Onsdag 19. februar 2020

Norge vant Kokke-OL i Stuttgart
Det norske laget stakk av med seieren da det 25. Kokke-OL ble arrangert i Stuttgart.

Det norske laget overbeviste juryen om sine ferdigheter takket være sin presisjon og kunstneriske håndverk, fremgår det av en pressemelding.

Kokkene fra Norge ble tett fulgt av Sverige, som tok sølv for sin prestasjon. Bronsemedaljen gikk til Island. Hjemmelaget måtte nøye seg med en 6. plass.

Sverige kunne imidlertid smykke seg med gull for juniorlag. Her kom Norge på 2. plass og Sveits på tredje. Det tyske juniorlandslaget sikret 5. plass.

— Nok en gang har vi bevist at Kokke-OL er den mest kjente og viktigste internasjonale kulinariske konkurransen for kokker, sier president Richard Beck i Det tyske kokkeforbundet.

NTB

Onsdag 19. februar 2020

PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes
Tipset som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mottok om Philip Manshaus ett år før moské-angrepet i Bærum, granskes nå av et ekspertutvalg.

— Et sentralt poeng for oss er om PST har tillit i de miljøene som utsettes for høyreekstrem aktivitet, sier Anja Dalgaard-Nielsen, som leder evalueringen, til VG.

Philip Manshaus er tiltalt etter terrorbestemmelsene i straffeloven for angrepet mot Al Noor-moskeen i august i fjor, og for drapet på sin egen stesøster. Forholdene har hver for seg en strafferamme på inntil 21 års fengsel. I tiltalen er det tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring.

Sjekket, men kvittert ut

Allerede sommeren 2018 mottok PST et tips om at Manshaus hadde utviklet et «konservativt tankegods». Tipset ble sjekket av politiet, men ble kvittert ut etter noen uker.

NTB

Onsdag 19. februar 2020

Representant for dyrevernsnemnd klager inn NRK til PFU
Kvinnen som gjorde tilsyn for Mattilsynet på en minkfarm i Sandes i 2018, har klaget NRK og Nationen inn for PFU.

Hun mener NRK Rogaland har brutt Vær varsom-plakaten (VVP) på tre punkt, og hun mener at den påfølgende Debatten-sendingen brøt sju punkter i VVP. Hun har også klaget Nationen inn for fire punkter i VVP, noe avisen avviser å ha brutt.

— NRK har gjort meg til syndebukk, sier kvinnen til Medier24.

— Ikke bare i denne saken, men også overfor omverdenen. Det er jeg som har blitt snakket om, diskutert i Debatten, og det er jeg som har fått skylden. Det er så vanvittig urettferdig at jeg ikke får sagt det, sier kvinnen videre.

Klagene omhandler blant annet manglende kildekritikk, identifiserende opplysninger og stigmatisering.

— Vi forstår at omtalen av klager i sakene NRK har publisert har vært en belastning for klager, og vi synes det er sterkt beklagelig at hun har blitt utsatt for hets i sosiale medier som følge av den kritiske omtalen av hennes rolle i tilsynsprosessen, svarer NRK.

Mattilsynet leverte i juni 2018 en rapport om Per Olaf Lauvås‘ minkfarm i Sandnes, som hadde nærmere 10.000 dyr. I rapporten meldte Mattilsynet om underernærte dyr og anbefalte fôrbytte eller avvikling av farmen.

NRK avslørte imidlertid at rapporten var full av faktafeil, og det innrømmet også tilsynet. Saken førte til at Harald Gjein gikk av som direktør i Mattilsynet.

NTB

Onsdag 19. februar 2020

Dagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge
I januar ble den kriminelle gjengen «Loyal to Familia» ulovlig i Danmark. Ifølge Dagbladet har gjengen forsøkt å etablere seg i Oslo.

Politiet i Danmark innførte i september 2018 et foreløpig forbud mot den kriminelle gjengen «Loyal to Familia», som innebærer at det blant annet er straffbart å vise at man er en del av gjengen. 24. januar i år slo Københavns Byret fast i en dom at gjengen skal forbys og at lederen Shuaib «Shebi» Khan skal utvises fra Danmark.

Dagbladet skriver nå at gjengen skal ha forsøkt å etablere seg i Norge. Ifølge avisen var det Khan, som bygde opp «Loyal to Familia» fra innsiden av murene, som tok initiativ til å starte opp i Oslo, men han lyktes ikke i å få fotfeste i Norge.

«Loyal to Familia» er blitt omtalt som en av Danmarks verste, og har ekspandert til Malmö i Sverige.

NTB

Onsdag 19. februar 2020

Unicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn
Mens Norge topper listen over barns sjanse til god helse, havner vi nesten på bunn når det gjelder å beskytte barns rett til et godt klima i fremtiden.

Unicef, Verdens helseorganisasjon (WHO) og The Lancet har satt ned en kommisjon på 40 eksperter på barn og unges helse, som sammen står bak rapporten «A Future for the World’s Children?».

Her rangeres 180 land etter hvilke muligheter barn har i framtiden, alt fra barns overlevelse, trivsel, helse, utdanning og ernæring, til bærekraft, rettferdighet og inntektsgap.

— Det er på tide å tenke nytt om barns helse, en ny tidsalder der enhver regjering sørger for at barns ve og vel kommer foran alt annet, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

Om barns helse globalt, påpeker hun at til tross for enorm bedring de siste 20 årene, har utviklingen stagnert, og den kan i verste fall reverseres.

— Klimaendringer, skadelig markedsføring og overvekt er noen av de nyere og største truslene mot barna våre, trusler som kun få generasjoner tilbake var utenkelige, sier Viken.

NTB

Onsdag 19. februar 2020

Over 2.000 døde i virusepidemi
Tallet på døde i utbruddet av covid-19-viruset steg til over 2.000 onsdag etter at 136 nye dødsfall i Kina.

I den daglige oppdateringen fra helsemyndighetene opplyses det også om 1.693 nye smittetilfeller i Hubei-provinsen, der viruset først ble påvist i desember.

Det samlede tallet på nye smittede i Kina er 1.749. Det er det laveste tallet på nye smittede i februar og den andre dagen på rad at den nasjonale helsekommisjonen melder om en nedgang i nye smittetilfeller.

Til sammen er 74.185 i Kina smittet av det nye koronaviruset. Samtidig stiger dødstallet til 2.004. De fleste av dødsfallene har skjedd i den hardt rammede Hubei-provinsen. Det var på et matmarked i delstatshovedstaden Wuhan at viruset først ble påvist og senere spredde seg.

Utenfor epidemiens episenter blir det meldt om 56 nye smittede. Det tallet har sunket 15. dager på rad. En kinesisk studie påpeker at de fleste smittede ikke har blitt alvorlig syke, og helsemyndighetene mener de fallende smittetallene er en indikasjon på at utbruddet er under kontroll.

President Xi Jinping sier restriksjonene som er innført, gir «synlig framgang» i kampen mot viruset. Det kom fram i en telefonsamtale med den britiske statsminister Boris Johnson tirsdag, ifølge statlige medier.

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer likevel om at det er for tidlig å slå fast at nedgangen vil fortsette.

NTB-AFP

Onsdag 19. februar 2020

Extra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn
Matbransjens Faglige Utvalg har felt butikkjeden Extra-Leker for å dele ut spiselige vareprøver til barn på Alnabru i Oslo, uten foresattes samtykke.

Matbransjens Faglige Utvalg (MFU) regulerer markedsføringsaktiviteter for mat og drikke mot barn og unge, der det skal innhentes samtykke fra foreldre.

MFU fikk inn en klage etter at det ble delt ut vareprøver etter demonstrasjon av en slushmaskin til salgs i Extra-Lekers butikk på Alnabru i Oslo.

— Når barna er de første til å oppdage et slikt tilbud og allerede har mottatt vareprøven er det for sent å få foreldresamtykke. Butikker må ikke organisere en utdeling slik at det i realiteten ikke er mulig for foreldre/foresatte å takke nei til et slikt tilbud om prøvesmaking, påpeker MFU i en pressemelding.

I Extra-Lekers tilsvar tas klagen til følge. Hendelsen anses som en glipp.

NTB

Tirsdag 18. februar 2020

Amerikansk general: Øvelsesforholdene i Norge er unike
Nato-øvelsen Cold Response i Norge i mars er en mulighet til å drive vintertrening under forhold som ikke finnes noen andre steder, sier amerikansk general.

— Vi har kalde områder i USA også, men ikke så kalde og ikke så langt nord. Vi driver vintertrening i Bridgeport i California, sier generalmajor Partick J. Hermesmann i de amerikanske marinestyrkene til NTB.

Han skynder seg å legge til at det ikke er snakk om strendene i Sør-California, men kalde fjell nord i delstaten.

— Men de vinterforholdene vi får bryne oss på i Norge, finnes det ikke maken til noe sted i verden, så vidt jeg vet, sier Hermesmann.

— Viktige allierte

Men det er altså likevel noe helt annet enn det som venter under Cold Response 2020, som primært skal foregå i Troms i den første halvdelen av mars.

— I tillegg er det norske forsvaret og det norske folket viktige allierte. Derfor kommer vi til Norge for å øve, forklarer generalmajoren som leder USAs marinestyrker i Europa.

NTB

Tirsdag 18. februar 2020

Færre har tillit til at kommunen leverer trygt drikkevann
Tilliten til at norske kommuner og vannverk leverer trygt drikkevann, faller, viser en ny undersøkelse.

I fjor ble innbyggerne i Askøy kommune i flere runder bedt om å koke drikkevannet etter funn av E.coli-bakterier i et fjellbasseng. Saken fikk mye oppmerksomhet i mediene.

En kartlegging Aftenposten gjorde i juni i fjor, viste at innbyggere i til sammen 62 kommuner i løpet av året til da hadde blitt bedt om å koke drikkevannet.

Nå viser en ny undersøkelse Sentio har gjennomført for interesseorganisasjonen Norsk Vann at 84 prosent av de spurte har tillit til at kommunen eller vannverket leverer trygt drikkevann. Det er sju prosentpoeng lavere enn for et år siden.

— Tilliten til at norske kommuner og vannverk leverer trygt og godt drikkevann til befolkningen og næringslivet, er høy. Vi ser en liten nedgang det siste året, noe jeg antar kan skyldes saken på Askøy i fjor sommer, sier direktør Thomas Breen i Norsk Vann.

I undersøkelsen svarer samtidig 91 prosent av de spurte at de er fornøyd med vann- og avløpstjenestene de mottar.

NTB

Tirsdag 18. februar 2020

Mann frikjent for kokainsmugling etter å ha sonet i to år
En mann er frikjent for narkotikasmugling etter å ha sonet to år av en dom på sju års fengsel.

— Dommen var enstemmig, og det var veldig emosjonelt for ham, sier mannens forsvarer, advokat Matthias Wilding, til NRK.

For tre år siden varslet den tyske mannen politiet om narkotikasmugling. Sammen med en albansk venn tok han danskebåten til Larvik i 2017. Dette var den sjuende turen de tok sammen, men allerede etter et par turer skal 45-åringen ha fattet mistanke om at alt ikke var som det skulle.

Hver gang de ankom Norge måtte han kjøre bilen, mens vennen skulle gå av båten. Han fikk også betalt for å være sjåfør. Mannen forsto etter hvert at han ble misbrukt som kurer og valgte derfor å varsle om smuglingen.

Til tross for at tyske myndigheter advarte ham mot å bli med på turene, fortsatte han å ta oppdrag som sjåfør.

— Han kunne ikke risikere at bilen ble stoppet etter at han selv hadde sagt nei til å bli med, forklarer Wilding.

Likevel ble mannen pågrepet og dømt for innførsel av narkotika til Norge. På turen i 2017 ble bilen vinket inn til kontroll. Han hadde selv varslet tollmyndighetene om at de skulle til Norge og trolig hadde med narkotika. I bilen fant tollerne 12 kilo kokain.

45-åringen ble dømt til sju år og seks måneder fengsel i Larvik tingrett i 2018. Agder lagmannsrett halverte straffen etter en anke, men tyskeren var ikke fornøyd og anket til Høyesterett, som opphevet dommen. Dermed fikk han en ny behandling i lagmannsretten, som altså nå har frikjent ham.

NTB

Tirsdag 18. februar 2020

Vegvesenet trekker løyver til omstridt transportselskap
Vegvesenet trekker alle løyvene til det omstridte transportselskapet Vlantana Norge AS på grunn av dårlig vandel. Nå legger selskapet ned driften.

Det har blant annet blitt avdekket alvorlige brudd på kjøre- og hviletid, manglende dokumentasjon, systematisk feilregistrering av timelister og manglende utbetaling av lønn til de ansatte, opplyser Statens vegvesen.

Det er første gang Vegvesenet tilbakekaller løyver på grunn av vandel. Tilbakekallingen gjelder alle de 85 løyvene til det litauiske selskapet.

Vlantana innrømmet selv feil etter en foretakskontroll fra Vegvesenet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet i november 2019. Ifølge NRK skal sjåførene i selskapet ha jobbet 100 prosent, mens de hadde kontrakt og lønn for å jobbe 50 prosent. Selskapet ble da bedt om å dokumentere virksomheten sin i Norge innen tre uker for å ikke miste løyvene.

NTB

Tirsdag 18. februar 2020

75 millioner kroner lyses ut til innovasjon
Innovasjon Norge og Forskningsrådet utlyser 75 millioner kroner til kommuner og etater som vil utvikle nye produkter og løsninger som ikke finnes på markedet.

— Vi trenger en offentlig sektor som våger å tenke nytt og som satser på innovasjon. Innovasjonspartnerskap viser hvordan innovative virkemidler kan løse store samfunnsutfordringer. Dette kan bidra til alt fra tunnelsikkerhet til eldreomsorg, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Nærings- og fiskeridepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Samferdselsdepartementet har avsatt penger til ordningen. I tillegg til økonomisk støtte får vinnerne bistand med prosessen fra Innovasjon Norge, Nasjonalt program for leverandørutvikling og Digitaliseringsdirektoratet.

— Offentlig sektor i bygd og by trenger å tenke nytt for å løse fremtidens utfordringer innen områder som helse, klima, miljø og mobilitet. Gjennom denne ordningen kan små distriktskommuner gå sammen for å utvikle og kjøpe innovative løsninger. Slik kan innovasjonen også komme flere til gode, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Tall fra Statistisk sentralbyrå tyder på at kostnadene til forskning og utvikling (FoU) i næringslivet stabiliserte seg i 2018 etter en periode på nesten ti år med sterk vekst.

32,7 milliarder kroner gikk til FoU i næringslivet i 2018, en økning på 2 prosent fra året før. Målt i faste priser en det en liten nedgang på 1 prosent.

Stabiliseringen skyldes blant annet at enkelte aktører har redusert sin FoU-innsats betydelig eller ikke lenger utfører FoU i Norge. Den gjenspeiles dessuten i en utflating av veksten i antall FoU-personer og en liten nedgang i antall FoU-årsverk sammenlignet med tidligere år.

NTB

Tirsdag 18. februar 2020

Flere kildesorterer plast
En undersøkelse utført av Grønt Punkt Norge i januar viser at 83 prosent av nordmenn oppgir at de kildesorterer plastemballasje.

Aldri har oppslutningen rundt kildesortering av plastemballasje vært høyere enn de to siste månedene, viser undersøkelsen.

I desember i fjor økte andelen nordmenn som sier at de kildesorterer plastemballasje, fra 79 prosent til 84 prosent.

Gjennom jevnlige målinger følger Grønt Punkt Norge med på oppslutningen rundt kildesortering av plastemballasje og andre emballasjetyper.

NTB

Tirsdag 18. februar 2020

Stengte overganger og værfaste turister på fjellet
Gjestene på Haukeliseter fjellstue i Vinje må forberede seg på nok en overnatting. Uvær fører også tirsdag til stengte fjelloverganger i Sør-Norge.

Heller ikke tirsdag blir E134 Haukelifjell åpnet slik at de 50 værfaste gjestene på Haukeliseter fjellstue kommer seg hjem til jobb og skole.

— Det er litt lettere i dag, men fortsatt mye vind, og det har falt mellom 30 og 40 centimeter snø i løpet av natten, sier bestyrer Haakon Aarthun.

Han forteller at gjestene blant annet har bidratt med snøhulebygging, spørrekonkurranse og et improvisert foredrag om Nepal for å få tiden til å gå. Selv forsikrer han om at de har nok mat og utstyr til å kunne ta seg av gjestene i flere dager fremover.

— Skulle det oppstå en akuttsituasjon, kan vi nok få dem ut også, men sånn som det er nå, kan vi ikke bevege oss langt, sier bestyreren.

Uvær i fjellet i Sør-Norge fører til flere stengte fjelloverganger tirsdag morgen Det gjelder riksvei 7 over Hardangervidda, fylkesvei 50 Aurland-Hol og riksvei 13 over Vikafjellet. På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er det kolonnekjøring.

På grunn av snøras og dårlige værforhold er det også full stans på Bergensbanen mellom Ustaoset og Myrdal. Bane Nor skal komme med oppdatert informasjon tirsdag klokka 12.

— Inntil videre må passasjerene følge med, belage seg på at ting tar tid og at de eventuelt må prøve seg på fly hvis de er nødt til å bevege seg mellom vest og øst, sier kommunikasjonssjef Gina Scholz i Vy.

NTB

Tirsdag 18. februar 2020

Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter
Et tilsyn ved norske sykehus viser hittil at nesten alle bryter loven og utsetter pasienter for alvorlig risiko når pasientene ikke får plass på rett avdeling.

Det er Statens helsetilsyn som med overordnet, faglig ansvar for helse- og omsorgstjenester gjennomfører det landsomfattende tilsynet, der åtte sykehus så langt er undersøkt, og kun Helse Stavanger har fått godkjent, skriver VG.

Det er ikke uvanlig at kapasiteten er så sprengt at sykehusene utplasserer pasienter, men ifølge Helsetilsynet følges disse pasientene så dårlig opp at det er lovbrudd og utgjør en risiko ved Helse Bergen, St. Olavs i Trondheim, Helse Fonna i Haugesund, Sykehuset Østfold, Sørlandet Sykehus, Helse Førde og Hamar Sykehus.

Avdelingsdirektør i Helsetilsynet Ragnar Hermstad sier til VG at risikoen øker når pasienter flyttes til sengeposter som ikke har faglig kompetanse på vedkommendes helseutfordringer.

De omtalte sykehusene tar tilbakemeldingene på største alvor har alle igangsatt tiltak for å imøtekomme problemene.

NTB

Tirsdag 18. februar 2020

Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt
Widerøe sier ruter kunne reddes med 65 kroner avgiftskutt per flysete, mens Jonny Finstad (H) reagerer på at flyselskapet vil ha enda mer kutt enn det har fått.

Mandag ble det kjent at flyselskapet Widerøe kutter 4.000 avganger i distriktene fra 4. mai, noe som tilsvarer 15 prosent av de kommersielle flygningene i kortbanenettet i Norge. Stortingsrepresentant Jonny Finstad fra Høyre reagerer på at rutekuttene skjer når regjeringen har gitt Widerøe 40 millioner i avgiftskutt for å avhjelpe den økonomiske situasjonen

— Dette gjør Widerøe for å presse fram bedre rammebetingelser for sin kommersielle flydrift. Det er utrolig skuffende at de vil gjennomføre disse kuttene, sier Finstad til NRK.

Kommunikasjonsdirektør Silje Brandvoll i Widerøe sier det i realiteten bare ble 28 millioner i avgiftslette og henviser til beregninger fra Avinor.

— Dette har i tillegg blitt mer enn nullet ut av andre avgiftsøkninger, sier hun, og viser til co2-avgift og flypassasjeravgift.

Brandvoll sier til Helgelands Blad at med en reduksjon i flypassasjeravgiften på 65 kroner per sete, kunne mange ruter vært beholdt. Det er ifølge henne ikke aktuelt å legge 65 kroner på billettprisen i et prissensitivt marked.

Tidligere mandag sa Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB at kuttene er en liten katastrofe for kollektivtilbudet i distriktene, der småflyene er selve tilbudet mange steder.

Administrerende direktør Stein Nilsen i Widerøe erkjenner at selskapet er i en fortvilt situasjon, og at de med dette kutter helt nødvendig transport i Distrikts-Norge.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) sier han er bekymret for konsekvensene.

NTB

Mandag 17. februar 2020

Philip Manshaus tiltalt for drap og terror
Oslo statsadvokatembeter har tiltalt 22 år gamle Philip Manshaus for drap og terrorhandling etter drapet på stesøsteren og angrepet i Al-Noor-moskeen.

22-åringen er tiltalt for å ha drept sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og for terrorhandling mot Al-Noor-moskeen i Skui i Bærum i august.

Saken skal opp i Asker og Bærum tingrett 7. mai. De har satt av tre uker til behandling av draps- og terrorsaken. Den skal etter planen tas opp til doms 26. mai.

— Jeg har ingen kommentar ut over at vi fortsetter våre forberedelser til hovedforhandling, skriver Manshaus‘ forsvarer, advokat Unni Fries, i en sms til NTB.

Id-feiring

Philip Manshaus har erkjent at han skjøt og drepte sin stesøster i deres felles hjem på Eiksmarka før han satte seg i bilen og kjørte til Al-Noor-moskeen på Skui i Bærum. Der løsnet han ild med et haglgevær, men ble overmannet av to personer som befant seg i bygningen før han rakk å skade noen.

NTB

Mandag 17. februar 2020

Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak
Politidirektør Benedicte Bjørnland sier at det vil bli krevende å innfri bemanningsmålet i etaten og varsler effektiviseringstiltak.

Bjørnland mener det er krevende balansegang å kombinere reformgjennomføring, streng økonomisk styring og samtidig opprettholde tjenestetilbudet i et endret kriminalitetsbilde. Det opplyser hun i en pressemelding i forbindelse med at budsjettfordelingen til etaten er klar.

Tilbakemeldingen fra flere politimestre er at årets budsjetter er utfordrende. Det til tross for ekstra tildelinger fra sentralt nivå til politidistriktene på 283 millioner kroner.

