlig at Anne-Elisabeth Hagen fra Lørenskog er i live.

Det opplyste politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt under en pressekonferanse tirsdag. Tidligere på dagen ble det kjent at de angivelige kidnapperne hadde kontakt med familien 8. juli.

— Politiet tar denne nye henvendelsen på alvor. Vi merker oss at det opplyses om at Anne-Elisabeth Hagen lever, men selv etter denne henvendelsen er det fortsatt mangel på livsbevis. Politiet anser derfor at det fortsatt er lite sannsynlig at hun er i live, sa Brøske.

— Vi understreker på nytt at det ikke er noe politiet ønsker mer enn at Anne-Elisabeth Hagen er i live og kan gjenforenes med sin familie, fortsetter han.

NTB

Onsdag 7. august 2019

Politiaksjonen på Jaren: — Vi kunne ikke forutse at dette skulle skje
Politiet mener de ikke kunne forberede seg på utfallet av politiaksjonen på Jaren i Oppland, der en mann i 60-årene ble skutt og drept av politiet mandag.

Mannen i midten av 60-årene ble skutt og drept i forbindelse med en flere timer lang politiaksjon, som skjedde etter et rutinemessig helseoppdrag.

Politiet tok i bruk elektrosjokkvåpen i et forsøk på å pågripe ham. Mannen reagerte ikke på bruken og gikk til angrep på en politimann med motorsag, noe som førte til at mannen ble skutt av politiet, opplyste lensmann på Hadeland, Geir Ballangrud Hermansen, på en pressekonferanse mandag kveld.

Naboer var bekymret

Politiet har sikret stedet og holdt vakthold utover natten, ifølge Avisa Hadeland.

NTB

Tirsdag 6. august 2019

Støre ut mot regjerings forslag om kutt i sosialhjelp til innvandrere
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen bør bedre introduksjonsprogrammene for innvandrere før de begynner å kutte sosialhjelpen.

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte mandag til VG at regjeringen vil kutte sosialstønadene til innvandrere som ikke får seg jobb grunnet manglende norskferdigheter. Forslaget skal sendes ut på høring.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Dagsavisen at muligheten til å kutte sosialhjelp er der allerede for dem som ikke gjør det de kan for å forsørge seg selv.

— Statsministeren vet godt at mange går gjennom introduksjonsprogrammet uten å lære seg norsk og har snakket om bedring i mange år. Men hun gjør lite for å gjøre programmene bedre, slik at de som kommer, får en reell mulighet til å lære språket og komme seg ut i jobb, sier Støre til avisen.

Partilederen mener regjeringens politikk med økte kontantytelser og behovsprøving av velferden bidrar til at blant annet kvinner med innvandrerbakgrunn ikke kommer i arbeid.

— Det kan godt hende sanksjonsmuligheter finnes, men det regjeringen foreslår nå, er å endre lovteksten nettopp for å ivareta dette. Vi ønsker at kommunene skal bidra i større grad, sier stortingsrepresentant Olav Trellevik (H) til avisen. Han sier også at regjeringen ikke ønsker å ramme svake individer.

NTB

Tirsdag 6. august 2019

Kvinne til sykehus etter at bil eksploderte i Eidsvoll
En gravid kvinne er fløyet til sykehus med brannskader etter at en bil eksploderte utenfor et bolighus på Råholt i Eidsvoll mandag kveld.

Politiet fikk melding om eksplosjonen i Akershus klokken 22.02.

— En gravid kvinne er fløyet til sykehus med 3. grads forbrenning, opplyser operasjonsleder Tom Sandberg i Øst politidistrikt til Dagbladet.

Bil som eksploderte, var en gassdrevet bil. Ifølge Romerikes Blad skjedde hendelsen på Råholt i Eidsvoll kommune.

— Bilen begynte å brenne ved oppstart. Kvinnen pådro seg brannskader på bein, armer og i ansiktet. Hun ble fløyet til sykehus med luftambulanse, sier Sandberg til NTB.

Bilen vil bli tauet inn for tekniske undersøkelser, opplyser operasjonslederen.

NTB

Tirsdag 6. august 2019

Mann skutt og drept i en politiaksjon på Jaren
En mann i midten av 60-årene ble skutt og drept av politiet i forbindelse med en flere timer lang politiaksjon på Jaren i Oppland mandag.

Politiaksjonen pågikk i flere timer, og på en pressekonferanse på Gran lensmannskontor mandag kveld opplyste politiet at det ble avfyrt skudd og at en mann i 60-årene ble bekreftet død på stedet.

— Vi begynte med å anrope mannen, og da det ikke fungerer så oppsøker vi han på dør. Da blir det en konfrontasjon med ham, og vi tar i bruk elektrosjokkvåpen. Det har ingen effekt og han går til angrep på en politimann med motorsag. Det ender med at mannen blir skutt, fortalte lensmann på Hadeland, Geir Ballangrud Hermansen, på en pressekonferanse.

Mannen sprayet også med en etsende væske mot politiet.

NTB

Mandag 5. august 2019

Svein Ludvigsen anker dommen
Tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen har formelt anket dommen på fem års fengsel for å ha misbrukt stillingen sin til å skaffe sex med tre unge menn.

Det bekrefter Ludvigsens forsvarer Kai Roger Vaag overfor NRK.

Den tidligere fylkesmannen og statsråden ble av Nord-Troms tingrett funnet skyldig i å ha misbrukt stillingen sin til å få sex fra tre unge menn, og torsdag ble han dømt til fem års fengsel. Ludvigsen anket dommen på stedet.

Det er imidlertid ikke gitt at det blir noen ny rettssak eller en ny mulighet for Ludvigsen til å få prøvet saken fullt ut i en høyere rettsinstans, skriver Nordlys. Ingen av de ulike postene i tiltalen har en strafferamme over seks år og dermed kan lagmannsretten nekte en anke fremmet for ny full behandling dersom den mener anken ikke vil føre fram.

I tillegg til fengselsdommen ble Ludvigsen dømt til å betale oppreisning og menerstatning på til sammen 473.000 kroner til den 25 år gamle mannen som er fornærmet i tiltalens to hovedpunkter. De to andre fornærmede er tilkjent 120.000 og 150.000 kroner i oppreisning.

NTB

Mandag 5. august 2019

Hagen-familiens advokat innkaller til pressekonferanse om forsvinningssaken i Lørenskog
Bistandsadvokat Svein Holden inviterer tirsdag til pressekonferanse for å orientere om den siste tidens utvikling i forsvinningssaken på Lørenskog.

Holden holder pressekonferansen i Oslo tirsdag klokken 12. To timer senere holder Øst politidistrikt egen pressekonferanse på Skesmo politistasjon.

I slutten av juni gikk Øst politidistrikt ut med at de hadde gått bort fra hovedhypotesen om at Anne-Elisabeth Hagen ble utsatt for en økonomisk motivert kidnapping. Politiet mener heller at det er snakk om et drap og en fingert kidnapping.

VG har tidligere skrevet at den angivelige motparten skal ha tatt kontakt med Anne Elisabeth Hagens familie i juli. Flere uavhengige kilder opplyser til avisen at Tom Hagen har betalt over ti millioner kroner for å få bevis på at kona lever. Til tross for den angivelige betalingen skal familien fortsatt ikke fått noe livsbevis.

Kontoen som pengene ble betalt til har politiet så langt ikke klart å spore, ifølge opplysningen VG har fått.

68 år gamle Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien på Lørenskog i Akershus 31. oktober 2018.

NTB

Mandag 5. august 2019

Omfattende fiskesmugling er trolig organisert kriminalitet, mener tollerne
Turister som blir tatt for omfattende fiskesmugling, har betalt boten på stedet. Dette peker i retning av organisert kriminalitet, mener tollerne.

Ifølge Fiskeribladet har det blitt beslaglagt 2,3 tonn ren fiskefilet på knapt to måneder, noe som utgjør en fiskekvote på 10 tonn. Aldri før har tollerne tatt flere fiskesmuglere.

Kontrollsjef Tom Olsen i tollregion Nord-Norge mener mye tyder på at det ligger organisert kriminalitet bak. Blant annet kan det virke som smuglerne kjører flere sammen og har tatt høyde for at én av bilene blir stoppet.

— Vi ser at de kan betale høye beløp når de blir stoppet, men også på måten de lagrer fisken og hvordan de legger opp smuglingen. Det er som narkotikasmugling, de kjører flere biler i spann, en følgebil til grensen som kjører gjennom for å sjekke aktivitet. Vi har også sett kilovis med vakuumpakket torskefilet som er kastet i skogen like før grensen, sier Olsen.

NTB

Mandag 5. august 2019

Solberg vil ta sosialhjelp fra innvandrere som ikke lærer seg norsk
Statsminister Erna Solberg (H) sier hun vil ha slutt på at innvandrere går på sosialhjelp fordi de ikke får seg jobb grunnet manglende norskferdigheter.