I år skal politiet ansette 174 nyutdannede fra Politihøgskolen for å nå målet om to politiansatte per 1.000 innbyggere i løpet av 2020.

— Som etat, er vi ansvarlig for å innfri dette kravet så langt det er mulig. Men vi ser at flere vil ha utfordringer med å ansette innenfor den disponible rammen for 2020, sier Bjørnland.

Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak, men opplyser at hun skal komme tilbake med hva det blir. Samtidig understreker hun at tallet på tjenestesteder skal opprettholdes.

— I likhet med resten av offentlig sektor kommer politiet til å få strammere budsjetter i fremtiden. Det betyr et kontinuerlig fokus på god og effektiv drift framover på alle nivå i etaten.

NTB

Mandag 17. februar 2020

IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker
Den terrorsiktede kvinnen som ble hentet fra Syria sammen med sine to små barn, ble mandag varetektsfengslet i fire nye uker.

Den siktede kvinnen var ikke til stede da kjennelsen ble avsagt, da det hele foregikk som kontorforretning, altså uten partene til stede.

Hun er undergitt brev- og besøkskontroll fram til mandag 16. mars.

Den 29 år gamle kvinnen ble i januar hentet hjem fra Syria sammen med sine to små barn. Mandag 20. januar ble hun varetektsfengslet i fire uker.

Regjeringen besluttet å hente hjem familien fra Syria på grunn av at det ene barnets antatt alvorlige sykdom. Hjemhentingen førte til at Fremskrittspartiet gikk ut av regjeringen.

NTB

Mandag 17. februar 2020

Norske eldste person er død
110 år gamle Marie Antonette Andersen fra Helgeland var inntil søndag Norges eldste person. Søndag kveld døde hun.

Det opplyser hennes familie til Brønnøysunds Avis.

Andersen fylte 110 år 29. september, noe som ble feiret på sykehjemmet i Leirfjord med 30 familiemedlemmer til stede.

Andersen ble født i 1909 på Tomma i Nesna kommune på Helgeland.

NTB

Mandag 17. februar 2020

Lillesand IL snur etter shortsbråk — hylles av Raja
Lillesand IL gjør det nå klart at håndball- og fotballspillere i idrettslaget skal slippe å spille i hvite shortser, som blir gjennomsiktige når de blir våte.

— Ingen skal løpe rundt i gjennomsiktige shorts, skriver leder Tor Berthelsen i Lillesand IL på Facebook mandag morgen.

— Det må være hevet over enhver tvil at det blir mørke shorts i Lillesand IL heretter, slår hans fast

Det var Agderposten som først omtalte saken.

Tatt på alvor

Idrettsminister Abid Raja (V) er blant de mange som har engasjert seg i saken.

— Det er veldig bra at klubbens ledelse har tatt jentene og deres bekymringer på alvor og nå tilrettelegger for shortser som gjør at jentene nå finner trivsel under sin idrettsdeltakelse, sier han til NTB mandag.

Debatten rundt shortsene har gått høyt etter at idrettslagets årsmøte nylig vedtok å stemme ned et forslag fra håndball og fotballavdelingene på vegne av jenter i klubben. Jentene ba om å få slippe å spille i hvite shortser, som blir gjennomsiktige når de blir våte.

Vil møte jentene

Flere jenter hadde sagt fra om at shortsene skaper problemer under menstruasjon og at de ikke føler seg komfortable under treninger og kamper.

— Jeg tror alle foreldre kan forstå det dersom jenter ikke ønsker å spille i gjennomsiktige shortser, sier Raja.

— Det at klubben tar signalene fra jentene og gjør disse endringene, viser at det finnes sunn fornuft frivilligheten i hele Norge. At de snur i saken, gir jeg som idrettsminister tommel opp for, sier han.

Raja håper nå han kan få truffet jentene i Lillesand IL, kanskje under Norway Cup i Oslo i sommer.

— Ellers blir jeg gjerne med på en trening med jentene når jeg kommer til Sørlandet, sier idrettsministeren.

NTB

Mandag 17. februar 2020

FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte
Det nye koronaviruset har medført etterspørsel etter munnbind i norske apoteker. Men munnbind gir falsk trygghet og lite beskyttelse mot smitte, ifølge FHI.

— Munnbind har liten effekt for å forhindre smitte blant befolkningen og kan i noen tilfeller bidra til å øke risikoen for smitte, sier seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.

Årsaken til det er at mange ofte bruker munnbind på feil måte, ifølge seksjonslederen.

— Helsepersonell får opplæring i å ta på munnbind på korrekt måte. Dersom de ikke sitter rett på, vil de gjøre lite for å forhindre smitte. Helsepersonell bruker munnbind i kortere perioder, når de står ovenfor en pasient med kjent eller sannsynlig smitte. Det bidrar også til korrekt bruk, sier Eriksen-Volle.

Etterspørselen etter munnbind har tatt av i Norge den siste måneden. Apotek 1 sier at de er fullstendig tomme for munnbind i alle deres apotek, mens mange Boots-apotek også er tomme for munnbind.

Covid-19-viruset har til nå tatt livet av 1.765 mennesker i Kina siden viruset ble oppdaget i desember. I tillegg har fem personer dødd i fem ulike land, deriblant Frankrike og Japan. Mer enn 70.500 totalt er blitt smittet av det nye koronaviruset.

NTB

Mandag 17. februar 2020

Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær
Kraftig vind og nedbør over Sør-Norge medfører at en rekke fjelloverganger er stengt, blant annet riksvei 7 over Hardangervidda.

Også E134 over Haukelifjell er stengt på grunn av uværet.

Det er ventet kraftige vindkast i området. Vinden er ventet å øke fra mandag ettermiddag av, og meteorologene har sendt ut gult farevarsel. Strekningen blir etter all sannsynlighet ikke gjenåpnet i dag, ifølge Vegvesenet.

Også riksvei 13 over Vikafjellet stengt, og det vil bli foretatt en ny vurdering klokken 10.

Fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet og fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland er også stengt. Sistnevnte strekning forblir stengt ut mandag.

NTB

Mandag 17. februar 2020

Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge — bare ikke for tro og livssyn
Antall frivillige organisasjoner har økt de siste ti årene, både nasjonale og lokale, og nordmenn er medlem av to slike i snitt hver.

Det viser en ny rapport fra Senter for forskning på sivil­samfunn og frivillig sektor ved Institutt for samfunns­forskning og NORCE, der de har undersøkt utviklingen de siste ti årene.

Antallet frivillige nasjonale organisasjoner har økt fra 3.395 til 3.875, og lokale har en økning fra 86.700 til 95.300. Det er særlig «kultur og fritid»- og «bolig og økonomi»-sektorene som har økning, mens «tro og livssyn» er den eneste kategorien som går tilbake, melder Vårt Land.

— Hoved­grunnen til at tro- og livssynsfeltet ­skiller seg negativt ut, er at mange ­lokallag nedlegges eller blir sammenslått. Hovedgrunnen er en forgubbingstendens og ­dårligere rekruttering enn på andre felt, sier seniorforsker Karl Henrik Sivesind ved Institutt for samfunnsforskning.

Tro- og livssynsorganisasjoner har imidlertid økt inntektene, mye fordi de har lojale givere og dessuten mottar en del gjennom arv. For tro- og livssynsforeninger har andelen av pengegaver og arv i det totale inntektsbildet økt fra 36 til 41 prosent.

Til sammen har alle organisasjonene 9,5 millioner medlemskap, mot 8,9 millioner for ti år siden, en økning som gjenspeiler befolkningsøkning og viser at vi i snitt er medlem av 1,9 frivillige organisasjoner hver.

Ifølge rapporten har ramme­betingelsene for frivilligheten i Norge blitt forbedret, Størst utslag kom ­via ordningen med momskompensasjon og økt støtte fra tippemidler.

NTB

Mandag 17. februar 2020

Saltbil veltet i Telemark — svært glatte veier i Sør-Norge
En saltbil kjørte av veien i Telemark natt til mandag. En brannbil som skulle hjelpe til, skled også av veien. Nå står også en bilberger og en strøbil fast.

Veitrafikksentralen i Sør advarer om stedvis krevende kjøreforhold i Grenland på grunn av regn som fryser på bakken, og lover at de har alle sine mannskaper ute for å hjelpe til med å sikre forholdene på veiene, men det er ikke bare bare, selv for proffene.

Klokka 4.05 natt til mandag fikk Sørøst politidistrikt inn melding om et trafikkuhell i Nome i Telemark, der en saltbil hadde har kjørt av veien og veltet på et veldig glatt sted.

— Heldigvis gikk det bra med fører, han har litt vondt i beinet, men skal ellers være uskadd. Bilen velta rundt, sier operasjonsleder Truls Fjeld til NTB.

På vei opp for å bistå gikk det skeis for en av brannbilene.

— Den ene brannbilen som var på vei opp dit, skled av veien. Det skjedde pent og pyntelig, uten noen eller noe ble skadd. I tillegg står en bilberger og strøbil fast. Det viser akkurat hvor glatt det er der ute nå, sier Fjeld.

Alle bilister som er ute, bes tilpasse seg forholdene og vise hensyn.

NTB

Mandag 17. februar 2020

Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse
BankID kan brukes som personlig signatur, til å opprette kontoer og ta opp lån for flere millioner. Ofre for bankID-svindel fra de nærmeste får lite hjelp.

Ifølge jusstudent og medarbeider i Husleie- og gjeldsgruppen til Juss-Buss Mari Storholt er uvitende ofre for bankID-svindel nærmest rettsløse, fordi de møter stengte dører hos Finansklagenemnda, skriver Dagens Næringsliv.

Skal ikke, men gjør det likevel

Du skal aldri dele passord eller kode på BankID med noen, ikke engang med familiemedlemmer, partner eller andre du stoler på, men en undersøkelse utført av Norstat i november i fjor viste at 6 prosent har gjort det minst én gang og at 4 prosent mener det er greit å dele kode og passord. I aldersgruppen 18—29 år sa 11 prosent at de har delt BankID med andre én eller flere ganger. 18 prosent sa at de har brukt andres BankID en eller flere ganger.

NTB

Søndag 16. februar 2020

To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby
Politiet etterlyser to gjerningsmenn etter at Bingoland Vestby i Viken ble ranet søndag kveld.

— Ranerne truet en ansatt med kniv og fikk med seg kontanter. Den ansatte ble ikke fysisk skadd, opplyser Øst politidistrikt på Twitter.

Gjerningsmennene er trolig av utenlandsk opprinnelse. Den ene mannen betegnes som høy og slank, over 190 centimeter. Den andre er noe lavere og kraftigere.

— Inntil videre fremstår gjerningspersonene ukjente for oss, og vi har bedt om tips i saken, og vi jobber med å fremskaffe vitner, sier operasjonsleder Kari Monsen i Øst politidistrikt til VG.

Politiet søkte i området med flere politienheter, blant annet med hunder og helikopter.

Truet med kniv

Bodil Jahr, daglig leder på Bingoland Vestby, forteller at hun ble oppringt av sønnen til den ansatte kvinnen som var på vakt.

— Det kom to maskerte personer inn i lokalet. De tok seg en runde i lokalet. En kunde satt og spilte, og da kunden gikk ut av lokalet kom de maskerte personene inn igjen — med kniv, sier hun.

Ifølge Jahr var de to mennene svært nærgående med kniv mot den kvinnelige ansatte.

— De rev opp jakken hennes med kniven, forteller hun.

— Grusomt

Jahr sier at ranerne har fått med seg et betydelig beløp. Da de til slutt dro, låste den ansatte kvinnen lokalet og dro fra stedet. Hun blir nå fulgt opp av helsepersonell og arbeidsgiver.

— Vi har hatt innbrudd, men ikke dette. Jeg synes det er grusomt, og nå gruer jeg meg til å jobbe, sier Jahr, som har drevet bingoen i 22 år.

Bingoranet i Vestby kommune i Follo i Viken skjedde rundt klokken 20 søndag kveld.

NTB

Søndag 16. februar 2020

Elg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms
Flere elg- og rådyrkalver dør nå av utmattelse fordi de ikke får i seg nok mat på grunn av store snømengder, opplyser viltnemnda i Målselv i Troms.

Nestleder i viltnemnda i Målselv, Tor Eriksen, forteller til Nordlys at det har vært vanvittig med snøfall i Indre Troms i det siste, og de ser at dyr sliter veldig med utmattelse.

— Derfor ber vi jegere og grunneiere om å sage ned beite til dyrene slik at de får i seg mat. De kan sage ned trær, og bruke det som ved. Det blir kvister liggende igjen på bakken, noe som dyrene kan spise. Vi følger med på flere dyr som er små og til dels utmattet, sier han.

Store brøytekanter fører til at elg og rådyr sparer energi ved å gå på veien, noe som har ført til flere påkjørsler. Viltnemnda oppfordrer ikke til ulovlig kjøring, men forteller at elg og rådyr også kan følge sporene til scootere og traktorer.

— Det gjør at vi får færre dyr på veiene, og dermed færre påkjørsler, sier Eriksen.

For fem år siden døde rundt 30 unge dyr som følge av utmattelse, noe Eriksen sier at man må unngå i år.

— Vi må prøve å ligge i forkant denne gangen, sier han.

NTB

Søndag 16. februar 2020

Internasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms
En 30 år gammel mann fra Bulgaria ble natt til lørdag stoppet av UP i Troms. Det viste seg at han var etterlyst for et ran begått for flere år siden.

Mannen ble natt til lørdag klokken 2 stoppet i en rutinekontroll av Utrykningspolitiet i Skibotn i Storfjord kommune.

— Det var en helt tilfeldig kontroll, forteller politiadvokat Thomas Rye-Holmboe i Troms politidistrikt til Nordlys.

— Vi sjekket ham mot våre registre og det ble avdekket at han var etterlyst for ran, sier politiadvokaten.

30-åringen ble framstilt for varetektsfengsling i Nord-Troms tingrett, som besluttet å holde mannen i varetekt på grunn av unndragelsesfare. Mannen har samtykket til utlevering i hjemlandet Bulgaria, men motsatte seg varetektsfengsling.

— Jeg kan bekrefte at mannen er siktet for et ran som ligger noen år tilbake i tid. Dette er begått i hjemlandet. Ut over det ønsker ikke jeg å kommentere innholdet i denne siktelsen, sier mannens forsvarer Thomas Hansen.

NTB

Søndag 16. februar 2020

Uvær fører til stengte veier, kansellerte ferger og isolering
Kraftig vind og nedbør over Sør-Norge har ført til veltede trær, stengte veier og avlyste ferjeavganger. Flere personer er isolert etter et jordras på Osterøy.

Politiet har ikke oversikt over mange personer som er berørt, men bare i ett av områdene på øya er rundt 15 personer isolert, melder Bergens Tidende.

Raset gikk 200 meter vest for Kallestad bro og sperrer to veier. Det er 15 til 20 meter bredt og tre meter høyt, ifølge Vegtrafikksentralen. Jordraset gikk over veien og ned til Kallestadsundet.

Veien er fremdeles sperret og vil ikke bli gjenåpnet søndag.

— Grunnen er at massene må stabilisere seg før mannskapene kan begynne med opprydning. Det er også meldt om mer nedbør det kommende døgnet, skriver Vegtrafikksentralen.

NTB

Søndag 16. februar 2020

MGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning
Det er helt uaktuelt med ny stemmegivning etter stemmekrøll under Melodi Grand Prix-finalen, ifølge prosjektleder Stig Karlsen for Melodi Grand Prix.

Han møtte pressen dagen derpå MGP-finalen, hvor stemmekrøll førte til at en jury på 30 mennesker stemte fram de fire finalistene, uten å ha sett showet.

Stemmene deres var sendt inn på forhånd og baserte seg på studioinnspillingene til hver av låtene, og ikke på liveshowet, skriver Aftenposten.

— Dette var en jury som var satt opp for en ekstrem situasjon, hvis det utenkelige skulle skje, og det skjedde, sier prosjektleder Stig Karlsen for MGP til Dagbladet.

Til tross for at folk ikke fikk stemt fram sine favoritter under sendingen, er det uaktuelt å gjennomføre en ny avstemning.

NTB

Søndag 16. februar 2020

Ingen mistanke om at noen er tatt av snøskred i Oppdal
Politiet har ingen mistanke om at noen ble tatt av et snøskred som gikk i Oppdal søndag morgen.

Skredet gikk i området Skarvatnet og Karlsenget. Det er en tråkket turskiløype i området der raset gikk.

— Vi fikk inn en sikker melding om et snøskred som hadde gått da klokken var 6.40 søndag morgen, sier operasjonsleder Øystein Sagen i Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

Han legger til at det fremdeles skal være en snøkant der skredet har gått, som potensielt kan rase.

— Det har vært en del vind i natt og derfor fokksnø som skaper rasfaren i området. Ifølge varsom.no skal det avta utover dagen, og vi får håpe det ikke går flere skred, fortsetter Sagen.

Trøndelag politidistrikt opplyser at det fortsatt er skredfare i området og ber folk utvise forsiktighet på stedet.

Hovedredningssentralen Sør-Norge er orientert om skredet, og Veitrafikksentralen er varslet for å vurdere om Fylkesvei 6516, som ligger i nærheten av rasområdet, skal stenges.

Sagen opplyser til avisa Opp at området allerede er blitt sperret av og at en politipatrulje er på vei.

— Politipatruljen som er på vei til stedet skal vurdere hva som skal skje videre, sier operasjonslederen.

NTB

Søndag 16. februar 2020

Ny rapport: Nye spisevaner hos oppdrettslaksen kan redusere klimautslipp
For å få ned klimaavtrykket til norsk oppdrettslaks må laksens spisevaner endres, foreslås det i en ny rapport.

I rapporten legges det fram en rekke tiltak for å redusere klimagassutslipp til Norges nest største eksportvare etter olje. For oppdrettslaks foreslås det blant annet å endre innholdet i fiskefôr og sikre full bruk av fiskens biprodukter, som hoder, innmat og rygger.

— Den norske oppdrettsnæringen er flink til å utnytte biprodukt fra laksen, men kan bidra enda mer. Vi må også vurdere om vi kan få mer verdi ut av lite prosessert fisk. Fisken blir sendt til utlandet med liten kunnskap om hva som skjer med den, sier seniorrådgiver Erik Skontorp Hognes i det rådgivende ingeniør- og arkitektfirmaet Asplan Viak til Aftenposten.

Sammen med forskere fra Sintef og Rise Research Institutes of Sweden, har de kartlagt klimaavtrykket til norsk sjømat i 2017. Rapporten er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.

Utredningen peker på 60 ulike tiltak som gjør det mulig for Norge å halvere ikke-kvotepliktige utslipp innen 2030.

Fôr utgjør opptil 83 prosent av norsk laks’ klimagassutslipp. Det er blant annet fordi fiskefôr inneholder vegetabilske råvarer med høyt klimaavtrykk, som soya.

Mesteparten av soyaen i norsk laksefôr kommer fra Brasil. Der bidrar soyaproduksjonen til blant annet avskoging, noe som fører til høyt klimagassutslipp.

Kommunikasjonssjef Leif Kjetil Skjæveland hos fôrprodusent Skretting er kritisk til påstandene i rapporten.

— Vi kjøper bare sertifisert soya. Soyaen som brukes i norsk havbruk, kommer fra gårder som ikke har drevet med avskoging siden 2008, men dette blir ikke tatt hensyn til i vitenskapelige kalkuleringer, sier han.

NTB

Søndag 16. februar 2020

Møre og Romsdal Høyre vil innføre lik pris på ferjer over hele landet
Møre og Romsdal Høyre ønsker å innføre lik pris på ferjer over hele Norge. De ønsker også å gjøre autopassordningen mer brukervennlig og fleksibel.

— Prisene slik som de er i dag, og med den økningen som det er lagt opp til med innføring av autopass, gjør det lite attraktivt å bo og arbeide i distriktene, spesielt i kommuner der man er avhengig av ferje, skriver fylkeslaget i en epost til NTB.

Lørdag ble saken behandlet i fylkestinget, og resolusjonen ble enstemmig vedtatt.

Fylkeslaget mener også at staten skal kompensere fylket for de ekstra kostnadene for de nye miljøkravene for ferjer.

— Fylkeskommunen har fått en større økonomisk byrde etter de nye miljøkravene ble innført — dette må kompenseres, heter det videre.

NTB

Lørdag 15. februar 2020

Fire artister et skritt videre i MGP-finalen
Artistene Kristin Husøy, Ulrikke Brandstorp, Liza Vassilieva og Raylee gikk videre i MGP-finalen da en folkevalgt jury stemte fram sine favoritter.

De fire artistene skal i løpet av kvelden igjen bli til to, som skal til slutt skal kjempe om å representere Norge i finalen i Eurovision Song Contest, som går av stabelen i Rotterdam i Nederland i mai.

Den sedvanlige måten å stemme gjennom telefonlinjen var i år erstattet med en stemmefunksjon på NRK.no.

Det har så langt bydd på store tekniske problemet, og nettsiden er overbelastet. Seerne fikk dermed ikke stemt fram de fire artistene. Publikum buet da programlederne meddelte at de måtte gå for plan B som innebar at «en folkevalgt jury» pekte ut de fire artistene, som er videre i finalen.

Trondheim Spektrum var utsolgt og fylt opp av over 8.000 publikummere lørdag kveld. Det er 31 år siden sist den norske MGP-finalen ble arrangert utenfor Oslo.

— Hvis ikke dette byr på mersmak, så vet ikke jeg, sa kulturminister Abid Raja (V).

NTB

Lørdag 15. februar 2020

Tenåringer hoppet ned i T-banespor i Oslo — politiet advarer mot livsfarlig trend
Fem tenåringsjenter hoppet lørdag ned på skinnene på T-banestasjon i Oslo mens de filmet seg selv. Politiet advarer mot ny «livsfarlig» trend på sosiale medier.

Hendelsen skjedde like etter klokken 17 lørdag ettermiddag.

Jentene, som var i alderen 15 til 16 år, hoppet ned i skinnene på Storo T-banestasjon, filmet seansen, før de så hoppet opp igjen og gikk på en bane.

— Vi plukket de opp et par stopp senere, og de sa at dette er en trend på appen TikTok, sier operasjonsleder Tore Solberg i Oslo politidistrikt til NTB.

Ungdommene kan nå vente seg en anmeldelse fra Sporveien.

— Dette er ikke greit i det hele tatt, det er livsfarlig. Vi vil i aller høyeste grad fraråde folk fra å gjøre slikt, understreker Solberg.

TikTok er en app som blir stadig mer blant de unge. Appen er et sosialt nettverk der man deler korte videoer med sang-miming, humor eller dansing.

NTB

Lørdag 15. februar 2020

Overdosedødsfall skaper bekymring hos politiet — advarer unge om hardere stoffer
To menn ble fredag funnet døde i Skien, og politiet mistenker overdose. Nå advarer de om sterke stoffer i omløp. — Folk vet ikke hva de tar, advarer politiet.

To unge menn på 18 og 24 år ble fredag morgen funnet døde på en adresse i Skien. De antas å ha dødd som følge av overdose, noe som i så fall betyr at totalt tre personer i området har dødd som følge av overdose på kort tid.

— På generelt grunnlag er det grunn til å komme med en advarsel om narkotika. Folk vet ikke hva de tar, sier leder Annie Sandersen i etterforskningsavdelingen hos politiet i Grenland til Telemarksavisa.

Politiet etterforsker saken bredt, og de to mennene vil bli sendt til obduksjon.

— Det er en del indikasjoner på det befinner seg Fentanyl i ungdomsmiljøet i Telemark, sier leder Tor Ragnar Steffensen for forebyggende enhet ved Grenland politistasjon.

Fentanyl er en syntetisk form av heroin, som vanligvis brukes i medisin mot alvorlige smerter og til narkose. Fentanyl er opptil 100 ganger mer potent enn morfin og er livsfarlig selv i små doser.

37 år gamle Fredrik Elverhøy, som tidligere vært en del av rusmiljøet i Grenland, mener at rusmiljøet blir hardere og hardere. Han påpeker at sterke stoffer blir stadig mer utbredt også blant vanlig ungdom utenfor rusmiljøet.

— De får tak i det overalt. Fester. Snapchat. Sosiale medier, sier Elverhøy til NRK.

NTB

Lørdag 15. februar 2020

Erna Solberg kan være inhabil i Krekar-saken
Hvis Kongen i statsråd skal behandle en klage fra mulla Krekar på vedtaket om å utlevere ham til Italia, kan statsminister Erna Solberg (H) være inhabil.

Det kommer fram i en habilitetsvurdering fra lovavdelingen i Justisdepartementet, melder NRK.

Onsdag kom vedtaket fra Justis- og beredskapsdepartementet om at Najumuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, kan utleveres til Italia. Der ble han i fjor sommer dømt til 12 års fengsel for å ha planlagt terror.

Før vedtaket vurderte lovavdelingen i departementet om statsråd Monica Mæland (H) var inhabil i saken. De konkluderte med at hun ikke var det. Bakgrunnen for at spørsmålet ble reist var hennes relasjon til statsminister Erna Solberg, fordi Krekar i 2012 ble straffedømt for blant annet alvorlige drapstrusler rettet mot Solberg.

I habilitetsvurderingen står det om statsministeren:

«Vi legger til grunn at Solberg på grunn av det nevnte straffbare forholdet, ville vært inhabil til å delta ved behandlingen av begjæringen om utlevering av Ahmad.»

Krekar har en frist på tre uker for å få utleveringsspørsmålet inn for Kongen i statsråd. Krekars advokat Brynjar Meling sier at statsministerens habilitet kan bli tema i klagen.

— Det er et moment som vi har registrert. Så får vi vurdere hvilken betydning det skal ha i selve klagen og hvilken rolle Erna Solberg skal ha i det, sier Meling til NRK.

NTB

Lørdag 15. februar 2020

NVE sender ut isvarsel
Norges vassdrags- og energidirektorat sendte lørdag ut et isvarsel der de ber folk holde avstand til innløp, utløp og trange sund.

Årsaken til dette er at det etter langvarig mildvær med regn og snøsmelting i lavlandet er uvanlig store svake partier der vann strømmer under isen. Dette gjelder helt opp til og med Nordland.

— På Østlandet er det skøytemuligheter under om lag 300 meter over havet, men flere har opplevd å gå gjennom isen når de har trodd at de holdt nok avstand til bekkeinnløp, sier isvarsler i NVE, Ånund Kvambekk.

Ved inngangen til vinterferien har mildværet smeltet snøen på isen opp til om lag 300 meter over havet. Det ventes fortsatt mildvær, slik at snøen på isen trolig vil smelte opp mot 500 meter over havet og gi muligheter for skøyting høyere opp hvor isen er betydelig tykkere.

— Går du litt opp i høyden på Østlandet, holder god avstand til innløp og utløp, og går på land i farlige sund, vil du kunne få flotte naturopplevelser på is i vinterferien. Men ikke glem at en feilvurdering kan medføre plumping, sier isvarsleren blant annet.

Ellers i landet er det få skøytemuligheter. Isen er enten for svak, eller snødekt. Publikum kan finne isobservasjoner på iskart.no.

NTB

Lørdag 15. februar 2020

Datatilsynet: Kirken må innhente tillatelse til å filme
Datatilsynet sier det ikke er åpent for kirkene å strømme gudstjenester på internett med mindre de innhenter samtykke fra alle de involverte.

KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter og Kirkerådet laget nye regler hvor det skulle åpnes for strømming av gudstjenester, men ble møtt med kritikk. I innstillingen ble det lagt vekt på at en «gudstjeneste er en offentlig handling der tilstedeværende må være innforstått med at filming kan forekomme», skriver Vårt Land.

Sogneprest Anna Ramskov Laursen mente de nye reglene var i strid med den nye personvernloven. KA holdt fast på sitt syn og svarte at det var vanskelig å tenke seg et mer offentlig rom enn en kirke.

Nå har imidlertid Datatilsynet vurdert reglene. Deres tilbakemelding sier klart at kirken må «avklare med dem som figurerer sentralt i gudstjenesten og som fanges opp av kamera».

— Dersom man ønsker å filme dåp, bryllup og lignende må det innhentes samtykke fra involverte, sier seksjonssjef Ylva Marrable i Datatilsynet.

Videre fastslår tilsynet at nattverden under vanlige gudstjenester en personlig, religiøs handling for mange hvor kirken for å ivareta folks personvern og heller bør bruke et pausebilde eller flytte vinkelen på kamera.

Generelt mener Datatilsynet at det bare er noen små enkle justeringer som trengs i reglene om filming som KA og Kirkerådet har laget for at de skal være i overensstemmelse med personvernet.

NTB

Lørdag 15. februar 2020

Bil kjørte inn i hus i Sauda
En eldre mann ble reddet ut fra en personbil som kjørte inn i veggen i et bolighus i Sauda i Rogaland fredag kveld.

Beboeren i huset i Åstrand i Sauda ringte nødetatene klokken 22.28 fredag kveld etter at en personbil kjørte rett i husveggen.

— Melder ringte og fortalte at det var kommet en bil inn i huset. Vi vet ikke helt hva som er skjedd. Nødetatene rykket til stedet og melder tilbake om at husveggen er flyttet en meter, sier operasjonsleder Helene Strand i Sørvest politidistrikt til NTB.

Brannvesenet måtte trekke personbilen ut av husveggen. En mann i midten av 70-årene var fører av bilen. Operasjonslederen sier det ikke er funnet grunnlag for å mistanke om hendelsen er rusrelatert.

— Mannen var tilsynelatende uskadd, men kan har fått et illebefinnende og er tatt med til sykehus av ambulanse for undersøkelse, sier Strand.

NTB

Fredag 14. februar 2020

VG: Tom Hagen betalte 1,3 millioner euro til antatte kidnappere
I den siste meldingen fra dem som påstår å ha kidnappet Anne-Elisabeth Hagen, skrives det om hennes helseopplysninger.

8. juli i fjor fikk familien Hagen en kryptert epost fra den eller de som oppgir å ha kidnappet Anne-Elisabeth Hagen, skriver VG.

Like etter betalte ektemannen Tom Hagen 1,3 millioner euro til den ukjente motparten. Betalingen var i tråd med nye pengekrav som fremgikk av eposten.

Siste livstegn fra Hagen er fortsatt 31. oktober 2018, og det har ikke vært ny kontakt med angivelige gjerningspersoner siden 8. juli.

Betalte 1,3 millioner

Ett punkt i eposten skal ha vakt særlig oppsikt. At den eller de som skrev meldingen, skal ha omtalt helseopplysninger knyttet til den savnede 69-åringen.

— Politiet kan bekrefte at eposten fra den antatte motparten inneholdt flere ulike temaer. Av hensyn til den pågående etterforskningen, ønsker ikke politiet å gå nærmere inn på detaljer i kommunikasjonen med den antatte motparten, skriver etterforskningsleder Tommy Brøske til avisen.

Politiet har hatt flere lingvister til å analysere teksten, men skal ikke ha kommet til noen entydige konklusjoner.

Skeptiske

Etterforskningslederen legger ikke skjul på at de er skeptiske til eposten.

— Politiet finner det underlig at eposten av 8. juli 2019 kommer akkurat på dette tidspunktet. Vi er av den oppfatning at den antatte motparten har hatt svært god tid i forveien til å ta kontakt med familien og innlede forhandlinger. En teori i etterforskningen er at henvendelsen kom på bakgrunn av at politiet 26. juni 2019 offentliggjorde at hovedhypotesen var endret til drap, skriver Brøske.

Familiens bistandsadvokat Svein Holden sier han verken vil bekrefte eller avkrefte betalingsopplysningene.

NTB

Fredag 14. februar 2020

Svær sædcelleskulptur skaper strid i Stange
En gedigen sædcelle har utløst debatt i Stange i Hedmark om hvorvidt pendlerparkeringen ved E6 er den perfekte plasseringen for skulpturen.

Stange-ordfører Nils A. Røhne (Ap) mener at pendlerparkeringen ved Uthuskrysset er det beste stedet for den elleve meter høye skulpturen, som skal symbolisere noe av det kommunen kan skryte av, nemlig rike jordbruksressurser og eksport av oksesæd.

— For alle de tusener som passerer her hver dag, så åpner skogen seg til det fruktbare og frodige landskapet, sier han til NRK.

Vegvesenet er positive til skulpturen, men ikke til at den skal plasseres på pendlerparkeringen, opplyser seksjonssjef Hans Martin Asskildt.

Han sammenligner sædcellen med en annen skulptur i Innlandet, nemlig den store elgen ved riksvei 3 i Stor-Elvdal.

— Denne skulpturen vil nok skape interesse og oppmerksomhet, slik vi også erfarer fra elgen i Østerdalen. Det betyr at det må legges til rette for skuelystne. Pendlerparkeringen må også sannsynligvis omreguleres og utvides, noe vi ikke ønsker, sier han.

Ordføreren er ikke ferdig med saken.

— Vi skal ha den opp. Hvis vi ikke får lov her, så skal vi ha den opp en annen plass, men det er her det er best, sier Røhne.

Linda Bakke er kunstneren som står bak både elg-skulpturen og sædcellen.

NTB

Fredag 14. februar 2020

Rettssak om riksvei 4 kan ta nesten ett år
Det er satt av 50 uker til behandlingen av tvisten mellom Vegvesenet og utbyggeren NCC om utbyggingen av riksvei 4. Det vil i så fall være ny norgesrekord.

Ifølge NRK ba partene opprinnelig om 70 ukers behandlingstid.

Striden handler om prislappen på arbeidet som er utført på utbyggingen av riksvei 4 mellom Gran og Jaren. Prisen var opprinnelig 1,1 milliarder kroner, men NCC har krevd 800 millioner kroner mer og stevnet Statens vegvesen, ifølge NRK.

Saken skal etter planen opp for Gjøvik tingrett til høsten. Det jobber fire dommere i tingretten, og én av dem kan bli opptatt med den aktuelle saken i rundt to år — først ett år i retten og så ett år med skriving av dom.

— Det fører til at andre viktige volds- og krimsaker blir satt på vent. Det er uheldig og svært krevende, sier sorenskriver Ingjerd Thune.

Den lengste rettssaken noen gang i Norge så langt er, ifølge professor Terje Våland ved Universitetet i Stavanger, krangelen mellom oljeselskapet Esso og offshoreselskapet Smedvig om produksjonsskipet Balder. Den startet i Stavanger tingrett i mars 2000 og varte i 236 dager.

NTB

Fredag 14. februar 2020

Hver tiende person i Norge er uføretrygdet
Antallet uføretrygdede økte med 13.000 personer i 2019 til 352.200 personer. Dermed er 10,3 prosent av befolkningen i arbeidsfør alder uføretrygdet.

— Tallet på personer som får uføretrygd, økte med 13.000 personer i 2019, noe som er en litt lavere økning enn året før. Prosentandelen av befolkningen som får uføretrygd, er nesten på nivå med toppårene 2003 til 2004, og mer enn én av ti personer i alderen 18—67 år får uføretrygd, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Hun legger til at tre av fire nye som fikk uføretrygd i 2019, fikk arbeidsavklaringspenger før de fikk uføretrygd.

Det er færrest andel uføre i Oslo med 5,9 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år, og flest i Aust-Agder og Østfold med 14,8 prosent.

— Fylker med høy prosentandel eldre, har også høy prosentandel uføre. Yngre befolkning og et mer fleksibelt arbeidsmarked i hovedstadsregionen er med på å trekke prosentandelen som får uføretrygd ned. Lokale variasjoner i helse og utdanningsnivå har også innvirkning på hvor mange som får uføretrygd, sier Vågeng.

Nav har utarbeidet en prognose over den forventede utviklingen. De regner med at det i løpet av 2020 vil bli 360.300 uføretrygdede, som er en økning på 2,3 prosent, og at tallet i løpet av neste år vil nå 370.200 — en økning på 2,7 prosent.

NTB

Fredag 14. februar 2020

Strasbourg ba Norge om flere svar om oppfølging av barnevernsdom
Norge ble i 2018 dømt i Strasbourg etter at en mor ble nektet kontakt med barnet sitt. Oppfølgingen og svaret fra norske myndigheter ble ikke godkjent.

— Det er oppsiktsvekkende at myndighetene har vurdert at dette er tilstrekkelig, sier kvinnens advokat Nora Hallén til Dagbladet.

Romkvinnen ble fratatt omsorg for datteren som er født i 2011, men vant da saken ble fremmet for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Etter dommen fulgte norske myndigheter opp med erstatning til kvinnen, samt informerte offentlige organer som domstolene og barnevernet. Men kvinnen er fortsatt nektet kontakt med datteren, noe domstolen i Strasbourg slår ned på, skriver avisen.

I juni i fjor sendte Barne- og familiedepartementet sin handlingsplan for hvordan Norge vil innrette seg etter dommen i romkvinnens sak. Bare to uker etterpå fikk Norge tilbakemelding der det går fram at Strasbourg ikke er enig i at Norge har oppfylt forpliktelsene.

Blant annet blir Norge bedt om å svare på hvorvidt det er gjort eller vil bli gjort en ny vurdering av å gjenopprette samværet mellom mor og barn.

Barne- og familiedepartementet leverte en utvidet handlingsplan i slutten av oktober. Strasbourg har deretter seks måneders frist på å vurdere om svaret er godt nok eller om man skal be om ytterligere svar. Romkvinnens advokat er ikke enig i at Norge har besvart det Strasbourg etterspør.

NTB

Fredag 14. februar 2020

Mange ruspasienter tar sitt eget liv
Folk som har fått hjelp av helsevesenet for rusproblemer, har over 16 ganger høyere selvmordsrate enn normalen.

Nær to per tusende pasient som har vært i rusbehandling de siste tolv månedene, tar livet av seg årlig.

— Det er en overraskende høy selvmordsrate sammenlignet med befolkningen generelt, sier psykologspesialist Fredrik Walby til Klassekampen.

Walby har ledet arbeidet med en ny rapport om selvmord blant ruspasienter.

I rapporten har forskere for første gang sett på selvmordsraten blant pasienter som har mottatt hjelp gjennom spesialistjenestene for rusbehandling. Det behandles cirka 33.000 ruspasienter innenfor spesialisthelsetjenesten årlig. Forskerne har sett på 480 selvmord i pasientgruppen fra 2009 til 2017.

Pasienter med alkoholproblemer sto for den største andelen selvmord med 46,5 prosent. De fleste tar livet av seg noen måneder etter at behandlingen er avsluttet. Walby ble overrasket over hvor høy selvmordsraten viste seg å være, men har lenge visst at rusmidler og selvmord henger sammen.

— Rus øker impulsivitet og senker terskelen for suicidal atferd generelt. Veldig mange av dem med rusproblemer har også psykiske problemer, ofte angst og depresjon, samt en lang rekke livsbelastninger.

NTB

Torsdag 13. februar 2020

Oppsiktsvekkende varmerekord i Antarktis
I Antarktis er det for første gang målt over 20 varmegrader, melder brasilianske forskere.

Målingen lyder på 20,75 grader og ble gjort på Seymour-øya 9. februar, ifølge avisa The Guardian. Dette er nesten en hel grad høyere enn forrige rekord. Den var på 19,8 grader, og ble satt så langt tilbake som i januar 1982 på Signy-øya.

Den siste målingen kommer i kjølvannet av en annen foruroligende rekord. 18,3 varmegrader ble målt på den argentinske forskningsstasjonen Esperanza inne på Antarktis-halvøya 6. februar.

Disse rekordene er foreløpig ikke bekreftet at Verdens meteorologiorganisasjon, men er i samsvar med en serie målinger på halvøya og øyer i Sørishavet. Her har temperaturen i snitt økt med nesten 3 grader siden førindustriell tid.

Forskerne registrerer temperaturene på faste målepunkter hver tredje dag. De beskriver resultatene som «utrolige og svært avvikende».

— Vi ser en tendens til oppvarming i mange av områdene vi overvåker. Men vi har aldri sett noe slikt som dette, sier Carlos Schaefer. Han arbeider ved Terrantar, et brasiliansk statlig prosjekt som undersøker konsekvensene av klimaendringene for permafrosten og biologiske forhold på 23 steder i Antarktis.

NTB

Torsdag 13. februar 2020

Støttegruppe saksøker staten for å få stoppet rivingen av Y-blokka
Støtteaksjonen for bevaring av Y-blokka går til søksmål mot staten for å stoppe rivingen av blokka i Regjeringskvartalet i Oslo.

Blant deltakerne i støtteaksjonen er Norske arkitekters landsforbund, Fortidsminneforeningen og Oslo Arkitektforening, skriver NRK.

De sier at prosessen rundt rivingen er formet slik at ingen kan klage på den, noe de mener er udemokratisk. Derfor sier de at de ikke hadde noe annet valg enn å gå til søksmål.

Advokat Berit Reiss-Andersen sier målet med søksmålet er å få kjent rivningsvedtaket ugyldig.

— Dette gjør vi ved å fremheve plassens betydning som et punkt i byen som fikk en ny betydning gjennom 22. juli, sier Reiss-Andersen.

19. desember i fjor kunngjorde Kommunal- og moderniseringsdepartementet at vedtaket om å rive Y-blokka blir stående.

Y-blokka sto ferdig i 1969 som en del av regjeringskvartalet. Den er tegnet av arkitekt Erling Viksjø og omtales som et senmodernistisk hovedverk i Norge. Kunstnerne Carl Nesjar og Pablo Picasso står bak verkene «Fiskerne», som sees på veggen ut mot Akersgata, og «Måken» i vestibylen.

Torsdag skal det avholdes en protestkonsert foran Y-blokka klokken 18. Kjente artister som Lars Lillo-Stenberg, RAVI, Elvira Nikolaisen, Stein Torleif Bjella & Kjartan Kristiansen, Brenn og Valentinerne skal spille i den musikalske markeringen. Tidligere kulturminister Åse Kleveland og tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) stiller også opp.

NTB

Torsdag 13. februar 2020

Kommune på sparetiltak brukte to millioner på vin, middag og overnatting
Kinn kommune må spare 75 millioner kroner. Samtidig har kommunetoppene brukt to millioner kroner på 200 flasker vin, middager og overnatting i kystperle.

I tidsrommet mars 2017 til desember 2019 har det vært over 30 kommunale samlinger på overnattingsstedet Knutholmen i nabokommunen Bremanger, skriver NRK.

De har også hatt samlinger på Gloppen hotell og Alexandra hotell i Loen.

Flora og Vågsøy ble slått sammen til nye Kinn kommune ved nyttår. Sammenslåingen har vært hovedtema på de fleste av samlingene.

Til sammen er det blitt brukt vel to millioner kroner. Utgifter til vin utgjør rundt 100.000 kroner. Skattebetalerne har tatt regningen. Til sammenligning er veibudsjettet kuttet med 4 millioner kroner det siste året, og kommunen må selge den kommunale lastebilen.

Lokale partier har reagert. Rødt er kritiske til signaleffekten det gir når kommunen sparer penger, og Sp mener det er feil bruk av penger.

Rådmann Terje Heggheim i Kinn kommune forsvarer pengebruken og sier kommunen hadde behov for å samle ledere, avdelinger og folkevalgte da de ble slått sammen til en kommune med 1.600 ansatte.

Kinn har en samlet lånegjeld som neste år vil passere 2,8 milliarder kroner.

NTB

Torsdag 13. februar 2020

Villsvin-tips belønnes med 2.000 kroner
Varsler du Mattilsynet om syke eller selvdøde villsvin, kan du innkassere 2.000 kroner

Mattilsynet tilbyr godtgjørelsen uansett om dyret er påkjørt eller funnet i naturen. Det stilles likevel krav til den som melder fra:

— Det er viktig at den som varsler, kan gi oss eksakt funnsted, enten ved å vise oss dette eller ved å oppgi nøyaktig kartreferanse. Det vil kun utbetales godtgjørelse for de dyrene det er mulig å finne igjen for prøvetaking, sier Anne Marie Jahr.