Solberg sier til VG at regjeringen vil sende forslaget om å ta sosialstønad fra innvandrere som ikke lærer seg norsk, ut på høring.

— Norsk språk er nøkkelen inn i arbeidslivet og det norske samfunnet. Det kan ikke være slik at noen går år inn og år ut på sosialhjelp fordi de ikke får seg jobb på grunn av manglende norskferdigheter. Da må vi gjøre noe med det, sier statsministeren til avisen.

Solberg sier regjeringen vil endre loven slik at de som har rett og plikt til introduksjonsprogrammet, der det gis språkopplæring, men som etter gjennomføringen fortsatt ikke kan godt nok norsk til å få seg jobb, må ta norskkurs for å få sosialhjelp. De som ikke gjør det, kan miste hele eller deler av sin økonomiske støtte.

I første omgang vil dette gjelde asylsøkere og flyktninger under 30 år, men det kan gjelde flere aldersgrupper etter hvert. Solberg sier at det likevel finnes unntak dersom det blir en uforholdsmessig belastning for noen.

For innvandrere som har vært her i mange år, og som ikke er selvhjulpne på grunn av manglende norskferdigheter, sier statsministeren at de vil innføre en plikt for kommunene til å vurdere om det skal stilles krav om norskkurs.

NTB

Mandag 5. august 2019

Bankene dobler innsatsen mot hvitvasking
Hvitvaskingsskandaler og den nye hvitvaskingsloven har ført til at flere banker har styrket innsatsen for å unngå omdømmeproblemer og store bøter.

Den nye hvitvaskingsloven som trådte i kraft 15. oktober i fjor tilsier at både banker og toppledelse kan få bøter på inntil 44 millioner kroner eller 10 prosent av bankens brutto omsetting dersom de bryter plikten om å rapportere inn mistenkelige transaksjoner.

Det nye regimet merkes godt blant bankene som nå har økt bemanningen for å avdekke kriminalitet, skriver Dagens Næringsliv.

— Bankene har fått et stort samfunnsansvar for å bidra i arbeidet mot hvitvasking. Selv om Norge er et land med relativt lite kriminalitet, er det jo mye svart økonomi, også i Norge, så ett eller annet sted går jo disse pengene, sier Ragnhild Georgsen i Fana Sparebank.

Georgsen er medlem av Finans Norges fagutvalg for antihvitvasking, og tror at bankene nå vil samarbeide mer.

Også Julie Odden, som leder antihvitvaskingsarbeidet i internettbaserte Sbanken, sier til avisen at den nye loven har vært med på å styrke innsatsen i hele bankmarkedet.

Både Fana Sparebank og Sbanken har doblet antall ansatte som jobber med hvitvasking, mens DNB har over 250 personer som nesten utelukkende jobber med dette, skriver DN.

Professor Jon Petter Rui ved Norges arktiske universitet i Tromsø har ledet arbeidet med den nye loven, og sier til avisen at vi fremover vil se en langt tettere oppfølging fra Finanstilsynet i arbeidet mot hvitvasking.

NTB

Søndag 4. august 2019

Erna Solbergs beskjed til byråkratiet: Si ja
Statsminister Erna Solberg (H) er lei av at statlige organer detaljstyrer kommunene. Nå lover hun å vektlegge lokalpolitikernes syn sterkere i klagesaker.

— Vi opplever at det er blitt veldig mye detaljstyring av statlige føringer fra ulike hold. Det kan være miljømyndigheter på noen områder, men det kan også være i vei- og samferdselsspørsmål, sier statsminister Erna Solberg, etter at hun de siste dagene har møtt flere lokalpolitikere på Vestlandet.

Hun varsler at regjeringen skal vektlegge kommunenes syn sterkere i klagesakene som kommer inn til dem. Samtidig sender hun et tydelig signal til fylkesmennene og andre statlige organer om at det skal sterke nasjonale interesser til for å gripe inn overfor lokaldemokratiet.

— Vi må legge vekt på lokaldemokratiets egenverdi, sier statsministeren til NTB.

Flere ja-vedtak

De siste dagene har Solberg vært på valgkampturné i flere vestlandskommuner som har kjempet harde kamper mot staten for å få gjennomføre lokale vedtak. Nå vil hun at statlige organer i større grad respekterer og lytter til de avveiningene som lokale politikere har gjort.

— For eksempel hvis et bredt flertall i et kommunestyre har sagt at i denne saken veier utvikling av lokale arbeidsplasser høyest.