Målet er å oppdage sykdom og hindre at dyrene sprer den. Villsvin kan bære med seg afrikansk svinepest, en sykdom som er svært alvorlig både hos ville og tamme svin.

— Afrikansk svinepest er en av de mest tapsbringende virussykdommene som finnes. Det finnes ingen vaksine eller kur mot sykdommen, forteller Jahr.

Sykdommen sprer seg stadig til nye land og er påvist blant annet i Polen, Litauen og Latvia.

Viruset smitter imidlertid ikke til mennesker eller andre dyr.

Villsvinene har spredd seg raskt langs svenskegrensen de siste årene, fra Halden i sør til Trøndelag i nord. Den norske bestanden er nå beregnet til å omfatte mellom 400 og 1.200 dyr. Både svineprodusentene Norsvin og Den norske veterinærforening har tatt til orde for å bekjempe dyrene, med fare for svinepest som det viktigste argumentet.

NTB

Torsdag 13. februar 2020

Vestland sier nei til omstridt strømkabel — MDG stemte mot
Vestland vil ikke anbefale staten å legge til rette for strømkabel fra Norge til Skottland. MDG stemte mot kabelen, noe som får Venstre til å reagere.

Vestland fylkeskommunes komité for næring, naturressurser og innovasjon bestemte torsdag å si nei til utenlandskabelen North Connect. Kabelen skal gå fra Eidfjord til Skottland.

Bare regjeringspartiene H, KrF og V var positive til kabelen.

MDG var blant dem som stemte mot, noe som er i strid med MDGs program, der det står at de vil «støtte flere sjøkabler til Storbritannia». Det får Venstre til å reagere.

Gunhild Stang i Vestland Venstre viser til at både MDG-leder Arild Hermstad og MDGs fylkesvaraordfører for Vestland, Nathalia Golis, bare for få uker siden støtte kabelen.

— Det er synd at MDG går mot et klimatiltak som vil føre til flere arbeidsplasser, kraftinntekter og ny infrastruktur for vestlandskommuner, sier Stang til NTB.

Det var et felles forslag fra Sp, Ap, SV og Frp som fikk flertall for å anbefale staten å ikke gi konsesjon, skriver Bergens Tidende. Forslaget fikk også støtte fra FNB.

Et flertall pekte på høyere strømpris og økt press på utbygging av vindkraft i Hardanger som uheldige følger av kabelen.

Saken skal behandles i fylkesutvalget, men med avstemmingen i komiteen er flertallet gitt.

Det er regjeringen som avgjør om det skal gis konsesjon, men den er avhengig av å få med seg et flertall i Stortinget.

NTB

Torsdag 13. februar 2020

Norge har brukt 29,5 millioner kroner for å få plass i Sikkerhetsrådet
Norges kampanje for å få plass i FNs sikkerhetsråd har siden 2016 kostet 29,5 millioner kroner. Bare i fjor brukte Norge over 17 millioner.

Kostnadene inkluderer blant annet reiser, representasjon, kampanjemateriell og profilering, kursing og faglig forberedelse, lønn til midlertidig ansatte og spesialutsendinger som er engasjert spesielt for å fremme kandidaturet, skriver Utenriksdepartementet på sine egne nettsider.

Det var i 2007 at Norge formelt lanserte sitt kandidatur for å vinne ett av to seter i den såkalte vestgruppen i FNs sikkerhetsråd foran Irland og Canada. Valget finner sted 17. juni 2020. For å bli valgt er det nødvendig å sikre støtte fra to tredeler av FNs medlemsland.

I 2016 ble arbeidet intensivert, og Norge har siden da brukt 29 millioner kroner på kampanjen. Arbeidet ble ytterligere intensivert i 2019, da det ble brukt 17,1 millioner kroner.

Statsminister Erna Solberg har tidligere forsvart ressursbruken.

— Mange lurer på hvorfor Norge skal sitte der og ikke andre. Noe av det mest usolidariske jeg hører, er at «noen andre kan gjøre det» Det er også bare Norge som kan ivareta norske interesser. Canada og Irland har sikkert mange gode saker, men de kommer til å ivareta sine interesser, sa Solberg i forbindelse med et besøk på FNs høynivåuke i New York i fjor høst.

På høynivåuken var en av hovedprioriteringene Norges kandidatur til Sikkerhetsrådet.

Nettavisen skrev i desember at Norge brukte 6,2 millioner kroner på turen, og at noen av delegatene bodde på hotellrom som kostet 7.000 kroner natten.

NTB

Torsdag 13. februar 2020

Tesla tilbakekaller 1.000 biler i Norge
1.000 norske biler av typen Model X tilbakekalles av Tesla. 15.000 biler er også tilbakekalt i Canada og USA.

Årsaken er et potensielt problem som kan føre til at et servostyringen ikke fungerer, noe som kan føre til at det blir vanskeligere å styre, skriver E24.

Bilene er trygge å kjøre i mellomtiden, opplyser kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland.

— Vi har kontaktet eierne det gjelder i Norge, og straks vi får inn deler, så blir de kalt inn til service, sier Roland.

Til sammen er det rundt 50.000 Tesla-biler i Norge.

NTB

Torsdag 13. februar 2020

Forsvaret: Overvåkingsfly skal plasseres på Evenes
Forsvaret har bestemt at de nye marine overvåkingsflyene P8 skal plasseres på Evenes fram til basen der er ferdig.

De første av de fem flyene av denne typen skal komme til Norge i 2022. De skal erstatte dagens Orion-fly.

Flyene skal ha permanent base på Evenes i Nordland, men den permanente basen der blir ikke klar til flyene kommer. Forsvaret har derfor jobbet med å finne en midlertidig plassering. Andøya har blitt nevnt som alternativ, men forsvarssjefen har nå bestemt at flyene skal plasseres på Evenes fra første stund.

— Forsvaret mener det er hensiktsmessig om flyene fases direkte inn på hjemmebasen Evenes i henhold til Stortingets beslutningen. Det gir bedre mulighet for reell testing og evaluering av flyoperasjonene samt utvikling av operative konsepter, skriver viseadmiral og sjef for Forsvarsstaben Elisabeth Natvig i et brev til Forsvarsdepartementet.

De skriver videre at etableringskostnadene er noe høyere på Evenes enn på Andøya, men driftskostnadene er høyere på Andøya enn Evenes.

— Ved en summering av etablering- og driftskostnader over 18 måneder, blir Evenes det rimeligste alternativet. Forsvaret vil starte innfasing av P8 på Evenes når det første flyet ankommer Norge tidlig i 2022, skriver Natvig.

NTB

Torsdag 13. februar 2020

Færre annonser trekker ned Schibsted-resultat
Nedgang i antall annonser bidrar til at Schibsted får et svakere resultat i fjerde kvartal enn ventet.

Det nordiske medieselskapet endte med et brutto driftsresultat (EBITDA) på 944 millioner kroner i fjerde kvartal i fjor, opp fra 897 millioner kroner på samme tid året før, en oppgang på 5 prosent. Men uten den internasjonale rubrikktjenesten Adevinte falt imidlertid driftsresultatet med 3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

På forhånd ventet analytikerne 1,079 milliarder kroner, ifølge estimater hentet av Infront, ifølge E24.

Resultatet før skatt endte på 227 millioner kroner i fjerdekvartal, og 1,95 milliarder for hele 2019. Dette var en økning fra året før, da fasiten var 47 millioner før skatt for kvartalet, og 1,68 milliarder for hele året.

Annonsesvikt

— Fjerde kvartal 2019 var et tilfredsstillende kvartal for Schibsted. Nordiske markedsplasser hadde en inntektsvekst på 6 prosent, og driftsresultatet (EBITDA) økte til tross for investeringer i Sverige, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund i en uttalelse.

Hun sier færre bolig- og jobbannonser på Finn er en av årsakene til lavere inntektsvekst. Den samme tendensen har preget starten av 2020.

NTB

Torsdag 13. februar 2020

Tine vurderer å legge ned tre meierier — 150 ansatte kan miste jobben
149 ansatte kan miste jobben dersom Tine velger å legge ned tre meierier. — Vi må rasjonalisere der det er overkapasitet, sier Tine-sjef Gunnar Hovland.

— Vi har to valg: Det er enten å investere i et anlegg eller å avvikle anlegget. Vi er ærlige med de ansatte om at nedleggelse kan bli et tema, sier konsernsjef Gunnar Hovland i Tine til NTB.

Klokken 8.30 torsdag ble 149 ansatte ved Tines meierier i Tana, Alta og på Sem utenfor Tønsberg informert på allmøter om at jobbene deres kan stå i fare. De neste åtte-tolv ukene skal Tine utrede fremtiden til de tre anleggene.

Det kan bety at ett eller flere av meieriene legges ned, men det kan også bety at Tine kommer fram til at de vil investere i anleggene.

Skal spare én milliard

Tine gikk i fjor høst ut og sa at de skal spare én milliard kroner og kutte 400 årsverk, som tilsvarer rundt 10 prosent av de ansatte, i løpet av 2021.

Årsaken er blant annet at melkeforbruket blant nordmenn har falt kraftig i mange år. De siste 40 årene har melkeforbruket falt med over nesten 100 liter per nordmann. Bare i løpet av de siste ti årene har det årlige forbruket falt med 17 liter.

NTB

Torsdag 13. februar 2020

45 skadd og 3 døde i skipsulykker i Norge i fjor
Tallet på skadde i skipsulykker var doblet i 2019 sammenlignet med 2018, ifølge Sjøfartsdirektoratet. Tre personer omkom, ingen av dem yrkesfiskere.

Totalt ble 45 personer skadd i skipsulykker blant norskregistrerte næringsfartøy i fjor. 22 av skadetilfellene var knyttet til maskinhavariet til cruiseskipet Viking Sky på Hustadvika lørdag 23. mars.

I tillegg ble flere skadd i da Oslo-ferja Oslo XI kolliderte med ferjekaia på Hovedøya utenfor Oslo 29. juni og i forbindelse med grunnstøtingen til Stadt Sløvåg.

Ingen yrkesfiskere omkom på sjøen i fjor, men tre omkom i den øvrige næringsflåten.

Det ble registrert 15 skipsulykker som endte med forlis.

NTB

Onsdag 12. februar 2020

Harstad får ny nettavis
Harstad Tidende får konkurranse av Nu Publishing som etablerer en ny digital lokalavis i byen.

— Harstad trenger en avis til. Med vår nye avis øker vi mediemangfoldet, konkurransen og gir folk et enda bedre nyhetstilbud, sier daglig leder Geir Are Jensen i Nu Publishing.

Selskapet etablerte seg i Bodø for 18 år siden og har siden satset også i Rana og Vefsn. Nu Publishings mål er å starte aviser i områder som mangler avis eller aviskonkurranse.

— Å satse i en by som Harstad ligger helt i kjernen av vår strategi, sier Jensen.

Sjefredaktør og administrerende direktør i Harstad Tidende, Kjell Rune Henriksen, ønsker nyskapningen velkommen.

— Dette har vi visst om en god stund. Vi frykter ingen og er klare til å ta opp kampen, sier han til avisa.

Nu Publishing AS er eid av Amedia (90,1 prosent) og Geir Are Jensen (9,9 prosent).

— Det er svært lenge siden Harstad Tidende hadde reell konkurranse, og byens befolkning fortjener to aviser, sier Jensen.

To redaksjonelle ledere fra Harstad Tidende melder overgang til den nye aktøren. Morten I. Jensen blir ansvarlig redaktør for den nye avisen. Han forlater dermed stillingen som nyhetsredaktør i Harstad Tidende. Med seg får han Lars Richard Olsen, som har vært frontsjef i avisa, og blir nyhetsredaktør.

Begge blir medeiere i den nye, heldigitale avisen, som foreløpig ikke har fått noe navn.

NTB

Onsdag 12. februar 2020

Justisdepartementet: Krekar kan utleveres til Italia
Justis- og beredskapsdepartementet har besluttet at vilkårene er til stede for utlevering av mulla Krekar til Italia. Forsvareren varsler nye runder i retten.

— Vi har fattet et vedtak om at vilkårene for å utlevere ham, er til stede. Det er samme innhold i vedtaket som det domstolene har fattet, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Hun legger til at det er tre ukers klagefrist, og at en klage vil ha oppsettende virkning.

Det betyr at Najmuddin Faraj Ahmad (63), bedre kjent som mulla Krekar, ikke vil kunne sendes ut av landet før en eventuell klage er behandlet av kongen i statsråd, som er klageinstans.

— Vedtaket blir ikke effektuert før klagen eventuelt er behandlet, bekrefter Mæland overfor NTB.

— Kan det bety at dette fremdeles kan trekke ut i måneder og år?

— Jeg kommer ikke til å spekulere på dette. Vi har fattet et vedtak, det er en klagefrist, og jeg kan ikke kommentere en klage som vi ennå ikke har mottatt.

NTB

Onsdag 12. februar 2020

Krekars advokat vil begjære midlertidig forføyning
Advokat Brynjar Meling varsler en omfattende klage på departementets beslutning om utlevering av mulla Krekar.

— Vi er allerede i gang med å forberede en midlertidig forføyning og stevning til Oslo tingrett på det endelige vedtaket fra departementet, sier Meling til NTB.

Formålet med en midlertidig forføyning vil være å sikre at utleveringen av mulla Krekar ikke effektueres før man har fått en rettslig prøving av vedtaket, utdyper advokaten overfor Rett24.

Meling har tidligere sagt at han om nødvendig vil ta saken helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Advokaten sier han ikke er overrasket over departementets vedtak i saken.

— Men samtidig hadde man jo håpt at når man hadde fått vasket rent ukulturen fra Fremskrittspartiet fra Justisdepartementets kontorer, så ville det komme et vedtak tuftet på rettssikkerhet og Norges forpliktelser etter Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier Meling til NTB.

Advokaten har nå tre ukers frist til å klage på vedtaket. De ukene vil han bruke godt.

— Det vil bli utarbeidet en så omfattende klage at det ikke vil kunne sitte én statsråd rundt det bordet som har vært med og tatt den beslutningen, som kan si at vi visste ikke bedre.

NTB

Onsdag 12. februar 2020

Økokrim skal vurdere egen innsats etter hvitvaskingskritikk
For første gang siden 2011 skal Økokrim ha en helhetlig gjennomgang av hvordan de jobber med å bekjempe økonomisk kriminalitet.

Flere aktører, spesielt bankene, har den siste tiden rettet skarp kritikk mot Økokrim for manglende oppfølging av tips om mulig korrupsjon og hvitvasking.

En evaluering av innsats og ressursbruk var allerede på trappene, men den er nå utvidet, skriver Dagens Næringsliv.

Evalueringen skal se arbeidet i en større sammenheng, og Politidirektoratet kobles inn. Det skal stilles spørsmål ved om Økokrim i dag jobber riktig og hvilke tiltak som eventuelt vil være aktuelle. Det vil også bli vurdert om Økokrim har behov for mer ressurser i form av penger eller flere ansatte.

— Vi har sett på enkeltpunkter, men vi har ikke hatt en helhetlig gjennomgang av enheten for finansiell etterretning siden 2011. Får vi en mest mulig effektiv drift slik vi jobber nå, eller skal vi gjøre det på en annen måte? Skal vi ha et annet samarbeid med private og offentlige aktører, sier Økokrim-sjef Hedvig Moe til avisen.

NTB

Onsdag 12. februar 2020

Trygg Trafikk advarer mot smalere og raskere motorveier
Statens vegvesen vil åpne for at det kan bygges smalere motorveier med 110-grense, men Trygg Trafikk reagerer kraftig på forslaget.

På oppdrag fra det da Frp-styrte Samferdselsdepartementet har Statens vegvesen utredet mulighetene for flere og smalere firefelts motorveier. Konklusjonen er at slike veier også kan bygges på veier med en trafikkbelastning ned mot 6.000 biler i døgnet, halvparten av det som er kravet. Det åpnes også for å bygge smalere firefelts motorveier med fartsgrense 110, fra dagens 23 meter til 20 eller 20,5 meter.

I et høringsbrev reagerer Trygg Trafikk på konklusjonen, og de protesterer mot planene, melder VG. De ber den nye samferdselsministeren, KrFs Knut Arild Hareide, om å skrinlegge hele planen.

— Vi vet at fart er og alltid har vært den største og viktigste årsaken til de alvorligste trafikkulykkene. Vi må få kontroll på farten på norske veier, sier direktør Jan Johansen til avisen.

I utredningen går det fram at Statens vegvesen bekrefter at flere motorveier med høyere fartsgrense vil gi flere ulykker.

Hareide svarer via sin presseavdeling at det jobbes med saken i departementet og at det for tidlig å si når en konklusjon vil være klar.

NTB

Onsdag 12. februar 2020

Sørvest må kutte i antall politistillinger etter reform
Sammenslåingen av politidistriktene på sørvestlandet førte til flere ledere og høyere lønnsutgifter. Nå må politimesteren kutte antall politistillinger.

For det nye Sørvest politidistrikt er regjeringens krav 847 politifolk per 31. desember 2020. Dette tilsvarer omtrent kravet om to politifolk per 1.000 innbyggere. I januar 2020 var det 817 politifolk i distriktet, og politimester Hans Vik sier det ikke er økonomiske rammer til å utvide staben ytterligere, skriver Stavanger Aftenblad.

Etter å ha fått årlige budsjettøkninger på omtrent 5 prosent de siste årene, ble økningen for 2020 satt til 2,7 prosent. Forskjellen utgjør 20 millioner kroner, sier Vik, som i fjor sommer innførte ansettelsesstopp.

— Det må vi fortsette med. Hvor mye vi går ned i antall ansatte avhenger av hvor mange som slutter. Vi må ned på et bærekraftig nivå. Vi må ha færre ansatte og effektivisere driften, sier politimesteren til avisen.

Da Stavanger politidistrikt ble slått sammen med Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, økte antall ledere i den nye organisasjonen. Som følge av dette økte også lønnsutgiftene. Nå varsler politimesteren færre utrykninger og færre patruljer som følge av kuttene.

— Dette vil gå ut over tjenesten vi leverer til innbyggerne. Vi vil rykke ut på færre oppdrag som har lav prioritet. I tillegg er det sannsynlig at saker som ikke har høy prioritet, blir liggende lenger før de blir avgjort, sier Vik.

NTB

Tirsdag 11. februar 2020

Foreldre klarer ikke si nei til barnas bruk av sosiale medier, viser ny undersøkelse
Ni av ti foreldre mener aldersgrenser er viktig på apper og spill, viser en ny undersøkelse. Samtidig er tre av fire barn mellom 9 og 12 år på sosiale medier.

Det er organisasjonen Barnevakten som har bestilt undersøkelsen. De reagerer på funnene.

— Det er interessant å se denne motsetningen. Så mange mener at 13-årsgrenser er riktig, men likevel er barna der, sier faglig leder i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen til NRK.

Undersøkelsen er gjennomført av en forskergruppe ved NLA Høgskolen og ble presentert tirsdag i forbindelse med Safer internett Day.

I alt 10.427 foreldre er spurt, og 88 prosent sier det er viktig eller svært viktig at foreldre respekterer aldersgrenser på apper, spill og film. Likevel er det bare 26 prosent av disse som i svært stor grad følger slike anbefalinger for sine barn.

Ifølge Medietilsynet er aldersgrensen på de fleste sosiale medier 13 år.

Undersøkelsen viser at foreldrene ønsker flere råd og anbefalinger fra myndighetene om barn og sosiale medier.

— Foreldre ønsker mer kompetanse om temaer som tidsbruk, aldersgrense og praktisering av regler. De ønsker også mer innsikt og kunnskap om sikkerhet, filter og nettvett, sier Tønnesen.

NTB

Tirsdag 11. februar 2020

Kinesisk etterretning har flere ganger fått tak i norsk romteknologi.
Ved flere tilfeller har kinesisk etterretning lyktes i å få tak i norsk høyteknologi, heter det i e-tjenestens nye trusselvurdering.

I E-tjenestens nye trusselvurdering Fokus 2020 står det at romforskning er blant den kinesiske etterretningstjenestens mål i Norge, og at Kina er spesielt interessert i høyteknologi som kan brukes militært eller sivilt, melder NRK.

I Fokus 2020 heter det videre at Kinas etterretning ved flere tilfeller har lyktes med å få tak i denne typen høyteknologi.

Etterretningssjef Morten Haga Lunde sa i sin tale i Oslo Militære Samfund mandag kveld at Kina har «militære kapasiteter» i Norge og Arktis.

NTB

Tirsdag 11. februar 2020

Aviser, bokklubber og magasiner topper klager over uønsket reklame
Forbrukertilsynet mottok drøyt 14.500 klager på markedsføring i fjor. Det er en tangering av rekordåret 2018.

De fleste klagene gjelder telefonsalg og levering av uadressert reklame til folk som har reservert seg mot det.

Strømleverandører har tidligere toppet klagestatistikken, men bransjen havnet denne gangen på andreplass. I fjor var det flest klager rettet mot aviser, bokklubber og magasiner, heter det i Forbrukertilsynets årlige oppsummering.

Mobiloperatører kommer på tredjeplass, fulgt av kredittmarkedsføring og eiendomsmeglere.

Færre klager på telefonsalg

— Bransjene som i stor grad benytter seg av telefonsalg, er de som havner på klagetoppen. Dette er noe vi ser år etter år, og vi er forundret over at mange næringsdrivende fremdeles har problemer med å følge reglene for denne markedsføringsformen, sier direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet.

NTB

Tirsdag 11. februar 2020

Elleve varsler om kritikkverdige forhold i NRK i 2019
NRK mottok elleve varsler om kritikkverdige forhold i 2019. Tre av dem handler om seksuell trakassering.

Det opplyser organisasjonsdirektør Olav Hypher til Journalisten.

Han vil ikke gå nærmere inn på hva de øvrige varslene dreier seg om.

— Vi går ikke ut med kategorisering av varslene og er også tydelige på at vi ikke ønsker å snakke om konsekvensene varslingssakene har fått. Vi er en veldig transparent organisasjon og ønsker ikke sporbarhet på disse sakene. Vi er veldig opptatt av at det skal være trygt å si fra, men også trygt å bli varslet mot, sier Hypher.

Han sier at varslene dreier seg om «veldig ulike saker».

— Det ligger litt i sakens natur. Vi oppfordrer folk til å si fra og si fra ut fra sin subjektive oppfatning av hva som er kritikkverdig, sier han.

Han sier videre at NRK er opptatt av å jobbe forebyggende.

— Vi opplever veldig stor interesse for å telle antall saker og hva som har skjedd med sakene. Samtidig er vi veldig opptatt av det forebyggende. Det har vi lagt vekt på i NRK, særlig i året som har gått. Vi har informert internt og blant annet hatt egne foredragsserier, sier Hypher.

NRK har om lag 3.400 ansatte.

NTB

Tirsdag 11. februar 2020

Økt pågang av frivillige hos Kirkens SOS etter Ari Behns dødsfall
Kirkens SOS opplever økt pågang fra folk som vil bli frivillige hos krisetelefonen deres etter Ari Behns selvmord.

— Vi har ikke noen konkrete tall, men kan slå fast at vi har hatt en betydelig økning når det gjelder personer som ønsker å gjøre en frivillig innsats for oss. Særlig merker vi dette i Oslo, sier generalsekretær Leif Jarle Theis i Kirkens SOS til Dagen.

Langt flere enn normalt har meldt seg, ifølge daglig leder Unni Letnes Nergård i Kirkens SOS Oslo. I snitt pleier det å være rundt 20 deltakere på hvert opplæringskurs, mens det var 60 påmeldte på kurset som nylig startet i Oslo.

— I tillegg var det en del søkere som ikke hadde anledning å ta opplæringen nå, men mange av disse skal delta på kurs i høst. Allerede nå har vi 40 påmeldte til dette kurset, forteller Nergård.

Mange sier at Ari Behns bortgang fikk dem til å ta skrittet fullt ut og melde seg som frivillig, ifølge Nergård.

— Det er ikke tvil om at situasjonen har hatt en enorm effekt på dem som ønsker å være til hjelp og støtte for medmennesker i krise, sier hun.

Forfatter og kunstner Ari Behn tok sitt eget liv første juledag. Han ble bisatt fra Oslo domkirke 3. januar.

NTB

Tirsdag 11. februar 2020

YouTube og Snapchat mest populært blant norske barn
Nesten alle norske barn og unge i alderen 9-18 år bruker YouTube (95 prosent), mens 80 prosent er Snapchat-brukere, viser en kartlegging fra Medietilsynet.

3.395 barn og unge over hele landet har svart på Medietilsynets årlige undersøkelse «Barn og medier». 97 prosent av dem svarer at de har egen mobil.

Foruten Snapchat og YouTube svarer mange at de bruker TikTok (65 prosent) og Instagram (65 prosent). Omtrent halvparten bruker Facebook.

— Andelen som bruker Snapchat, øker betydelig med barnas alder — fra 29 prosent av 9-10-åringene til 71 prosent av 11-12-åringene og godt over 90 prosent av 13-18-åringene, skriver tilsynet i sin gjennomgang av tallene.

Én av tre av dem som bruker Snapchat, Tiktok eller Instagram, sier at de deler en video på en av disse plattformene hver dag.

NTB

Tirsdag 11. februar 2020

Tre av fire ungdommer sier skolen ikke lærer dem nettvett
Norsk ungdom stoler ikke på skolen dersom de opplever noe ubehagelig på internett og sier opplæringen i nettvett ikke er god nok.

Norske ungdommer mellom 15 og 18 år har svart på en undersøkelse Buypass har gjennomført i forbindelse med arrangementet Safer Internet Day, skriver Dagsavisen. Der går det fram at det er overvåking og bildedeling de frykter mest ved internett.

Hele 33 prosent av ungdommene i undersøkelsen oppgir at de allerede har blitt lurt på nett.

Bare en av fire svarer at de mener skolen gir god nok opplæring i hvordan de skal bli trygge på nett, og bare 1 prosent sier de ville gått til en lærer for hjelp dersom de hadde opplevd noe ubehagelig.

Ungdom sier de stoler mer på politiet eller går til foreldrene dersom noe skjer. Kommunikasjonsdirektør Janne Syversen i Buypass sier undersøkelsen viser at skolen ikke gir nødvendig eller relevant opplæring i sikker bruk av internett.

Statssekretær Jan-Christian Kolstø (V) sier til avisen at skolen har et ansvar for å lære unge nettvett og kildekritikk.

— I de nye læreplanene får digitale ferdigheter en tydeligere plass gjennom Kunnskapsløftet 2020. Dette innebærer blant annet god digital dømmekraft og informasjons- og datasikkerhet. Det blir også en sterkere vektlegging av kritisk tenkning og kildekritikk i fagene, sier Kolstø.

NTB

Tirsdag 11. februar 2020

Økokrim anmelder færre tross flere meldinger om mistenkelige transaksjoner
Økokrim mottok rekordhøye 11.564 meldinger om mistenkelige transaksjoner i fjor. I samme tidsrom sendte de kun tolv anmeldelser til politiet.

Tallet på antall anmeldelser er det laveste tallet på mange år, skriver Dagens Næringsliv.

Systemet med rapporteringen fra finansinstitusjonene om å melde inn mistenkelige transaksjoner var rekordhøyt i fjor. At bare tolv saker ble anmeldt videre, er langt under gjennomsnittet fra tidligere år. Flere eksperter på hvitvasking Dagens Næringsliv har snakket med er bekymret over utviklingen.

— Det som slår meg, er at resultatene uteblir. Nå er det faktisk også en nedgang i anmeldelser på tross av at antallet meldinger øker vesentlig. Det fremkommer ikke resultat av etterforskningene, sier korrupsjonsjeger Helge Kvamme med fartstid fra PwC og advokatfirmaet Selmer.

Førstestatsadvokat Sven Arild Damslora, leder av enheten for finansiell etterretning i Økokrim, avviser imidlertid kritikken og sier det ikke er noen direkte sammenheng mellom antallet rapporter og anmeldelsene.

— Dette varierer fra år til år, og det er mange forhold som påvirker antallet. Det er mange måter å kommunisere etterretningsinformasjon på enn anmeldelser, sier Damslora.

NTB

Mandag 10. februar 2020

Flomtopp nærmer seg i byene på Vestlandet
Vannstanden i Stavanger og Bergen er ventet å nå toppen rundt midnatt. Foreløpig ligger vannstanden begge steder noe under prognosene.

I Stavanger er vannet ventet å stå høyest mellom klokka 23 og midnatt, med 191 centimeter over sjøkartnull, ifølge prognosene. Høyeste målte vannstand i Stavanger er 182 centimeter i 1994.

Ved 21.40-tiden sto imidlertid vannet rundt 10 centimeter under prognosene.

I Bergen kan det også bli rekordhøy vannstand rundt midnatt, med 246 centimeter over sjøkartnull. Den stående rekorden er på 240 centimeter. Men også i Bergen sto vannet ved 21.40-tiden rundt 20 centimeter lavere enn prognosene.

NTB

Mandag 10. februar 2020

Forsvarsministeren frykter ikke for tilliten til de hemmelige tjenestene
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier han ikke har grunn til å tro at E-tjenesten har opptrådt klanderverdig overfor Frode Berg og Ølen Betong.

Arbeidsmetodene til både Etterretningstjenesten og Politiets etterretningstjeneste (PST) har vært gjenstand for kritikk den siste tiden.

Både når det gjelder saken til spiondømte Frode Berg og i Ølen Betong-saken, som nå går for Oslo tingrett, har det kommet fram at E-tjenesten har operert på en måte som flere har omtalt som amatørmessig.

I forrige uke medga PST-sjef sjef Hans Sverre Sjøvold overfor NTB at tilliten til de hemmelige tjenestene kan ha blitt svekket som følge av de to sakene.

Bakke-Jensen sier på sin side at han ikke frykter for tilliten til E-tjenesten og PST og påpeker at Frode Berg-saken er til behandling i EOS-utvalget, som skal føre kontroll med de hemmelige tjenestene.

— Det mener jeg er med på å bygge tillit. Ølen Betong-saken behandles nå av rettssystemet. Vi lever altså i et demokrati og en rettsstat der det er mulig å få løftet slike tilfeller og få dem kontrollert, framholder forsvarsministeren overfor NTB.

Han vil foreløpig ikke kreve en praksisendring hos E-tjenesten, men avvente utfallet av rettssaken og EOS-utvalgets konklusjoner.

— Så kan vi alltids komme med de korrektivene som trengs, hvis det er nødvendig. Men ute i offentligheten er det bare én side av historien som er blitt fortalt, påpeker han.

NTB

Mandag 10. februar 2020

E-tjenesten: Trusselbildet er blitt mer alvorlig
Trusselbildet mot Norge er blitt mer sammensatt, både militært og sivilt, mener E-tjenesten. Fortsatt kommer de største truslene fra Russland og Kina.

Det kommer fram i Etterretningstjenestens sikkerhetsrapport Fokus 2020, som ble lagt fram mandag. Det er tiende gang E-tjenesten legger fram en ugradert vurdering av aktuelle sikkerhetstrusler mot Norge.

I år som i fjor utpekes Russland og Kina som de mest truende aktørene. Og trusselen øker, sier sjef for E-tjenesten Morten Haga Lunde til NTB.

— Vi ser det først og fremst gjennom aktivitet i det digitale domenet. Vi ser både russisk og kinesisk tilstedeværelse, og vi ser hvilke ambisjoner de har, sier Lunde, som peker på at begge landene beveger seg i en mer autoritær retning.

Større alvor

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) mener det hviler et større alvor over årets rapport.

— Trusselbildet er blitt mer komplekst, og vi ser tydeligere og tydeligere at truslene beveger seg fra militær til sivil side. Vi er like sårbare når det gjelder helsevesenet og bankvesenet som rent militært, sier Bakke-Jensen til NTB.

NTB

Mandag 10. februar 2020

Elever varsler ny skolestreik for klimaet — Frp krever svar fra Grande om fravær
Flere ungdomsorganisasjoner mobiliserer for en ny skolestreik for klimaet 24. april. Nå ber Frp regjeringen om å avklare sin holdning til fravær under streiken.

Natur og Ungdom, KFUK-KFUM, Global, Spire, World Saving Hustle og Changemaker står bak streikearrangementene.

Den samme dagen er det også planlagt skolestreiker i en rekke andre land.

— Vi unge har ikke blitt hørt i klimasaken. Har vi ikke sagt ifra tydelig nok? I så fall kommer vi til å gjøre det når det blir ny storstreik for klima 24. april, sier Tina Razafimandimby Våje.

Hun er en av initiativtakerne til streiken.

Arrangørene av streiken krever blant annet at 55 prosent av norske utslipp skal kuttes innen 2030, at det ikke skal gis noen nye letelisenser til olje og gass, at Norge må gi 65 milliarder i klimafinansiering og stans i tapet av naturmangfold.

NTB

Mandag 10. februar 2020

Politiets mål for responstid ikke innfridd
Politiet klarte ikke å nå målet for responstid i fjor — altså tiden det tar fra politiet mottar melding om en hendelse til de er framme på stedet.

De nasjonale resultatene viser at politiet i 2019 ikke innfridde kravene til responstid i to av tre tettstedskategorier; i den største og i den minste tettstedskategorien. Samtidig viser resultatene at responstiden for fjoråret var noe bedre enn i 2018 i to av tre tettstedskategorier.

— I den mellomste tettstedskategorien er det en forbedring på nesten ett minutt fra 2018 til 2019, opplyser seksjonsleder Elisabeth Rise ved politioperativ seksjon i Politidirektoratet.

Ingen av politidistriktene innfridde kravet til responstid i alle tettstedskategoriene. Rise opplyser at det i mange tilfeller handler om et avvik på under ett minutt mellom krav og resultater.

I fjor innfridde politiet kravet som var satt til tiden det tar før samtalen er besvart. Kravet er at 95 prosent av nødsamtalene skal besvares innen 20 sekunder.

Det er registrert en økning i antall telefoner inn til politiets operasjonssentral fra 2018 til 2019. Selv om antall telefoner inn til politiets operasjonssentral har økt, er resultatene på nasjonalt nivå forbedret med 1,2 prosent fra 2018 til i fjor.

NTB

Mandag 10. februar 2020

Fire av ti ungdommer har sett voldelig eller skremmende innhold på nett
Flere enn fire av ti unge mellom 13 og 18 år har det siste året sett skremmende eller voldelig innhold eller diskusjoner på nett, ifølge en ny undersøkelse.

Rundt 3.400 barn og unge i alderen 9—18 år er spurt i undersøkelsen fra Medietilsynet.

Blant dem som er i alderen 13—18 år, svarer 43 prosent at de har sett skremmende eller voldelig innhold, for eksempel av mennesker som skader andre mennesker eller dyr.

Like mange har sett hatmeldinger.

Flere jenter

— Barn og unge forholder seg daglig til hundrevis av innlegg, nyhetssaker og kommentarer i ulike digitale kanaler. Undersøkelsen viser at mange eksponeres for innhold som kan være skadelig, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Tallene viser at det er flere jenter enn gutter som sier de har sett skremmende eller voldelig innhold.

Ungdommene er også blitt spurt om de har sett innhold som viser måter å være svært tynn på i digitale kanaler.

— Blant jentene i alderen 13—18 år har så mange som halvparten sett denne type innhold eller diskusjoner. Det er alarmerende, sier Velsand.

Selvskading

Totalt, når man også tar med guttene, sier 34 prosent at de har sett slikt innhold på nett.

30 prosent forteller at de har sett innhold eller diskusjoner som viser måter å skade seg selv fysisk på.

Undersøkelsen er gjennomført av Sentio Research Norge på oppdrag fra Medietilsynet. Barn og unge på 51 skoler over hele landet har deltatt.

NTB

Mandag 10. februar 2020

Tre personer druknet i januar
To menn og en kvinne mistet livet som følge av drukning i januar. Ikke siden 2015 har antall drukningsrelaterte dødsfall vært lavere i årets første måned.

Det viser tall fra Redningsselskapet. I fjor var det seks personer som druknet i januar.

Redningsselskapet minner om at selv om det har vært dager med vår i lufta flere steder, er det fortsatt vinter i vannet. Skulle du falle i kaldt vann, vil kroppen få kuldesjokk, som er en vanlig årsak til drukningsdødsfall.

NTB

Mandag 10. februar 2020

Varsel om ekstremvær — mange veier stengt i fjellet
Ekstremværet Elsa øker faren for stormflo langs hele kysten fra Agder til Romsdal mandag. I fjellet fører uværet til stengte veier.

Vegtrafikksentralen for Vestlandet sendte mandag morgen ut varsel om flere stengte fjelloverganger. Riksvei 7 over Hardangervidda var stengt og det samme gjelder riksvei 13 Vikafjellet der det vil bli tatt ny vurdering mandag klokka 10.

Fylkesvei 50 Hol — Aurland er stengt mens riksvei 52 over Hemsedal er åpen. På E134 over Haukeli ble det tidig mandag morgen kjørt kolonne, mens det over E16 Filefjell var åpent for trafikk. Fylkesvei 53 Tyin — Årdal var derimot stengt for trafikk.

E6 over Dovrefjell ble like før midnatt åpnet igjen etter at veien tidligere søndag ble stengt på grunn av uværet. Klokka 3.45 ble også ferjeforbindelsen Moss — Horten åpnet etter at værforholdene i Oslofjorden tvang selskapet til å innstille avgangene søndag.

NTB

Mandag 10. februar 2020

Vil gjøre kystjegere til droneeksperter
Fem år etter at forsvarssjefen fikk politisk motstand mot å legge ned kystjegerkommandoen, har forsvarsledelsen definert elitesoldatenes nye oppdrag.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen ville i 2015 avvikle hele Kystjegerkommandoen (KJK) for å spare penger. Nedleggelsen ble imidlertid stanset av opposisjonen på Stortinget og de ansatte selv som gikk imot regjeringen og forsvarsledelsen. Siden har det vært utredet hva de 120 elitesoldatene og 30 menige best kan drive med.

Nå er spørsmålet utredet av Forsvarsdepartementet, lederne for Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret og samt spesialstyrkene, skriver Aftenposten. Avdelingens nye leder Sten Richard Larsen sier til avisa at soldatene skal sikte inn mot å bli verdens beste når det gjelder etterretning, overvåking, rekognosering samt å finne fram til mål.

Kystjegerne vil dessuten satse på å bli det beste miljøet på droner, også store droner, som kan opereres både fra land og fra skip.

— Vi skal ha kommet et godt stykke på vei innen 2025 og være ferdig trent med nytt materiell i 2028, sier Larsen til Aftenposten.

Beslutningen innebærer at Kystjegerkommandoen blir værende på Trondenes utenfor Harstad. Grunnutdanningen vil skje på Haakonsvern i Bergen.

NTB

Mandag 10. februar 2020

NHO-rapport: 130.000 nye arbeidsplasser i industrien før 2050
Fram mot år 2050 kan Norge utvikle 130.000 nye arbeidsplasser i industri- og energisektoren, ifølge en ny Sintef-rapport for NHO.

I arbeidet med rapporten har Sintef bedt ulike bransjer om å anslå framtidens arbeidsmarked, dersom FNs bærekraftmål skal følges fram mot 2050, skriver Klassekampen.

Forskerne mener at det er havvind som har det største potensialet til å utvikle nye arbeidsplasser, med hele 50.000 nye jobber.

Karbonfangst- og lagring kan gi mellom 30.000 og 40.000 nye arbeidsplasser, mens batteriproduksjon og arbeidsplasser innen gruvedrift og mineraler kan vokse med henholdsvis 15.000 og 5.000 nye årsverk, ifølge rapporten.

I tillegg mener forskerne at dersom leverandørindustrien lykkes med digitalisering, kan bransjen vokse med 30.000 arbeidsplasser.

Utfordringen er at arbeidsplassene i fornybar-industrien ikke er like lønnsomme som i de rundt 60.000 årsverkene i dagens oljeindustri, ifølge rapporten.

— Skal for eksempel halvparten av dem erstattes, må vi skape 300.000 nye arbeidsplasser for å tjene like mye, sier ansvarlig for rapporten, forskningsleder Petter Støa ved Sintef, til Klassekampen.

NTB

Mandag 10. februar 2020

Finanstilsynet trakk konsesjonen til Hawala-virksomhet i Oslo
Før helgen trakk Finanstilsynet Hawala-virksomheten TCC Finans‘ konsesjon for å drive bankvirksomhet, melder Dagens Næringsliv.

Finanstilsynet mener at selskapet som holder til på Grønland i Oslo, har brutt både hvitvaskingsloven og meldeplikten i finanstilsynsloven, at selskapets plikt til transaksjonsovervåking ikke er tilstrekkelig overholdt og at rapporteringsplikten er brutt, ifølge avisa.

Tilbakekallelsen av konsesjonen til å drive bankvirksomhet medfører blant annet at all betalingstjenestevirksomhet for nye kunder må stanses umiddelbart, og at foretaket i to uker kun kan besørge tilbakebetaling av penger til eksisterende kunder. Selskapet har tre uker på å anke avgjørelsen.

Nesten 500 millioner kroner ble i 2019 fraktet ut av Norge fra selskapets kontor på Grønland i Oslo, ifølge Dagens Næringsliv.

Hawala er et system for pengeoverføring mellom ulike land. Som oftest brukes systemet hvor betalingsmottakerne bor i land uten normalt fungerende bankvesen.

NTB

Søndag 9. februar 2020

Kvinne fikk finger bitt av i slagsmål i Oslo-moské - en kvinne siktet for vold
En kvinne i 30-årene fikk bitt av en finger i et slagsmål med en kvinne i 50-årene i en moské i Åkebergveien i Oslo søndag ettermiddag.

Den fornærmede kvinnen ble kjørt til legevakta, mens kvinnen i 50-årene ble pågrepet og satt arresten etter hendelsen. Kvinnen er siktet for kroppsskade.

Slagsmålet skjedde inne i moskeen Tawfiiq Islamsk senter, ikke langt fra Politihuset i Oslo.

— Vi fikk melding om at en kvinne blødde mye fra en hånd og hadde vært bevisstløs. Da vi kom til stedet, viste det seg at den ene parten hadde fått bitt av en finger, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt til NTB.

Operasjonslederen forteller at det var kaotisk på stedet da politiet ankom, men at fingeren etter noe leting ble funnet.

Hendelsesforløpet og relasjonen mellom de to kvinnene var søndag kveld ikke kjent.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 17.34 søndag ettermiddag. Ved 19-tiden var politiet fremdeles ved moskeen for å avhøre vitner.

Mistenkte blir sittende i arrest i påvente av avhør, opplyser Engeseth til NTB.

Tawfiiq Islamsk senter er ifølge Wikipedia Norges største enkeltstående moské. Den ble grunnlagt av norsksomaliere.

NTB

Søndag 9. februar 2020

Rødt stormflovarsel langs store deler av kysten mandag
Det er utstedt rødt farevarsel for flom for Møre og Romsdal, Vestlandet sør for Stad og Agder mandag, i forbindelse med ekstremværet Elsa.

Det ventes ekstremt høy vannstand langs kysten, og det er også utstedt gult farevarsel i Trøndelag.

I Agder ventes det å bli mellom 85 og 100 centimeter over den vanlige tidevannshøyden. På Vestlandet sør for Stad og i Møre og Romsdal er det ventet 80 til 100 centimeter over normalen.

NTB

Søndag 9. februar 2020

Stormen feier over Vestlandet — fjelloverganger stengt og ferjer innstilt
Stormen i vest skaper store problemer, med stengte fjelloverganger i hele Sør-Norge og innstilte ferjer søndag. Uværet beveger seg nordover.

Meteorologene har lagt ut satellittbilder på Twitter som viser hvordan værsystemene bygget seg opp over Nordsjøen og smalt mot Norskekysten rundt klokka 1 natt til søndag og med full styrke fra klokka 2.

I 6-tiden ble ferjesambandet på E39 Arsvågen-Mortavika innstilt på grunn av uværet, mens to fjelloverganger ble stengt. Det gjelder riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 13 over Vikafjellet. Sistnevnte blir ikke åpnet igjen søndag, melder Veitrafikksentralen.