NTB

Søndag 4. august 2019

Solberg vil ha slutt på dieselbusser
Statsminister Erna Solberg vil gjøre offentlig sektor mindre forurensende. Høyre ønsker en slutt på dieselbusser innen ti år.

— Vi mener at vi i 2030 ikke skal ha busser som går på fossilt brensel. Derfor må man begynne å kjøpe inn busser for det nå. Skal vi klare å kutte utslippene med 50 prosent, må fylkene være med, sier Solberg (H) til Aftenposten.

Stort sett er det fylkene som står for kollektivtrafikken i landet. Solberg sier dette gir dem en veldig stor markedsmakt, og at det er to ting fylkene må bli flinkere til:

— Det ene er å vekte opp hensyn til miljø og klima i anbudene sine. Det andre er at de kan være innovative på ny miljøteknologi i anbudene og etterspørre nye løsninger, sier hun.

Statsministeren mener vi må forberede oss på at det vil koste litt mer fremover å ta vare på miljøet. Hun understreker imidlertid at det også er dyrt med sykefravær og når barn får luftveisinfeksjoner på grunn av dårlig luft.

NTB

Søndag 4. august 2019

Vil bygge Norges første gjenvinningsanlegg for plast
Samtidig som energiselskapet Fortum planlegger et gjenvinningsanlegg for plast på Østlandet, går politikere i hovedstaden inn for å etablere det samme.

All plast som blir resirkulert i Norge blir sendt ut av landet. 98 prosent sendes til Tyskland og resten går til Finland. Hva som videre skjer med plasten er usikkert, skriver Aftenposten. Nå går Oslo-politikerne Eirik Lae Solberg (H) og Hallstein Bjercke (V) inn for at et stort gjenvinningsanlegg for plast etablerers på Østlandet. Et av argumentene er å forhindre at plasten som samles inn ikke havner på avveie.

Energiselskapet Fortum planlegger nå et gjenvinningsanlegg for plast i Hobøl kommune i Østfold. Plasseringen er viktig med nærhet til havneanlegg i Moss og forbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo.

— Slik kan avfall som kommer inn til plastgjenvinningsanlegget som ikke kan gjenvinnes, fraktes til Klemetsrud for å brennes og brukes til å produsere fjernvarme og strøm, sier kommunikasjonsrådgiver Stian Mathisen i Fortum til avisen.

Anlegget skal til å begynne med ta imot mellom 30.000 og 45.000 tonn plast, men skal ha en kapasitet på 60.000 tonn. I Oslo resirkuleres rundt 11.000 tonn plast årlig men politikerne håper å få meg seg andre kommuner. Den beregnede investeringen for anlegget er 250 millioner kroner.

Omtrent 80 prosent av all plast ender opp på fyllinger eller i havet. Bare 9 prosent blir resirkulert, mens 12 prosent brennes.

NTB

Søndag 4. august 2019

Tysk studie: Norge kan bli blant de hardest rammede av brexit
De britiske øyer og Luxembourg er de eneste stedene som blir hardere rammet økonomisk av brexit enn Norge, ifølge internasjonal studie.

Den tyske studien anslår vil Norge tape 220 euro per person i året ved en «hard brexit». Ved en «myk brexit» blir tapet 122 euro. Dette tilsvarer henholdsvis 2.156 og 1.196 norske kroner.

Norske myndigheter har tidligere informert om at de har forhandlet fram avtaler med Storbritannia dersom en hard brexit skulle bli tilfelle, men at de ikke kan røpe detaljer før britene er ute av EU.

— Dette gjør det mindre sannsynlig at norsk økonomi vil tape såpass mye på en hard brexit som studien anslår, sier BI-professor Nick Sitter til E24.

— Jeg tenker beregningene som er gjort for soft brexit er nærmere utfallet for Norge ved en hard brexit enn i studiet, da det ikke virker som om studiet har tatt høyde for at Norge har forhandlet fram en avtale, sier han etter å ha lest rapporten.

Sitter mener likevel at norsk næringsliv burde være på vakt, og at et årlig tap på rundt 122 euro i verdiskapning per person verken er ubetydelig eller urealistisk.

I 2018 eksporterte Norge varer for 215,4 milliarder kroner til Storbritannia. Dette gjør øyriket til vårt største eksportmarked.

— Selv om det virker som om avtalen mellom Norge og Storbritannia gjør at vi unngår tollmurer, så blir det problemer med tjenesteområder og at britene ikke lenger blir omfattet av EU-standardene, sier han.

En hard brexit er forventet å koste EU-borgere 40 milliarder euro i året. Velferdstapet for britiske statsborgere er ventet å bli 57 milliarder euro. For britene medfører det et tap i verdiskaping per person på 873 euro i året, skriver avisen.

NTB

Lørdag 3. august 2019

Plages av stank fra søppel fra Europa
Tonnevis med illeluktende, importert søppel ligger lagret ved Muruvik i Malvik. Dette får beboere til å reagere.

Muruvik havn ligger rett ved et av de mest populære friluftsområdene ved Trondheimsfjorden.

Siden 2016 har Statkraft importert tusenvis av tonn med avfall fra utlandet. Utenlandsk søppel utgjør 2 til 4 prosent av det som gjenvinnes i norske gjenvinningsanlegg i løpet av et år.

Det første avfallet til Muruvik kom på senhøsten i fjor. Med søppelet kom også lukta til en del av husene i nærområdet. Beboerne protesterte allerede da høyt og tydelig, skriver NRK.

Statkraft varme lovte i fjor å iverksette tiltak for å minske lukten, men dette har ikke fungert. Etter varmebølgene i Trøndelag i mai og juli ble stanken spesielt påtrengende.

Denne uka startet bortkjøringen av søppelberget, men arbeidet vil ta flere måneder. Derfor skal noe avfall plasseres under tak.

— Det er cirka 1.700 tonn som går inn i hver binge. Dessuten kjører vi ut 100 tonn i uken til vårt forbrenningsanlegg på Heimdal, sier stabsdirektør i Statkraft varme, Arvid Wisløff, til NRK.

NTB

Lørdag 3. august 2019

VG: Hagen-familien fikk nytt pengekrav — har betalt penger for livsbevis
Den angivelig motparten skal i juli på nytt ha tatt kontakt med Anne Elisabeth Hagens familie. Familien skal ha betalt penger for et livsbevis, ifølge VG.

Avisen har fått opplysningene fra flere uavhengige kilder.

26. juni ble det kjent at politiet har endret hovedhypotese om hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen, som var 68 år da hun forsvant. Under en pressekonferanse sa politiet at hovedhypotesen ble endret til at politiet tror Hagen er drept.

Svein Holden, bistandsadvokaten til familien Hagen, uttalte at han ikke delte politiets oppfatning av hva som skal ha skjedd med Anne-Elisabeth Hagen.

Familien skal to uker etter pressekonferansen ha fått et budskap fra den angivelige motparten om å betale et millionbeløp for å få bevis på at Hagen lever. I overkant av ti millioner kroner skal ha blitt betalt kort tid etter. Kontoen pengene ble betalt til har politiet så langt ikke klart å spore, ifølge opplysningen VG har fått.

Til tross for den angivelige betalingen skal familien fortsatt ikke fått noe livsbevis.

Avisen har vært i kontakt med bistandsadvokat Holden, men han vil ikke kommentere saken. Heller ikke Øst politidistrikt ønsker å uttale seg i saken.

68 år gamle Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien på Lørenskog i Akershus 31. oktober 2018. Det har nå gått ni måneder siden Lørenskog-kvinnen forsvant.

NTB

Lørdag 3. august 2019

Solberg fikk se skrekkscener på fuglefjell
Statsminister Erna Solberg (H) kom til Runde fuglefjell med en gladnyhet. Kort tid etterpå fikk hun se en død fugl, hengt i sitt eget plastrede.

Før turen ut til fuglefjellet i Møre og Romsdal, hvor fuglene lenge har bygget reir av plast, kunngjorde statsministeren at det skal bevilges 50 millioner mer over bistandsbudsjettet neste år.

Pengene skal gå til internasjonale prosjekter for bærekraftig bruk av havet — deriblant bekjemping av marin forsøpling.

Kort tid senere fikk hun se et trist bevis på hva plasten i havet betyr for fuglene som bor ute i havgapet.

— Vi så en havsule som åpenbart hadde dødd. Den hadde hengt seg fast og ikke kommet seg vekk, og hang der død. Dette er en veldig synlig konsekvens av plastforsøplingen. Den konsekvensen som er størst, er alt det de får i seg av plast, og som forhindrer opptak av normal mat og fordøyelse, sier Solberg til NTB.

Mange av redene statsministeren fikk se, var tydelig laget av plast.

— Selv om en del av plasten og plastgarnene har bleknet litt, så kunne vi se hvor mye det var, sier hun.

Årlig havner rundt åtte millioner tonn plast i havet, ifølge regjeringen. Det tilsvarer 15 tonn plast i minuttet.