På flere veier er det kolonnekjøring. Fylkesvei 50 Hol-Aurland var først stengt, men fra cirka klokka 9 kjøres det kolonne.

Også E134 over Haukelifjell og riksvei 52 Hemsedal har kolonnekjøring. Hemsedal kan bli stengt for personbiler. Riksvei 15 Strynefjellet, E16 Filefjell og fylkesvei 53 Tyin-Årdal er inntil videre åpne, men det blåser sterk kuling og snør, noe som betyr at det kan bli stengt på kort varsel.

Advarer reisende til fjells

NTB

Søndag 9. februar 2020

Tilbud om terapi over internett sprer seg i Norge
Behandling for angst og depresjon via internett kalles emestring i Norge, og Bergen var først ute i 2013. Nå sprer tilbudet seg i Norge.

Siden 2013 har mellom 1.600 og 1.700 pasienter hittil fått hjelp gjennom tilbudet eMeistring ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen, ifølge Aftenposten. Der tilbyr de tre forskjellige program: Behandling av depresjon, panikkangst og sosial angst. Det passer for noen, men ikke for alle, opplyser sykehuset.

NRK omtalte i fjor en rapport fra Sintef som viser at behandling foran skjerm kan ha like god effekt som behandling ansikt til ansikt. Seniorforsker Kari Sand ved Sintef Digital, avdeling Helse i Trondheim, sier til Aftenposten hun ble litt overrasket over resultatet, og at de ikke er sikre på hvorfor emestring fungerer.

— Folk som ikke tør oppsøke hjelp, vil kanskje få hjelp. Det er en ressursbesparende metode. Flere vil få tilgang til spesialisthjelp. Kanskje betyr distansen mellom pasient og behandler noe, at det er lettere for noen å åpne seg via en skjerm, sier hun.

Helse Bergen , Nidaros DPS og sykehuset i Vestfold er noen av dem som nå har terapibehandling på nett i Norge. I Vestfold har rundt 560 pasienter benyttet behandling på nett siden 2018. Der framheves det som en fordel ved nettbasert behandling at det griper mindre inn i pasientens hverdag, fordi man slipper å reise langt til behandling og kan gå til behandling når det passer pasienten.

NTB

Søndag 9. februar 2020

Dagbladet klages inn for PFU etter anmeldelse av MGP-låt
Teamet rundt artisten Kevin Boine vil melde Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) på grunn av ordlyden i anmeldelsen av hans Melodi Grand Prix-bidrag.

27-årige Kevin Boine nådde ikke opp med låten «Stem på mæ» i den nordnorske delfinalen i Melodi Grand Prix lørdag kveld, noe hans manager Fredrik Nordby ikke har noe problem med å akseptere. Det han syns er helt uakseptabelt, og mange med ham, er slakten som ble Boine til del i Dagbladets anmeldelse på nett, der låten fikk terningkast 1.

Det ble blant annet skrevet følgende: «Kevins kofte kan du få billig, dette bidraget er en simpel etno/elektro-pop som mest minner om en russelåt tuftet på harry-joik. Høres ut som en genfeil, og burde vel vært fjernet tidlig i svangerskapsforløpet».

— Det er lov å være kritisk, men han har gått langt over streken, og dette skal vi melde inn til PFU. Vi er spente på hvordan de skal forsvare det, sier Nordby til NRK.

Han fikk vite om anmeldelsen via sosiale medier, der mange andre også har reagert kraftig på formuleringen. Dagbladet har i ettertid fjernet deler av anmeldelsen, noe fungerende avdelingsleder for Dagbladet kultur, Knut-Eirik Lindblad, forklarer slik overfor NRK: «Det var en formulering som ga et feilaktig inntrykk av hva anmelderen egentlig mente. Våre kloke lesere gjorde oss oppmerksomme på at formuleringen kunne misoppfattes. Vi valgte derfor å fjerne den».

Nordby sier de ikke har hørt noe fra Dagbladet.

— De sier ikke unnskyld og gjør ikke noe som helst, de prøver å skjule det de skriver, sier han.

Liza Vassilieva gikk for øvrig videre fra delfinalen til den nasjonale MGP-finalen neste lørdag, med låten «I am gay».

NTB

Søndag 9. februar 2020

Filip Ingebrigtsen forbedret norsk rekord i New York
Filip Ingebrigtsen gikk ut i tet, men klarte ikke å holde helt inn på en engelsk mil i Millrose Games i New York. Han satte norsk innendørsrekord med 3.56,99.

Filip Ingebrigtsen gikk hardt ut, men endte som nummer sju i det sterke feltet. Det er trolig et plaster på såret at han da, ifølge Friidrettsforbundet , i hvert fall forbedret den norske innendørsrekorden på engelsk mil.

Ingebrigtsen lå som nummer tre halve løpet før han gikk opp i teten, men klarte ikke å stå imot britiske Chris O‘Hare, som kom bakfra og vant på sesongbeste 3.55,61. Deretter fulgte australske Olli Hoare på 3.56,47 og amerikanske Rob Napolitano på 3.56,56.

Ingebrigtsens personlige rekord på distansen utendørs er 3.49,60, fra 21. juli i fjor.

NTB

Søndag 9. februar 2020

Fotograf anmelder HRS for å ha brukt bilde i kakerlakkmontasje
Frilandsfotograf Maria Gossé har anmeldt Human Rights Service for brudd på åndsverkloven etter at organisasjonen publiserte et av hennes bilder uten tillatelse.

Bildet som ble brukt, var et portrett av Sumaya Jirde Ali. Det ble brukt i en montasje med en kakerlakk i en artikkel om kvinnen som i forrige uke ble dømt i Høyesterett for å ha kalt Ali en «korrupt kakerlakk», skriver fagbladet Journalisten.

Gossé sier til avisa at hun reagerer på at portrettet blitt brukt uten tillatelse, og hun reagerer spesielt på at montasjen tvinger bildet inn i en meningskontekst det ikke hører hjemme i.

Daglig leder i HRS, Rita Karlsen, sier at bildet ble laget av en fotograf som er usikker på hvor bildet er fra.

— At en underleverandør gjør en feil er beklagelig, men det er uansett vårt ansvar. Derfor vil vi selvsagt betale Gossé og benytter anledningen til å beklage overfor henne. Vi har da også erstattet den aktuelle saken med et annet bilde.

Gossé sier imidlertid at hun ikke ønsker å legitimere bruken av bildet ved å motta betaling.

NTB

Søndag 9. februar 2020

Flere norske hoteller har fått virusavbestillinger
Flere hoteller opplyser at de har fått avbestillinger fra kinesiske gjester etter utbruddet av det nye coronaviruset, melder E24.

Hotelldirektør Claus Petersen ved Scandic Fornebu sier til nettavisa at flere grupper har kansellert sine bestillinger.

— Fire av seks grupper har nå avbestilt med viruset som forklaring, sier han.

Innovasjon Norge opplyser at de har snakket med flere bedrifter som har fått avbestillinger grunnet utreiseforbud i Kina og virusfrykt, men at det økonomiske tapet foreløpig ikke er så stort.

Hvis det kinesiske utreiseforbudet fortsetter, advarer organisasjonen imidlertid om at det kan få konsekvenser for norske reiselivsbedrifter.

— Hvis dette fortsetter slik at det går utover sommertrafikken, så er det en del bedrifter, som for eksempel hoteller og guider, som får lite å gjøre, sier Ingunn Sakshaug, som er markedsspesialist for Asia og nye markeder i Innovasjon Norge, til E24.

NTB

Lørdag 8. februar 2020

Utenlandske råkjørere skal kunne utvises, foreslår regjeringen
Utlendinger med midlertidig oppholdstillatelse som straffes for alvorlige brudd på vegtrafikkloven, skal kunne utvises, foreslår justisminister Monica Mæland.

Forslaget gjelder sjåfører som har fått ubetinget fengselsstraff, som har skapt stor fare for andre, eller er straffet for flere lovbrudd som kan føre til tap av førerkort. Også flere tilfeller av kjøring uten førerkort skal kunne føre til utvisning, opplyser justisminister Monica Mæland (H).

— De siste årene har vi sett en rekke ulykker vinterstid på grunn av utenlandske vogntog med elendige dekk eller sommerdekk. Det har ført til farlige situasjoner og dessverre dødsfall. Nå slår vi ned på det, sier hun.

Vil luke ut de verste

Forslaget får støtte fra Norsk Lastebileierforsbund, skriver ABC nyheter.

NTB

Lørdag 8. februar 2020

De etterlatte reagerer på TVNorge-planer om Baneheia-serie
Til høsten sender TVNorge en ny dokumentarserie om Baneheia-saken, som de har jobbet med i over ett år før de etterlatte ble kontaktet. Familiene er skeptiske.

Den nye serien har Bjørn Olav Jahr som konsulent, forfatteren bak boka «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet». I en pressemelding via NTB torsdag gikk bistandsadvokat Håkon Brækhus ut mot bruken av Jahr, på vegne av de etterlatte, blant andre Ada Sofie Austegard, moren til en av de drepte jentene.

— Jeg er ikke alene om å mene at det er faktafeil og spekulasjoner i boka til Bjørn Olav Jahr. Da er det ikke riktig at en tv-kanal skal bruke ham som kunnskapsgrunnlag for en dokumentarserie, sier Austegard til Fædrelandsvennen.

Ventet med å si noe

Dokumentaren produseres av selskapet Monster og arbeidet har pågått i halvannet år, samtidig som Viggo Kristiansens sjette begjæring om gjenopptakelse har vært under behandling. Han mener seg uskyldig dømt.

De etterlatte ble ikke kontaktet av TVNorge før i januar 2020, da via bistandsadvokat. Austegard sier det er for tidlig å si om hun vil bidra, og at det avhenger av hvordan produsentene vekter serien.

NTB

Lørdag 8. februar 2020

DN-eier gikk 56 millioner i underskudd
NHST-konsernet gikk 56 millioner kroner i underskudd før skatt i fjor, viser tall fra kvartalsrapporten.

Året før gikk selskapet også i underskudd, men den gang med «bare» ni millioner kroner.

Konsernet sliter med lavere etterspørsel etter papirprodukter og synkende annonseinntekter for tradisjonelle medier, skriver Kampanje.

— Året 2019 har vært utfordrende for NHST Media Group, sier konsernsjef Hege Yli Melhus Ask i NHST Media Group i kvartalsrapporten.

I 2019 endte omsetningen på 1,2 milliarder kroner, noe som er rundt 100 millioner kroner mindre enn året før.

NHST eier blant annet både Dagens Næringsliv og Morgenbladet. Begge avisene har måttet nedbemanne den siste tiden.

NTB

Lørdag 8. februar 2020

Ansatt skal ha snoket i 60 pasientjournaler
En ansatt ved Dalane distriktspsykiatriske senter i Rogaland vil bli anmeldt for å ha snoket i 60 pasientjournaler.

Forholdet ble oppdaget i fjor høst etter at Dalane distriktspsykiatriske (Dalane DPS) mottok tilbakemelding fra to pasienter, skriver Stavanger Aftenblad.

— Dette er svært alvorlig. Vi beklager på det sterkeste overfor pasienter som er berørte av dette. Vi har stor forståelse for den merbelastningen dette medfører for en sårbar pasientgruppe, sier assisterende klinikksjef Sølve Braut ved Klinikk for psykisk helsevern voksne til Stavanger aftenblad.

Avisa opplyser at Helse Stavanger vil politianmelde personen for snokingen, i tillegg har Fylkesmannen i Rogaland blitt varslet om saken.

Personen er ikke lenger ansatt ved Dalane DPS eller Helse Stavanger.

NTB

Lørdag 8. februar 2020

Forbrukertilsynet vil gjøre klimareklame mindre synlig for barn
Forbrukertilsynet mener Norsk vinds klimareklame er ulovlig. Tilsynet vil at reklamefilmen ikke skal vises før klokka 21.00.

Den omstridte reklamefilmen er laget av Try råd for Norsk Vind. Det var Dagens Næringsliv som omtale saken først.

Reklamefilmen inneholder en digital klokke som «tikker» mot året 2030. Reklamefilmen fremmer at utbygging av vindkraft er nødvendig om man skal kutte klimautslippene tilstrekkelig fram mot 2030.

Forbrukertilsynet har mottatt 175 klager på reklamefilmen, skriver Dagens Næringsliv.

Ønsker endringer

Forbrukertilsynet har bedt Norsk Vind om å gjøre endringer for å hindre at reklamefilmene vises for barn.

— Vi har sagt at filmene ikke skal vises før klokka 21 på TV og ikke under kinofilmer med aldersgrense under 15 år, sier direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet.

NTB

Lørdag 8. februar 2020

Fotballspiller dømt til fengsel for å ha slått ned motspiller på banen
En 25 år gammel mann er i Fredrikstad tingrett dømt til fem måneders fengsel for å slått ned en motspiller under en fotballkamp i 5. divisjon i fjor.

Hendelsen fant sted på Selbak stadion i Fredrikstad i august i fjor. 25-åringen erkjente straffskyld da saken startet 30. januar.

I tillegg til fengselsdommen er 25-åringen dømt til å betale 62.000 kroner i oppreisning og erstatning til motspilleren, melder Fredriksstad Blad.

Under en fotballkamp mellom Selbak og Torp 12. august i fjor slo 25-åringen ned en motspiller på Selbak.

Ifølge tiltalen slo han spilleren hardt i ansiktet med knyttet hånd slik at han falt i bakken og besvimte. Deretter slo han den liggende mannen hardt i ansiktet med knyttet hånd. Motspilleren svelget tungen, fikk hevelser og brudd i høyre underkjeve og måtte opereres. Han ble liggende bevisstløs på gresset i flere minutter i etterkant av volden.

Den nå voldsdømte Torp-spilleren ble senere pågrepet i sitt eget hjem etter å ha forlatt fotballkampen etter ønske fra andre.

NTB

Lørdag 8. februar 2020

Skolevold øker kraftig i Oslo
Omfanget av vold og trusler på skoler i Oslo har økt kraftig og er det største arbeidsmiljøproblemet i skolene i hovedstaden, mener hovedverneombudet.

De siste tilgjengelige tallene fra utdanningsetaten i Oslo viser mer enn en dobling i rapporterte hendelser fra 1.940 i 2016 til 4.071 hendelser i 2018, skriver Klassekampen.

Slike hendelser gir flere lærere langvarige, psykiske plager, sier hovedverneombud Einar Osnes i utdanningsetaten i Oslo.

Mest utagering er det på barneskolen. De fleste involverte elevene er seks til tolv år, ifølge utdanningsetaten.

Osnes mener det bidrar til en større psykisk belastning for lærerne.

— Å ikke mestre en sjuåring kan være en stor psykisk belastning fordi det bryter med forventningene du har til deg selv som lærer eller skoleassistent, sier Osnes.

Han tror det er store mørketall og sier at rutinene for å registrere disse hendelsene varierer fra skole til skole.

Fra 2016 til 2018 økte «lite alvorlige hendelser» fra 1.039 til 2.327. I samme periode økte «alvorlige hendelser» fra 674 til 1.299, mens «svært alvorlige hendelser» økte fra 227 til 445, ifølge tall fra utdanningsetaten.

Nasjonalt ble 14 prosent av lærerne i grunnskolen utsatt for vold eller trusler i 2018, viser tall fra Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse.

NTB

Fredag 7. februar 2020

En av fire Frp-velgere vil ha Sylvi Listhaug som partileder
De fleste Frp-velgerne vil beholde Siv Jensen som leder fram mot valget i 2021, men nestleder Sylvi Listhaug får en klar annenplass, viser en VG-måling.

Jensen har støtte fra 51 prosent av Frp-velgerne, mens 24 prosent mener Listhaug er best egnet til å lede partiet mot stortingsvalget neste år. Det viser meningsmålingen utført av Respons Analyse for VG.

Men partileder Siv Jensen sier at det er ingen lederdebatt i Frp.

— Jeg er glad for at vi har mange politikere som står sterkt. Vi har et godt grunnlag når den tid kommer. Det er ikke noe diskusjon hos oss nå, sier Jensen til VG.

Sylvi Listhaug sier Frp allerede har en dyktig partileder som står sterkt blant medlemmer, tillitsvalgte og velgere.

— Jeg gleder meg til å jobbe sammen med henne frem mot valget i 2021 og håper på at vi skal oppnå et godt valgresultat, skriver Listhaug i en e-post.

NTB

Fredag 7. februar 2020

Vest politidistrikt innrømmer metoo-problemer
Politimester Kaare Songstad sier Vest politidistrikt har menn som gjør dumme handlinger og ledere som gjør ukloke valg mot kvinner. Han vil rydde opp.

Til Bergens Tidende sier politimesteren at han arbeider for å endre det han kaller en usunn kultur i Vest politidistrikt.

— Det er potensial for problemer når unge politikvinner kommer inn i operative miljøer med eldre menn der verdier som fysisk styrke, mot og handlekraft verdsettes, sier Songstad.

— Slike miljøer har vært en mannsbastion i politiet og er det fortsatt.

Forskerne Dag Ellingsen og Ulla-Britt Lilleaas redegjør i en kronikk i Politiforum for sin studie av Vest politidistrikt, men mener ukulturen der ikke er unik for Vest. De skriver om hvordan unge kvinnelige studenter fra Politihøgskolen tas imot når de utplasseres i landets politidistrikter, og flere voksne menn for eksempel har lagt seg etter dem de 20-21-22 år gamle kvinnene. «Mennene er i en utvetydig, overlegen maktposisjon overfor jentene i kraft av alder og posisjon, men også som sentrale referanser den dagen de skal søke jobb».

— Basert på samtaler med andre har vi hørt at dette skjer også i andre deler av landet. Det er altså ikke noe spesielt for politiet i vest. Jeg har varslet ledelsen ved Politihøgskolen om dette, sier Ellingsen.

Leder Ørjan Hjortland i Politiets Fellesforbund Vest sier til BT at han har lest kronikken, men kan ikke kommentere innholdet, ei heller bagatellisere det som er beskrevet.

Studieleder Jan Egil Tvinde ved Politihøgskolen skriver i en epost at han er kjent med forskningsfunnene, og at de er opptatt av problemstillingen.

NTB

Fredag 7. februar 2020

Barne­hagekjede anklages for ulovlig bruk av barn til markedsføring
Norges største kommersielle barne­hagekjede Læringsverkstedet får kritikk for at arrangementet «Barnas hjertedag» er markedsføring, der barn blir brukt.

Barnehagekjeden har ifølge Klassekampen 237 barnehager i Norge og markerte i år for første gang sin egen merkedag, «Barnas hjertedag», 15. januar. Hensikten er at barna skal spre glede i nærsamfunnet. Læringsverkstedet er nå klaget inn til Forbrukertilsynet for ulovlig bruk av barn i markedsføring. Bilder viser at barnehagebarn blant annet delte ut ballonger og brosjyrer med logo og påskriften «Læringsverkstedet barnehager. Vi har hjerte for deg». Denne ble også lagt i postkasser og under vindusviskere av barna.

Forbrukertilsynet har ikke gjort en juridisk vurdering av saken ennå, men avdelingsdirektør med ansvar for Barn og Unge, Tonje Skjelbostad, mener hjertedagen tydelig har elementer av en markedsføringskampanje.

Markedsføringsloven er klar på at reklame skal være tydelig gjenkjennelig som reklame, og at man skal være særlig varsom både med å rette reklame mot barn og med å bruke av barn til reklame.

Trude Sydtangen, direktør for barnehagedrift i Læringsverkstedet, avviser at dagen deres er en del av en markedsføringsstrategi.

— Hvis det er sånn at bruken av logoen skaper sånne diskusjoner, så tar vi det til oss og skal evaluere det, sier hun.

Hun sier det ikke var aktuelt å innhente tillatelse fra foreldre i forkant, fordi de ikke tenkte på hjertedagen som markedsføring.

NTB

Torsdag 6. februar 2020

Regjeringen vurderer oppholdsforbud for gjengkriminelle i Oslo
På et folkemøte torsdag sa statsminister Erna Solberg (H) at det kan bli aktuelt å innføre oppholdsforbud for gjenger i Oslo, der ungdomskriminaliteten har økt.

Et slikt forbud vil være et virkemiddel i kampen mot økende barne- og ungdomskriminalitet.

— Formålet er å gi politiet en mulighet til å kunne bortvise ungdom fra områder, slik at de kan forebygge og for eksempel hindre at det oppstår slåsskamper. Dette er et virkemiddel, ikke en løsning på hovedproblemene med barne- og ungdomskriminalitet, men det kan gjøre at man kan avverge at det oppstår en økning i konfliktnivået, sa statsminister Erna Solberg til VG på folkemøtet i Oslo torsdag kveld.

NTB

Torsdag 6. februar 2020

Maud Angelica Behn fikk pris for sin åpenhet rundt selvmord
Under en konferanse i Oslo torsdag ble Maud Angelica Behn (16) tildelt Akuttpsykiatriprisen 2020 for sin åpenhet om psykiske lidelser og selvmord, melder VG.

Prisen deles ut årlig under Akuttpsykiatrikonferansen.

Behn har høstet mange lovord for sitt minneord i bisettelsen til sin far, Ari Behn, som tok sitt eget liv 1. juledag. I talen gikk 16-åringens budskap langt utover hennes egen sorg, og hun oppfordret folk som sliter, til å søke hjelp.

Juryen begrunner prisen med at Behns sterke ord traff mange med stor kraft.

— Du åpner hjertet ditt og retter blikket også mot andre. Du setter ord på smerten og formidler håp, refererer VG fra begrunnelsen.

NTB

Torsdag 6. februar 2020

litiansatte positive til generell bevæpning
80 prosent av de politiansatte er for en permanent bevæpning i politiet, ifølge en ny undersøkelse.

15 prosent av de ansatte oppgir at de er imot, mens 5 prosent er usikre, viser Politihøgskolens undersøkelse.