— Det er en enorm økning av plast i havet. Det er fordi vi bruker så mye mer plast. Plast har mange fantastiske egenskaper, men problemet er at det havner i sjøen, sier Solberg.

Nå håper hun at bistandsmidlene de bevilger kan hjelpe noe.

— Veldig mye av plasten kommer fra land som er i Asia. Vi må jobbe internasjonalt for mer bevissthet rundt resirkulering, sier Solberg.

— Det er en av de største truslene mot vår ambisjon om å leve av havet i framtiden, sier statsministeren.

NTB

Lørdag 3. august 2019

Omkomne fjellklatrere hentet ut fra Trollveggen
De to tsjekkiske klatrerne som er funnet omkommet i fjellområdet Trollveggen i Møre og Romsdal, ble hentet ut fredag ettermiddag.

Fjellklatrerne ble som planlagt løftet ut med lang line fra et helikopter og transportert ned til basen for aksjonen ved Fiva gård i Rauma kommune, skriver politiet i en pressemelding. Klatrerne ble løftet ut klokken 14.40.

Etter at et forsøk tirsdag ble avbrutt av vær og vind i tillegg til utfordringer med selve oppdraget, startet arbeidet opp igjen fredag. Aksjonen med å få ut de to klatrerne har pågått i over fem dager.

— Uthenting av de to omkomne har vært et særdeles krevende oppdrag, og sikkerhet for redningsmannskapene sto først, skriver Møre og Romsdal politidistrikt.

De to omkomne fjellklatrerne startet turen i området rundt Trollveggen torsdag 25. juli. De hadde på forhånd meldt at de skulle være tilbake til bilen de disponerte, lørdag 27. juli.

Mandag fikk politiet en bekymringsmelding fra de pårørende og fant etter søk med redningshelikopter to menn i underkant av Trollveggen.

NTB

Fredag 2. august 2019

Sanner ber om tettere samarbeid i kjølvannet av Krekar-saken
Integreringsminister Jan Tore Sanner (H) vil ha tettere samarbeid med politiet, PST og UDI, etter at en terrortiltalt mann fikk innvilget norsk statsborgerskap.

Bakgrunnen er at en av mulla Krekars medtiltalte fikk innvilget norsk statsborgerskap samtidig som han var terrortiltalt i Italia. I juli i år ble han dømt for terrorplanlegging i Italia.

— Vi må være sikre på at saker som kan berøre grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn, blir tilstrekkelig opplyst og riktig avgjort, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Han ber nå etatene om å sette seg sammen og finne ut hvordan rutiner og informasjonsflyt kan forbedres.

UDI sier at de ikke visste at en Buskerud-mannen i 40-årene, som ble dømt sammen med mulla Krekar for terrorplanlegging i Italia, var under etterforskning da han fikk norsk statsborgerskap i juli i fjor.

Norge utleverer ikke norske statsborgere, og dermed kan ikke mannen, i motsetning til Krekar som ikke er norsk statsborger, utleveres til soning i Italia.

Justisdepartementet mottok onsdag den formelle utleveringsbegjæringen fra Italia om utlevering av Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar.

NTB

Fredag 2. august 2019

Norske sommerfugljegere pågrepet i Norge
To danske menn ble torsdag pågrepet i Jotunheimen med 35—40 eksemplarer av den utrydningstruede apollosommerfuglen.

Samlere er villige til å betale opp mot 1000 kroner per insekt av den sjeldne sommerfuglarten, melder dansk TV 2. Det er ulovlig å fange apollosommerfugl i Norge.

De to danske mennene ble pågrepet i Gjendebu ved Jotunheimen. Politiet hadde fått melding om at mennene gikk rundt i fjellet og fanget de sjeldne sommerfuglene. Da de ble tatt hadde de fanget mellom 35 og 40 stykker.

— To danske menn ble tatt inn til avhør i forbindelse med at de har fanget sommerfugler som er fredet, sier operasjonsleder Marianne Brun i Innlandet politidistrikt til NTB.

Hun forteller at det er opprettet sak, og at mennene sannsynligvis vil få en form for straffereaksjon.

— Politiet ser alvorlig på faunakriminalitet. Det er en grunn til at disse artene er fredet, sier Brun.

Det er uklart hva de to mennene skulle med sommerfuglene.

Apollosommerfuglen er en av landets største dagsommerfugler. De har et vingespenn på 62—85 mm. Vingene er hvite med enkelte svarte flekker, og to røde flekker på bakvingene. Arten er fredet i Norge og de fleste andre europeiske land, og er oppført på rødlisten over truede arter.

NTB

Fredag 2. august 2019

Erna Solberg får kritikk for ikke å besøke Jølster
Statsminister Erna Solberg (H) besøkte nabokommunen Førde, men holdt seg unna skredrammede Jølster. Dét reagerer de lokale på.

— Jeg synes det er veldig uheldig og gir et dårlig signal ut til folket at Erna Solberg ikke har vist seg i Jølster. Ikke minst når vi ser hvor store ødeleggelser hele kommunen har opplevd i det siste, sier Leiv Bjarte Svidal til Dagbladet.

Han mener det ville vært naturlig at statsministeren besøkte kommunen ettersom hun befant seg i nærområdet torsdag.

Erna Solberg svarer på kritikken med å si at hun ikke ville være i veien for det pågående arbeidet. Hun ønsker heller ikke å bruke Forsvarets ressurser som er satt inn i arbeidet.

— Nå var jeg lagt opp for å være i Førde i kveld. Her har de hatt kommandosentralen, og jeg har fått de orienteringene som er. Så har jeg stor medfølelse og omtanke for dem som er i området, sier hun til avisen.

NTB

Fredag 2. august 2019

Kommunikasjon var hovedproblemet i Jølster
De største utfordringene etter rasene i Jølster var kommunikasjon. Lensmannen forteller at det ble brukt mye tid på å kartlegge hvor folk var.

Torsdag kveld holdt politiet, rådmann Ellen Jensen og ordfører Oddmund Klakegg pressekonferanse i Førde, med statsminister Erna Solberg til stede.

Alle fortalte om svært krevende arbeidsforhold i Jølster og Førde tirsdag. Om helikoptre og redningspersonell som ikke kom inn i området på grunn av været. Og om fortvilte beboere som ringte ned politiet og etterlyste sine kjære fordi de ikke kom gjennom mobilnettet.

— All kommunikasjon foregikk via nødnettet. Vi hadde ingen kommunikasjon med brannvesenet i Vassenden, sa rådmann Ellen Jensen.

Også lensmannen bekreftet at kommunikasjonen var hovedproblemet.

— Vi brukte mye tid og ressurser på å kartlegge hvor folk var, sa lensmann Dag Fiske.

Statsministeren var også til stede og fikk høre om det krevende arbeidet. Til NTB sier hun at situasjonen må ha vært dramatisk.

Hun roste innsatsen som ble lagt ned, men erkjenner at det må jobbes med nye risiko- og sårbarhetsanalyser for fremtiden ettersom været blir mer intenst.

— Vi må være klar over at ingen kan garantere at strømnettet ikke ryker i dette landet når man får sånt ekstremvær. Vi har tider når strømnettet er nede etter lynnedslag eller orkaner. Det er ikke mulig å si at alle disse tjenestene skal være oppe. Derfor er det så viktig at vi nå har et mer robust nødnett som har fungert.

NTB

Torsdag 1. august 2019

Overbelastet septikanlegg årsak til forurensning i Svorksjøen
Et overbelastet septik- og renseanlegg var årsaken til at flere badegjester ble syke etter å ha badet i Svorksjøen i Melhus.

Det er kommunen som slår dette fast etter å ha undersøkt hvorfor over 40 personer ble syke etter å ha badet i den populære sjøen i forrige uke.

Rådmann Morten Bostad i Melhus kommune sier til Adresseavisen at det i det varme været var uvanlig mange på badeplassen ved Svorksjøen camping og at kloakk fra det overfylte septikanlegget rant ut i sjøen. Det er Melhus kommune som eier anlegget ved sjøen, men som leier det ut til campingplassen.

Badevannet er fortsatt ikke friskmeldt, og det vil bli tatt vannprøver daglig fram til fredag. På bakgrunn av disse prøvene vil det avgjøres om bading igjen kan anbefales.

Det ble funnet E. coli-bakterier i vannet, men kommuneoverlege Cecilie Hatlenes sier det er norovirus folk er blitt syke av.

— Vi har tatt prøver med tanke på norovirus også, men disse har vi ennå ikke fått svar på. Alt peker på at badevannet er smittekilden, og vi vil ikke anbefale bading her før vannprøvene viser at dette er trygt, sier Hatlenes.

NTB

Torsdag 1. august 2019

Anker fengslingen av Krekar
Mulla Krekars advokat Brynjar Meling mener det ikke er grunnlag for varetektsfengslingen av hans klient og bekrefter at den to uker gamle kjennelsen er anket.