Det betyr at det har vært en betydelig endring i politiansattes syn de siste årene. Flertallet i politiet var imot generell bevæpning i undersøkelser fra 2011 og 2012, skriver Politiforum.

Politiansatte i byer og bynære strøk er mer positive til generell bevæpning enn de som arbeider i mer «landlige» strøk.

Hele 87 prosent av de politiansatte i Oslo er for generell bevæpning, mot 73 prosent i Agder, hvor flest er imot.

— Vi tenker at den midlertidige bevæpningen kanskje er den viktigste enkeltfaktoren som har gjort at flere er for bevæpning nå, sier førsteamanuensis Gunnar Thomassen ved Politihøgskolen.

Den midlertidige bevæpningen av politiet ble innført i november 2014 og varte til februar 2016.

NTB

Torsdag 6. februar 2020

Politiet ber om private videoer etter Sandefjord-drapet
Politiet ønsker å få tilsendt videomateriale fra dashbord og private overvåkingskamera i forbindelse med drapet i Sandefjord søndag.

— Videoer fra dashcam i biler eller fra privatadresser i områder rundt Sandefjord sentrum er av spesiell interesse for oss, sier politiadvokat An Eline Rimstad Johansen i Sørøst politidistrikt.

Samtidig oppfordres privatpersoner som har kjørt i det aktuelle området i perioden fredag 31. januar klokken 18 til søndag 1. februar klokken 16.30, om å ta kontakt med politiet. Det samme gjelder personer som har privat overvåkingsutstyr fra eiendommene sine og ut mot vei eller fortau.

— Det er ofte kort lagringstid for slike videoer, og det er derfor viktig at slike videoer sikres så fort som mulig, opplyser politiet.

En 45 år gammel mann er siktet på drapet på sin 31 år gamle kjæreste i Sandefjord. Tirsdag ble den siktede mannen varetektsfengslet i fire uker. Han skulle i utgangspunktet bli avhørt mandag, men avhøret ble avbrutt av helsemessige grunner. Heller ikke tirsdag fikk politiet avhørt mannen.

NTB

Torsdag 6. februar 2020

Tredobling av fedme på verdensbasis
En ny rapport fra Verdensbanken viser en tredobling av fedme på verdensbasis. I Vest-Europa ligger Norge i fedmetoppen.

Rapporten viser at overvektsrelaterte sykdommer er blant de tre vanligste dødsårsakene i alle verdens regioner, unntatt Afrika sør for Sahara

I Vest-Europa er det bare Storbritannia, Irland og Spania som har mer fedme i befolkningen enn Norge, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon.

Bekymret

Nasjonalforeningen for folkehelsen er dypt bekymret over utviklingen og hva den vil bety for den norske folkehelsen.

— Fedmeepidemien i Norge og resten av verden er alvorlig, både for den enkelte og for samfunnet som helhet. Vi står i fare at så mange får dårligere helse at det vil få konsekvenser både for arbeidsmarkedet og helsetjenestene, skriver foreningen i en pressemelding.

Fedme medfører risiko for alvorlige sykdommer som blant annet hjerte- og karsykdom, demens og kreft.

Gode helsevalg

— For å snu utviklingen trengs det økt tilrettelegging for at folk kan gjøre gode helsevalg, opplyser generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

I rapporten kommer Verdensbanken med en rekke råd for å bremse fedmeøkningen. Tilrettelegging for aktivitet gjennom god arealplanlegging og aktiv bruk av avgifter for å påvirke forbrukervalg er blant anbefalingene som blir omtalt.

— Vi er glad for at Verdensbanken er så tydelig i sine anbefalinger. Også i Norge vil det være nyttig å følge disse rådene, om tydelig merking av matvarer, avgifter som fremmer sunne vaner framfor usunne, og arealplanlegging som fremmer fysisk aktivitet, sier Gerhardsen.

NTB

Torsdag 6. februar 2020

Nordmenn sliter mer med å betale kredittkortgjeld enn forbrukslån
En rapport om nordmenns lånefinansierte forbruk viser at vi tyr til kredittkort mer enn til forbrukslån. Men det er dyrere og mer usikkert, og gjelda har økt.

Den ferske rapporten fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO slår fast at kredittkort byr på størst problemer for dem som havner i gjeldsproblemer, ifølge Aftenposten.

Undersøkelsen om nordmenns lånefinansierte forbruk viser at 28 prosent har opparbeidet seg kredittkortgjeld, der de bare betaler minstebeløpet eller en mindre sum enn det de skylder når regningen kommer.

Rundt 13 prosent oppgir å ha ett eller flere forbrukslån.

Det viser seg i undersøkelsen at nordmenn skammer seg mer over forbrukslån og at kredittkort har høyere status, idet det ses på som bekvemt, fleksibelt og knyttet til fordeler, selv om kredittkort er dyrere og mer usikkert enn forbrukslån.

NTB

Torsdag 6. februar 2020

Helleland oppfordrer kommuner til å innføre turistskatt
Distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) mener kommunene mer aktivt bør benytte seg av muligheten til å ta skatt fra turister.

Under spørretimen i Stortinget onsdag bekreftet Helleland at hun er for at kommuner skal kunne ilegge turister et såkalt besøksbidrag.

— I dag er det slik at regjeringen er helt mot en nasjonal turistskatt. Men det er handlingsrom for at man lokalt ilegger brukeravgift knyttet til for eksempel parkering, søppel eller renovasjon. Det mener jeg kommunene bør ta i bruk i større grad, sier Helleland til NTB.

Hun understreker at regjeringen ikke kommer til å pålegge kommunene å innføre slike avgifter. Men distriktsministeren er åpen for å justere regelverket slik at det blir mer fleksibelt.

— Hvis en kommune ønsker det for å sikre infrastruktur og ønske flere turister velkommen, så ønsker jeg som distriktsminister å hjelpe dem med muligheten til det, sier hun.

Astrid Bergsmål, leder i Virke Reiseliv, er fornøyd med signalene. Hun oppfordrer nå regjeringspartiene til å stemme for et forslag SV har fremmet i Stortinget om å utrede turistskatt.

NTB

Torsdag 6. februar 2020

PST-sjef bekymret for ekstreme islamister som slipper ut av fengsel
Flere som er dømt for terror, er nå i ferd med å sone ferdig sine fengselsstraffer. PST følger nøye med på disse personene.

I trusselvurderingen Politiets sikkerhetstjeneste (PST) la fram tirsdag, sidestilles terrortrusler fra høyreekstreme og ekstreme islamister. Grunnen er at høyreekstrem aktivitet har økt og at de ekstreme islamistene er svekket. PST-sjef Hans Sverre Sjøvold sier imidlertid til NRK at han er bekymret for ekstreme islamister som slipper ut av fengsel.

— Det er mye mindre aktivitet når det gjelder rekruttering, og sikkerhetstjenestene har også hatt stor oppmerksomhet rundt de ekstreme islamistene. Mange av dem sitter i fengsel. Bekymringen er at en del av de er i ferd med å slippe ut, sier han.

I Norge er 14 personer dømt i terrorrelaterte dommer, og ifølge NRK har mange av dem sonet ferdig og allerede sluppet ut. Sjøvold sier at etter hendelsen i London må de følge med her også.

— Vi følger opp dem som løslates. Hovedmålet er at de ligger unna bruk av vold, sier Sjøvold.

Han bekrefter også at PST overvåker personer dømt for terroraktivitet som slipper ut.

— Det er ikke så mange som sitter i fengsel her i Norge. Så vi føler vi har god kontroll, sier PST-sjefen.

I helgen ble to personer i London knivstukket og drept. Gjerningsmannen hadde sluppet ut av fengsel kun én uke før, hvor han sonet halvparten av en terrordom.

NTB

Onsdag 5. februar 2020

Vestlandsbønder vil kvitte seg med melkekvotene
Ingen har ivret mer enn bøndene i Vestland etter å selge, etter at staten og Norges Bondelag i oktober 2019 besluttet å kjøpe ut melkekvoter.

Oppkjøpsordningen er et resultat av at Norge må avvikle eksportsubsidiene innen 2021, og målet er å gjennomføre en oppkjøpsordning der en melkekvote på 40 millioner liter skal kjøpes ut.

Ifølge Bergens Tidende har 592 melke­kvoteeiere på landsbasis så langt meldt sin interesse for å selge kvoter. 126 eiere av melke­kvoter i Vestland har meldt sin interesse, og det er for mange til at alle kan få ønsket innfridd. Mens 4,9 millioner liter melk skal ut av produksjon i Vestland, utgjør kvotene som nå ønskes solgt i regionen hele 8,6 millioner liter melk.

Ifølge BT er gangen i saken at kvoteeierne etter å ha meldt sin interesse, må sende selve søknaden om salg av grunnkvote inn før 31. mars. Hvem som får solgt, avgjøres etter «først til mølla»-prinsippet.

NTB

Onsdag 5. februar 2020

Al-Noor-moskeen i Bærum: Besøket har gått ned etter terrorangrepet
Besøket i Al-Noor-moskeen i Bærum har gått ned i kjølvannet av terrorangrepet i sommer. Mange er fortsatt redde, sier en talsmann for moskeen.

— Nedgangen skyldes frykten. Man trodde aldri at dette ville skje i Bærum og Norge. Her har man frihet til å utøve sin religion, og så får man en slik hendelse. Det er skremmende. Det er fortsatt noen som sier de er redde, sier kommunikasjonsansvarlig Waheed Ahmed ved Al-Noor islamic Centre til NRK.

10. august i fjor brøt draps- og terrorsiktede Philip Manshaus seg inn i moskeen. Der avfyrte han skudd med et haglgevær, før han ble overmannet av to eldre menn. Like før hadde han skutt og drept sin lillesøster.

Tirsdag la PST fram sin nasjonale trusselvurdering, som konkluderte med at høyreekstrem terror i Norge nå er like sannsynlig som terror fra ekstreme islamister. En ekstremistforsker frykter at det vil komme lignende angrep fremover.

— Man må sette inn de nødvendige sikkerhetstiltakene, og trygge institusjoner som har blitt mål, som synagoger og moskeer. Dette gjelder spesielt i høytidene, sier forsker Cathrine Thorleifsson ved Universitetet i Oslo.

Onsdag 5. februar 2020

NorSIS spår mer avansert pornosvindel i 2020
Nordmenn skal ha betalt millioner av kroner i fjor for å unngå å få angivelig bildemateriale av seg som pornotittere offentliggjort. NorSIS frykter mer sånt.

I rapporten «Trusler og trender 2019-2020» ser NorSIS også for seg at 2020 vil bringe med seg en ny pornosvindel, en mer avansert versjon av fjorårets runde, der trolig hundretusener av nordmenn mottok epost med likelydende beskjed om at de var blitt filmet mens de så på nettporno, og at opptakene ville bli offentliggjort om de ikke betalte i kryptovaluta.

NorSIS skriver at pornosvindlene i 2019 ble gradvis forbedret. Den dårlige engelsken ble byttet ut med god norsk. Svindel-epostene ble mer truende og målrettet. Det ble truet med å offentliggjøre video av offeret som så på porno, med unge tenåringer. Situasjonen ble enda mer tabubelagt, svindel-eposten startet gjerne med «Jeg vet du er pedofil».

Linjene kokte

NTB

Tirsdag 4. februar 2020

Øygarden kommune risikerer milliongebyr
Øygarden kommune kan ha gjort ulovlige anskaffelser for over 80 millioner kroner, ifølge Bergens Tidende. Nå risikerer de milliongebyr.

Øygarden kommune klages inn til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa), skriver avisa.

Bjarte Sangolt og Øyvind Herland i organisasjonen Rettferdig offentlig saksbehandling (ROS) står bak klagen. De er kritiske til pengebruken i gamle Øygarden, som nylig slo seg sammen med Fjell og Sund for å bli «nye» Øygarden, og mener saken må få konsekvenser.

— Det vi ikke liker, er at konsekvensene av et eventuelt gebyr kun går ut over innbyggerne i nye Øygarden. Det er folks skattepenger man her har brukt på en måte som åpenbart ikke er innenfor lover og regler. Innbyggerne i storkommunen får svi for at gamle Øygarden flottet seg før kommunen ble lagt ned, sier Sangolt.

Bergens Tidende har skrevet flere saker om Øygarden kommunes anbudspraksis de siste månedene. De siste anslagene for ulovlige anskaffelser er 84,5 millioner kroner, ifølge avisa.

NTB

Tirsdag 4. februar 2020

WHO: Alkohol er en hovedårsak til kreft i nordiske land
Alkohol er en risikofaktor for kreft i høyinntektsland, viser den årlige kreftrapporten fra WHO. Men fortsatt utgjør røyk den absolutt største risikoen.

Rapporten slippes i anledning av at det tirsdag er Verdens kreftdag. Hovedbudskapet til Verdens helseorganisasjon (WHO) er at alle land i verden må tilpasse sin kreftstrategi til sin situasjon, slik at økning i tilfeller og dødsfall kan unngås.

Lands- og regionsanalyser av risikofaktorer som bidrar til kreftbyrden i ulike land, viser at alkohol er ledende risikofaktor for kreftutvikling og kreftdød i land som USA, Frankrike, Storbritannia, Australia, og de nordiske landene Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøyene og Grønland, heter det i rapporten.

Røyk fortsatt største risiko

Kreftforeningen har for øvrig en liste med ti råd for å redusere kreftrisiko for nordmenn.

— Alkohol er en viktig risikofaktor når det gjelder kreft, men røyk er fortsatt den enkeltfaktoren som forårsaker aller mest kreft, opplyser kommunikasjonsansvarlig Elisabeth Jakobsen i Kreftregisteret til NTB.

NTB

Tirsdag 4. februar 2020

PST: Tips fra venner og familie ofte avgjørende for å stanse terror
PST er avhengig av tips for å avverge terror, men tror mange vegrer seg for å tipse om personer de frykter er i ferd med å bli radikalisert.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) la tirsdag fram sin trusselvurdering for 2020. Der kom tjenesten med en uvanlig sterk oppfordring til publikum om å varsle dersom de frykter at en person er i ferd med å bli radikalisert.

— Dagens ekstremister radikaliseres ofte på nett i krypterte og lukkede fora, og dagens terroraksjoner planlegges og utføres ofte av enkeltpersoner. Det gjør at terrorplanlegging vil være svært utfordrende å avdekke. Dersom vi som sikkerhetstjeneste skal lykkes med å sette inn trusselreduserende tiltak, er vi helt avhengig av tips fra publikum, uttalte seksjonssjef for politisk motivert vold, Arne Christian Haugstøyl.

Han viste til den ferske PST-rapporten «Slik avverges terrorangrep», om avvergede terrorangrep i Vesten, hvor det kommer fram tips fra publikum i svært mange tilfeller bidro til å avverge angrep.

NTB

Tirsdag 4. februar 2020

Trondheim innfører gangfart for elsparkesykler
Med mål om å få færre ulykker innføres det en toppfart på 5 kilometer i time for elsparkesykler i enkelte deler av Trondheim sentrum.

Formannskapet i Trondheim vedtok tirsdag nye retningslinjer for utleie av elsparkesykler, melder NRK. I august i fjor ble det innført et midlertidig forbud mot utleie av elsparkesykler fram til retningslinjer var på plass.

I tillegg til å innføre maksfart, er det også bestemt at utleie kun kan skje fra 1. april til 1. desember i byen.

Så langt finnes det ingen nasjonale retningslinjer for bruk av elsparkesykler, men også andre byer har vedtatt egne regler. I Stavanger ble det i november 2019 bestemt flere regler for både hastighet, antall aktører og pris.

NTB

Tirsdag 4. februar 2020

Økt vilje blant høyreekstreme til å bruke terror, mener PST
Høyreekstreme viser økt vilje til å bruke terror, mener PST. En høyreekstrem terrorhandling i Norge er nå like sannsynlig som terror fra ekstreme islamister.

Det er mulig at høyreekstreme eller ekstreme islamister vil prøve å utføre et terrorangrep i Norge i 2020. Trusselen er like stor fra begge, slår Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fast i sin nasjonale trusselvurdering.

PST definerer ordet «mulig» som at «det er like sannsynlig som usannsynlig».

I 2019 var ekstrem islamisme regnet som den største trusselen, men trusselen fra høyreekstremisme i Norge har utviklet seg i negativ retning i løpet av året som gikk, ifølge PST. De viser blant annet til terrorangrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum i sommer.

Høyreekstreme viser i økende grad vilje til å bruke terror for å nå sine mål. Trusselen fra høyreekstreme vil først og fremst komme fra enkeltpersoner, ikke fra grupper, mener PST.

Økt vilje til terror

NTB

Tirsdag 4. februar 2020

Januar 2020 ble den våteste noensinne
Året fikk en våt start, med en nedbørsmengde på 195 prosent av normalen i januar. Den gamle rekorden er fra 2005 og lå på 185 prosent.

Det melder Meteorologisk institutt. De har allerede fastslått at januar 2020 også ble den nest-varmeste noensinne. Det ble satt sju rekorder for høyest målte nedbørsmengde på ett døgn, mesteparten av de i Trøndelag. I tillegg ble det satt 30 rekorder for høyest mengde nedbør målt over hele måneden, da hovedsakelig i Vestland, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark.

— Det ble satt enda flere nedbørrekorder i januar 1989 og 2005, men da var det også områder som fikk lite nedbør, bare 10—30 prosent av normalen. De tørreste områdene i januar i år lå på 50—60 prosent av normalen, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Normalen det sammenlignes med er den internasjonale standardperioden fra 1961 til 1990. Noen målestasjoner i Vestland, Innlandet, Trøndelag og Nordland fikk så mye som fire ganger den normale mengden nedbør.

Målingene går helt tilbake til 1900.

NTB

Tirsdag 4. februar 2020

Viking Sky-evaluering: Norge mangler plan for masseevakuering
Redningsaksjonen på cruiseskipet Viking Sky i fjor var vellykket, men Norge mangler plan for masseevakuering, viser evalueringen av hendelsen.

— Hadde skipet gått på grunn, hadde utfordringsbildet sett annerledes ut, sier fungerende direktør Per K. Brekke i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NRK.

Cruiseskipet Viking Sky fikk motorstans og kom i havsnød på Hustadvika mellom Kristiansund og Molde 23. mars 2019.

Direktoratet peker på at Norge mangler en nasjonal plan for masseevakuering.

— Dersom disse scenarioene skjer på steder der det kanskje er mer krevende å bringe folk i land og løfte mennesker opp i helikoptre og i trygghet, må vi tenke gjennom hvordan slike planer kan se ut og hvordan vi kan øve på det, sier Brekke.

Direktoratet anbefaler å gjennomføre større øvelser der de ulike aktørene får øvd på samarbeid, slik at de er bedre forberedt til neste store hendelse.

DSB peker på 22 læringspunkter fra hendelsen, blant annet knyttet til informasjonsdeling, politiets organisering og registrering av de evakuerte. Forholdene det pekes på i læringspunktene har imidlertid ikke fått konsekvenser for håndteringen av hendelsen eller utfallet, slås det fast.

DSB har evaluert håndteringen av Viking Sky-hendelsen på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet.

NTB

Tirsdag 4. februar 2020

Russisk militærkor nektes innreise i Norge
Nordflåtens kor får ikke lov av norske myndigheter til å opptre under en kulturfestival i Kirkenes.

Festivalleder for Barents Spektakel i Kirkenes, Luba Kuzovnikova, sier til NRK at det er første gang de opplever at et kulturelt samarbeid faller sammen som resultat av politisk spenning mellom Russland og Norge.

— Begrunnelsen var et begrenset militærsamarbeid mellom Russland og Norge, blant annet på grunn av Norges reaksjon på annekteringen av Krim, sier Kuzovnikova.

Det er Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet som har sagt nei til koret.

— Uansett hvor kaldt forholdet har vært mellom Norge og Russland, så har det kulturelle samarbeidet vært uberørt. Men nå har spenningen blitt en realitet også for oss, sier Kuzovnikova.

Kommunikasjonsrådgiver Wera Helstrøm i Utenriksdepartementet skriver i en epost til NRK at samarbeidet ikke er mulig i år. Hun forklarer at medlemmene av koret må avgi fingeravtrykk for å få Schengen-visum, noe russiske myndigheter ikke tillater.

NTB

Tirsdag 4. februar 2020

29 personer døde i arbeidsulykker i fjor
I fjor var det 29 mennesker som mistet livet i arbeidsrelaterte ulykker. — Antallet holder seg på et lavt nivå, sier Arbeidstilsynet.

De siste ti årene har gjennomsnittet ligget på 38 arbeidsskadedødsfall per år, mens det de siste tre årene har tallet ligget på 28 dødsfall i snitt.

— Antall arbeidsskadedødsfall ser ut til å ha stabilisert seg på et historisk lavt nivå. Samtidig er hvert dødsfall ett for mye. Det er viktig at alle aktører i arbeidslivet arbeider systematisk med ulykkesforebygging, slik at flere liv blir spart, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Alle som omkom i arbeidsskadedødsfall i fjor, var menn.

Bygg- og anlegg overrepresentert

NTB

Tirsdag 4. februar 2020

Advokat: Mulig menneskerettsbrudd å nekte uvaklarte AAP-mottakere støtte i ett år
Å sette mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP) på vent og uten støtte i 52 uker kan bryte med menneskerettighetene, mener advokat.

Etter at den såkalte karenstidordningen ble innført i 2018, har det vært flere saker i mediene om fortvilte personer som plutselig står uten noen form for trygdeytelser og må selge hus og hjem for å klare seg.

Regjeringen innførte 1. januar 2018 flere omstridte endringer i arbeidsavklaringspenge-ordningen (AAP), blant annet ble det innført en ventetid på ett år uten støtte for mottakere som innen tre år ikke var ferdig utredet til enten jobb eller uføretrygd.

— Vi mener karenstiden kan være i strid med menneskerettighetene, sier Sondre A. Sandal, advokatfullmektig i Advokatconsult til NTB. Sandal har fordypning i EØS-rett og menneskerettigheter.

Inngrep i eiendomsretten

På vegne av foreningen AAP-aksjonen, som lenge har bestridt lovligheten av karenstiden, har Sandal skrevet en juridisk betenkning som nylig er sendt Riksadvokaten.