— Saken er anket. Vi avventer en del spørsmål fra PST, derav ventingen med å sende til i dag, skriver Meling i en tekstmelding til NTB.

Det er blant annet blitt bedt om en del oversettelser fra Italia, som særlig er knyttet til hva PSTs vitne i Italia forklarte om prosessen i Norge, utdyper Meling om spørsmålene de har avventet.

Ifølge Meling har de så langt ikke mottatt dette, og de måtte derfor til slutt sende inn anken.

Fengslingen blir ifølge Meling anket fordi de mener det ikke er grunnlag for den.

Krekar ble for to uker siden fengslet i fire uker i Oslo tingrett, etter at han ble pågrepet av PST. Det skjedde etter at han den 15. juli ble dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Italia, uten at han selv var til stede.

Allerede kort tid etter at kjennelsen var kjent, varslet Meling at de ville levere inn en anke, men at det kunne ta tid før den ble levert inn. Fristen for å anke fengslingskjennelsen var på to uker.

NTB

Torsdag 1. august 2019

Svært skadelig potetbille funnet i kjøkkenhage i Modum i Buskerud
Koloradobille, som er en svært alvorlig skadegjører på potet, er for første gang påvist i Norge. Mattilsynet gjør alt de kan for å hindre videre spredning.

Mattilsynet roser eieren av kjøkkenhagen, som straks meldte fra om de oransjerøde larvene han fant i store mengder. Tirsdag denne uka ble det bekreftet at det dreide seg om den fryktede billen, som aldri før er blitt oppdaget i Norge.

— Potetriset på noen planter ble fullstendig oppspist i løpet av få dager, sier Kåre Jacob Willumsen, seniorrådgiver i seksjon planter i Mattilsynet.

Smitten er trolig kommet med importerte grønnsaker, hvor avfallet er blitt lagt i komposten i hagen.

Mattilsynet oppfordrer andre hobbydyrkere av potet som bruker kompost med grønnsaksrester om å varsle Mattilsynet ved mistanke om eller funn av voksne biller eller larver. De voksne billene er omkring 1 centimeter lange med svarte og gule striper langs dekkvingene.

— Heldigvis ligger denne kjøkkenhagen på et sted der det ikke er potetproduksjon i nærheten. Vi regner derfor med at billen ikke har spredd seg, og at og bekjempelse og overvåking på stedet vil være tilstrekkelig for å utrydde denne alvorlige skadegjøreren, sier Willumsen.

NTB

Torsdag 1. august 2019

Bompengepartiet går tilbake og Ap kraftig fram på ny måling i Bergen
Folkeaksjonen nei til mer bompenger går tilbake, og Ap går kraftig fram på en ny måling i Bergen. Dermed er ikke bompengemotstanderne lenger størst i byen.

Det viser julimålingen Sen­tio Re­search Norge har laget for Bergensavisen.

På junimålingen var Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) det største partiet i byen med 22,1 prosents oppslutning, men i juli har partiet gått tilbake med 2,2 prosentpoeng til 19,9 prosent. Samtidig går Ap fram med 5 prosentpoeng og er med en oppslutning på 21,8 prosent byens største parti.

Til sammen får FNB, Frp og Høyre 30 representanter i bystyret i Bergen. De trenger minst 34 representanter for å skifte ut dagens byråd hvor Ap, KrF og Venstre sitter med makten.

— Det er et protestvalg, men slik landskapet er nå, gjør bompengepartiet det vanskelig for de borgerlige å få skiftet ut det nåværende byrådet, sier førsteamanuensis Terje Knutsen ved institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen til BA.

FNB-leder Trym Aafløy har tidligere sagt at partiet vil snakke med Høyre og Ap etter valget. Aps byrådslederkandidat Roger Valhammer sier imidlertid at de ikke har noe særlig å snakke med FNB om.

— Bomlisten har tre ultimatumer. Det første, å rive ytre bompengering, krever enorme overføringer fra staten. Bomlisten krever også å kutte rushtidsavgiften og ikke bygge bybanen til Åsane. Det er det motsatte av det vi mener, sier Valhammer.

For de øvrige partiene var oppslutningen slik i juli (endring fra juni i parentes): Rødt 5,4 (+0,9), SV 7,8 (-2,5), MDG 7,3 (+0,3), Sp 3,0 (-1,0), KrF 2,3 (-1,3), V 6,4 (+3,2), H 21,1 (-0,1) og Frp 4,2 (-1,9).

NTB

JULI MÅNED 2019