NTB

Tirsdag 4. februar 2020

Amerikaner født på overbefolket dato, fikk «ny» bursdag i Norge
Coby Shain Howard er født 5. mai 1986, men Folkeregisteret har gått tom for fødselsnummer som begynner med de sifrene, og ga ham fødselsdato 7. januar i stedet.

— Dette lager kjempekrøll for oss, og er det mest latterlige opplegget jeg har hørt om, sier kona Eva Britt Howard på Setermoen til Nordlys.

— Når den registrerte fødselsdatoen i Folkeregisteret ikke stemmer med det som står i passet hans og i annen legitimasjon, så får han ikke norsk førerkort, ikke opprettet bankkonto, ikke skattekort og så videre. Han er i praksis umyndiggjort, sier hun.

Ekteparet Howard giftet seg for fire år siden, har flyttet til Norge etter først å ha bodd i USA. I brevet skriver Folkeregisteret at siden det er få tilgjengelige personnumre på Coby Shain Howards fødselsdato, «har vi benyttet registreringsdato — og måned for din innflytting til Norge, 07.01. ved registrering av fødselsnummeret ditt.» Også datoer som 1. januar, 1. mars og 1. juli har samme utfordring.

— Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier amerikaneren.

Senior kommunikasjonsrådgiver Ernst Larsen bekrefter på epost at Skatteetaten fra tid til annen må tildele fødselsnummer som avviker fra fødselsdato, fordi det på noen datoer nesten ikke finnes tilgjengelige numre.

Stortinget har vedtatt å innføre nye personidentifikatorer fra 2032.

NTB

Tirsdag 4. februar 2020

Bilder av barn lå åpent for ansatte i Bergen kommune
Flere Høyre-politikere i Bergen kommune reagerer etter at de kom over mapper med bilder av skolebarn og barnehagebarn på kommunale PC-er.

Petter Haugland, Høyres nye politiske rådgiver for bystyregruppen i Bergen, var en av dem som slo alarm, skriver Bergens Tidende.

«Håper virkelig det ikke er andre med kommunal datamaskin som også har tilgang til bilder, filer eller informasjon som ikke er tilsiktet eller eventuelt på annen måte klassifiseres som sensitiv informasjon», skriver han blant annet. Han sier han fant hundrevis, om ikke tusenvis, av skolefotografier av barn.

Marte Leirvåg (H) fant de samme filene på sin PC, og kaller det oppsiktsvekkende og et ganske alvorlig avvik.

Digitaliseringsdirektør Kjetil Århus sier at det dreier seg om en mappe som ikke var sikret slik den burde.

— I filsystemet til kommunen, som vi skal bort fra nå, er det et område som heter «felles alle» som er tilgjengelig for alle med brukerkonto i kommunen, sier han.

Ukjent omfang

NTB

Tirsdag 4. februar 2020

Dagbladet: PST vurderer terrorangrep som sannsynlig
Ifølge Dagbladet vurderer PST muligheten for terrorangrep i Norge som sannsynlig.

Det melder avisen mandag kveld.

Avisen skriver også at PST har like stor frykt for høyreekstremister som radikaliserte islamister.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) legger tirsdag fram sin årlige trusselvurdering.

I sin oppdatering i desember i fjor om trusselen fra høyreekstreme skrev PST at de vurderer det som «mulig» at det vil bli forsøkt gjennomført et høyreekstremt terrorangrep i Norge i 2020.

I fjorårets ordinære trusselvurdering vurderte PST det som «mulig» at ekstreme islamister ville forsøke å utføre terrorangrep her i landet. I vurderingen, som kom for ett år siden, skrev PST at det var «lite sannsynlig» at norske høyreekstreme ville forsøke å gjennomføre terrorangrep i 2019.

PST definerer bruken av ordet sannsynlig som at «det er grunn til å forvente». Ordet mulig betyr at «det er like sannsynlig som usannsynlig».

NTB

Tirsdag 4. februar 2020

Høyre med laveste oppslutning på over ti år
Fremskrittspartiet fosser videre fram på målingene, mens Høyre får sin laveste oppslutning på over ti år, ifølge en fersk TV 2-gallup.

Høyre får en oppslutning på kun 17,8 prosent, ifølge gallupen.

Sist partiet hadde så lav oppslutning, var før stortingsvalget i 2009.

— Det er vi ikke fornøyd med, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun viser til at forrige uke, da denne målingen ble tatt opp, var en turbulent uke i politikken.

Samtidig fortsetter oppturen for Fremskrittspartiet, som rykker fram hele 7 prosentpoeng til 15,7 prosent, sammenlignet med TV 2s januarmåling som ble offentliggjort 13. januar.

Med denne oppturen passerer Fremskrittspartiet Senterpartiet, som har gått tilbake 2,9 prosentpoeng til 15 prosent. Ap går tilbake 0,7 prosentpoeng til 24,2 prosent, mens SV går tilbake 1,1 prosentpoeng til 7,7 prosent. De rødgrønne partiene ville dermed vært avhengige av enten Rødt eller MDG for å kunne danne flertall.

For de øvrige partiene er oppslutningen slik: Venstre 4,0 (+1,8), KrF 4,3 (+1,1), Miljøpartiet De Grønne 5,9 (-0,6), Rødt 4,3 (-0,4) og Andre 1,1 (-1,1).

Målingen er laget av Kantar for TV 2 med telefonintervjuer av 990 personer i tidsrommet 27. til 31. januar. Feilmarginen er mellom 1,4 og 2,8 prosentpoeng.

NTB

Mandag 3. februar 2020

Stor vannlekkasje i Oslo førte til trafikkaos
En stor vannlekkasje skapte trafikkaos i Oslo mandag ettermiddag. Årsaken til lekkasjen var gravearbeid.

Lekkasjen i det som er en hovedvannledning, oppsto like før klokken 16.

— Det er en omfattende vannlekkasje, sa operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB mandag ettermiddag.

Rundt 17.15 opplyste brannvesenet at lekkasjen var stoppet.

Ring 2 ble grunnet lekkasjen sperret i begge retninger mellom Sognsveien og Vogts gate. I 19-tiden var veien åpen igjen.

Fryser til

Det var store vannmengder som fosset ut i hovedstadens gater mandag ettermiddag.

— Vi har fått meldinger om at det har begynt å fryse til. Kommunen har satt inn tiltak mot hålkeføret, de strør og salter, sier operasjonsleder Pedersen mandag kveld.

Ifølge Yr var det 0 grader i Oslo fra klokken 18. Det er meldt kuldegrader fra og med klokken 20.

Gravearbeid

Gravearbeid i Stavangergata var årsaken til lekkasjen.

— Vi har vært i dialog med føreren av gravemaskinen det gjelder. Vi oppretter sak, og så får vi se hva våre jurister eventuelt kommer fram til hva gjelder reaksjoner, sier operasjonslederen.

Lekkasjen var fra en hovedvannledning.

— Det er en hovedvannledning, en såkalt 400 millimeterledning, som er skadd, sa Erik Henriksen i Vann- og avløpsetaten til NRK mandag ettermiddag.

Kø og forsinkelser

Pedersen opplyste mandag ettermiddag at det var mye kø grunnet lekkasjen.

Lekkasjen rammet også kollektivtrafikken.

Buss 20 var i en periode innstilt mellom Majorstuen og Torshovparken, opplyste Ruter. I tillegg var det forsinkelser på bussrutene 34, 28, 54, 37, 25, 20 og 21.

NTB

Mandag 3. februar 2020

Kjøttmeisen er kongen av fuglebrettet
Kjøttmeisen ble den mest registrerte fuglen i årets hagefugltelling. I over ni av ti hager ble fuglen sett.

Hagefugltellingen varte fra lørdag 18. januar til søndag 2. februar.

Kjøttmeisen ble sett i 93 prosent av alle hagene, og totalt ble 60.063 individer registrert, viser tall fra Fuglevennen.

De ni øvrige mest registrerte artene var blåmeis, skjære, dompap, spettmeis, grønnfink, gråspurv, pilfink, svarttrost og grønnsisik.

Totalt i hagetellingen ble det registrert 452.883 fugler i 8.834 hager.

NTB

Mandag 3. februar 2020

Flere tilfeller av manglende førpris under Black Friday-salget, ifølge Forbrukertilsynet
Tilbud uten førpris var den vanligste feilen under Black Friday-salget i 2019. Forbrukertilsynet har sendt ut 14 brev til aktører etter salget.

— Uten førpris er det vanskelig for forbrukerne å finne ut om noe faktisk er et godt kjøp eller ikke. Det kan også være villedende — og dermed ulovlig markedsføring, sier direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet.

Slik markedsføring skaper kjøpepress hos forbrukeren og kan føre til at forbrukere gjør dårlige kjøp, mener tilsynet.

De gått gjennom Black Friday-tilbudene fra 2019 og har sendt ut til sammen 14 brev til aktører.

NTB

Mandag 3. februar 2020

Skiledelsen tatt på senga av hoppjentenes utvikling
Hoppsjef Clas Brede Bråthen innrømmer at utviklingen i kvinnehopp har vært så stor at man rett og slett ikke så for seg et storbakkerenn i VM allerede i 2021.

— Utviklingen har gått utrolig raskt. Det var nok ikke mange som hadde trodd at kvinnehoppingen skulle ta seg opp på det nivået som de nå leverer på. Den gang Oberstdorf ble tildelt ski-VM (i 2016) var Sara Takanashi i en klasse for seg. Hun er ikke blitt noe dårligere, men det er bare de andre jentene som er blitt bedre enn henne, forklarer Bråthen til NTB etter helg med hektisk møtevirksomhet for å få et storbakkerenn for kvinnene inn i neste års VM-program.

Med dagens situasjon er det faktisk ti-tolv utøvere som kan vinne et verdenscuprenn for kvinner. Hoppnasjoner som Norge, Tyskland, Østerrike, Slovenia, Japan og Russland har fått fram hoppere som holder et mye høyere nivå enn for fire-fem år siden.

NTB

Mandag 3. februar 2020

Fortsatt ingen konklusjon i etterforskningen av Ap-politikers reiseregninger
For ni måneder siden anmeldte Stortinget Ap-politiker Hege Haukeland Liadal for fiktive reiseregninger. Etter dette er hun blitt avhørt bare én gang.

Den 47 år gamle stortingsrepresentanten fra Haugesund ble politianmeldt av Stortingets administrasjon to dager etter at Aftenposten 9. april i fjor avslørte at hun hadde levert fiktive reiseregninger til Stortinget.

Aftenposten dokumenterte i sin reportasje at Liadal hadde levert reiseregninger for over 60.000 kroner der hun enten hadde vært et annet sted enn det hun hadde oppgitt, eller hjemme, på hytta eller på private reiser.

Ni måneder senere har politiet fremdeles ikke konkludert i etterforskningen. 25. november ble det hittil eneste avhøret av Liadal gjennomført, skriver Aftenposten mandag.

Politiet forklarer tidsbruken med at de også må prioritere andre saker, at det er mye materiale som skal gjennomgås, og at de mottok all dokumentasjonen fra Stortinget først 20. oktober.

Liadal har hele tiden gitt uttrykk for at hun ikke har levert urettmessige reisegodtgjørelseskrav med vilje, men at det handler om feil og misforståelser.

Ap-politikerens forsvarer, advokat Erik Lea, sa i slutten av januar til Haugesunds Avis at det i etterkant av avhøret i november ble utarbeidet en skriftlig oversikt over avvik Liadal vedkjenner seg i dokumentasjonsgrunnlaget som politiet har mottatt.

Han sier til avisen at det kanskje blir nytt avhør i februar.

Oslo-politiet vil ikke si noe mer konkret om tidsrammene videre overfor Aftenposten.

NTB

Mandag 3. februar 2020

Nordmenn bekymrer seg for cyberangrep
Flere nordmenn er bekymret for et cyberangrep enn et terrorangrep de neste fem årene, ifølge en undersøkelse fra DSB.

39 prosent av nordmenn er svært bekymret for at cyberangrep skal slå ut viktige styringssystemer de kommende fem årene, viser befolkningsundersøkelsen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

35 prosent er svært bekymret for et terrorangrep. Deretter følger flom med 28 prosent og en kapring eller skoleskyting med 27 prosent.

Kvinner mer bekymret

Kvinner er gjennomgående mer bekymret for at ulike hendelser skal inntreffe enn menn. Dette gjelder særlig terrorangrep, kapring eller skoleskyting. Menn mellom 40 og 59 år er gjennomgående mindre bekymret.

Fire av ti svarer at de er nokså eller godt forberedt på å klare seg i eget hjem i minst tre døgn dersom strøm, tele- og internett blir borte.

DSB ønsker at dette tallet skal være høyere.

Ukjent med tilfluktsrom

— Hvis flest mulig kan ta vare på seg og sine, så kan myndighetene prioritere de som trenger det mest, hvis noe uforutsett skulle skje, sier direktør Per K. Brekke i DSB.

Over halvparten av de spurte vet ikke hvor nærmeste tilfluktsrom er, eller om kommunen har et fast møtested for innbyggere ved større ulykker eller kriser.

Ipsos har gjennomført undersøkelsen på vegne av DSB. Den er gjennomført i uke 50 og 51 i 2019. 1.002 personer er intervjuet.

NTB

Mandag 3. februar 2020

Medietilsynet støtter forslag om å merke retusjert reklame
Medietilsynet støtter lovforslaget om å merke retusjert reklame. Det kan bidra til å minke kropps- og utseendepress i sosiale medier, mener tilsynet.

— Medietilsynet mener merking bør være en del av kravet til god markedsføringsskikk. Vår vurdering er at en slik bestemmelsen bør gjelde generelt, og ikke bare for reklame rettet mot barn, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Barne- og familiedepartementet har foreslått å innføre krav i markedsføringsloven om at retusjert reklame skal merkes for å motvirke kroppspress, spesielt mot unge.

Kravet om merking bør ikke avgrenses til kun å gjelde størrelse på overkropp, armer og bein, slik det foreslås av departementet. Begrepet kroppspress må også omfatte et utseendepress der hode eller ansikt, hud og hår inkluderes. Også levende bilder bør omfattes av merkekravet, mener tilsynet.

Velsand påpeker at det er vanskelig å slå fast om et bilde er retusjert kun ved å se på det, og tilsynet mener at det hovedsakelig må innhentes opplysninger om dette fra de ansvarlige aktørene i håndhevingen av kravet.

NTB

Mandag 3. februar 2020

Rødt vil innføre avgifter på dyre elbiler
Rødt vil at de dyreste elbilene skal miste avgiftsfritaket og ber opposisjonspartiene på Stortinget slå følge.

— Nå brukes det over 10 milliarder i året på avgiftsfritak for elbiler, og det er 27 ganger så vanlig å ha en elbil i familier med god råd enn i familier med dårlig råd. Det skuffes milliarder av kroner over til dem som har mest, sier partileder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Han utfordrer Fremskrittspartiet til å stille seg bak kravet om at de dyreste og mest luksuriøse elbilene skal slippe unna avgifter. Moxnes leverte før helgen inn et forslag om å be regjeringen utrede modeller for å ilegge de dyreste elbilene avgifter.

Forslaget skal være forenlig med politikken til Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Senterpartiet vil at det fremdeles skal være billigere å kjøpe elbil, men mener også disse bilene må betale veibruksavgifter. I regjering tok Frp til orde for en vektavgift på dyre elbiler, men dette ble fjernet i Stortinget av Venstre og KrF.

Forslaget fra Rødt skal komitébehandles. Selv om det ikke er i strid med hva Frp tidligere har tatt til orde for, varslet partileder Siv Jensen at ethvert forslag fra venstresiden ikke vil få deres støtte, men at partiet i stedet vil fremme sine egne forslag.

NTB

Mandag 3. februar 2020

Bilbudene inntar Foodora
Foodora skulle sikre utslippsfri hjemlevering med sykkel. Nå fraktes mer og mer av maten med bil.

Da sykkelbudene med de rosa boksene kom til Oslo i 2015, var det miljøvennlig hjemlevering som var konseptet. Foodora skulle gi deg restaurantmat rett på døra, helt utslippsfritt.

Men nå er det oftere og oftere biler som kommer med maten.

— Grunnen til det er rett og slett at vi er i sterk vekst, og vi utvider leveringsområdet vårt utover bykjernen. I den forbindelse har det vært behov for å bruke biler, sier daglig leder Elisabeth Myhre til NTB.

Bruken av biler har økt i takt med at Foodora har økt leveringsområdet, forklarer hun.

Lover fortsatt sykkelsatsing

Myhre understreker at majoriteten av leveringer fortsatt skjer med sykkel. Det skal ikke endre seg.

— I bykjernen er det den mest effektive måten. Så sykkelbud er på ingen måte noe vi går bort fra. Men å bruke bil er nødvendig for å kunne levere på lengre distanser, sier hun.

NTB

Mandag 3. februar 2020

Forskere har ikke funnet noe galt i Resetts etikk
Medieforskere som har undersøkt Resetts publiseringspraksis, har ikke funnet noen klare brudd på pressens etiske regler — Vær varsom-plakaten.

11. februar skal styret i Norsk Redaktørforening på nytt vurdere om Resetts redaktør skal få innvilget sin søknad om medlemskap, skriver Klassekampen. Da Lurås søkte i 2018 fikk han avslag med begrunnelsen om at det forelå «gjentatte og klare brudd på Vær Varsom-plakatens intensjoner».

I antologien «Presse, profesjon og endring» som ble gitt ut i forrige uke, har tre medieforskere gått gjennom samtlige nyhetsartikler og kommentarer som ble publisert i løpet av to uker i august 2018 og april i fjor. De tre forskerne, professor Paul Bjerke og førsteamanuensis Idar Flo ved Høgskulen i Volda, samt professor Birgitte Kjos Fonn ved Oslo Met har ikke funnet noe klart kritikkverdig.

«Vi har gått gjennom samtlige saker, og finner ingen som synes å være klare brudd på VVP», skriver de tre. Heller ikke i kommentarfeltene fant forskerne klare brudd på de etiske reglene pressen følger og sier selv de ble overrasket over funnene.

Resett har blitt kritisert fra mange hold, og Høyres nestleder Jan Tore Sanner mente i fjor vår at politiet burde etterforske om kommentarer på nettstedet brøt med loven for hatefulle ytringer.

Resett-redaktør Lurås er selvfølgelig fornøyd med utfallet av forskernes undersøkelse.

— Nå blir det i hvert fall vanskeligere for Redaktørforeningen å si nei til søknaden om medlemskap, sier Helge Lurås til Klassekampen.

NTB

Mandag 3. februar 2020

Isaksen: Sats på dem som ikke har A4-bakgrunn
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ha flere som ikke er A4, i arbeid. Mandag holder regjeringen møte om et inkluderende arbeidsliv.

Regjeringen stiller topptungt på møtet i Oslo knyttet til den såkalte inkluderingsdugnaden, regjeringens satsing på å få flere i jobb.

— Møtet blir viktig for å holde trykket oppe hva gjelder å få flere som står utenfor, inn i arbeidslivet, sier Isaksen til NTB.

I tillegg til arbeids- og sosialministeren deltar statsminister Erna Solberg (H), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) og kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V).

— Gode erfaringer

Representanter for arbeidstaker- og arbeidsgiversiden er også blant dem som vil være til stede.

— Erfaringene fra mange bedrifter som jeg har besøkt, er at de som tar sjansen på noen som ikke er helt A4, får hardtarbeidende og lojale ansatte, sier Isaksen.

Han tok over styringen av Arbeids- og sosialdepartementet 24. januar.

Inkluderingsdugnaden ble lansert i 2018 som en del av Jeløya-plattformen og ble videreført i Granavolden for ett år siden.

NTB

Søndag 2. februar 2020

Vanlig med vold og psykiske overgrep mot eldre på sykehjem
En studie blant 3.700 pleieansatte på 100 sykehjem viser at vold og psykiske overgrep begått av pleiere ikke er uvanlig.

En studie forskere ved NTNU har utført, viser at nesten halvparten av de 3.700 pleieansatte som har svart, innrømmer å ha begått minst ett tilfelle av forsømmelse i løpet av det siste året, skriver Aftenposten.

Undersøkelsen blant sykepleiere, vernepleiere, hjelpepleiere og ufaglærte på 100 sykehjem viser at hele åtte av ti hadde observert en eller flere hendelser av vold, overgrep eller forsømmelser mot beboere i løpet av det siste året. Seks av ti svarte at de selv hadde utsatt beboere på sykehjem for dette. De vanligste forsømmelsene er å nekte eldre munnpleie, å ignorere dem eller la dem vente for lenge på hjelp.

— Vold, overgrep og forsømmelser truer en eldre persons velvære og er forbundet med en rekke alvorlige helsemessige konsekvenser, sier Anja Botngård som er førsteforfatter av studien som nylig er publisert i BMC Health Services Research.

Studien fra Norge er den største i sitt slag internasjonalt. Botngård sier problemet som er avdekket, antas å vokse ettersom mange land opplever en økning av eldre i befolkningen.

NTB

Lørdag 1. februar 2020

Frp vil ha omkamp om justispolitikken
Frp varsler kamp i Stortinget om en rekke saker på justisfeltet der partiet led nederlag i regjering.

Fremskrittspartiet satt med justisministeren i seks år. Nå vil partiet ha omkamp på flere områder, skriver Dagbladet.

— Selv om vi har sittet i regjering og styrt politikken fra dag til dag, er det store og tunge saker og lovendringer hvor vi ikke har fått gjennomslag i regjeringen eller i Stortinget etterpå, og hvor vi nå ser at vi kan prøve på nytt, sier Frps justispolitiske talsperson Per-Willy Amundsen til avisa.

Den første saken han trekker fram, er økning av straffenivået for alvorlig kriminalitet.

Andre saker er innsatsen mot overgrep mot barn, innsatsen mot gjengkriminalitet i Oslo og frie inntekter til politidistriktene.

— Det er ikke noen hemmelighet at Frp gjerne skulle sett mer penger til politiet, sier Amundsen.

NTB

JANUAR MÅNED 2020